Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016

Οι «καλοί» και οι «κακοί» Ευρωπαίοι



Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Βουδαπέστη


























Στο προσφυγικό πρόβλημα ξαφνικά ξεχωρίσαμε  τους Ευρωπαίους ανάλογα με την συμπεριφορά τους. Ξαφνικά η Μέρκελ και η πλειοψηφία των Γερμανών έγιναν «καλοί» – ενώ οι Ούγγροι, οι Αυστριακοί, οι Πολωνοί και άλλοι Ανατολικοί καταγράφηκαν ως «κακοί». Εθνικιστές, φασίστες, ρατσιστές, κλπ.

Μερικοί εμφανίστηκαν ως «σουπιές». Δήθεν φιλάνθρωποι και φιλόξενοι στα λόγια – αλλά χωρίς να ανοίξουν ούτε μία αγκαλιά. Πρώτοι μεταξύ αυτών οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και Ολλανδοί.

Τηλεφωνικός θάλαμος Βουδαπέστη
Όλα αυτά βέβαια είναι σχηματικά και ελαφρώς ρατσιστικά. Σαφώς υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στην συμπεριφορά των κυβερνήσεων (για τους πολίτες δεν είναι τόσο εύκολο να μιλήσουμε). Και είναι χαρακτηριστικό πως τα κράτη που ανήκαν παλιότερα στο Σοβιετικό μπλοκ φέρθηκαν πιο αρνητικά από τα άλλα. Ακόμα και στην Γερμανία, οι πιο φανατικοί του αποκλεισμού βρίσκονται στα παλιά κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας.

Γιατί άραγε αυτή η διαφορετική στάση; Δεν πιστεύω σε διαφορετικά γονίδια – θα ήταν ρατσιστικό. Άραγε η αυταρχική κουλτούρα που έζησαν επί χρόνια, τους έκανε πιο κλειστούς και καχύποπτους; Το γεγονός ότι τώρα άρχισαν να αναπτύσσονται οικονομικά, τους έκανε πιο τσιγκούνηδες; Η επιβεβλημένη (δήθεν) αριστεροσύνη της Σοβιετικής κατοχής, τους έκανε να αντιδράσουν γινόμενοι δεξιοί και υπερδεξιοί;

Ας πούμε και κάτι για μας. Φερθήκαμε – στην πλειοψηφία μας – συγκινητικά ανοιχτοί. Οι εικόνες με τους φτωχούς νοικοκυραίους με το ταψί και την κατσαρόλα, μας έκαναν περήφανους. Χωρίς να ξεχνάμε πως υπήρξαν και Έλληνες εκμεταλλευτές και διακινητές.

Εμείς, βέβαια δεν είχαμε επιλογή. Αλλά αν είχαμε; 

Στο νου μου τρέχει μία απορία. Αν δεν ήμασταν ανοιχτοί ως χώρα – λόγω των νησιών του αρχιπελάγους μας – αν και για μας υπήρχε μία μονάχα είσοδος, θα την αφήναμε ανοιχτή; Ή θα λέγαμε κάποια στιγμή: Στοπ – όχι άλλοι. Ως εδώ! Στο κάτω κάτω οι λιγότεροι από μας Αυστριακοί (είναι 8,5 εκατομμύρια) που τους επιτιμούμε, δέχθηκαν ήδη 100.000 πρόσφυγες. Θα κλείναμε κι εμείς την πύλη; Και πότε; Στις πόσες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες;

Θα είχαμε και μία καλή δικαιολογία: είμαστε φτωχοί, σε κρίση, με μνημόνια και λιτότητα. Ας τους πάρουν πρώτα οι πλούσιοι και βλέπουμε…

Θα ήμασταν, λοιπόν, ανάμεσα στους «καλούς» ή στους «κακούς» Ευρωπαίους;

107 σχόλια:

  1. Γίνεται ελάχιστος διάλογος για τον πυρήνα του μεταναστευτικού (και προσφυγικού) προβλήματος που είναι ο εξής:
    Θα πρέπει οι δυτικές χώρες να χάσουν από τον πλούτο τους (όπως αντίστοιχα έκανε η Δυτική Γερμανία όταν ενώθηκε με την Ανατολική) και να τον μοιραστούν με μετανάστες από φτωχότερες χώρες? Πολλοί το παίζουν τζάμπα ανθρωπιστές (βλ. Τσίπρας, κα Τασία) και ξεχνούν να αναφέρουν ότι πράγματι θα φτωχύνουμε για να περιθάλψουμε όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους.
    Όταν το ερώτημα λοιπόν τεθεί στη σωστή του βάση, η προσωπική μου απάντησή είναι ότι ΝΑΙ, πρέπει να μοιραστούμε τον πλούτο μας με φτωχότερους ανθρώπους (με το ίδιο ανθρωπιστικό σκεπτικό που η πλούσια Αττική τον μοιράζεται με τα Γρεβενά), και δεν δικαιούμαι να ζω σε αποκλειστικότητα πλουσιοπάροχα επειδή απλά ΕΤΥΧΕ να γεννηθώ στο κατάλληλο γεωγραφικό σημείο.
    Όμως υπάρχει ένα σημείο που δεν θα έδειχνα καμία υποχώρηση: αν θέλεις να ζήσεις στη Δύση, θα πρέπει να ασπάζεσαι πλήρως τις αξίες της, επειδή εν τέλει αυτές οι αξίες είναι που δημιουργούν τις ζηλευτές συνθήκες και σε κάνουν να θέλεις να μεταναστεύσεις: Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, ισότητα (γυναικών, ομοφυλοφίλων κλπ), σύνταγμα πάνω από θρησκείες, δικαστήρια που δικάζουν σύμφωνα με νόμους (και όχι θεοκρατικά). Δεν ξέρω ποια θα ήταν η μεθοδολογία των αρχών για να επιβεβαιώσουν τις αντιλήψεις του υποψήφιου μετανάστη (θα έπρεπε να είναι συνεχής διαδικασία, όπου σε περίπτωση ακραίας μη συμμόρφωσης να γίνεται ακόμα και απέλαση), αλλά το να φτιαχτούν πυρήνες μέσα στα δυτικά κράτη που θα αμφισβητήσουν κάποια στιγμή τις θεμελιώδεις αξίες τους είναι μη αποδεκτό.
    Είναι άλλο να χάσεις μέρος του πλούτου σου και άλλο τις αξίες που αποτελούν συστατικά στοιχεία της δυτικής ευμάρειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο της ευμάρειας, Zoros, αλλά και της ανθρωπιάς μας!

      Διαγραφή
    2. @Zoros
      Συγνώμη αλλά η πρόταση σου, Όμως υπάρχει ένα σημείο που δεν θα έδειχνα καμία υποχώρηση: αν θέλεις να ζήσεις στη Δύση, θα πρέπει να ασπάζεσαι πλήρως τις αξίες της, είναι απλοϊκή και λίγο φασιστική, απλοϊκή μιας και οι αξίες της Δύσης δεν είναι ίδες και στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρθηκε και στο άρθρο υπάρχει ο πολιτισμικός διαχωρισμός ανάμεσα στις χώρες που δεν έζησαν τον κομμουνισμό και τις άλλες, βέβαια δεν είναι απόλυτος μιας και ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ μας Κομμουνιστική κυβέρνηση, ούτε καν η τωρινή!, αλλά πολιτισμικά έχουμε πάρα πολλές διαφορές με τους εταίρους μας, 2 απλά παραδείγμα το ότι γίνεται θέμα αν η Αθήνα θα αποκτήσει τέμενος και ότι χρειάστηκαν πολλές καταδίκες από τα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε το σύμφωνο σύμφωνο συμβίωσης να καλύπτει και τα ομόφυλα ζευγάρια!

      Διαγραφή
  2. ΟΚ, τέρμα προς το παρόν τα ποιήματα και πίσω στα όπλα! Κακώς πάντως δεν πιστεύετε στα γονίδια κ. Δήμου. Ο ρατσισμός είναι απόλυτα νόμιμος σαν επιστημονική υπόθεση, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω αν μας βοηθάει και πολύ. Η συμπεριφορά των πρώην κομμουνιστών δεν χρειάζεται εξήγηση. Οι άνθρωποι έκαναν τόσο κόπο να βγουν από τη γούρνα και είναι διατεθειμένοι να πατήσουν επί πτωμάτων για να μην ξαναγυρίσουν στην αθλιότητα. Και η Μέρκελ στο κάτω κάτω ανατολικογερμανίδα είναι, αλλά ένεκα ηγέτης του «ξανθού κτήνους» είναι υποχρεωμένη να το παίξει πονόψυχη «διά τον φόβον των ιουδαίων». Για τους καθολικούς «λατίνους εραστές» ουδέν σχόλιον. Τα βόρεια σύνορα πάντως της Ελλάδας ανοιχτά ήταν επί της ουσίας παλιότερα για τους βαλκάνιους κωλόβλαχους που τώρα μας κλείνουν κατάμουτρα τα δικά τους. Η Τουρκία πάλι γιατί το ρισκάρει και δεν κλείνει την ανατολική της μεθόριο; Ως επί το πλείστον παθητικοί και φιλόξενοι ήταν ανέκαθεν οι έλληνες – γι’ αυτό και με το πέρασμα των αιώνων είναι όλο και λιγότερο έλληνες. Παραδεχτείτε τέλος ότι αδυνατείτε να κάνετε έστω κι ένα ξεκάθαρα επικριτικό σχόλιο για τους αγαπημένους σας «ευρωπαίους» χωρίς κάποιο «ναι μεν, αλλά ..και μεις;». The opposite is never the case though..

    Ανωνύμου του Αλκοολικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα συγγνώμη - προσπαθώ να καταλάβω την απεχθή συμπεριφορά των ευρωπαίων κι εσείς βγάλατε το συμπέρασμα ότι δεν τους κατακρίνω; Μα αν δεν τους κατέκρινα θα περίττευε όλη η ανάρτηση!
      Τι κόλλημα έχετε κι εσείς με τα στερεότυπά σας! Αλλά αφού βγάζετε νόμιμο τον ρατσισμό, να μην τον ασκήσετε και λίγο;

      Διαγραφή
    2. Κύριε Δήμου,
      καταπληκτική η απάντησή σας στον Ανώνυμο αλκοολικό, chapeau!
      Εμένα με καλύπτει ήδη ο Zoros. Μόνο που, κατά τη δική μου γνώμη, οι "κακοί" Ευρωπαίοι, ασχέτως αν δεν το εκφράζουν ρητώς, αγωνίζονται όχι τόσο για το ζήτημα του πλούτου όσο για το ζήτημα τής κουλτούρας. Είναι αποδειγμένο ότι οι μουσουλμάνοι δεν "πράττουν στη Ρώμη όπως οι Ρωμαίοι". Δεν αφομοιώνονται, δεν ενσωματώνονται όπως συμβαίνει με άλλες μειονότητες. Και, προκειμένου να γεμίσει η Ευρώπη, σε βάθος χρόνου, με εκατομμύρια μουσουλμάνους ψηφοφόρους και πολιτικούς που θα αλλοιώσουν με νέες νομοθεσίες το ευρωπαϊκό προφίλ, προτιμούν να θυσιαστεί η μικρή (και, επί του παρόντος, ναι μεν συναισθηματική και μεγαλόψυχη αλλά αρκούντως ανόητη) Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι χαρακτηριζόμενοι "κακοί" για το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού βάζουν τους φράχτες. Για να μην αυγατίσουν, σε λίγα χρόνια στην Ευρώπη, οι ειδικές κλινικές όπου μαιευτήρες θα διενεργούν στις έφηβες μουσουλμάνες κλειτοριδεκτομή (συμβαίνει εδώ και χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο). Για να μην υπάρχει πρόβλημα για τις γυναίκες που φιλοδοξούν να καταλάβουν διευθυντικές θέσεις (στη Γαλλία δημιουργήθηκε θέμα από μουσουλμάνους που διαμαρτυρήθηκαν όταν τοποθετήκε γυναίκα προϊσταμένη: το Κοράνι δεν επιτρέπει στον άνδρα να υπακούει στη γυναίκα). Ίσως μόνο οι Γερμανοί τοποθετούνται σε οικονομικό επίπεδο, προσβλέποντας σε φθηνό εργατικό δυναμικό.

      Διαγραφή
    3. Ξαναδιάβασα το κείμενο της ανάρτησης. Απάντηση στο τελευταίο ερώτημα. "Τι θα ήμασταν, αν είχαμε την επιλογή..."
      Υποθετικό το ερώτημα. Αν. Ωστόσο, η πορεία της χώρας, τα τελευταία χρόνια, έδειξε ήδη ότι μπορούμε να είμαστε και "κακοί" (κεντροδεξιά κυβέρνηση) και "καλοί" (αριστερή κυβέρνηση). Τα ποσοστά καλών και κακών, λοιπόν, στο γενικευτικό "εμείς" ανεβοκατεβαίνουν...

      Διαγραφή
    4. Εγώ πάντως, αν και θεωρητικός ρατσιστής, δεν έχω πρόβλημα ούτε με το χρώμα των ανθρώπων αυτών ούτε με τη θρησκεία τους ούτε με τον πολιτισμό τους. Κι ο «ευρωπαϊκός» πολιτισμός τα ίδια και χειρότερα σκατά ήταν μέχρι προσφάτως και θα ξαναγίνει λίαν συντόμως. Έχω πρόβλημα με τον αριθμό τους!

