Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2016

Το πείραμα του Όθωνα


Πάντα είχα αυτή την αίσθηση, πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας – αλλά ποτέ τόσο έντονη όσο αυτή τη φορά.

Η Ευρώπη είναι μία άλλη ήπειρος, μακρινή, ξένη. Κι όσο περνάνε τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία, απομακρυνόμαστε περισσότερο από αυτήν.

Μερικοί μπορούνε να πούνε πως αυτό δεν είναι κακό. Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν είναι ο χώρος του στυγνού νεοφιλελευθερισμού, του απάνθρωπου εργαλειακού ορθολογισμού, του ωφελιμισμού και της αποξένωσης... Ε, τότε καλύτερα μακριά!

Το πείραμα του Όθωνα απέτυχε.

Ήρθε εδώ, νέος, ιδεαλιστής, αναθρεμμένος με οράματα της αρχαίας ελληνικής τελειότητας – να πετύχει την σύνθεση: να εξευρωπαΐσει και ταυτόχρονα να εξελληνίσει (αρχαιο-ελληνίσει) τους Ρωμιούς. Έφερε νομομαθείς, ιστορικούς, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, να μεταμορφώσουν την Ελλάδα.

Και συνάντησε αντίσταση σαν να ήταν Τούρκος. Όχι μόνο τους ξένους δεν ήθελαν οι Ρωμιοί. Ούτε καν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους, που είχαν ζήσει, ανατραφεί και σταδιοδρομήσει στα ξένα. Η διένεξη «αυτοχθόνων» και «ετεροχθόνων» νομίζω πως δεν έχει προηγούμενο σε άλλη χώρα.

Έκανε λάθη ο Όθωνας; Πολλά και σημαντικά. Τριάντα χρόνια βασίλεψε! Ήταν αφελής και ρομαντικός (πέθανε με το όνομα της Ελλάδας στα χείλη του). Αλλά έχω την αίσθηση πως, ακόμα κι αν δεν έκανε τόσα λάθη, το αποτέλεσμα δεν θα διέφερε και πολύ.

Οι Ρωμιοί δεν έγιναν ευρωπαίοι, ούτε αρχαίοι Έλληνες (παρόλη την καθαρεύουσα που τους επέβαλλαν για ενάμιση αιώνα). Έγιναν ένας λαός αντιφατικός, μικρόψυχος και μεγαλόψυχος,  φθονερός, διχασμένος, κατακερματισμένος σε φυλές, οικογένειες, φατρίες, κόμματα και συνδικάτα,  που υπονομεύουν ο ένας τον άλλο. Και που θεωρούν ότι τους υπονομεύουν όλοι οι υπόλοιποι λαοί της γης. Βλέπουν τον κάθε ξένο όπως είδαν τον Όθωνα: με βαθύτατη καχυποψία – εκτός αν είναι τουρίστας και πληρώνει.

(Περίεργη η σχέση των Ελλήνων με τους ξένους: δυσπιστία αλλά και προσκόλληση. Ξέρει κανείς κάποιαν άλλη χώρα, όπου να υπήρξαν κόμματα που ονομάζονταν: γαλλικό, ρωσικό και αγγλικό όπως στην Ελλάδα το 19ο αιώνα; Γερμανικό πάντως, η Βαυαρικό, δεν υπήρξε ποτέ).

Κάθε φορά που επιστρέφω από την (υπόλοιπη) Ευρώπη ανακαλύπτω με έκπληξη πόσο διαφέρουμε. Και τώρα, τελευταία, πόσο απομακρυνόμαστε.

Με τους μόνους που συμπίπτουμε είναι οι εθνικιστές μας με τους εθνικιστές τους. Διότι έχουν τους ίδιους στόχους: έξω οι ξένοι και ο κάθε λαός για τον εαυτό του. Η αποθέωση του αντιευρωπαϊσμού.

Μακρινή και ξένη ήπειρος πια η Ευρώπη. Και δεν είναι πλέον ούτε αστείο: επειδή δεν μας πάει καθόλου (ιδιαίτερα στους τελευταίους μας κυβερνήτες) προσπαθήσαμε εμείς, το 2%, να την …αλλάξουμε.


Φυσικά αποτύχαμε. 

Αλλά και εκείνοι, το ίδιο! Ούτε οι Βαυαροί - ούτε η Τρόικα.

155 σχόλια:

  1. To πρόβλημα του Ελληνισμού ήταν ότι αλλού βρισκόταν το εθνικό κέντρο του, ο άξονας Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη και αλλού δημιουργήθηκε κράτος, οι Έλληνες είναι το μόνο έθνος που όχι μόνο δεν ελευθέρωσε την πρωτεύουσα του αλλά επιπλέον αυτή ξενοποιήθηκε παντελώς και εννοώ φυσικά την Κωνσταντινούπολη.
    Το ότι υπήρχαν κόμματα με τέτοια ονόματα στην Ελλάδα δείχνει ότι από την αρχή και μέχρι τώρα αυτοί που βρίσκονται στην κεντρική εξουσία παρέχουν υπηρεσίες στους ξένους με το αζημίωτο εις βάρος του Ελληνισμού, από εδώ και το 50%΄της χώρας που ζει σε μια πόλη, κάτι που δεν το συναντάς ούτε σε Αφρικάνικη χώρα.
    Δεν είναι ότι οι Έλληνες απομακρύνονται από την Ευρώπη, είναι που εσείς απομακρύνεστε από την πραγματικότητα, παρόμοια συμπτώματα είχαν και οι κομμουνιστές εδώ κατά τη διάρκεια και μετά την πτώση του υπαρκτού-σοσιαλισμού για αυτούς , ευρωπαϊσμού για εσάς-, πήραν διαζύγιο από την πραγματικότητα, πράγμα που φαίνεται και από το 2% που επικαλείστε, κάτι τέτοια λέγανε και ακόμα λένε και οι κομματικοί του Περισσού, και για ποιο 2 % μιλάμε, 20 χρόνια κυριαρχούν οι ψευτοευρωπαϊστές, 10 χρόνια περίπου κυβέρνησε ο Σημίτης με την ψήφο αυτών που δεν ανήκαν στο 2%, τί στο καλό κάναν όταν αναφερόντουσαν σε συγκλήσεις; Tί κάναν; Απατεωνιές και εξυπηρετήσεις δικών τους κάναν.
    Όταν δικαιολογείς τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών φυσικό είναι να καταλήξεις να κατηγορείς τους λαούς, η νέα μόδα στους γραφιάδες είναι αυτή, φταίει ο λαός που είναι το ένα, το άλλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Απομακρύνομαι από την πραγματικότητα"; Ποια πραγματικότητα;

      Διαγραφή
    2. Καλή ερώτηση. Φαίνεται πως ο κάθε Έλληνας έχει την δική του πραγματικότητα. Ειδικά δε ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος έχει μία τελείως ιδιότυπη: ελληνοβυζαντινή, ελληνοκεντρική με ειδικές αποκλίσεις...

      Διαγραφή
    3. Για ποια πρωτεύουσα μιλάς? Από που και ως που η Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Ελλάδας? Βυζάντιο? Ελλάδα? Από που και ως που? Πόσοι αυτοκράτορες ήταν Έλληνες από τους βυζαντινούς ? Έλα στα συγκαλά σου άνθρωπε μου και μην αεροβατείς.

      Διαγραφή
    4. giorgopoulos... Πόσοι αυτοκράτορες δεν μιλούσαν Ελληνικά καλέ μου άνθρωπε; Ή πόσοι δεν είχαν ελληνικό όνομα και επίθετο τουλάχιστον στην κλίση; Δεν πειράζει, ας είναι καλά οι ξένοι που αναγνωρίζουν τον Ελληνικό χαρακτήρα της αυτοκρατορίας, εσείς δεν είστε ικανοί ούτε την Ελληνικότητα της Σμύρνης να αποδεχτείτε

      Διαγραφή
    5. Νikos Dimou....κατά αναλογία, κάποτε οι υποστηρικτές του υπαρκτού φαντασιακού σοσιαλισμού, σήμερα οι υποστηρικτές του φαντασιακού ευρωπαϊσμού. Ευρώπη η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Αγγλία, η Γερμανία, όμως ενιαία πολιτισμικά Ευρώπη δεν υπάρχει, παραμυθιάζετε όλοι σας τον κόσμο, όπως ομοίως είναι παραμύθι ότι όλοι αυτοί έχουν περισσότερη σχέση με τους αρχαίους Έλληνες από ότι οι Νεοέλληνες μόνο και μόνο επειδή για κράτος έχουμε πολιτικές σπείρες μορφωμένων μαφιόζων

      Διαγραφή
    6. Κύριε Παπαδόπουλε το "Ελληνικό Βυζάντιο" είναι επινόηση του Παπαρρηγόπουλου. Το εντελώς πολυεθνικό αυτό κράτος ονομαζόταν Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ο αυτοκράτορας Βασιλεύς των Ρωμαίων (εξ ού και οι Ρωμιοί). Κανένας αυτοκράτορας δεν ήταν από την κυρίως Ελλάδα. Ο Ιουστινιανός ήταν Ιλλυριός (αλβανός) και δεν ήξετε λέξη ελληνικά. Η Ελληνική γλώσσα επεκράτησε μετά τον 8ο αιώνα - αλλά αυτό δεν ήταν ένδειξη εθνικότητας (ας αφήσουμε που δεν υπήρχαν ακόμα έθνη). Ήταν η Κοινή - όπως στην Δύση τα Λατινικά - χωρίς να είναι όλοι Ρωμαίοι.

      Κάποτε αντί για μυθολογία πρέπει να μάθουμε ιστορία.

      Διαγραφή
    7. Και τι θα κάνετε που θα μάθετε ιστορία; Θα μας διαφωτίσετε ιστορικώς; Και τι θα κερδίσουμε. Μήπως το κέρδος μας θα είναι να ξέρουμε ότι οι αυτοκρατορίες, βυζαντινή και η σημερινή ΕΕ, είναι καλές; Κι αν δεν παίρνουμε το μάθημα, τι θα κάνετε. Θα μας ανακηρύξετε ως έμβια ύλη χαμηλής ιστορικής ποιότητας;

      Διαγραφή
    8. κε Δήμου,
      καταλαβαίνω τι εννοείτε λέγοντας "Κάποτε αντί για μυθολογία πρέπει να μάθουμε ιστορία." αλλά μήπως είναι λίγο άστοχη η επιλογή της λέξης μυθολογία;
      Νομίζω πως και η μυθολογία έχει την αξία της,
      ενώ τα ψέμματα (της προπαγάνδας/διαφήμισης/διαστρέβλωσης ιστορικών γεγονότων/κλπ) είναι αυτά που πρέπει να ξεμάθουμε.

      Διαγραφή
    9. Mα ποιος σας μίλησε για έθνος; Yπήρχε ο Ελληνικός κόσμος, με γλώσσα, διοίκηση, τρόπο ζωής και θρησκεία.
      Από τον Αντώνιο, τον Αύγουστο, τον Καίσαρα κλπ και μετά όλοι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες μιλούσαν ελληνικά. Η παιδεία στη Ρώμη ήταν ελληνική. Ειδικά μετά τον 1ο αιώνα μΧ, τα λατινικά ήταν μόνο για την επίσημη γραφειοκρατία (και όχι πάντα). Ποια είναι η κυρίως Ελλάδα με το πνεύμα που την αναφέρετε πέρα από την Αθήνα της κλασικής εποχής που και αυτή τις συμμαχίες της τις είχε εκτός "κύριας Ελλάδας", στα Μικρασιάτικα παράλια, στην Χαλκιδική, στην Προποντίδα, στο Βυζάντιο-την πόλη-;
      Ο Ιουστινιανός δεν μιλούσε Ελληνικά, μιλούσε Λατινικά, αφήστε τα παραμύθια περί Αλβανών. Eπίσης τα θέματα δεν δηλώναν και καταγωγή απαραιτήτως, αν είναι έτσι τότε στην περιοχή των Ρωσσοπροσφύγων στην Αθήνα θα έπρεπε να κατοικούσαν Ρώσσοι.
      Από τη μια η ολιγαρχία του Ρωμαϊκού κόσμου και από την άλλη η δημοκρατία διά του χριστιανισμού του Ελληνικού κόσμου ο οποίος και εντέλει μετά από αγώνες αιώνων και επικράτησε. Έχετε παραμυθιάσει τον κόσμο με το ανθελληνικό Βυζάντιο, το οποίο όμως υιοθέτησε την Ελληνική γλώσσα χωρίς να έχει λέει Έλληνες, και την Ελληνική υποτίθεται δυτική Ευρώπη η οποία απέχει από εδώ μέχρι τη Σελήνη από το πνεύμα του αρχαίου Ελληνικού κόσμου.