      Ανωνύμου του Αλκοολικού

      Διαγραφή
  3. Πάντοτε πίστευα [ήδη από την δεκαετία του ΄80 που ακούγονταν αυτά τα περί αλληλέγγυων λαών, υπήρχε μαχητική υποστήριξη σε απελευθερωτικά κινήματα και πολλά άλλα πομπώδη] πως το τσιτάτο "οι έλληνες δεν είναι ρατσιστές" θα καταρρεύσει μόλις εμφανιστεί ...ο πρώτος μαύρος δημόσιος υπάλληλος (γιατρός, αστυνομικός, εφοριακός).
    Μέχρι τότε μια χαρά ακούγαμε τον κατά τα άλλα αξιαγάπητο Ζαμπέτα να τραγουδάει τον "μαύρο τον αράπη ταμ ταμ ταμ ταμ αααλα!"
    Η ψευδώνυμη ανάπτυξη που γνωρίσαμε όμως μας μέθυσε και έτσι δεχτήκαμε «όλες τις φυλές του Ισραήλ» ως εξυπηρετητές και εργατάκια μας (οικιακές βοηθοί, νοσοκόμους για τα γεράματά μας, φραουλομαζωχτές, χτίστες, χαμάληδες, κηπουρούς κλπ κλπ). Διαψεύσθηκα εν μέρει. Όταν η Χρυσαυγή έκανε είσοδο στη βουλή αυτό ξαναάλλαξε. Και το περιμένω να σκάσει!
    Επί του προκειμένου: ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ και ΑΡΙΣΤΕΙΑ στον "φούρναρη της Κώ", Στον "Γέροντα της Ειδομένης" [και στη γερόντισά του ΔΕΚΑ ΖΗΤΩ!!] και στις "γιαγιάδες της Λέσβου με το μπιμπερό [και όχι της Μυτιλήνης Αλέξη μου..] και στους ανώνυμους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ τους αγωνιώντες και προστρέχοντες κατά τους λ;oγους του Ιησού:
    […] ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ οἱ δίκαιοι λέγοντες• κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα καὶ ἐθρέψαμεν, ἢ διψῶντα καὶ ἐποτίσαμεν; πότε δέ σε εἴδομεν ξένον καὶ συνηγάγομεν, ἢ γυμνὸν καὶ περιεβάλομεν; πότε δέ σε εἴδομεν ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ ἤλθομεν πρός σε; καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς ἐρεῖ αὐτοῖς• ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε.[…] Ματθ. κε’ 31-46

    Η Ευρώπη βραδυνε να ενεργήσει-αποφασίσει-διασκεφθεί με σοβαρότητα και ευθύνη.
    Απέδειξε βλακώδη ανοχή σε συνασπισμούς –μετακομμουνιστικών- κρατών που απεργάζονται τη διάλυσή της [αυτοκτονούν οι άνθρωποι…]..
    Η Ευρωπαίοι δεν είναι ρατσιστές. Στο σύνολό τους! Οι Ευρωπαίοι έχουν "μαζέψει" από το προσφυγικό κύμα της προηγούμενης χρονιάς περί τους 80 χιλιάδες προσφυγομετανάστες. Η Αυστρία σίγουρα πάνω από 60 χιλ. Ποιος είναι ο φοβικός;
    Γερμανία και Σκανδιναβία είναι αυτοί μου κατά κύριο λόγο σήκωσαν το βάρος.
    Η Ελλάδα; "Ορίστε περάστε!!' (αφού λιαστείτε δεν ξέρω που πήγατε). Υποδομές ελεεινές ανοργάνωτες ΤσιπροΣυριζαίϊκα ειωθότα. Η Ειδομένη είναι σκηνικό στημένο με πολύ βλακεία και απανθρωπιά. Οι λάσπες της συμβολίζουν την κρατική ανεπάρκεια και ανευθυνότητα. Κάποτε φωτογραφίες σαν και αυτές του Γ. Μπεχράκη θα μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Ίσως όμως θα ‘χουμε να επιδείξουμε και χειρότερα. Τα σύνορα φυσικά και είναι κλειστά και η Ευρώπη -και πάλι βλακωδώς "σκεπτομένη"- μετέθεσε τα σύνορά της βορειότερα αφού αντιλήφθηκε βέβαια ότι με τη Frontex το ΝΑΤΟ και τους Τούρκους τα πράγματα μόνο να γίνουν χειρότερα μπορούν στη θάλασσα.
    Άφησαν λοιπόν εδώ το «στρατόπεδο Ελλάς» να γεμίσει. Μιλάμε μέχρι στιγμής για 55 χιλ. αλλά μέσα σ’ ένα μήνα οι τούρκοι μπορεί αυτό να το κάνουν 1 εκατομ. Μέχρι το καλοκαίρι γιατί όχι 2;
    Τότε δεν θα τίθεται θέμα ρατσισμού η όχι. Η Χρυσή Αυγή θα έχει πανηγύρια.
    Βοηθά σ’ αυτό στο ότι οι Τούρκοι έχουν ανοίξει μέτωπο με τους Κούρδους, υποφέρουν από πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στις μεγάλες τους πόλεις, έχουν δεχτεί 2-3 εκατομμ. πρόσφυγες στο έδαφός τους. Οι έμποροι ελπίδων θα δουλέψουν καλά στα παράλια και αλλού...
    Η είσοδος των προσφύγων θα είναι μαζική-ίσως από άλλον δρόμο (αφού ο"Βαλκανικός" και ο "Μεσογειακός" έχουν κλείσει...) αλλά θα δημιουργήσει κύμα ΕΧΙΤ στην "γηραιά ήπειρο". Ήδη από χτες μετά το υπό συζήτησιν BREXIT αρχίζει και γίνεται λόγος και για …FREXIT [η χαρά της Λεπέν!].
    Η αφομοίωση των μεταναστών είναι αδύνατη και μη ηθική. Η «ενσωμάτωση» [=συνοδοιπορία με τον πολιτισμό με βάση τον οποίο γίναμε δεκτοί..] δεν φαίνεται να έχει πετύχει. Άρα η ιστορία είναι π ό λ ε μ ο ς...
    Κι αυτό δεν θέλω να το ζήσω. Ούτε να το σκέφτομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καζάκης:
      "Αλήθεια, γιατί κανένας από όλους αυτούς που νοιάζονται τόσο πολύ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεν απαιτεί να τους μεταχειρίζεται η Ελλάδα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τα σχετικά πρωτόκολλα; Γιατί κανένας από δαύτους δεν θέτει ως κορυφαίο ζήτημα την απαγκίστρωση της Ελλάδας από την Σένγκεν και το Δουβλίνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με βάση τα προβλεπόμενα από τον ΟΗΕ; Γιατί κανένας από δαύτους δεν απαιτεί να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα, με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις των χωρών, ώστε να μην αντιμετωπίζεται αυθαίρετα από την ΕΕ και την Τουρκία;
      Μα τι λες τώρα; Αν το ελληνικό κράτος αναλάβει υπεύθυνα να αντιμετωπίσει την κρίση σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του και συνθήκες,τότε τι θα κάνουν όλοι αυτοί που εχουν εξαπολύσει με το αζημίωτο ολόκληρο σαφάρι με πρόσφυγες και μετανάστες; Αν το ελληνικό κράτος προχωρούσε σε επίσημη καταγγελία της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της θάλασσας, για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τότε θα περιορίζονταν δραστικά οι ροές στα ελληνικά νησιά και θα έχαναν τη δουλειά τους τα καρακόλια του Σόρος".

      Διαγραφή
    2. Βρε καλώς τον Σόρος! Καιρό είχα να ακούσω γι αυτόν! Στα 86 έφτασε κι ακόμα δεν έβαλε μυαλό...

      Διαγραφή
    3. Ο Σ. είναι παίκτης στον καζινο-καπιταλισμό, που λέγατε σε προηγούμενη δημοσίευση σας. Σίγουρα διαθέτετε επιχειρήματα υπέρ και κατά της δράσης του επιχειρηματία Σ. Ο Κ. σκέπτεται και προτείνει κάποια λύση στο δικό μας πρόβλημα. Τίποτ' άλλο δεν ισχυρίζομαι.

      Διαγραφή
    4. Ενδιαφέρουσα η παραπομπή σας - αλλά τεράστια. Ελπίζω να βρω χρόνο να την διαβάσω. Πάντως η απορία μου για τον Σόρος: από ότι ξέρω τα τελευταία χρόνια ασχολείται (σαν τον Μπιλ Γκέητς) περισσότερο με χορηγίες και φιλανθρωπίες - έχει μοιράσει δισεκατομμύρια.

      Διαγραφή
    5. Αυτή τη στιγμή εγώ, με συναρπαστική βεβαιότητα δεν γνωρίζω όλες μα όλες τις σκέψεις και τις αποφάσεις και τις πράξεις ευεργετών, χορηγών και φιλανθρώπων. Δεν ξέρω τι είναι ακριβώς αυτά τα πράγματα...

      Διαγραφή
  4. 'Οπου φτώχεια και γκρίνια. Η ευρώπη (και η Ελλάδα) θα δεχόταν αλλιώς τους πρόσφυγες σε άλλες εποχές (θυμηθείτε την Ελλάδα τέλη 80 αρχές 90 πως δέχτηκε ένα - δύο εκατομμύρια μετανάστες/πρόσφυγες). Τώρα για την Ευρώπη με τα τόσα προβλήματα το όλο θέμα είναι ένας "βιασμός" αφού ουσιαστικά πρόκειται για ιστορικό "κύμα μετανάστευσης". Συγχωρείστε μου την ορολογία, δεν αναφέρομαι ρατσιστικά. Προσπαθώ να δω το θέμα πρακτικά.

    Στην Μ. Βρετανία, οι 7,5 εκατομμύρια "ξένοι" έχουν έρθει εδά και δεκαετίες, έχουν απορροφηθεί από το σύστημα και την κοινωνία. 'Ερχονται περίπου 300.000 - 350.000 νέοι κάθε χρόνο, προφανώς με επιλογή.
    Το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο αν γνώριζαν οι άνθρωποι αυτοί ότι θα ξαναγυρνούσαν στη χώρα τους μετά το τέλος του πολέμου με υποστήριξη και βοήθεια για να ξανακτίσουν τις χώρες τους, γνωρίζουν όμως ότι βοήθεια δεν θα υπάρξει, τα καθεστώτα θα είναι πάλι ολοκληρωτικά και χωρίς διεθνή υποστήριξη (χρήμα).

    Όσο για την Ελλάδα, οι φράουλες στη Μανωλάδα είναι ακόμα νωπές από το αίμα. 'Εχοντας γιαγιά από τη Σμύρνη, θυμάμαι ιστορίες για το πως φέρθηκαν οι κάτοικοι εδώ στου πρόσφυγες.
    Καλά τα πακέτα βοήθειας, μέχρι να απαιτηθούν παρεμβάσεις σχετικές με παιδεία, υγεία και εργασία σε μακροχρόνιο σχεδιασμό, εκεί θα κλωτσήσουν όλοι αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το ελληνικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας, ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει, αντίθετα, την έχει την τιμή να έχει βοηθήσει, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όσο το δυνατόν τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας».
    [Αριστ. Μπαλτας ΥΠΠΟΑ]

    ...και άλαλα τα χείλη των ασεβών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι εκμεταλλευτές, σε όποια κοινωνία, εξοντώνουν όλους, με όλες τις μεθόδους. Και δεν μπορώ να φιλοσοφήσω γύρω στα εγκλήματα, όποια και αν είναι αυτά, γιατί έτσι θα βάλω πάλι εμένα στη θέση του εκμεταλλευτή και τον εκμεταλλευτή ξανά στο εικονοστάσι. Πρέπει λοιπόν να σταματήσω τον οικονομικό και τον άλλο πόλεμο. Μόλις δεν πέσω στην παγίδα τους, αυτό κάνω. Αργώ, μα θα νικήσω.
    Υπάρχει ένας μύθος: ότι οι ΜΚΟ περί προσφύγων κάνουν εμπόριο σωμάτων και οργάνων. Διαλύω τον μύθο: οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ΔΕΝ εμπορεύονται, ούτε όργανα ούτε σώματα προσφύγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να αποφασίσω τι θα κάνει η πατρίδα μου για να ανακουφίσει τις πληγές μου και τις πληγές των ξεριζωμένων πρέπει εγώ να σκέπτομαι και να αποφασίζω για την πατρίδα μου. Αυτή τη στιγμή είμαι πρόσφυγας μέσα στην πατρίδα μου. Πρέπει να απελευθερώσω την πατρίδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ήμασταν, λοιπόν, ανάμεσα στους «καλούς» ή στους «κακούς» Ευρωπαίους;

    Ανάλογα με την είδηση που διαβάζεις:

    "Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (14/02/2016) στην Κω, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου των κατοίκων στην περιοχή Πυλί, ενάντια στην κατασκευή hotspost στο νησί..."... Με τους κακούς!

    "Οι πρόσφυγες ευχαριστούν τα Τρίκαλα, «τη μικρή πόλη με τη μεγάλη καρδιά»
    «Οι άνθρωποι σε αυτήν την πόλη είναι φανταστικοί και καμία γλώσσα στον κόσμο δεν μπορεί να περιγράψει την καλοσύνη των ανθρώπων εδώ στα Τρίκαλα.»".... Με τους καλούς!

    Όλα πατρίδα μας
    κι αυτά κι εκείνα...


    Κώστας


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαστε Ευρωπαίοι. Ούτε Ευρωπαίοι πολιτικοί ούτε Ευρωπαίοι τραπεζίτες ούτε Ευρωπαίοι γενικά ούτε αγαπητικοί ή κάτι άλλο του ευρώ. Είμαστε ζωντανοί άνθρωποι και μας δόθηκε η ζωή μας για να ζήσουμε καλά στη γη μας. Οπωσδήποτε ο καλύτερος τρόπος να γίνει η ζωή μας δεν είναι ο ευρωπαϊκός. Αλλά είναι ο σημερινός δικός μας τρόπος.