      Διαγραφή
    10. "Mα ποιος σας μίλησε για έθνος;"

      Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος αυτοπροσώπως. Το σύγγραμμά του λέγεται: "Ιστορία του Ελληνικού ΕΘΝΟΥΣ".

      Η πραγματική ιστορία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γράφτηκε από τον Edward Gibbon "The History of the Decline and Fall of the Roman Empire" το 1776-88 σε οκτώ τόμους, θεωρείται αριστούργημα ιστορικής γραφής και έκανε δύο αιώνες να μεταφραστεί Ελληνικά διότι έγραφε δυσάρεστες αλήθειες. Ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει όλοι οι τόμοι...

      Διαγραφή
    11. Ζω χωρίς Παραρρηγόπουλο και χωρίς Gibbon. Δεν έχω να πω σε κανέναν ελεύθερο άνιθρωπο κανέναν τι να πιστεύει και τι να νιώθει και δεν τους χρειάζομαι. Έχουν πεθάνει; Όποιος από τους δύο δεν έχει παραδώσει το πνεύμα του, ας συντομεύει.

      Διαγραφή
    12. Eδώ υπήρχε ένας Ελληνικός κόσμος και μια γλώσσα η Ελληνική που μέχρι και πριν ένα αιώνα ήταν η lingua franca των Βαλκανίων παρόλο την Οθωμανική αυτοκρατορία, ποιες δυσάρεστες αλήθειες να μάθουμε; Ποιες; To ότι οι αρχαίοι Έλληνες μέσα στα πλαίσια του Ελληνικού κόσμου, το τονίζω αυτό, ανακατεύτηκαν με άλλες φυλές;
      Ας πάρει ο καθένας τα βιβλία του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, τον λόγο του Σωκράτη, τον τρόπο ζωής, τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων και αν βρει μέσα σε αυτά τους Ευρωπαίους ας πάρει μετά το διαστημόπλοιο για να επισκεφθεί τη Σελήνη

      Διαγραφή
    13. Μάθε ποιοί ανακάλυψαν τη γραφή, τους αριθμούς, τη γεωμετρία, την αστρονομία, τον τροχό και μετά κρίνε...

      Διαγραφή
    14. Πάντως - εκτός από την γεωμετρία - όλα αυτά δεν τα ανακάλυψαν οι Έλληνες...

      Διαγραφή
    15. Υπαρχει ένα μεγάλο θέμα σε όλα αυτά που λέτε κύριε Δήμου όσον αφορά το Βυζαντιο και την Ελληνική του ταυτότητα.

      Ο κύριος φορεάς πολιτισμου και αναγνώρισης της πολιτισμικής ταυτότητας ενος λαου είναι η Γλώσσα. Αυτο δεν το λεει ουτε ο Παπαρηγόπουλος αλλα και ουτε και ο Gibbon. Είναι όμως ευρύτατα αποδεκτό στην σημερινη κοινωνιολογία και την Ιστορική επιστήμη.

      Οι Βυζαντινοι (Ανατολικοι Ρωμαίοι) μιλούσαν στην πλειοψηφία τους Ελληνικά. Η Ανατολίκη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορία κάνει επίσιμη γλώσσα της την κοινή Ελληνική επι Ηράκλειτου τον 4ο Αιώνα. Οι μορφωμένοι και οι λόγιοι της αυτοκρατορίας εάν δεν μιλούσαν ελληνικα ως πρώτη Γλώσσα σίγουρα μιλούσαν ώς δευτερη.

      Απο κει και πέρα: Οι Βυζαντινοί όπως και όλες οι άλλες αυτοκρατορίες στον κόσμο αποτελούνταν απο πολλούς λαους. Όμως ακριβώς όπως σε όλες τις άλλες αυτοκρατορίες ο πυρήνας ήταν ένας λαός. Στο Βυζάντιο ήταν οι Έλληνες. ΣΤην Βρετανική αυτοκρατορία ήταν οι Άγγλοι. Στην Ρωμαική αυτοκρατορία οι Ρωμαίοι. Στην Περσική αυτοκρατορία οι Πέρσες.

      Εδώ τιθεται το θέμα της Εθνικής Συνείδησης. Πριν συνεχίσω θέλω να πώ το εξής: Η ενθνική συνέιδηση μεταβάλλεται απο ιστορική εποχή σε ιστορική εποχή. Αλλά Εθνικά χαρακτηριστικά έχουν οι Αρχαίοι για να καθορίσουν την Ελληνικόιτητα, άλλα οι Ελληνες της Ρωμαικής και Ελληνιστικής περιόδου, άλλα οι Βυζαντινοι, αλλά οι Ελληνες της Οθωμανικής περιόδου και άλλα έχουμε εμείς σήμερα. Η εθνική συνείδηση του ποιος είναι Έλληνας συνεχώς μεταβάλεται αλλά αυτό δεν είναι κάτι που αποτελεί μονάχα Ελληνικό φαινόμενο. Ισχύει σε όλους τους Λαους που έχουν μακρα ιστορία και πέρασαν μέσα απο κοινωνικές και Ιστορικές Αλλάγες. Πάντα όμως σε όλους αυτους τους Λαούς ένα πράγμα παρέμεινε σταθερό: Η Γλώσσα και η Γλωσσική συνέχεια. Αυτό είναι και το ισχυρότερο ενοποιήτικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας και ιστορικής συνέχειας.

      Όσα κα να εχει γράψει ο Gibbon λοιπόν παραμένει ένας ιστορκός του 18ου αιώνα του οποίου οι απόψεις εχουν ξεπεραστεί απο πολύ καλυτερους σύγχρονους Ιστορικούς που ακολούθησαν την ορθή Ιστορική επιστημονική μέθοδο. Το να λέτε λοιπόν ότι ο Gibbon είναι ορθός όσον αφορα την Ρωμαϊκη αυτοκρατορία είναι σαν να επιλέγετε τις μεθόδους του 18ου αιώνα έναντι των κατα πολύ ανώτερων μεθόδων ιστορικής έρευνας του 21ου αιώνα.

      Με όλο τον σεβασμό λοι[ον Κύριε Δήμου σε αυτό το θέμα κάνετε τελείως λάθος. Αν θελέτε περεταίρω αποδείξεις δεν έχετε παρα να δείτε την Αλεξιάδα της Άννας της Κομνηνής και ότι όντως αναφέρεται στους Βυζαντινούς ώς Έλληνες. Αυτό βεβαίως δεν αποτελει μοναδικό φαινόμενο. Ο Πληθων ζητούσε απο τον Κωνσταντίνο τον παλαιολόγο να αποκαλεί τους Ρωμιούς Έλληνες, γιατί αυτή είναι η πραγματικλή τους φύση όπως έλεγε. Αυτά είναι μονάχα δύο παραδείγματα που ο Gibbon αγνοεί.

      Επισης το Rise and Fall of the Roman Empire γραφτηκε σε μια περίοδο που η Ελλάδα και ο Ελληνισμός βρισκόντουσαν υπο Οθωμανική κυριαρχία, επομένως είναι εξαιρετικά απίθανο ο Gibbon να είχε πρόσβαση σε πρωτογενής πηγές. Δευτερογενής και μεταφράσεις ναι. Όχι όμως πρόσβαση σε Βυζαντινές πρωτογενής. Οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος σε αυτό το κομμάτι και με δεδομένο ότι οι δυτικές πρωτογενής πηγές που χρησημοποιεί για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία αρχίζουν και φθίνουν σε ποιότητα άλλα επίσής γίνονται μεροληπτικές και προπαγανδιστικές όσο περνά ο χρόνος και αλλάζει ο χαρακτήρας των δύο ρωμαικών αυτοκρατοριών.

      Όσο για την γραφή: Τα σύμφωνα προστέθηκαν απο τους Έλληνες. Το αλφάβητο δεν θα είχε νόημα χωρίς αυτά καθώς δεν θα μπορούσαν να σχηματιστουν ουτε καν συλλαβές. Επίσης το ότι τα σύμφωνα του αλφάβητου έχουν φοινικική προέλευση συζητάται και ίσως είναι λάθος. Είναιιστορικά παράδοξο να υπάρχει μονάχα ένα φοινικικό αλφάβητο και τουλάχιστο 25 Ελληνικά άλφάβητα, που μάλιστα αντικατοπρίζουν τα γλωσσικά ιδιώματα κάθε Πόλης κράτους.

      Γ. Μαραγκοπουλος

      Υ.Γ: Κύριε Δήμου αυτό που βλέπω στο Blog είναι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που χρησημοποιεί ψευδόνυμο για να υβρίσουν.

      Διαγραφή
    16. Τα έθνη άρχισαν να εμφανίζονται μετά την Γαλλική επανάσταση και κυρίως το 19ο αιώνα. Ως τότε οι άνθρωποι ήταν υπήκοοι ενός άρχοντα ή βασιλιά και πολεμούσαν γι αυτόν ή για τα χρήματα (οι μισθοφόροι). Όλα όσα γράφετε για την "εθνική συνείδηση" των Ελλήνων επί μεσαίωνος είναι προβολές στο παρελθόν νεότερων εννοιών.

      Ο Πλήθων ξέφυγε παραλίγο την δίωξη γιατί στο Βυζάντιο ο όρος Έλλην σήμαινε τον εθνικό, τον ειδωλολάτρη (και πολλοί έγιναν δάδες). Όσο για την γλώσσα - θέλετε να πείτε ότι στην Δύση όπου lingua franca ηταν τα λατινικά (όπως στην ανατολή τα ελληνικά) όλοι οι ομιλούντες και γράφοντες γάλλοι, γερμανοί, άγγλοι, κλπ. ήταν ρωμαίοι;

      Διαγραφή
    17. Αυτοί που πραγματικά βρίζουν επί προσωπικού (ad hominem) δεν δημοσιεύονται - τα σχόλια περνάνε από έλεγχο. Αν εννοείτε αυτούς που διαφωνούν έντονα, αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι του διαλόγου.

      Διαγραφή
    18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    19. Το θέμα της εθνικής συνέιδησης δεν είναι θέμα προβολής των σημερινών εννοιών στο παρελθόν. Εθνικη συνείδηση υπήρχε, απλώς δεν υπήρχε με τους όρους που την εννοόυμε σήμερα.

      Υπήρχε Βυζαντινή κοινωνία που μιλούσε Ελληνικά και κατανοούσε ότι καταγόταν απο τους Αρχαίους Έλληνες. Τα γραφόμενα της Αννάς της Κομνηνής το επαληθεύουν. Ακρίβώς όπως και η ύπαρξη του Γεώργιου Γεμιστού. Δεν παρουσιαστίκε ξαφνικά μια μέρα. Κάποιος του δίδαξε αυτά που γνώριζε. Αυτα είναι δείγματα ότι οι Ελληνόφωνοι Βυζαντινοί κατανούσαν απόλυτα την καταγωγή τους απο Εθνικούς Έλληνες.