      Διαγραφή
  9. Επιστροφή λοιπόν στα θέματα τριψήφιου αριθμού σχολίων (αν και προς το παρόν η δυναμική του σχολιασμού δεν είναι η αναμενόμενη). Είχα μάλιστα απορήσει που το προσφυγικό δεν τέθηκε νωρίτερα, καθότι είναι με μεγάλη διαφορά το πιο καυτό ζήτημα της επικαιρότητας, εδώ και μήνες.
    1) Δυστυχώς οι πρώτες δυνατές θύελλες (αρχικά η οικονομική και στη συνέχεια η προσφυγική) φανέρωσαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο μετατράπηκε σε πύργο της Βαβέλ. Η καταστροφική διαχείριση της πρώτης θύελλας από τη γερμανική πολιτική ηγεσία, με την αποτυχημένη επιβολή του ζουρλομανδύα της λιτότητας, προκάλεσε αποσταθεροποίηση στις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η συνταγή, συνέβαλε στην ανάκαμψη του εθνικισμού και διέρρηξε την ευρωπαϊκή συνοχή. Στην περίπτωση του προσφυγικού δράματος, όμως, η γερμανίδα καγκελάριος είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό σώζει την τιμή της Ευρώπης (οι ανθρωπιστικές αξίες της οποίας αποδείχθηκαν κενό γράμμα). Βεβαίως πέρα από το ανθρωπιστικό πρόσημο της γερμανικής πολιτικής υπάρχει και η πραγματιστική ανάγνωση (και εδώ διαφωνώ με τον Zoros αλλά συμφωνώ με την Effie): η εισροή των προσφύγων θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα ευεργετική για τη γερμανική οικονομία, καθώς θα την τροφοδοτήσει με φθηνά εργατικά χέρια και θα ανακόψει τη δημογραφική καθίζηση, η οποία απειλεί να οδηγήσει την ήπειρο σε μαρασμό.
    2) Η επιλογή της ενσωμάτωσης των ανατολικών ευρωπαϊκών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη) αποδεικνύεται βιαστική και επιπόλαιη. Τα κράτη αυτά είναι απρόθυμα να προσφέρουν αλληλεγγύη, τη στιγμή που η πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό άρμα δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες αλματώδους οικονομικής άνθησής τους. Θεωρούν ότι τα ίδια είναι που χρειάζονται και δικαιούνται τη στήριξη των ισχυρών της Ευρώπης. Οι εστίες του φασισμού, του ρατσισμού, του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού και της μισαλοδοξίας δυστυχώς πολλαπλασιάζονται και ενδυναμώνονται (και όχι μόνο σε ανατολικοευρωπαϊκό έδαφος), απειλώντας το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και μετατρέποντας τις ευρωπαϊκές διακηρύξεις περί θεμελιωδών αρχών σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αλληλεγγύης σε κουρελόχαρτα.

    Λάζαρος Μελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προσφυγικό είχε τεθεί στις 15.1.16 στην ανάρτηση με τίτλο "Το πιο δύσκολο πρόβλημα" και είχε μαζέψει 84 σχόλια. Δεν ξέρω αν ήδη τοτε παρακολουθούσατε το blog.

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο κ. Δήμου, μου διέφυγε. Είχα συμμετάσχει μάλιστα και στη συζήτηση της συγκεκριμένης ανάρτησης.

      Λάζαρος Μ.

      Διαγραφή
  10. 3) Οι πρόσφυγες θα πρέπει να γίνονται δεκτοί σε ευρωπαϊκό έδαφος υπό την προϋπόθεση παρακολούθησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την ομαλότερη ενσωμάτωσή τους, και του σεβασμού στις δυτικές αξίες (εδώ συμφωνώ με τον Zoros), χωρίς φυσικά να ισοπεδώνεται η πολιτισμική τους διαφορετικότητα.
    4) Να μην ξεχνάμε ότι οι φτωχοί γείτονες της Συρίας (Ιράκ, Λίβανος, Ιορδανία), όπως και η Τουρκία (σε αντίθεση με τα μεσαιωνικά θεοκρατικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου), έχουν δεχτεί πολύ περισσότερους πρόσφυγες από την προηγμένη Ευρώπη, τα περισσότερα μέλη της οποίας υψώνουν φράχτες και συρματοπλέγματα και ομνύουν στην ξενοφοβία. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι οι δυτικές δυνάμεις φέρουν τεράστια ευθύνη για το σημερινό χάος στη Μ. Ανατολή και ότι είναι ανήθικο και υποκριτικό να μετακυλίουν βολικά το βάρος στην Ελλάδα. Όσοι συνδαύλισαν τα πάθη στην περιοχή, βομβάρδισαν, ενίσχυσαν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών στόχων, θα όφειλαν να σηκώσουν το κύριο βάρος του σημερινού προβλήματος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αντί να σφυρίζουν αδιάφορα (οι Η.Π.Α. πάντως είναι μακάριες και ασφαλείς στη γεωγραφική τους απομόνωση).
    5) Το ερώτημα που θέτει ο κ. Δήμου είναι πράγματι ενδιαφέρον. Η πολιτική που θα ακολουθούσε η ελληνική ηγεσία αν είχε τη δυνατότητα επιλογής θα εξαρτιόταν και από το κόμμα (ή τα κόμματα) που θα βρίσκονταν στην εξουσία. Πάντως η ολόθερμη υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού στους πρόσφυγες δίνει κάποιο στίγμα.

    Λάζαρος Μελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί πολλοί από αυτούς τα έχουν ξαναζήσει οι ίδιοι ή μέσα από τις διηγήσεις γονιών και παππούδων όπως κι εγώ ίσως κι εσείς και κάνουν ότι μπορούν. Δυστυχώς όμως όσο δεν υπάρχει σχέδιο και οργάνωση η προσφορά αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό.

      Π.

      Διαγραφή
  11. Υπάρχει βέβαια και η παράμετρος της ευρωπαϊκής αισχύνης για την ψοφοδεή στήριξη του τουρκικού καθεστώτος, κλείνοντας τα μάτια στις αυταρχικές πρακτικές του Ερντογάν που έχει καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας.

    Λάζαρος Μελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με τα μάτια του ξένου


    Η λέξη κλειδί, είναι η κατανόηση.

    Αν θέλουμε να συνεννοηθούμε επιτέλους και να μας καταλάβουν οι ξένοι, μήπως θα πρέπει να κάνουμε ένα κόπο να καταλάβουμε εμείς τους ξένους πρώτα;

    Αυτός ο κόπος δεν θαταν άσκοπος, μια και από αυτούς εξαρτιόμαστε -τουλάχιστον οικονομικά- σε μεγάλο βαθμό.

    Τι βλέπει λοιπόν έναν ξένος στην Ελλάδα σήμερα;

    Βλέπει καλούς και ευαίσθητους ανθρώπους, τόσο ευαίσθητους που οι "άλλοι" μονίμως δεν τούς καταλαβαίνουν;

    Οι κακοί και αναίσθητοι λοιπόν ξένοι, δεν συμμερίζονται τις ευαισθησίες των καλών και ευαίσθητων Ελλήνων;

    Ας πούμε ότι είναι έτσι.

    Και πως εκφράζονται οι ευαισθησίες αυτές, του καθενός από μας ξεχωριστά;

    Εκφράζονται μήπως με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα σκουπίδια μας -όχι μόνο στις χωματερές, αλλά τα σκουπίδια γενικά, στην καθημερινότητά μας;

    Εκφράζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τούς αδύναμους συνανθρώπους μας, παρκάροντας στις διαβάσεις αναπήρων ή προσπερνώντας στις ουρές τους "άλλους";

    Εκφράζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την φύση, τους νόμους, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους εξαρτημένους, τους ψυχικά ασθενείς, τους υπερήλικες, τους αρρώστους, τους μετανάστες, τους φυλακισμένους, τους ανέργους;

    Με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πολεοδομικά μας ζητήματα;

    Με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις τέχνες, τα γράμματα, την αριστεία, την μουσική.

    Ας μου το εξηγήσει λοιπόν κάποιος, γιατί εγώ δεν το καταλαβαίνω.

    Και μήπως τελικά για να κατανοήσουμε καλύτερα τους "άλλους" θα ήταν ποιο χρήσιμο, αντί να δούμε "με τα μάτια των ξένων", να δούμε με τα δικά μας μάτια τελικά, τους εαυτούς μας στον καθρέφτη;

    Ο καθένας από εμάς ξεχωριστά.

    Χωρίς παρωπίδες.



    Με αγάπη

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εξαρτώμαστε οικονομικά από τους ξένους. Αυτός ο ισχυρισμός εκφράζει -κάπως ανέκφραστα πάντως- την προπαγάνδα υπέρ του ευρώ. Η πατριωτική συνείδηση σας δοσιλογεί στην Ευρωζώνη. Γιατί; Ποια είναι η πατρίδα σας εσάς;

      Διαγραφή
  13. Γιατί δεν πάνε σε Σαουδική Αραβία που έχουν την ίδια θρησκεία η στο Κατάρ η στο Μπαχρέιν όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία για τα επιδοματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ιδια θρησκεια ισως, τις ιδιες αξιες ομως οχι.

      Διαγραφή
    2. @george
      2016-03-15 18:32:13+00:00

      > Γιατί δεν πάνε σε Σαουδική Αραβία που έχουν την ίδια θρησκεία η στο Κατάρ η στο Μπαχρέιν;

      Διότι δεν τους δέχονται!

      > όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία για τα επιδοματα

      Πού είναι το παράξενο; Εσείς προτιμάτε να σας επιδοτεί το κράτος το νοίκι σας με €250 το μήνα ή να μένετε σε μια τρώγλη στη Μενάνδρου πληρώνοντας από την τσέπη σας €350 νοίκι;

      Διαγραφή
    3. @George
      Πράγματι οι Αραβικές χώρες θα έπρεπε να φιλοξενούσαν πρόσφυγες αν μη τι άλλο, αν, μάλλον ΑΝ :(, υπάρξει ειρηνική λύση στο Συριακό η επιστροφή τους θα είναι πολύ ποιο εύκολη.

      Διαγραφή
  14. Ωραία, επομένως συμφωνούμε όλοι. Ανοιχτά σύνορα σε όποιον δηλώνει πρόσφυγας, αξιοπρεπείς συνθήκες επ’ αόριστον διαμονής και διαβίωσης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς απαίτηση εισφορών και χωρίς παροχή εργασίας, ο έχων δύο χιτώνας – και γενικά όλα όσα είναι αυτονόητα για τους έλληνες πολίτες. Το ίδιο ρε παιδί μου που κάνουμε στην τελική όταν μπουκάρουν ζητιάνοι στο σπίτι μας και απαιτούν προστασία από τους ομοίους των. Σκέφτομαι σοβαρά να κάνω κι εγώ ένα ταξιδάκι στην Τουρκία, να λιαστώ κομμάτι στη Σμύρνη να μαυρίσω, να κάψω χαρτιά και αποδείξεις και να ξαναμπώ σαν πρόσφυγας στη χώρα μου που ως τώρα μου φερόταν σα σκουπίδι, μπας κι εξασφαλίσω το μέλλον μου. Α, να μην ξεχάσω και το iphone μου!

    Ανωνύμου του Αλκοολικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω και αγαλματάκια18 Μαρτίου, 2016 10:01

      Αυτά, τα ναζιστικότερα: "συμφωνούμε όλοι" και "οι ζητιάνοι στο σπίτι μας". Β. Παπακωνσταντίνου στο ραδιόφωνο για θάνατο Άσιμου. Τηλεφωνήματα. Πράμα από Εξάρχεια. Εισαγωγή. Ορεκτικά. Τελικά το πράμα το οργανικό, το από τα Εξάρχεια, κράζει: "Και δεν ήταν τα καλύτερα του Άσιμου. Να συναντηθούμε. Εγώ έχω εδώ κείμενα πολύ καλύτερα". Τι μας είπε το πράμα; Ότι διεκδικεί ένα μερίδιο της βιολογικής και πνευματικής δραστηριότητας του αποθαμένου καλλιτέχνη και ανθρώπου. Εσύ διεκδικείς αντιστοίχως από Πεσόα και τον άλλο, τον από κου. Ε, βρες τους, δες τους, συστηθείτε, αναμετρηθείτε, δοξαστείτε. Τι με νοιάζει εμένα η τρελάρα σου. Και γιατί εγώ θα σχετιστώ με αυτά; Δεν μου φτάνει που διάβασα "τα επίπεδα των λαών της τεχνολογίας και που όταν φτάσουν στο επίπεδο προχωρούν σε πόλεμο" και αυτά και από εκείνα και κάτι άλλα κάτι που δεν πάω να τα ξαναδιαβάσω. "Ποιος θε να 'ρθει ρωτώ στο πανηγύρι αυτό και δε θα γυρέψει να αγοράσει τα πανέρια μου απ' τα χέρια μου το χαρταετό του να πετάξει". Και δεν είναι δυνατό να σου χρωστάει όλη η ανθρωπότητα και να σου χρωστάω και τη γλώσσα μου και να με εμπλέξεις στο μοίρασμα των ρούχων των νεκρών. Εδώ ακούω μουσική. Είπες. Ησύχασε. Άσε να νιώσουμε και να σκεφτούμε. Μαζέψου.

      Διαγραφή
  15. Ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Τουρκία. Ναι, οι Τούρκοι ανοιγοκλείνουν στην στρόφιγγα εκβιάζοντας την Ευρώπη. Ναι, παζαρεύουν σκληρά. Ναι, βομβαρδίζουν τους Κούρδους επειδή τους βολεύει (δεν ακούμε για Κούρδους πρόσφυγες – αυτοί επίσημα είναι τρομοκράτες). Ναι, οι Τούρκοι κάνουν μπίζνες με τον ISIS. Και άλλο πολλά. Αλλά και: ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες!

    Άλλο ένα εκατομμύριο έχει ήδη ζητήσει άσυλο στην Γερμανία!

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανέρχεται πλέον σε τριάντα χιλιάδες περίπου. Οι περισσότεροι είναι στην Ειδομένη.

    Κάντε τα μαθηματικά.

    Θεωρούμε ότι είμαστε στην θλιβερότερη θέση αλλά έχουμε – ακόμα τουλάχιστον - το μικρότερο βάρος. Σε απόλυτες αλλά και αναλογικές τιμές.