      Για το θέμα της γλώσσας: Σύμφωνοι τα Ελληνικά ήταν πιο διαδεδομένα στην ανατολή. Όμως και η Δυτική ρωμαικη αυτοκρατορία είχε και αυτή πολύ μεγάλο αριθμό λόγιων που γνώριζαν Ελληνικά. Αλλώστε οι αρχαίοι είχαν πολλές αποικίες σε ολη την μεσόγειο. Το πόσο μεγάλη επιρρή είχαν αυτές οι αποικοίες θα πρέπει να το δείτε απο το λατινικό αλφάβητο. Λατινικλο κατ εφημησμό βεβαίως γιατί επρόκειται για το εβοϊκό αλφάβητο. Επιπλέον οι λατίνοι δεν είχαν τόσο μεγάλη διαθέσιμη βιβλιογραφία όση είχαν οι Έλληνες. Έπρεπε λοιπόν να βασίζουν αυτά που γράφανε σε ελληνικα Βιβλία τα οποία έβρισκαν μάλιστα και εξαιρετικά. Μέσα απο αυτή την διαδικασία υπήρξε η ταύτιση του Ρωμαϊκου και Ελληνικού πολιτισμου και κάποια στιγμλη μιλάμε για Ελληνορωμαικό πολιτισμό. Στην Συγκεκριμένη περίοδο δεν νοεειτο μορφωμένος Λατίνος χώρις την γνώση Ελληνικών. Τα Ελληνικά τα δίδασκαν στα σχολεία τους.

      Το πόσο πλούσια ήταν η Αρχαία Ελληνική λογοτεχνία και βιβλιογραφία εκείνη την περίοδο το καταλαβαίνουμε απο τις αναφορές για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

      Τώρα οι Γάλλοι υπήρξαν υπύκοοι της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Η γλώσσα τους είναι λατινογενής. Οι βρετανοί έχουν επίσης λατινογενλη γλώσσα μέσω των Γάλλων και των Νορμανδών (εκχριστιανισμένων σκανδιναβών Βίκινγ). Βεβαίώς η Βρετανία ήταν υπο Ρωμαική κατοχή και οι αυτόχθονες επιρεάστηκαν απο τους Ρωμαίους. Ο Μέγας Κωνσταντίνος αναγορεύθηκε αυτοκρατώρ της Ρωμαϊκης αυτοκρατορίας στην Βρετανία.

      Τα Ισπανικά είναι βεβαίως λατινογενής γλώσσα.

      Τα Γερμανικα δεν είναι. Οι Γερμανοί ήταν αντίπλαοι της Ρωμαικής αυτοκρατορίας και απέκτησαν τον Τίτλο "Αγια Ρωμαική Αυτοκρατορία" με εκβιαστικό τρόπο.

      Παρόλα αυτά όταν η Ρωμαική αυτοκρατορία ήταν κραταιά και οι Γάλλοι (Gaul), και οι βρετανοί, και οι Ισπανοί, και οι Αιγύπτιοι, και οι Έλληνες θεωρούνταν υπήκοοι της Ρωμαικής αυτοκρατορίας. Υπήρχαν έντονα εθνικά στοιχεία ακόμη τα οποια εκδηλωνοντουσαν πρώτα απο όλα μέσα απο την Θρησκεία. Για αυτό και αποφασίστικε απο τους σοφούς της εποχής εκείνης ότι για να ομογενοποιηθεί η Ρωμαϊκη αυτοκρατορία χρειαζόνταν μια νέα θρησκεία. Αυτή η θρησκεία ήταν ο Χριστιανισμός.

      Αυτό που δεν καταλάβαιναν τότε αυτοί οι σοφοί είναι ότι ο κύριως φορεάς πολιτισμού οπότε και ο παράγοντας ομογενοποιήσης είναι η καθομιλουμένη γλώσσα.

      Τώρα για την εθνική συνείδηση. Οπως είπα και πιο πρίν: Σε κάθε εποχή την συναντάμε με διαφορετικούς όρους. Ο μόνος παράγοντας που παραμένει σταθερός είναι η Γλώσσα. Αυτό προσδίδει ιστορική συνέχεια.

      Για το θέμα υων εθνών θα διαφωνίσω. Τα έθνη φυσικά και προυπήρχαν (με την μια μορφή ή την άλλη) και άρχισαν να προσδιορίζονται με σύγχρονους όρους μετα την Γαλλική Επανάσταση.

      Όταν αναφέρεστε στην μονάρχες και υπυκοούς δεν ανηκουν κάν στην αναγέννηση. Ανήκουν στην φεουδαρχική περίοδο προς το τέλος του μεσαίωνα. Αλλα ακόμη και τότε υπήρχαν διακριτοί διαχωρισμοι που να μπορούν να καταδείξουν διαφορετικές εθνικές συνειδήσεις, πέρα απο την υποταγή σε συγκεκριμένους άρχοντες.

      Διαγραφή
    20. Εχετε τσουβαλιάσει δεκάδες έννοιες μαζί - καλές είναι οι σκόρπιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, όμως δεν προάγουν την γνώση. Αυτά είναι ειδικά θέματα, για ειδικούς.

      Αναφέρετε π. χ. την Άννα την Κομνηνή και τον Πλήθωνα - δύο μεμονωμένες εξαιρέσεις μέσα στα πλήθη που γκρέμιζαν αρχαίους ναούς για να χτίσουν εκκλησίες ή και τα σπίτια τους...

      Διαγραφή
    21. Γιατί εσάς κύριε Μαραγκόπουλε σαν ενδιαφέρει τόσο πολύ η γλώσσα; Τι θα πείτε με την γλωσσίτσα. Ύμνους στο τυφλό και λανθασμένο παρελθόν; Τι θέλετε να κάνετε με όλα αυτά και όλα εκείνα τα οποία εγγράφετε.

      Διαγραφή
    22. Τα αναφέρω σαν περιπτώσεις Βυζαντινών που γνώριζαν την καταγωγή τους. Εάν θελετε μπορουμε να βρούμε και άλλους πολλους, παρα πολλούς. Ιδιετέρως μέσα απο την Αλεξιάδα μπορούμε να δούμε ακριβώς πως εβλεπαν οι Βυζαντινοι τους εαυτούς τους.

      Τώρα το έαν γκρεμιζαν ναούς για να φτιάζουν τα σπίτια τους είναι άλλο θέμα. Άλλες κοινωνίες, άλλες εποχές, άλλα ήθη. Δεν σημαίνει όμως ότι οι κοινωνίες αυτές δεν αναγνώριζαν την καταγωγή τους.

      Αυτά δεν είναι σκόρπιες εγκυλοπαιδικές γνώσεις όπως λέτε. Είναι γνώσεις γενικής παιδείας που υπήρχαν στα βιβλία ιστορίας δευτέρας και τρίτης λυκείου. Είναι επίσης γραμμένες απο ειδικούς.