    Μάζεψα ό,τι μπορούσα την περασμένη Κυριακή και κατέβηκα στο Σύνταγμα με τις σακούλες. Γύρω στις 3.000 έκοψα τους Αθηναίους που βοήθησαν (μεγάλο μέρος των οποίων, ήταν απλώς εθελοντές). Σε μια πόλη 4,5 εκατομμυρίων. Περίπου ένα στα χίλια νοικοκυριά. Δεν θα το πεις αυτό τεράστιο ρεύμα αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη υπάρχει εκεί που οι αριθμοί δεν ευημερούν. Στους λίγους χωρικούς της Ειδομένης (ή της Λέσβου, ή της Κοζάνης) που έχουν απέναντί τους πολλαπλάσιους, σε σχέση με τον δικό τους αριθμό, πρόσφυγες.

    Στο Σύνταγμα, μια μουσουλμάνα είχε το βυζί έξω και θήλαζε το παιδί της. Δεν την ένοιαζε τίποτα πια. Άφησα τα πράγματα στην πλατεία και προχώρησα προς το Ζάππειο. Εκεί γινόταν μια έκθεση κρασιού. Διακόσια μέτρα μετά το Σύνταγμα συνάντησα ανθρώπους να προχωράνε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, να μυρίζουν το μισογεμάτο ποτήρι και να εκτιμούν τα αρώματα των νέων ποικιλιών.

    Εμείς ακόμα ζούμε σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Ακόμα ο ανθρωπισμός μας είναι του καναπέ. Με ένα ποτήρι κρασί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκανες ένα μικρό λάθος στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και το χειρότερο είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του Σουλτάνου Ερτνογκάν μιας και όποτε θελήσει περισσότερα χρήματα θα μας απειλεί: πόσα δισεκατομμύρια μου δίνετε για να μην σας στείλω Χ εκατντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σου βγάζω το καπέλο που προσφέρεις βοήθεια στους πρόσφυγες κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Δεν θέλω να το παινευτώ αλλά και εγώ μαζεύω ρούχα για να τα πάω στον Ελαιώνα, αν μένετε στην Κηφισιά και θέλετε να δώσετε παλιά ρούχα επικοινωνήστε μαζί μου στο 6978914058 ή στο ioakar1@gmail.com να βρεθούμε και να τα πάω :)

      Διαγραφή
  16. Όπως δείχνουν ειδικά τα γεγονότα των δυο-τριών τελευταίων μηνών, τουλάχιστον η Αυστρία δεν διαφέρει από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά το θέμα των προσφύγων. Ούτε οι πολιτικοί διαφέρουν ούτε ο λαός: οι ίδιοι απαίσιοι, ανέντιμοι τύποι υπάρχουν εδώ κι εκεί. Ό,τι κι αν είναι αυτοί συγκεκριμένα: "εθνικιστές, φασίστες, ρατσιστές, κλπ." (Μάλλον ένα μείγμα από όλα αυτά, θα έλεγα.)

    Αναφέρω την περίπτωση της Αυστρίας γιατί μάλλον αναιρεί (ή τουλάχιστον αποδυναμώνει) την υπόθεση που διατυπώσατε:

    "Άραγε η αυταρχική κουλτούρα που έζησαν [οι Ανατολικοευρωπαίοι] επί χρόνια, τους έκανε πιο κλειστούς και καχύποπτους;"

    Την αυταρχική κουλτούρα που εννοείτε (τον κομμουνισμό) δεν την έζησε η Αυστρία και παρ’ όλα αυτά παρατηρούνται λίγο-πολύ τα ίδια φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμφωνώ πως η Αυστρία συγκρίνεται με τα σκληρά καρύδια του Βιζεγκραντ. Αυτοί δεν θέλουν και δεν έχουν πάρει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ μετανάστη - δόγμα Ορμπάν, εξ ου και οι φωτογραφίες από Βουδαπέστη. Η Αυστρία έχει ήδη μαζέψει 120.000 που από ότι διαβάζω έχουΝ μαζευτεί όλοι στην Βιέννη. Σε αναλογία με τον πληθυσμό της έχει τριπλάσιους από εμάς.

      Διαγραφή
  17. Και κάτι άλλο. Πόση από την επίπτωση που νιώθει σήμερα η ελληνική κοινωνία δεν οφείλεται στους πρόσφυγες ή στους (μηδαμινούς σε σχέση με άλλα κράτη) αριθμούς τους αλλά στην απόλυτη ανοργανωσιά του ελληνικού κράτους;

    Ακούω στις ειδήσεις ότι στο στάδιο Tae Kwon Do επιτρέπονται πλέον μόνο Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες. Οποιοσδήποτε άλλος θεωρείται μετανάστης και δεν έχει πρόσβαση στην θεσμική ομπρέλα προστασίας. Δεν μπορεί να μείνει στο στάδιο.

    Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Αν έχετε τον θεό σας, αφήνει μέσα στο στάδιο Σύριους και Αφγανούς και βγάζει έξω τους υπόλοιπους. Που; Εκείνη (την πρώτη) νύχτα, οι περισσότεροι «υπόλοιποι» κοιμήθηκαν στον προαύλιο χώρο του σταδίου. Την επόμενη μέρα το πρωί, αφού είδαν ότι δεν ανοίγουν ξανά οι πόρτες γι αυτούς, πήραν με τα πόδια τον δρόμο για την Αθήνα. Που θα πάνε; Τι θα κάνουν; Πως θα τα βγάλουν πέρα; Κανείς δεν ξέρει. Και – το κυριότερο – κανείς δεν νοιάζεται. Η κυβέρνηση έπραξε …θεσμικά. Συμμορφώθηκε (με τον δικό της, απίστευτα ανεύθυνο τρόπο) με τις οδηγίες της Ε.Ε.

    Πείτε μου ένα κράτος όπου θα συνέβαινε αυτό.

    Το πνεύμα της κυρά-Τασίας (έρχονται, λιάζονται, εξαφανίζονται) ζει και στην καρδιά του χειμώνα.

    Κάποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν μια εκπομπή με τα ‘τρελά’ της Ε.Ε. Μια εκπομπή έδειξε την ιστορία ενός άτυχου Βρετανού που πέθανε στην Ισπανία (όταν αυτή ακόμα δεν ήταν μέλος της Ε.Ε.). Ο Βρετανός γύρισε στην πατρίδα του σε ισπανικό φέρετρο, το οποίο δεν είχε τις κατάλληλες προδιαγραφές για να καεί στο βρετανικό κρεματόριο. Έβαλαν λοιπόν το σώμα του σε ένα θεσμικά σωστό ευρωπαϊκό φέρετρο, το έκαψαν και μετά έκαψαν το ισπανικό φέρετρο στην αυλή. Δεν υπήρχε οδηγία της Ε.Ε. για το τι καίει κανείς στην αυλή του. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους ‘μη κατάλληλους’ μετανάστες. Τους βγάζεις στην αυλή του σταδίου, όπου δεν ισχύει η οδηγία της Ε.Ε. για τους αναγνωρισμένος πρόσφυγες που λαμβάνουν θεσμική φροντίδα – και τους ξεχνάς. Μόνο που οι μετανάστες δεν είναι ξύλα (έστω με λάθος προδιαγραφές) για να τους κάψεις. Εξακολουθούν να υπάρχουν στην χώρα, κάπου, επιζούν κάπως, με μηδέν στήριξη, μηδέν υποδομές, στην καλύτερη περίπτωση με ελλιπή καταγραφή και φυσικά, σε θεσμικό κενό. Απλώς υπάρχουν. Κάπου. Κάπως. Κάνοντας κάτι. Που κανείς δεν ξέρει.

    Τα τρελά της ελληνικής κυβέρνησης. Για ρεκόρ Γκίνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δηλαδη ο Ελληνας κατα βαθος ειναι ρατσιστης/αρος αλλα ξαφνικα τον επιασε ενα πολιτικαλυ κορρεκτ αττιτουντ και το παιζει αρχηγος στην ανωτεροτητα...Μαλλον σοκαρε ακομη και τον 'ανθελληνα' Νικο Δημου χι χι χι... Ε οχι, να βγει ο ελληναρας πανω απο τον βορειο-καθωσπρεπει καθωστρωμενο τζεντλεμαν; Λιγο κουφο , αλλα συνεβη;) Θυμαμαι κατι επικριτες σας που διαβαζα ονλαιν παλια που σας κατηγορουσαν οτι μισειτε τους Ελληνες γενικως και ποτε δεν θα βρειτε κατι καλο πανω τους. Αναρωτιεμαι με αυτην την αναρτηση εαν αυτη η κριση των, ειναι αληθης.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Aπό την ντροπή της Ειδομένης θα μας μείνει η αναταραχή που προκάλεσε η ..."δήλωση" Μουζάλα για την FYROM-ία και η σύσπείρωση Καμένου και ..."ΝΔ του Άδωνιδος" αυτός να παραιτηθεί.
    Είμαστε καλοί κυρίως στο να πνιγόμαστε στη λάσπη και στα ...σκ@τ@!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι ωραίος ως φιγουρίνι ο αριστερός κρα-κρα-κρα-κρα πρωθυπουργός. Έχει τσέπη στο πανωφόρι, ειδική τσέπη για το όργανο της γραφής. Τι γράφει; Αφού έμεινε πιο αγράμματος και από ένα ελληνάκι που μαθαίνει το όμικρον και το ο-μικρό με το μπαστουνάκι. Εγώ δεν ξέρω να σκεφτώ τα στημένα των ανθρωπιστικών επιστημών. Επιθυμώ απλώς να τα καταργήσω. Τι δύσκολο; Σε στιγμές απελπισίας αισθάνομαι κάτι σαν: Τσίπρας! Με όργανο γραφής και πουκάμισο! Με αργομισθία και μηδενικό ενδιαφέρον για την αλήθεια! Ένας γραφειοκράτης, ευρωπαίος άνθρωπος, που επιπλέει μετά από οποιαδήποτε ναυμαχία ή φυσική καταστροφή. Απορώ: γιατί ο Τσίπρας να μην είναι ως προς εμένα το ίδιο φρούτο, σάπιο φρούτο, όπως φρούτο, σάπιο φρούτο, ο Σουλεϊμάν Άλφας ο Μεγαλοπρεπής, που διάβασα χθες δίκτυο, ή ένας οποιοσδήποτε άλλος στραβούλιακας πολιτικός; Αυτοί είναι ηλίθιοι και σαν ηλίθιοι που είναι κάνουν με τα ηλεκτρόνια τις ηλιθιότητες. Αποκλειστικά. Ε, Μαρδόνιε: δεν είναι ωραίος ο πληρωμένος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής ο Εραστής ο μπιχλιμπίδης, που φέρνουμε αιώνες τώρα στο μαραθώνιον άλσος για να μας διασκεδάσει; Ένα άλλο είδος κύλικα η μεθυσμένη λήκυθος. Γιατί να προχωρήσω μέσα μου σε γαργαλιστικές διακρίσεις και ανακατατάξεις βαρβαρότητας; Κι αν κάποιος εξυμνήσει τους παλαιούς δεσπότες, γιατί αύριο να μην εξυμνηθούν με τρόπο παρόμοιο, και την ίδια αδιαφορία, οι σημερινοί δυνάστες μου; Δεν ξέρω πώς να κινηθώ μέσα στις σκέψεις της ανάρτησης, ούτε μέσα στις δικές μου, που πολύ αμφιβάλλω αν μπορώ να έχω. Για τις ανεξήγητες και μυστηριώδεις σκέψεις του ΑτΑ, του ΑτΕ, που είναι ο αληθινός Τσίπρας ο Δεύτερος ο αυτούσιος, ούτε δεύτερη ούτε πρώτη σκέψη ούτε ανακήρυξη νερού. Χρειάζομαι άμεσες, διαφωτιστικές και χαρούμενες εξηγήσεις, αν είναι δυνατό, και όχι πεπλεγμένες πολυπλοκότητες. Τι λέει ο Άγρας για την ομιλία του Καρυωτάκη: "στρωτή, ανεπιτήδευτη, κανονική, διαφωτιστική". Αν δεν με αναγκάσουν άμεσα στον πόλεμο ίσως να πάρω την απαραίτητη αναπνοή και να χαρώ λίγο ακόμη...ειρηνικά και ήσυχα... το βρεγμένο πεύκο της αυγής. Κι αν έχω ένα εξαίσιο, αλλά φτηνό όργανο γραφής; Τόσο πολύ έχω επηρεαστεί από τον ηλίθιο πρωθυπουργό, που δεν θα το βάλω μέσα σε κάποιον θύλακα. Θα ήταν, μία τέτοια πράξη, σαν ένα φονικό και σαν ανάμνηση φονικού. Είμαι κουρασμένη. Είμαι λυώμα. Η υγρασία του Μάρτη με πιρουνιάζει. Θα έρθει η θερμότητα του καλοκαιριού και θα με πάρει να με ανεβάσει προς τα σύννεφα και προς τη σκόνη ψηλά του καιομένου πεύκου υπό τον ήλιο πάλι του καλοκαιριού - θα έρθει οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

    Ωραία τα ποιητικά της νύχτας - αλλά μόνον ένα σχόλιο προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα: αν είχαμε ΜΙΑ πύλη εισόδου θα την κλείναμε; Και αν ναι, πότε; Στους πόσους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαστε βέβαια Γιβραλτάρ. Και καμμια χωρα στην Ευρωπη δεν έχει αυτήν την ιδιαιτερότητα-ιδιότητα-πολυτέλεια της μοναδικής "πύλης". Δεν ξέρω καμια συνοριακή γραμμή με 5-10 χλμ.
      Επίσης η γεωγραφικη μας θεση, με υποτιθεμενη την ύπαρξη μιας πυλης εισόδου, πάλι θα δυσκόλευε την απάντηση. Αν είμασταν -πάνω στο χάρτη- στη θέση της Ουγγαρίας ή της Αυστρία ναι θα ορίζαμε αριθμό...
      και θα γινόμασταν "κακοί" κλέινοντα την πόρτα στους πρόσφυγες και στους γείτονες που μας τους περνάνε...

      Ωστόσο η σημερινή εξέλιξη -να θέλουμε λόγω βλακώδους εμμονης Καμένου - να σφάξουμε στο γόνατο τον ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟ και ΣΟΒΑΡΟ Γ. Μουζάλα- δειχνει ότι ο τόπος αυτός δεν έχει βάλει νιονιό με τα χρόνια.
      Στην εκπομπή, αν την προχωρήσει κανείς λιγα λεπτα μετά, ο υφυπουργός λέει αυτολεξεί "στα Σκόπια, στη FYROM".
      Mένει να πει ο Μουζάλας στον Καμμένο έτσι για πλάκα!- πως στον προφορικό λόγο δεν μπορούν να μπουν ...ομοιωματικά. Κι ότι ναι μεν είπε Μακεδονία αλλά εννοούσε ..."Μακεδονία"
      [αλλά τότε βέβαια ο "υδρογονάνθρακες ο θησαυρός" θα του πει: "Στην τηλεόοραση ήσουν ...να τό δειχνες με τα χέρια!"]

      Διαγραφή
    2. Κι όμως υπάρχει τέτοια χώρα Νώντα - η Ελβετία. Κλείνεις τρία πάσα και δύο τούνελ και γίνεται απροσπέλαστη.

      Όσο για τον Μουζάλα... έπεσε θύμα κι αυτός του ανεγκέφαλου Σαμαρά που του πρόσφεραν την λύση στο "πακέτο Πινέϊρο" και την απέρριψε. Εικοσιπέντε χρόνια ταλαιπωρείται η χώρα με ένα ψευδοπρόβλημα... Η ονομασία Μακεδονία έχει επικρατήσει παντού κι εμείς σκιαμαχούμε!

      Πάντως θα ήταν ευκαιρία για τον Τσίπρα να απαλλαγεί από τον Καμμένο.

      Διαγραφή
    3. ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

      Μηπως αποφευγουμε να απαντησουμε γιατι δεν μπορουμε να παραδεχτουμε οτι "ναι θα κλειναμε την μοναδικη πυλη εισοδου";
      Το ερωτημα ειναι συνθετο και προκαλει ενδεχομενως αμηχανια. Για να το φερω καπως στα μετρα μου θα προσπαθησω να φανταστω οτι στο σπιτι που μενω αρχιζω να προσφερω στεγη και φαγητο σε ανθρωπους που βρισκονται στο δρομο.
      Οι δεκα γινονται εικοσι, οι εικοσι τριαντα και παει λεγοντας. Στο σπιτι επικρατει χαος, η κατασταση ειναι εκτος ελεγχου και στο τελος οχι μονο δεν βαζω αλλους μεσα αλλα φτιαχνω και φραχτη.
      Ολη η καλη διαθεση που ειχα να βοηθησω μετατραπηκε σε ενστικτο αυτοσυντηρησης του εαυτου μου και της οικογενειας μου.

      Το ξερω, ειναι υπεραπλουστευμενο και παιδικο το παραδειγμα μου, αλλα προσπαθησα να το δω απο την ατομικη σκοπια.

      Διαγραφή
    4. @Nikos Dimou
      2016-03-16 05:27:49+00:00

      > ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
      > μόνον ένα σχόλιο προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα: αν είχαμε ΜΙΑ πύλη εισόδου θα την κλείναμε; Και αν ναι, πότε; Στους πόσους;

      Η λογική μού λέει ότι θα κλείναμε την πύλη εισόδου. Γιατί ν' ανακατευόμαστε στα προβλήματα των άλλων, άμα μπορούμε να τα κλειδώσουμε απ' έξω;

      Από την άλλη, τη δεκαετία του 1990 είχαμε τη δυνατότητα ν' απαγορεύσουμε την είσοδο στους λαθρομετανάστες από την Αλβανία και την υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη, αλλά να που δεν το κάναμε. Γράφω «είχαμε τη δυνατότητα», διότι βλέπω πώς όλοι οι βόρειοι γείτονές μας έχουν κλείσει αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Αφού τα καταφέρνουν αυτοί, θα τα καταφέρναμε κι εμείς.

      Διαγραφή
  22. "Στο κάτω κάτω οι λιγότεροι από μας Αυστριακοί (είναι 8,5 εκατομμύρια) που τους επιτιμούμε, δέχθηκαν ήδη 100.000 πρόσφυγες".

    Ναί έ!?

    Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα? ... 1+ εκατομμύριο, μήπως? ...

    Από πότε το πληθυσμιακό κριτήριο είναι το κυρίαρχο? Το κατά κεφαλήν εισόδημα, η πληθυσμιακή πυκνότητα, η γεωπολιτική συγκυρία, η επάρκεια και δυναμικότητα των κρατικών δομών, οι πολιτισμικές διαφοροποιήσεις κτλ κτλ δεν είναι καθοριστικές των δυνατοτήτων της χώρας υποδοχής?

    Επίσης να τελειώνει το παραμύθι με τους δήθεν "πρόσφυγες". Οι άνθρωποι αναζητούν ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ, δεν αναζητούν απλώς προσωρινό ασφαλές καταφύγιο.

    Τέλος σε ηθικό επίπεδο ... Είναι ντροπή για κάποιον που θέλει να λέγεται ηθικά ακέραιος άνθρωπος να φυγομαχεί εγκαταλείποντας την πατρίδα του όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο, αρνούμενος να πάρει θέση στην εμφύλια σύρραξη για την οποία και ο ίδιος είναι - θετικά ή αποθετικά - συνυπεύθυνος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ - στο τέλος θα εγκαλέσουμε τους πρόσφυγες για φυγομαχία και λιποταξία...

      Διαγραφή
    2. Επειδή το παραπάνω ανυπόγραφο είναι δικό μου ... Βεβαίως καπετάνιο όσοι από "εμάς" δεν δηλώνουμε εθνομηδενιστές και αντιλαμβανόμαστε την έννοια της "πατρίδας" όπως περίπου εκείνοι που πολέμησαν ιστορικά γι'αυτή δικαιούμαστε να εγκαλούμε για δειλία και ωχαδερφισμό τον κάθε ρίψασπη ενήλικα υγιή άνδρα ΤΣύριο λαθρομετανάστη.

      k2825

      Διαγραφή
    3. @Anonymous
      2016-03-16 07:31:28+00:00

      > "Στο κάτω κάτω οι λιγότεροι από μας Αυστριακοί (είναι 8,5 εκατομμύρια) που τους επιτιμούμε, δέχθηκαν ήδη 100.000 πρόσφυγες".
      > Ναί έ!?
      > Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα? ... 1+ εκατομμύριο, μήπως? ...

      Demographics of Austria — Immigration:

      According to Eurostat, there were 1.27 million foreign-born residents in Austria in 2010, corresponding to 15.2% of the total population.

      There are more than 415,000 descendants of foreign-born immigrants residing in Austria, the great majority of whom have been naturalized.


      > Επίσης να τελειώνει το παραμύθι με τους δήθεν "πρόσφυγες". Οι άνθρωποι αναζητούν ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ, δεν αναζητούν απλώς προσωρινό ασφαλές καταφύγιο.

      Στη Γερμανία λαμβάνουν τριετή άδεια παραμονής. Όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, αναμένεται να γυρίσουν πίσω. Το ίδιο είχε γίνει με τον πόλεμο στη Βοσνία: η μεγάλη πλεινότητα των προσφύγων που είχε δεχτεί τότε η Γερμανία επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

      > Είναι ντροπή για κάποιον που θέλει να λέγεται ηθικά ακέραιος άνθρωπος να φυγομαχεί εγκαταλείποντας την πατρίδα του όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο, αρνούμενος να πάρει θέση στην εμφύλια σύρραξη για την οποία και ο ίδιος είναι συνυπεύθυνος

      Όποιος είν' έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια ξέρει.

      Διαγραφή
    4. @Nikos Dimou
      2016-03-16 07:37:37+00:00

      > Ωχ - στο τέλος θα εγκαλέσουμε τους πρόσφυγες για φυγομαχία και λιποταξία...

      Σχολιαστής άλλου ιστολογίου το έκανε ήδη…

      Διαγραφή
  23. Μα κύριε Δήμου, το όριο υποδοχής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί πολύ προτού έλθει ο Σύριζα στην εξουσία! Τώρα γιατί μηδενίστηκε το κοντέρ ξαφνικά και αρχίσαμε πάλι να τους μετράμε από το μηδέν, αυτό είναι κάτι που μόνο οι αλήτες των ΜΜΕ μπορούν να μας εξηγήσουν. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν εγκατασταθεί οριστικά στη χώρα μας εκατομμύρια – όχι χιλιάδες – παράνομοι μετανάστες από Κομμουνιστικό μπλοκ, Μέση ανατολή και Αφρική εκμεταλλευόμενοι (και συμβάλλοντας σε) την τεχνητή ευμάρεια που μας έκλεισε το σπίτι. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν δουλειές που παλιότερα έκαναν έλληνες καθώς και πολλές άλλες που δεν έκαναν και στέλνουν τα χρήματα που βγάζουν στο εξωτερικό. Αν κάνετε μια βόλτα με τα μέσα μεταφοράς την Κυριακή στην Αθήνα και ακούσετε λέξη ελληνική, παρακαλώ να βιντεοσκοπήσετε το γεγονός και να το δημοσιεύσετε για να το βουλώσουν επιτέλους οι κάθε λογής ρατσιστές κι εθνικιστές που λυμαίνονται την ψήφο του κοσμάκη. Τις προάλλες έψαχνα γυναίκα για ένα κατάκοιτο μπάρμπα μου και είδα κι έπαθα να βρω κάποια ξένη (οι ελληνίδες είναι πρακτικά ανύπαρκτες) με υποτυπώδη νομιμότητα. Οι περισσότερες έμεναν δεκαετίες στη χώρα μας χωρίς νομική υπόσταση! Ας μην μιλήσουμε φυσικά για αγροτικούς εργάτες, φασονατζήδες, πόρνες, πούσερς και δε συμμαζεύεται. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσο μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό ή μάλλον καμία χώρα period. Είμαι τελικά ο μόνος που δε ζει σε γυάλινο πύργο; Τα ελληνικά σύνορα (που ισοδυναμούν με την περίμετρο της Αφρικής) είναι όντως αδύνατο να φυλαχτούν αποτελεσματικά, είναι όμως αυτός λόγος να στέλνουμε και προσκλήσεις διαφημίζοντας την ελληνική φιλοξενία;

    Ανωνύμου του Αλκοολικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Απαντήσεις
    1. Οι συνάξεις και λυτρωτικές. Οι άνθρωποι φορούν τα ωραία ρούχα, τα πουκάμισα και δεν αποχωρίζονται τα μπουφάν με τα μακρύτατα κορδόνια, τα κρεμασμένα στο άπειρο σχοινάκια της ένδυσης, αμέσως μόλις καθίσουν στις καρέκλες και απλώνονται στον χώρο και ελπίζουν, από την ομιλία και τις κινήσεις, ή από τον ελάχιστο θόρυβο, την αδιάψευστη ζωή συνολικά. Παλιά έτσι ευχάριστα και άνετα οι περισσότεροι νιώθαμε στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  25. Ο πατριώτες του 1922 βρυκολάκιασαν και θυμήθηκαν ότι οι μικρασιάτες ήταν τουρκόσποροι και λιποτάκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Μητσοτάκης: Η παραίτηση Μουζάλα είναι επιβεβλημένη"

    Μα δεν ντρέπεται να σύρεται από τον ΛΑΪΚΙΣΜΟ;

    Νώντας Τσίγκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σύρεται από τον Λαϊκισμό, Νώντα. Σύρεται από τον πιο ανόητο και ανώριμο λαό που έχει παγιδευθεί μέσα σε ανύπαρκτα ψευδοπροβλήματα. Έτσι και δεν αντιδρούσε, οι καλοθελητές που παραμονεύουν θα τον είχαν ξεσκίσει και η σταδιοδρομία του θα έκλεινε πριν καν αρχίσει.

      Διαγραφή
    2. Ποιος θα κάνει την αρχή και θα αντιδράσει σωστά στα ψευδοπροβλήματα? Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε να παίζει το γνωστό πολιτικό παιχνίδι για την εξουσία, θα τα βρει μπροστά του, αλλά πιο πριν θα τα βρει ο λαός. Οι εποχές είναι δύσκολες και ο Κ.Μ. απλά δεν είναι ο ηγέτης που θα αλλάξει τα πράγματα.

      Διαγραφή
    3. Δεν με απασχολεί άν σύρεται από τον λαϊκισμό ή τον ανώριμοο λαό ο οποιοσδήποτε πολιτικός. Να δώσουνι λύσεις σαφείς και στοχευμένες αντί να ξιφουλκούν με τις λέξεις ενώ οι άνθρωποι μπροστά τους ματώνουν. Και οι δημοσιογράφοι να πάψουν να ασχολούνται Με τα επιφανειακά και δουν την ουσία.

      Διαγραφή
    4. Πολύ βολική η επίρριψη της ευθύνης στον ανόητο λαό. Μάλλον ο ανώριμος λαός θα φταίει και για την ανάδειξη του εκπροσώπου της λαϊκίστικης εθνικοπατριωτικής δεξιάς στην αντιπροεδρία του κόμματος. Με την ίδια λογική επίσης και ο Καμμένος από τον ανόητο λαό σύρεται. Διαβάζω ότι οι στρατιωτικοί έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στο γραφείο του για να πιέσουν για την αποπομπή του Μουζάλα.

      Διαγραφή
    5. Μόνη ευχάριστη νότα η διαγραφή του Κρανιδιώτη.

      Διαγραφή
    6. Αυτές οι νότες είναι ακουόμενες. Για ποιον είναι θεοφρούρητοι οι χημικοί τύποι; Για τα θεοσταγή ελληνάκια που τους προσεγγίζουν. Και ο αρχηγός και ο στρατιώτης του κόμματος είναι κάπως ανίκανοι σε θεοσταγή χημικά ελληνάκια. Το θέαμα...το θέαμα είναι χαζό.

      Διαγραφή
    7. Ως Ανώνυμος, και άμα λάχει και Έλλην, *χ/ μου αν την κωλοχώρα τους τη λένε Μακεδονία ή Σκόπια ή FYROM ή δεν ξέρω κι εγώ πώς αλλιώς. Άλλα προβλήματα δεν είχαμε. Ας τη λένε και Βαγγέλη.