      Τώρα το "ειδικά θεματα" για ειδικούς είναι μια πιπιλα που την χρησημοποιεί όποιος δεν έχει επιχειρήματα. Οι γενικές γνώσεις κάποιου μπορούν να ανταπεξέλθουν άνετα στο αντιπαρατεθεί με την λογική απέναντι σε όποιον κάνει συνειρμούς του τύπου που κάνετε εσείς.

      Απο την άλλη πρέπει να κατανοήσετε το εξής: Οι δημοκρατίες λειτουργούν με κριτήριο τις γενικές γνώσεις. Αυτό δίνεται στους πολίτες μέσω της παιδείας τους να χρησημοποιήσουν για να ανταπεξέλθουν με όποιο τρόπο μπορουν στις προκλήσεις της εποχής τους. Το να λέτε "Αυτά είναι ειδικά θέματα, για ειδικούς" είναι τεράστια προσβολή και ελιτιστική συμπεριφορά.

      Έχω τρία πτυχία και έχω πλήρη επίγνωση του τί ακριβώς είναι η επιστημονίκή μέθοδος. Γνωρίζω πολύ καλά επίσης ότι η επιστήμες και ιδιετέρως οι κοινωνικές επιστημές που συζητάμε αυτή την στιγμή (όπως η ιστορία) μπορούν να εκλαικευτουν και να συζητηθούν σε αυτό το επίπεδο.

      Επιπλεον θα πρέπει να σας πώ σαν ότι καμμια επιστλιμην δεν προοδεύει με το να μένει σε αυστηρά πλαισια. Πρέπει να μπορεί να μπεί και σε άλλα χωράφια άλλων επιστημων, να μπερδέψει πράγματα και να παίξει με ιδέες, να τολμήσει να αμφισβητήσει.

      Και να σας πώ και κάτι άλλο. Εάν εγώ δεν είμαι ειδικός, δεν είστε και εσείς. Μονάχα που εγώ χρησημοποιώ την γενική παιδεία που πήρα απο το Ελληνικό σχολείο, και την ειδική παιδεία που πήρα απο το βρετανικό για να ΄βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα με την δίκη μου λογική. Αυτό το επιτρέπουν οι δημοκρατίες. Δεν σας αρέσει αυτό; Δεν πειράζει. Το δικαίωμα να αμφισβητώ και να λέω την γνώμη μου το έχω ούτως ή άλλως. Αλλωστε τα περισσότερα απο αυτά που λέω δεν είναι δικές μου αποκλειστικά απόψεις. Υπάρχουν και ειδικοί που τις υποστηρίζουν.

      Αναλόγως λοιπόν θα σας πώ ότι τα "πλήθη που γκρέμιζαν αρχαίους ναούς για να χτίσουν εκκλησίες ή και τα σπίτια τους..." δεν είναι απαραίτητα ο κανόνας, γιατί εάν ήταν έτσι δεν θα ηπήρχε κανένας αρχαίος Ναός σήμερα.

      Στα μή λογικά επιχειρήματα βλέπετε αντιτάσουμε την απλή λογική και βγάζουμε τα συμπεράσματα που πρέπει να βγούν. Τώρα εάν αυτό δεν σας βολεύει ειναι άλλο θέμα.

      Διαγραφή
    23. Οι κοινωνικές επιστήμες όμως δεν γνωρίζουν την επιστημονική μέθοδο. Γιατί, αν θέλουμε να ξέρουμε, είναι η επιστημονική μέθοδος η καθαρή λογική της ζωής -απαλλαγμένη καταθλίψεως- που ο άνθρωπος που νιώθει καλά και είναι υγιής, την μεταχειρίζεται πολύ, βαθιά, πάρα πολύ βαθιά, και αυτό το κάνει για να μπορεί να διαπιστώνει ότι μπορεί να είναι υγιής τώρα που είναι υγιής. Και οι ανθρωπιστικές επιστήμες ποτέ δεν ήταν προπομποί και μέθοδοι ανακαλύψεως της υγείας του αυτού. Εντάξει. Ας μην λέμε μεσαιωνικότητες.

      Διαγραφή
    24. Αυτό είναι το πρόβλημά σας κύριε Μαραγκόπουλε.Βασίζεστε στην ελλιπή και εθνο-προπαγανδιστική ύλη των σχολικών βιβλίων, και θέλετε με βάση αυτά να κάνετε επιστημονική συζήτηση. Αναμασάτε θεωρίες (φοινικικό αλαφάβητο) που οι γλωσσολόγοι έχουν οριστικά απορρίψει.

      Λυπάμαι αλλά με τέτοιες βάσεις δεν γίνεται σωστός διάλογος.

      Διαγραφή
    25. Με συγχωρείτε αλλά εδώ θα σας αντιστρέψω το επιχείρημα σας. Εφόσον αμφισβητείτε αυτά που έχουν γραφτεί στα βιβλία που διδασκόμαστε στο σχολεία, που έχουν γραφτεί απο ειδικούς, που είναι οι παραπομπές σας; Που τα βασίζετε όλα αυτα;

      Για παράδειγμα διαφωτίστε με για το φοινικικό Αλφάβητο, ή τουλάχιστο πείτε μου που πρέπει να αρχίσω να ψάχνω ωστε να μάθω την αλήθεια, ή τουλάχιστο την αλήθεια απο την δική σας σκοπια.

      Βεβαίως αυτά που θα παραπέμψετε θα κριθούν ανάλογα με τα κριτήρια που εμείς έχουμε.Σε επιστημονικό επίπεδο θα κριθούν απο άλλους ειδικούς που θα μας πουν την γνώμη τους.

      Αλλά περιμένω να δώ την άποψη σας περι φοινικής καταγωγής του αλφαβήτου. Σε περίπτωση που δεν το κάνετε απλά θα επιβεβαιώσετε όσα έχω πει περι ελιτιστικής συμπεριφοράς, που σκοπό δεν έχει να προβάλλει την γνώση αλλά το άτομο που είναι φορέας της γνώσης. Με απλά λόγια απλά θα λέτε πράγματα όχι για να προκαλέσεστε σύζήτηση αλλά για να προβάλλετε τον Εαυτό σας.