      Ανωνύμου του Αλκοολικού

      Διαγραφή
    8. https://www.youtube.com/watch?v=okw7Oa6wwwA

      Διαγραφή
    9. Περί ανωνυμίας:

      Το αίσθημα της προσωπικής ταυτότητας είναι πολύ μεγαλύτερη και διαρκέστερη απάτη από το αίσθημα της εθνικής ταυτότητας που τόσο σας ενοχλεί και που στην τελική δεν είναι κάτι περισσότερο από μια περαστική μόδα. Νομίζετε ότι ο Kierkegaard ή ο Pessoa που έγραφαν με δέκα και ογδόντα(!) ψευδώνυμα αντίστοιχα, το έκαναν μόνο και μόνο από λογοτεχνική παραξενιά; Όσο κουραστικό είναι να παριστάνεις τον ευρωπαίο ή τον έλληνα ή το χριστιανό ή τον άντρα, άλλο τόσο ανόητο είναι να παριστάνεις τον ..εαυτό σου!

      Ανωνύμου του Αλκοολικού

      Διαγραφή
    10. Δίνω τα πάντα για να είναι παρελθόν και με τον χειρότερο γλυκό καφέ και το τσιγάρο να παρατηρώ στα windows 98 ένα παράθυρο, ένα πρόγραμμα, ένα κατακόρυφο ελατήριο ζωγραφισμένο με μαύρο μελάνι σε τρεις θέσεις: ΘΦΜ, ΘΙ, ΘΙΤ.

      Διαγραφή
  27. Άν είχαμε μία πύλη εισόδου, άν είμασταν κράτος με σχέδιο, δομή και οργάνωση, δηλαδή μία άλλη χώρα, θα δεχόμαστε τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων στους οποίους θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μιά ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση. Μετά αφού θα κλείναμε τα σύνορά μας θα σχεδιάζαμε από κοινού με άλλες χώρες τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε για τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τα πράγματα είναι απλά:

    οι πολίτες έχουν καθήκον να δείχνουν αλληλεγγύη

    και τα κράτη να τηρήσουν το νόμο και να σέβονται τις διαδικασίες.

    Δηλαδή οι πολίτες να δίνουν στη φτωχολογιά όσο πιο πολλά μπορούν και τα κράτη να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για τους Πρόσφυγες. Τους μετανάστες ας τους γυρίσουν πίσω.

    Όμως πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις διαδικασίες.

    Μέχρι τότε, αλληλεγγύη στους μετανάστες και στους πρόσφυγες!

    Είμαστε όλοι Μετανάστες και όλοι Πρόσφυγες!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εσείς" ίσως, "εμείς" όχι ...

      Για τα περί των διεθνών συμβάσεων ... υπήρξαν πολλοί που κραδαίνοντας ένα μάτσο παλιόχαρτα και παπαρολογώντας αφελώς πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν στην ιστορική πραγματικότητα ...

      http://www.youtube.com/watch?v=FO725Hbzfls

      ... με τα γνωστά και ολέθρια, πάντα, αποτελέσματα.

      k2825

      Διαγραφή
    2. #Είμαστε όλοι Μετανάστες και όλοι Πρόσφυγες!#

      και προ πάντων ..."περαστικοί!" αγαοητέ Κώστα.

      Διαγραφή
    3. Αυτό θα πει... Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    4. Τα περί Συγκριτικής κλπ ήταν για το... χόλιο του κ2825, αλλά βρέθηκε να... απαντάει στον εκλεκτό Νώντα Τσίγκα

      Διαγραφή
  29. Με ενάμισι δις μουσουλμάνους γύρω μας, η Ευρώπη είναι τελειωμένη αν δεν ελέγξει τα σύνορα της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για την γιγάντωση του προβλήματος, επειδή κατάργησε τους χώρους κράτησης και προώθησε στην Ευρώπη πρόσφυγες, τζιχαντιστές και μετανάστες ανεξέλεγκτα. Μετά τη διάσωσή τους οι αλλοδαποί ομολογούν: «Ακούσαμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και πλέον μπορούμε να ταξιδέψουμε εύκολα στην Ευρώπη». Ο κλόουν που παριστάνει τον υπουργό Άμυνας, απειλούσε πέρυσι την Ευρώπη ότι θα την γεμίσει τζιχαντιστές και μετανάστες και όταν η Ευρώπη του έκλεισε τα σύνορα, αυτός παρακαλάει το ΝΑΤΟ να μας σώσει. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς έλεγχο των συνόρων και η Ελλάδα δεν είναι κράτος. Είναι ένα συνονθύλευμα ραγιάδων που τοποθετήθηκαν σε αυτή τη χώρα και οι οποίοι έκτοτε ζουν εις βάρος των εταίρων μας. Οι αντιδράσεις μας και σε αυτή την κρίση δεν είναι αποτέλεσμα ανθρωπιστικών επιλογών αλλά ανικανότητας να ελέγξουμε τα σύνορα μας και η εύκολη λύση να ρίξουμε το βάρος στους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράξενη σύλληψη: "οι μουσουλμάνοι ευρισκόμενοι γύρω μου και είναι η Ευρώπη που είναι τελειωμένη (αν δεν ελέγξει τα σύνορα της)". Απορώ. Τι είμαι; Τριγυρισμένη από ένα και μισό δις μουσουλμάνους; Είμαι Ευρώπη; Είμαι σύνορο; Είμαι σύνορο της; Ποια είναι αυτή; Η τελειωμένη είναι; Το υπόλοιπο μού είναι δύσκολο. Η Ελλάδα είναι συνονθύλευμα ραγιάδων; Η ζωή των ζωντανών ανθρώπων της πατρίδας μας είναι συνονθύλευμα; Αμέσως θυμήθηκα τον Νίκο Καρούζο (Και δεν είναι, αγαπητέ Sakis, αληθινό και υπέροχο το ποίημα του; Είναι ποίημα; Μήπως είναι μαρτυρία ζωής;):

      ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ

      ΣΤΕΡΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΣΠΡΕΣ
      Ήτανε δύσκολη βραδιά· βρισκόμουνα σύρριζα μόνος
      ανατρεπόμενα όνειρα-φορτηγά
      στου ύπνου το γλυκό κατηφόρισμα
      κι απόβλητο φεγγάρι συνέχεε μνήμη κι απώλεια.
      Είχα λοιπόν εγκαταλείψει
      καθώς έβγαινα
      στο χρόνο που ειν’ άχρονος το αχανές
      δεσμωτήριο της γλώσσας
      ερχόμενος προς το στήθος ωσάν μόλις
      άγγελος πειραγμένος από φαρυγγίτιδα.
      (Φαίνεται πως το κάπνισμα συγγενεύει με τα ουράνια·
      ο καπνός που μας ενώνει ανεβαίνοντας.)
      Εκεί δεν έχει δευτερόλεπτα κι ανάσαινα νήστις
      αλλ’ αυτήκοος αθανασίας.
      Είχα λοιπόν εγκαταλείψει
      πράγματα κι ανθρώπους· εκατόμβες ομοιοφρένειας·
      ήμουνα ο γόνος
      ο Γυμνιστής Αχάλκευτος Ήχος
      φρυγικό σύντριμμα
      οι θεοφρούρητοι χημικοί τύποι.
      Βεβαίως ήμουνα
      ο άρτιος πόνος αυτοδίδαχτο σκοτάδι
      θα ’λεγες με σιγαστήρα
      θα ’λεγες
      με μουσουλμάνικο γαλάζιο·
      η ώρα είναι πράγματι ώρα;
      Σας είπα· έβγαινα ξελησμονώντας ασημοκάντηλα
      πάμφωτα
      στη φαντασίωση
      τα στίλβοντα μανουάλια της αγάπης.
      Πετάχτε μου λέξεις απ’ τα παράθυρα
      πετάχτε μου λέξεις απ’ τους εξώστες
      η πτήση της αγριόχηνας νεανισμός από εγρήγορη
      αρχαιότητα.

      Διαγραφή
  30. Αν είχαμε μια μόνο πύλη εισόδου,όχι θαλασσια, ασφαλώς και θα τα κλείναμε τα σύνορα, ακριβώς όπως κάνουν και οι άλλες χώρες. Δεν είμαστε ούτε καλύτεροι, ούτε χειρότεροι από τους άλλους λαούς, ούτε καλύτεροι ευρωπαίοι, ούτε χειρότεροι. Ο πνιγμός των προσφυγων/μεταναστών στην θάλασσα είναι αυτό που μας εθαισθητοποιεί, όπως πιστεύω πως θα ευαισθητοποιούσε και κάθε λαό που θα ζούσε το δράμα των ανθρώπων αυτών στην ιδια του την χώρα, πλάι του.
    Όσο για των αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που θα μείνουν στην Έλλάδα δεν θα ξεπεράσει τον αριθμό όσων έχει ήδη αποροφήσει η Αυστρία. Ας πάψουμε να κλεγόμαστε ανεμίζοντας την παντιέρα της μοναδικοτητάς μας ,της πνευματικής και συναισθηματικής μας ανωτερότητας.
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ξέχασα, ‘στην θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα’ όπως είπε κι ο πρωθυπουργός. Και η Ιταλία και η Ισπανία και η Γαλλία έχουν θαλάσσια σύνορα, αλλά μετανάστες από το Μαρόκο προτιμούν τα Ελληνικά σύνορα. Ξέρεις γιατί? Γιατί είναι σουρωτήρι.

      Διαγραφή
  31. Καμμία αντίρρηση για την καταφυγή σε ποιήματα (τα αγαπάμε!). Με δύο όρους: να είναι σχετικά - και να μην είναι τεράστια (ο τελευταίος Καρούζος που προτάθηκε κάλυπτε σελίδες). Αλλιώς θα γίνουμε ποιητική ανθολογία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οι χώρες όπου έζησαν τον ολοκληρωτισμό δεν έχουν καταφέρει κοινωνικά να τον ξεπεράσουν και μόνο 2 δεκαετίες είναι που έχουν δημοκρατία. Όντως το μακεδονικό είναι ψευδοπροβλημα και δεν έχω καταλάβει γιατί εξακολουθουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση όταν όλος ο πλανήτης πλην της Ελλάδας και της Κύπρου την εχει αναγνωρίσει ως Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνω γιατί εξακολουθεί να είναι θέμα πολιτικής ατζέντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι χώρες...οι χώρες είναι πολλά πράγματα: δέντρα, άνθρωποι, πουλιά, επιχειρήσεις, τράπεζες, νοσοκομεία, κοινωνίες, κοινωνία. Ο ολοκληρωτισμός...είναι η μόνιμη κατάσταση. Τα κοινωνικά ξεπεράσματα του ολοκληρωτισμού των χωρών όπου έζησαν τον ολοκληρωτισμό; Οπότε...δηλαδή...αν λέμε αυτά...στο πιο σοβαρό θέμα..που είναι: η πατρίδα μας να μην διαμελιστεί...τι θα πούμε; Κάτι σαν: "Η Ελλάδα όπου έζησε τον διαμελισμό δεν έχει καταφέρει κοινωνικά να τον ξεπεράσει και μόνο 2 δεκαετίες είναι που έχει δημοκρατία. Όντως το διαμελιστικό είναι ψευδοπρόβλημα και δεν έχω καταλάβει -εμείς- γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε -και να νηστεύουμε- ότι θα βρεθεί λύση όταν όλος ο πλανήτης πλην της -πλανητικής- Ελλάδας και της -πλανητικής- Κύπρου την έχει αναγνωρίσει ως Diamelia Hellas. Δεν καταλαβαίνω γιατί εξακολουθεί -το διαμελιστικό ψευδοπρόβλημα- να είναι θέμα πολιτικής α-Tζέντας". O Gino Fano ο διαμελιστικός έγραφε τα τραγούδια του μακεδονίες μασουλώντας;

      Διαγραφή
    2. Αυτό που λέω είναι ότι οι χώρες του ανατολικού μπλόκ οι οποίες βγήκαν από τον ολοκληρωτισμό πριν από 2 δεκαετίες, δεν έχουν καταφέρει να ενστερνιστουν το νέο σύστημα και έχουν στην εξουσία ακροδεξιούς όπως ο Ορμπάν. Όσον αφορά την ειρωνεία που κανείς αυτό το θέμα είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση όταν όλος ο πλανήτης την αστερια έχει αναγνωρίσει ως Μακεδονία. Ωραία για πες μας πως θα βρεθεί ή λύση εξυπνε που λες εσύ όταν όλες οι χώρες του κόσμου την αναγνωρίζουν με αυτό το όνομα; Μήπως θα βρεις στήριξη στο ξανθό γένος της Ρωσίας του Πούτιν; Κι ή Ρωσία ως Μακεδονία την αναγνωρίζει.

      Διαγραφή
    3. Και εγώ λέω ότι η ζωή κινδυνεύει σε διάφορους φανατισμούς, που δεν είναι δικοί της. Εμένα το μυαλό μου, αυτή η αλήθεια, το συντρίβει. Δεν ειρωνεύομαι. Διαμαρτύρομαι. Εγώ δεν μπορώ να ελέγξω τους ναζιστές που αποφασίζουν για την πατρίδα μου, ούτε τους άλλους, στα Σκόπια ή στην Αυστραλία. Ούτε μπορώ να εμποδίσω όποιον επιθυμεί να δολοφονήσει μαζικά έναν πληθυσμό, εδώ η στα Σκόπια, από μόνος μου. Αν πρέπει να πάρουν το όνομα Μακεδονία για τον σκοπό της ειρήνης, ας το πάρουν και να αποκαλύψουμε τον κίνδυνο μαζί. Στη μουγγαμάρα και στην αμφιβολία ρυθμίσεις στην οικονομική οργάνωση δεν μπορώ να κάνω. Για την οικονομική οργάνωση μιλάμε. Τα αστέρια είναι καλά. Και δεν πρόκειται να μιλάω για την οικονομική οργάνωση λέγοντας "Πούτιν", "Ρωσία". Θα σταθώ στα πόδια μου και θα δω τον Ήλιο.

      Διαγραφή
  33. Και χωματερή του καπιταλισμού θα γίνει η Ελλάδα και το ανθρωπιστικό τους καθήκον θα κάνουν οι περισσότεροι και ρατσιστική θα την πουν τη χώρα. Για κυβέρνηση υπάρχουν κάποιοι τύποι που απλώς σχολιάζουν και επικαλούνται τα συμφωνηθέντα και τα καλά αισθήματα. Και εσύ Έλληνα που τόσα χρόνια σε τάιζαν κουτόχορτο και νόμιζες ότι ο απλός κάτοικος της Ευρώπης ξυπνούσε με Μότσαρτ και κοιμόταν με Μπετόβεν έκπληκτος ακούς και βλέπεις αξιωματούχους των άλλων κρατών της Ευρώπης και της ΕΕ να μιλάν χειρότερα και από χοιροβοσκοί-που είσαι Περικλή Γιαννόπουλε-.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πόνος μας είναι ανυπόφορος. Αυτό εννοώ αληθές: "Δεν πιστεύω σε διαφορετικά γονίδια – θα ήταν ρατσιστικό." Αν θέλω να σκεφτώ κάτι για να νιώσω καλά δεν θα πάω στα γονίδια. Θα πάω στον μακρόκοσμο του κύτταρου. Θα πω: το ειρηνικό κύτταρο χάσκει αδρόσιστο στον πόλεμο και μόνο φθίνει και εξαϋλούται. Όμως το δισεκατομμύριο με τον πόλεμο πληθαίνει. Άρα, θάνατος στο δισεκατομμύριο δίχως θανάτωση του κυττάρου. Αυτοί, οι οπλοφόροι, επειδή δεν μπορούν να σκοτώσουν το δισεκατομμύριο, ο ένας του άλλου, θρομβώνουν τα κύτταρα. Πολλές φορές μας λένε, ότι εμείς δεν είμαστε της παιδείας αν δεν μαθαίνουμε να δικαιολογούμε την κατάθλιψη. Θέλω να εξουδετερώσω τον καπιταλισμό; Θα τον ασπαστώ. Ως να καταφέρω θέσιμο ελεγκτικών κανόνων. Πρώτος κανόνας: πατρίδα, δημοκρατία, δικό μου νόμισμα και ελληνική ιδιωτική επιχείρηση (που φτιάχνει σοκολάτες, ψυγεία, υποδήματα, αλεύρι, κρασί). Δεν θυμάμαι τα χέρια του ανθρώπου που μάζευε το σταφύλι, που έσπερνε, που θέριζε, που πατούσε με τα πόδια του και σήκωνε ψηλά το πιρούνι με την ήρα και το στάρι; Δεν ξέρω τις μεγάλες πεταλίδες από τους μαύρους βράχους με το μαχαίρι; Δεν ξέρω τον ήχο του νερού χαμηλά στη γη και την γήινη ασφυξία του νερού μέσα στα πατημένα βότσαλα; Τα γνωρίζω και γνωρίζω ότι όλα λένε μόνο να σκέπτομαι όταν νιώθω καλά. Πάει ένας και κάνει διάλεξη και λέει: "η ψυχογραφία του λαϊκισμού". Δηλαδή: η ψυχή σου (έστω όλα τα συναισθήματα και η αναπνοή σου) πονεί από λαϊκισμό - θα σου πω τι γίνεσαι. Ο λαϊκισμός: έμεινε μέσα σου η ελάχιστη ανάγκη διατήρησης της υγείας σου; Είσαι λαϊκιστής! Για να αντικρούσει την βιολογική πραγματικότητα, που φιλοτεχνήσαμε μόλις, θα πει πολλά. Εντάξει. Αυτά - και χύμα: αναπνοές, ψυχές, λαϊκισμοί, γραφίες. Γραφίες! Ακτινογραφίες και αγιογραφίες. Άλλες γραφειογραφίες. Αναπνοές. Να μας ξαναθυμήσει που ακούγαμε και ακούγαμε σίριαλ "αέρινες εγκοπές" και δεν είδαμε ποτέ. Τι να βλέπαμε; Δημοσιογράφοι είμαστε; Και παρασταίνει ότι, στη ζωή αυτή, κάτι νιώθει αυτός ανώτερο! Γιατρός. Να εξετάζει και να γράφει συνταγές: οι γραφίες να εξασκηθούν. Να τον βγάλουμε στο φως του φεγγαριού, με δερμάτινο μπαούλο και να του κάνουμε νύχτα τη νύξη: εσύ είσαι εξεταστής, συνταγογράφος και εξομολογητής ενεσάκιας. Ενεσάριος ίσως; Προχώρει και κάμε το χρέος σου! Εκεί είναι τα ελληνοπροσφυγόπουλα: στο κατηφοράκι του κρημνού! Ως λέει: "Περάστε, κύριε, από εδώ. Τούτη είναι η βάρκα σας. Εμπάτε." Και ο καλούμενος, με βλέμμα σαν αυτό που συναντά κανείς στα μάτια των φακελάκηδων μειαευτήρων της μαύρης καλλονής, στις ύστατες κορυφώσεις του ιατρικού λειτουργήματος, μπροστά στις πικροδάφνες των σωκρατικών στερεών, σε ώρες ορθρινές, κατά τις εκτοξεύσεις από τα φυλλαράκια των βατράχων, μισό πικο-δευτερόλεπτο πριν ακουσθούν οι πορτοκαλένιες πατημασιές και σωριασθούν σφαδάζοντα στη γη τα αστροσώματα μας, περνά και μπαίνει στη γονδόλα και φτάνει στον φωτισμένο καταυλισμό και δεν αφήνει τυραννόσαυρον - λαϊκόν, ή κληρικόν, ή μητροπολίτη τυραννόσαυρο -γιατί όχι;- ανεξέταστον. Αυτό το μαύρο μέλλον μου είν' Άδης εμπροστά μου, τέτοια ζωή να ζήσω πλια δεν με βαστά η καρδιά μου. Κάλλια για με του μολυβιού μια σφαίρα να με θάψει, τ' αστροπελέκι τ' ουρανού να πέσει να με κάψει. Να γίνω στάκτη, να χαθώ, να μην υπάρχω πλέον, γιατ' εκουράσθηκα να ζω, βαρέθηκα να κλαίω.

      Διαγραφή
    2. Χωματερή εξ αιτίας της βλακείας της θα γίνει η Ελλάδα και όχι εξ αιτίας του καπιταλισμού.
      Αν είσαι κουτός δεν σημαίνει πως κάποιος σε τάιζε κουτόχορτο. Δεν πρέπει απαραίτητα να φταίει κάποιος άλλος για την βλακεία σου. Κοίτα τις στατιστικές και πες μας ποιος φταίει.
      Από άποψη ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα, μεταξύ 140 χωρών, βρίσκεται στην 81η θέση μετά την Ουκρανία και το Τατζικιστάν.
      Από την άποψη της εγγύησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 77η θέση μετά την Κένυα και τη Γεωργία.
      Από την άποψη της διαφθοράς η Ελλάδα βρίσκεται στην 82η θέση, μετά τη Γκάνα και την Αλβανία.

      Διαγραφή
    3. Αναφορά στον καπιταλισμό γίνεται, όχι κομμουνιστική ΄καταγγελία. Δεν υπάρχει λογική σύνδεση ανάμεσα στην βλακεία, την δικαιοσύνη που λειτουργεί χειρότερα από ποτέ και την οικονομία που από αναπτυγμένη έγινε τριτοκοσμική

      Διαγραφή
  34. Θα κλείναμε κι εμείς την πύλη; Και πότε;

    Με βεβαιότητα εγώ τουλάχιστον δεν έχω απάντηση.
    Βλέποντας όχι τις γιαγιάδες των νησιών μα τη μάνα μου ή τους ανθρώπους στο χωριό λέω πως δε θα τα κλείναμε.
    Και για να μην είμαι άδικη και πολλούς άλλους...
    Αδυνατούμε να κλείσουμε τις πόρτες στους ανήμπορους . Μέσα στην εικόνα τους βλέπουμε τον εαυτό μας και πάντα νομίζω –γονιδιακά- το συναίσθημα θα υπερτερεί της λογικής. Το λέω με καϋμό. Ακούγεται ωραίο , ποιητικό μα στην καθημερινότητα το πληρώνεις χρυσάφι.
    Απ΄ την άλλη:
    Βλέποντας τη μεγάλη προχειρότητα που αντιμετωπίζουμε τα πάντα λέω μπορεί να τα κλείναμε και με στόμφο.
    Βλέποντας το αποτέλεσμα που κάθε άλλο προς βοήθεια των προσφύγων είναι λέω και πως το να τα κλείναμε ίσως και να ταν ότι πιο ανθρωπιστικό μπορούσαμε να κάνουμε.
    Άραγε αν η ερώτηση γίνει : «Αν είχαμε κλείσει τα σύνορα τι θα είχε γίνει;”
    Θα πέθαιναν περισσότεροι;
    Θα συσσωρεύονταν μαζικά ο τεράστιος αυτός αριθμός στις ακτές της Τουρκίας και θα αναγκαζότανε η Ευρώπη να δώσει λύση συντεταγμένα ;
    Δε θα ερχότανε οι μετανάστες τουλάχιστον και θα ήταν μόνο πρόσφυγες;
    Και σ όλα αυτά πώς να δοθεί μια λύση χωρίς λύση στις πατρίδες τους;
    Άπειρα ερωτήματα και μη ασφαλείς απαντήσεις.

    Μήπως το ερώτημα είναι τώρα έτσι όπως είναι τα πράγματα τι κάνουμε;
    Και σε ποιον να το θέσεις;
    Σ ένα πολιτικό σύστημα που από τη μια στέκει παρατηρητής κάνοντας κινήσεις χωρίς κανένα σχέδιο και από την άλλη λέει «εγώ ή ο Mουζάλας;
    Σε πολίτες που καταμπερδεμένοι περιφέρονται ανάμεσα σε δικαιολογίες , αφορισμούς και «Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν» ;
    Και αν φανεί και μια φωνή σαν αυτή του οικοδεσπότη –είναι αρκετές και όλες προσπαθούν να βάλουν σε μια βάση τα προβλήματα της χώρας μπας και δούμε το πρόβλημα για να μιλήσουμε για λύσεις- , στολίζεται μ αυτά τα ωραία επίθετα που ξέρουμε εξαγνίζοντας την ανεπάρκεια μας .

    Απάντηση λοιπόν δεν έχω. Φοβάμαι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Από τη στιγμή που υπάρχουν "πολιτικοί άνδρες" που εκφράζονται δημόσια όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης ["θα κρατάει το σκοινί στο νέο-Γουδή!!!"] και ο Πάνος Καμένος ["στα τέσσερα εσείς" .Μεσα στο Κοινοβούλιο ο νταλικέρης!] είτε με την πύλη κλειστή είτε με την πύλη ανοιχτή η κόλαση κόλαση θα παραμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "Όλα αυτά βέβαια είναι σχηματικά και ελαφρώς ρατσιστικά."
    Όπως δηλαδή και η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό θα ήταν να την διαβάσετε (ή ξανά-) πριν να γράφετε αστόχαστα...

      Διαγραφή
    2. Ίσως να είναι σχηματική και ρατσιστική. Χρειάζεται όποιος το λέει να το εξηγήσει. Αλλά πριν το εξηγήσει να το νιώσει, να προκύψει στη σκέψη του. Ενδέχεται δύο οργανισμοί να βιώνουν ζωή διαφορετικά. Δεν λείπει λοιπόν μόνον η εξήγηση. Απουσιάζουν αρκετές ζωολογικές αποκαλύψεις από την συγκεκριμένη κρίση. Αν είναι κρίση και μάλιστα οριστικοποιημένη. Είναι; Εδώ είναι το δύσκολο για εμένα. Και το δύσκολο για εμένα είναι το εξής: πόσα δεδομένα της ζωής, όλης της ζωής, του φαινομένου της ζωής, έχω πρόχειρα, σαν διαπιστώσεις ή έστω πεποιθήσεις, ή γνώσεις, ώστε να μιλήσω, με επάρκεια αντικειμενική ή ακόμη βεβαιότητα δική μου, για οτιδήποτε; Εγώ όταν ρωτήσω τον εαυτό μου ξέρω πόσο λίγα δεδομένα ζωής έχω διαθέσιμα. Κι αν η κρίση για ένα βιβλίο είναι αρνητική. Ποιος φταίει; Μας δίνονται ποτέ από τις προηγούμενες γενιές επαρκείς, αν όχι χρήσιμες ζωολογικώς πληροφορίες; Π.χ., μου λέει η μαμά μου ποτέ: είναι ένα σακουλάκια με πατατάκια και το κατασκευάζουν μηχανές και πρόσεξε γιατί κατά την συσκευασία ίσως ανάμεσα στα πατατάκια σου να έχει πέσει ένα μικρό γυαλάκι και ίσως να μην το δεις και να το δαγκώσεις και να πάθεις συμφορές; Κάτι τέτοια σκεφτόμουνα χθες, που έβλεπα Έργα, άνθρωποι, τόποι. Λέει και για το μίσος: " η απάλειψη του άλλου". Την δεύτερη φορά που είδα το βιντεο κατάλαβα περισσότερα. Υποθέτω ότι με τρεις φορές θα έχω πάρει μια καλή ιδέα. Όχι ότι θα συμφωνήσω, ή θα συμφωνηθώ. Απλώς είμαι διαφορετικός οργανισμός και νιώθω διαφορετικά. Π.χ. για εμένα είναι ζωντανή κόλαση σε μια στιγμή να σκέπτομαι: Μόναχο στα 1954. Σκέπτομαι σίδερα του σταθμού του τρένου, μαύρα, κίτρινα, αλλά σίδερα, ερημιά, μοναξιά, αποχωρισμούς, αποχρωματισμούς. Σε άλλη στιγμή δεν έχω θέμα με το Μόναχο-1954. Ποιος θα μου πει τι θα προκύψει μέσα στο νου μου από την παραλαβή του ερεθίσματος; Δεν πρέπει κανένας να μου πει. Θα βρω τον δρόμο μου στη ζωή. Αν μπορώ να κάνω αυτό το σχόλιο, που απλώς εξηγεί διάφορα πράγματα που ένιωσα χθες. Ίσως η Δυστυχία να βλέπει ένα ρευστό ποταμό βαρβαρότητας και να τον ανατινάζει. Πώς μπορώ να ξέρω πριν νιώσω τι έζησε ένας άλλος άνθρωπος και έγραψε; Θα τα βρω αυτά. Έχω καιρό. Έχω καιρό;

      Διαγραφή
    3. Τι λόγο να βρω για να γράψω ένα αρνητικό και ένα σχόλιο για την διάλεξη; Δεν έχω. Και από πότε η παρατήρηση μου για το βίντεο που είδα είναι σχετιζόμενη με την τάση καθενός να πει την γνώμη του για ένα βιβλίο; Ένιωσα το σχολιαστικό μπέρδεμα φυσικά. Δεν μπορώ να πω ότι δεν το ένιωσα. Γιατί ένιωσα μπέρδεμα; Γιατί έχω εμπειρία από ερωμένες-φαντάσματα. Δυστυχώς. Αλλά αδιαφόρησα. Γιατί είπα: φόβος σε έξαρση είναι και τίποτα περισσότερο. Ούτε το παγωτό μου δεν μπορώ να φάω από τον εξευτελισμό της ζωής αυτές τις μέρες. Σιγά να μην έκανα δηλώσεις διακρίσεως σχολίου από σχόλιο. Νομίζω ότι τα μπερδεμένα ανώνυμα σχόλια φανερώνουν τις συναισθηματικές αντιφάσεις μας αυτά τα χρόνια: την αμφιβολία, αν είναι η ζωή μας νόστιμη και εφικτή.

      Διαγραφή
  37. Μετά από τόσους προβληματισμούς, θα φανεί στην πορεία ποιοί είναι οι "καλοί" και ποιοί οι "κακοί" ευρωπαίοι... Εγώ πάντως νομίζω ότι κάποια στιγμή θα γίνω πολυ κακιά ευρωπαία, γιατί έτσι και ξαναδώ (αραβικής καταγωγής) άντρες μουσουλμάνους σε πολυκατάστημα να διαλέγουν αυτοί καπαρντίνες για τις γυναίκες τους, που είναι με τη μπούρκα και τα κοριτσάκια τους ομοίως, να τις τραβολογάνε στο ταμείο, να τους φωνάζουν και να σηκώνουν και το χέρι στις κόρες τους, ε, θα το ανοίξω το ρημάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Aphrodite
      2016-03-16 21:23:27+00:00

      > έτσι και ξαναδώ (αραβικής καταγωγής) άντρες μουσουλμάνους σε πολυκατάστημα να διαλέγουν αυτοί καπαρντίνες για τις γυναίκες τους, που είναι με τη μπούρκα και τα κοριτσάκια τους ομοίως, να τις τραβολογάνε στο ταμείο, να τους φωνάζουν και να σηκώνουν και το χέρι στις κόρες τους, ε, θα το ανοίξω το ρημάδι...

      Μα πρέπει να είναι σώνει και καλά αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνοι; Αν οι εν λόγω άντρες είναι π.χ. Έλληνες ορθόδοξοι δεν πρέπει ν' αντιδράσουμε;

      Διαγραφή
    2. Θα αντιδράσεις, Λύκε. Όπως αντίδρασες όταν είπε στον kapa-skeptiko: ωωωω, όλα θα πάνε καλά! η θεραπεία δεν γίνεται στην Κύπρο! νόμος της ζωής! ω! ζήτω η Μινετσιρότα! θα βρείτε τα λεπτάκια! ω! όλα θα πάνε καλά! ξέρουμε που θα πάνε καλά! μυρίσαμε τα νύχια μας! σκάσε και κολύμπα! ω! Οργασμοί πολύ πολλοί πολύ. Με τις λέξεις της σύνταξης δεν μπορείς να συντρίψεις έναν άλλον άνθρωπο, που σε μια στιγμή θα νιώσει καλά και θα επιτεθεί στο ψευτοπρόβλημα και θα το διαπιστώσει και θα το φέρει στα νιώσιμα μέτρα της φύσης, στις αισθήσεις, και θα το ανατινάξει. Στην Ορθοδοξία τώρα θα την εξετάσεις; Ω! γνώριμε των αναγκαίων σκέψεων!

      Διαγραφή
    3. Ein SteppenwolfThu Mar 17, 06:17:00 PM
      Μα πρέπει να είναι σώνει και καλά αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνοι; Αν οι εν λόγω άντρες είναι π.χ. Έλληνες ορθόδοξοι δεν πρέπει ν' αντιδράσουμε;

      Στους ελληνάρες που περιγράφεις δεν χρειάζεται να φανώ Ευρωπαία, ούτε περιμένουν από μενα να φανω Ευρωπαία, τους τα λέω χύμα και τσουβαλάτα και μάρτυς μου ο Θεός (ο όποιος). Οχι τώρα, από μικρή. Μεταξύ μας ειμαστε, γνωριζόμαστε.
      Αυτο που συγκεκριμενοποιούσα στο σχόλιο ήταν για όσους έρχονται με βαλτό "μεσαίωνα", γραπώνονται απ'αυτόν και κάνουν τ'αδύνατα δυνατά για να τον επιβάλλουν (ειδικά στους αδύναμους που τους έχουν "του χεριού τους") αντί να προσπαθήσουν να γνωρίσουν και λίγη "ελευθερία". Είναι τεράστια κουβέντα, που ξεφεύγει από το θέμα οπότε την κάνουμε σε άλλο ποστ του Γάτου. :)

      Διαγραφή
  38. Στον Μαύρο Αετό (δύο αναρτήσεις πριν) ΝΕΟ τριπλό σεντόνι της Αφροδίτης. Σπαρταριστό. Μην το χάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τα διαβάζει κανείς και αναρωτιέται, μα καλά τα 40-50 χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού αφήσαν τόσα κατάλοιπα που δεν ξεπεράστηκαν ούτε τώρα, σχεδόν 30 χρόνια από το 1989; Και γιατί αυτά και όχι τα χρόνια τους Αυστροουγγαρίας που ήταν και περισσότερα; Kαι όταν αύριο δούμε την Αυστρία να συμπορεύεται με την Ουγγαρία πως θα δικαιολογηθεί; Mάλλον θα έχει αλλάξει τότε το point of view

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να λέει ένα επιχείρημα υπέρ της σύγχρονης αυτοκρατορίας του ευρώ. Και ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει το εξής: οι νέες αυτοκρατορίες θυμούνται τις παλιές και τις αντιγράφουν.

      Διαγραφή
  40. Ίσως έτσι να απαντάει και στο ερώτημα τι γυρεύει ο διανοούμενος στο παζάρι. Μία απάντηση: αποκαλύπτει όσες πτυχές της προπαγάνδας μπορεί να αποκαλύψει χωρίς να φάει το κεφάλι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Με αυτό το ποστ θυμήθηκα και ξαναδιάβασα το δημοσίευμα του ΝΔ με τίτλο ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ (1985-87).

    Στην Ελλάδα δε νομίζω να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε (αντί να ξυπνήσουμε με αφορμή την κρίση στη χώρα μας βάλαμε και τους νεο-ναζί στη Βουλή) αλλά δε μου αρέσει να βάζω αρνητικές ταμπέλες στους λαούς. Οπότε "καλοί" και "κακοί" Ευρωπαίοι για μένα δεν υπάρχουν. Καταλαβαίνω βέβαια πως θέτει το ερώτημα ο ΝΔ αναφερόμενος στη στάση των κρατών, αλλά για μένα δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Θέλω να πω, δε θα έβαζα τους Έλληνες ούτε στη μια ούτε στην άλλη κατηγορία. Δε γνωρίζω αν θα κλείναμε την μια και μοναδική πύλη εισόδου, όπως δεν έχω ιδέα τι θα έκαναν π.χ. οι Ολλανδοί αν βρίσκονταν στη γεωγραφική μας θέση. Πιστεύω πάντως ότι θα υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα μας αν δεν αντιμετωπιζόταν το ζήτημα με ανθρωπιά, ακόμη κι αν είχαμε τη δυνατότητα να κλείσουμε την πύλη εισοδου. Μένω στη νότια Ολλανδία κι έχω ακούσει και για ρατσιστικές συμπεριφορές (γουρουνοκεφαλές στα σύνορα και μηνύματα μίσους) αλλά έχω δει και εκδηλώσεις στις ολλανδικές πόλεις για να μαζευτούν χρήματα για τους πρόσφυγες με πολλές οικογένειες να συμμετέχουν μες στη βροχή και το κρύο. Το ίδιο και στην Τσεχία, είδα διαδήλωση εθνικιστών στο κάστρο της Πράγας κατά των προσφύγων αλλά δυο βήματα πιο κάτω υπήρχε άλλη διαδήλωση (με συνθήματα "Kein Mensch ist illegal" και είχε περισσότερο κόσμο από την πρώτη) υπερ των προσφύγων.

    Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι (γεωπολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί) για το πως αντιμετωπίζουν οι διάφοροι ευρωπαϊκοί λαοί το προσφυγικό ζήτημα. Η ουσία είναι στο πρώτο σχόλιο κάτω από το αρχικό ποστ με το οποίο συμφωνώ, πως πρέπει να περιθάλψουμε τους πρόσφυγες, ακόμη και αν αυτό προκαλέσει προβλήματα. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με την κατάλληλη οργάνωση και κοινωνική ευαισθησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Για όσους δεν το γνωρίζουν Κούρδισες μαχήτριες ανέκοψαν την πορεία του DAESH (ISIS) και κράτησαν το Κομπάνι μόνες τους όταν σμήνη από τρομοκρατημένους λαθρομετανάστες φεύγανε τρέχοντας για να μπουν στην Τουρκία.

    Οι Τούρκοι τις είχανε βάλει στη μέση μαζί με το DAESH και τις χτυπούσαν από 2 μέτωπα. Το αποτέλεσμα ότι όχι μόνο κρατήσαν το Κομπάνι αλλά τους εκδίωξαν με σημαντικές απώλειες ενώ οι Τούρκοι πλέον κάνουν τις γνωστές κότες συνεχίζοντας να μην αναγνωρίζουν τους Κούρδους ως έθνος.

    Είναι θέμα χρόνου η δημιουργία του Κουρδικού Κράτους χάρη στο θάρρος, τη γενναιότητα και το σθένος των γυναικών αυτών καθώς και φυσικά των αντρών που μάχονται χρόνια τώρα για ένα ελεύθερο κράτος.

    Κατά τ' άλλα ναι ίσως θα έπρεπε στο τέλος να εγκαλέσουμε τους πρόσφυγες για φυγομαχία και λιποταξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @Γάτος Πεταλάτος, "...αν και για μας υπήρχε μία μονάχα είσοδος, θα την αφήναμε ανοιχτή; Ή θα λέγαμε κάποια στιγμή: Στοπ – όχι άλλοι.

    Θα είχαμε ένα γαλατικό χωριό επί του ελληνικού του, με ακροδεξιούς να φράζουν την είσοδο, ακροαριστερούς να την ανοίγουν, ΜΑΤ και κουκουλοφόρους να δέρνουν με την ψυχή τους, κυβερνήσεις ν'ανεβοκατεβαίνουν, τα μήντια του πλανήτη ολόκληρου να μεταδίδουν ό,τι του φανεί του Λωλωστεφανή (πλούσιο υλικό δια πάσαν ερμηνείαν), τον Σόρρο που ανέφεραν μερικοί να λιμάρει νύχια, εμάς στα σούπερ-μάρκετ να τιγκάρουμε καρότσια (ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ!)... και τους μετανάστες να νυχοπατάνε και να περνούν από πίσω, μη μας ενοχλήσουν στο μακάριο πλάκωμά μας.

    +Δεν είμαστε χώρα εμείς, μια περιστρεφόμενη πόρτα είμαστε!+
    (κι ανώριμη μάλιστα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Από την άλλη πάλι αναρωτιέμαι μήπως τελικά η «πολιτική» του σύριζα στο μεταναστευτικό, παρά την απύθμενη βλακεία της, εντελώς συμπτωματικά κινείται προς τη «σωστή» κατεύθυνση, τουτέστιν: το μη χείρον βέλτιστον. Οι εκρήξεις στις Βρυξέλες μου υπενθύμισαν πως οι τρομοκράτες, ακόμα κι όταν χτυπάνε στην τύχη, δε χτυπάνε τυχαία..

    I am the walrus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μόνο που οι τρομοκράτες των Βρυξέλλες έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Δυτική Ευρώπη, άρα δεν είναι θέμα ανοιχτών ή κλειστών συνόρων αλλά ενσωμάτωσης στις κοινωνίες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι εξ αυτών ζούσαν ως τώρα «ενσωματωμένοι», άλλοι πάλι αποδείχτηκαν «αλεξιπτωτιστές». Η προέλευσή τους δεν έχει τόση σημασία όση τα κίνητρά τους, στα οποία οι ευρωπαίοι ως συνήθως κλείνουν τ’ αυτιά τους και μουρμουρίζουν τα γνωστά μάντρα περί δημοκρατίας και πολιτισμικών αξιών. Το γεγονός πάντως ότι προτιμούν αποκλειστικά τα «τυφλά» χτυπήματα, πέρα από μια σχετική ανοργανωσιά, δείχνει ότι δεν έχουν πρόβλημα τόσο με την δυτική εξουσία, όσο με την δυτική κοινωνία. Από μια νεκραναστημένη μεταπολεμικά και αυτάρεσκη Ευρώπη δεν θα μπορούσε φυσικά να περιμένει κανείς να πάρει στα σοβαρά τη θεμελιώδη αρχή «Know thyself, know thy enemy», τη στιγμή μάλιστα που «thyself» ενδιαφέρεται πρωτίστως να διατηρήσει τα μακάρια κεκτημένα και «thy enemy» δεν ενδιαφέρεται για τίποτα.

      I am the walrus

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.