      Δεν είμαστε λοιπόν στο FB ακριβώς όπως επιθυμούσατε. Διαφωτίστε με λοιπόν.

      Γ. Μαραγκόπουλος.

      Διαγραφή
    26. Ανοίξτε και κανένα εξωσχολικό βιβλίο! Δεν είμαι υποχρεωμένος εδώ να παραδίδω μαθήματα.

      Άλλωστε όλη αυτή η εθνικιστική υστερία με ενοχλεί. Αν δηλαδή το πρώτο αλαφάβητο ήταν το ελληνικό, τι σημασία έχει αυτό για μας; Μας κάνει καλύτερους; Κι αν είμαστε κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, τι σημαίνει αυτό; Κληρονομείται η αξία;

      Δεν καταλαβαίνετε πως η προγονολατρεία και προγονοπληξία οδηγούν κατευθείαν στον ρατσισμό;

      Ουδεμία σημασία έχει από πού καταγόμαστε - ΑΛΛΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ!

      Διαγραφή
    27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    28. Το ότι έχω ανοίξει εξωσχολικό βιβλίο το γνωρίζετε και μάλιστα πολύ καλά. Όμως άλλο το εξωσχολικό βιβλίο και εκλαϊκευμένη έκδοση και άλλο το επιστημονικό σύγραμμα. Και όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πολύ καλά υπάρχουν εκλαϊκευμένες εκδόσεις που είναι εξαιρετικές και επιστημονικά συγράμματα που απλώς δημοσιεύονται (σε ποιο επιστημονικο περιοδικό δεν ξέρω) και δεν έχουν αποδοχή ή και κατακρίνονται.

      Εάν δεν έχετε υποχρέωση να παραδίδετε μαθήματα καλό θα ήταν να μην κατακρίνετε κιόλα. Άλλωστε το να κατακρίνουμε χωρίς να προτείνουμε το εναλλακτίκο είναι αυτό που πραγματικά πάσχει η Ελληνική κοινωνία. Όλοι λένε οτι κάτι τους ενοχλέι αλλά δεν έχουν να αντιπροτείνουν κάτι. Αυτό είναι απλώς γκρίνια και τίποτα παραπέρα.

      Η ενασχόληση με την Ιστορία είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γιατί; Γιατί πολλές απο τις σημερινές μας σηνήθειες αποτελούν συνήθειες απο παλιότερες κοινωνίες που κληροδοτήθηκαν στο σήμερα. Ο κόσμος γύρω μας είναι αποτέλεσμα κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης πολλών αιώνων, ίσως και χιλιετιών. Ο χριστιανισμός που τόσο πολύ μισείτε σαν θρησκεία έχει ρίζες χιλιετιών. Βέβαιως εδώ θα πρέπει να αμφισβητήσω εάν έχετε καταλάβει την διαφορα μεταξύ καθολικισμου (αριτοτελική προσσέγιση) και ορθδοξιας (πλατωνική αλλα και αριστοτελική προσέγγισή). Επίσης η γνώση της Ιστορίας βοηθά στο να αποφεύγονται αδικίες απο αυτούς που θα την παραχαράξουν προς το συμφέρον τους, και απο εκεί δημιουργούνται οι πόλεμοι και τα διεθνλη προβληματα. Δεν χρειάζετε να σας υποδείξω τέτοια προβληματα στην άμεση περιοχή των Βαλκανίων, που προώθουνται και διογκώνωνται λόγω παραχαραγμένης ιστορίας.

      Καταφέρεστε εναντιον του εθνικισμού, και την ίδια στιγμή τον ταυτίζετε με τον πατριωτισμό. Ξέρετε τα δύο διαφέρουν και η διαφορά είναι κυρίως στην αυτοδικαίωση. Ο εθνικιστής είναι αυτοδίκαιος (En - Self-righteous, De - Selbstgerechtigkeit) . Ο πατριώτης όχι.

      Η προγονολατρεία και η προγονοπληξία όντως οδηγούν στον ρατσισμό. Όχι η γνώση της Ιστορίας. Καμμία γνώση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτο που λετε. Και όπως σας είπα προηγουμένως η Ιστορία είναι απαραίτητο εργαλειο για να καταλάβουμε τον κόσμο και την κοινωνία γύρω μας. Όμως αυτό που κανέτε εσείς δεν έχει καμμια σχέση με πρόληψη ρατσισμού. Αυτό που κάνετε εσείς φτάνει στα όρια του μισελληνισμού και τις ανθελληνικής μισαλλοδοξίας.

      Θα σας υπενθυμήσω τι έχει γράψει ο Καζαντζακής στην αναφορά στον Γκρέκο: Για να καταλάβει κάποιος τους πόνους και τις αγωνίες ενός άλλου τόπου πρέπει πρώτα να καταλάβει του πόνους και τις αγωνίες του δικου του τόπου.

      Όπως λέτε η αξία δεν κληρονομείται. Αύτο είναι απόλυτα σωστό. Όμως με γνώμωνα την Ιστορία μπορούμε να έχουμε ένα ορθό κριτήριο για τον εαυτό μας. Είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελληνών; Τότε έχω την απαίτηση να μπορούμε να έχουμε στις σύγχρονές μέρες κάποιον ανάλογο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Οι αρχαίοι και οι Βυζαντινοί και ολόκληρη η ιστορία μας μπορόυν να γίνουν το μέτρο για μια κοινωνία που το έχει χάσει. Να σταματήσουμε να λέμε "αυτά δεν γίνονται" και να πουμέ "αυτά είχαν ξαναγίνει με αυτό και αυτό τον τρόπο". Απο αυτή την νεά Ελληνική κοινωνία λείπει η έμπνευση και εσείς προσπαθείτε να της την στερήσετε.

      Το αστείο είναι ότι ενω προσπαθήτε να στερήσετε την έμπνευση απο την Ελληνικη κοινωνία, εκθειάζετε κοινωνίες που εμπνεύστηκαν απο αυτή.

      Πρέπει να γνωρίζουμε για τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα. Πρεπει να γνωρίζουμε για τον Αλέξανδρο, πρέπει να γνωρίζουμε για όλους αυτους, για τις επιτυχίες τους αλλά και τα λάθη τους.

      ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΤΑ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ.

      Η Ιστορία μας μας ανήκει, εμπενόμαστε απο αυτή, οπώς εμπνεύστηκαν όλοι οι διαφωτιστές και οι πνευματικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμό. Αυτό δεν έχετε να μας το στερήσετε ότι και να κάνετε.

      Γ. Μαραγκόπουλος

      Διαγραφή
    29. Κύριε Ανώνυμε Μαραγκόπουλε

      Ενώ το ύφος του σχολίου σας θα έπρεπε να με εξοργίσει, με έκανε και γέλασα.

      Μετά από 65 βιβλία και χιλιάδες άρθρα και σχόλια, το να μου κάνει μάθημα και κατήχηση κάποιος και να μου γράφει τι νομίζει ότι κάνω και τι πρέπει να κάνω, είναι τουλάχιστον αστείο.

      Απλώς αγνοείτε εντελώς το τι έχω κάνει ως τώρα.

      Πάντως την επόμενη φορά που θα στείλετε ένα τέτοιο σχόλιο θα το κόψω. Όχι για τις αφέλειες που περιέχει, αλλά για το μήκος του. Γράφετε σχόλιο, όχι βιβλίο!

      Διαγραφή
    30. Εντάξει με έχετε στο 65-1 αυτή την στιγμή και είμαι μόνο στο πρώτο draft. Χειρόγραφο μεν αλλά το έχω. Και δεν πραγματεύεται τίποτα όλα αυτα που συζητάμε.

      Άρθρα απόψεων έχω γράψει πολλά αλλά δεν τα δημοσίευω μήπως και με πούνε αφελή.

      Προσωπικά βλέπω αυτά που λέτε και κάνετε τώρα, και όχι αυτά που κάνατε. Το ίδιο θα κάνει και ένας νέος που σας μαθαίνει για πρώτη φορα και δεν ξέρει ποιος είστε. Και με αυτά που γράφετε τώρα αδικείτε αυτά που λέτε ότι κάνατε στο παρελθόν καθώς θετετε εσείς ο ίδιος τα κίνητρα σας υπο αμφισβήτησή.

      Επιπλέον εσείς δεν είπατε:
      "Αν εννοείτε αυτούς που διαφωνούν έντονα, αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι του διαλόγου."

      Εντάξει λοίπον δεν θα σας ξαναθίξω με αυτό τον τρόπο, αν και βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι που σας λένε έμμεσα ή άμεσα πολύ χειρότερα πράγματα απο ότι εγώ. Τουλαχιστο εγώ δεν χρησημοποιώ ψευδώνυμο.

      Γ. Μαραγκοπουλος

      Είναι πιο μικρό το σχόλιο τώρα ελπιζώ να σας αρέσει. Αν και δεν είπα όλα αυτά που ήθελα να πώ.

      Διαγραφή
    31. Κύριε Μαραγκόπουλε, όταν διαλέστε με ένα καταξιωμένο συγγραφέα και στοχαστή, με μεγάλο έργο, που κυκλοφορεί επί 60 τόσα χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την υφήλιο, θα έπρεπε κάτι να ξέρετε γι αυτόν. Μισό εκατομμύριο βιβλία έχει πουλήσει μόνο στην Ελλάδα, ούτε ένα δεν έτυχε να δείτε;

      Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που του μιλάτε σαν δάσκαλός του και του δίνετε παραινέσεις...

      Διαγραφή
    32. Τα Ελληνικά ήταν lingua franca σε όλη την Μεσόγειο, όχι μόνο στην Ανατολή, σε μια εποχή που οι άλλοι πολιτισμικώς ήταν βάρβαροι.
      Τα βιβλία στα σχολεία δεν μιλούν με προκατάληψη υπέρ της Ελλάδος, το αντίθετο κάνουν, ας είναι καλά οι νεοφιλελεύθεροι της αριστεράς που βρέξει-ΠΑΣΟΚ-, χιονίσει-ΝΔ, είχαν τις καίριες θέσεις στα υπουργεία, αυτοί οι καλοί άνθρωποι με την δεξιά τσέπη που τους φυσάει ο αέρας τα μάγουλα και νομίζουν ότι τους κατατρέχουν επειδή είναι κήρυκες της αλήθειας

      Διαγραφή
    33. Απάντηση πρός τον Anonymous που απάντησε στις 20 September, 2016 18:35

      Διακατέχεστε απο το σύνδρομο της καλής μαθητριας. Κρίμα γιατί φυσιογνωμικά μοιάζετε τόσο πολύ στην Morena Baccarin.

      Σεβασμός στον Κ. Δήμου με τον τρόπο που το εννοείτε ισοδυναμεί με Πατρονάρισμα. Σεβασμός στον Κύριο Δήμου με τον τρόπο που το εννοώ εγώ το βλέπετε πιο πάνω.

      Αλλό να έχεις ένα άνθρωπο που να μπορείς να συζητήσεις και άλλο να έχεις ένα ξεμωραμένο.

      Στον πρώτο τους βάζεις δύσκολα γιατι ξέρεις ότι μπορεί να τα απαντήσει. Στον δευτερο του λές τι καλός που είστε και του φέρνεις χαμομηλάκι.

      Γ. Μαραγκόπουλος

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ευρώπη ποτέ δεν ήρθε σε εμένα με αξίες. Με το ευρώ ήρθε. Εγώ δεν είμαι κάποια γκόμενα που περίμενε την διαταγή της Ευρώπης για να προσεγγίσει το ανάδελτα. Η Ευρώπη και οι ψευτοαξίες της παρωχημένες και ψευδείς είναι σε εμένα.

      Διαγραφή
  3. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα της -ρημάδας (!) - της επαφής με την „Ευρώπη“ είναι η σύγκριση (και ακολουθεί η απογοήτευση). Συμβαίνει σε πολλούς που ζούμε „έξω“ και έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα.
    Και πονάει (αν κρατάς ανοιχτά τα μάτια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ σωστά κ. Δήμου! Καλώς ήρθατε και καλημέρα!
    Είμαστε και θα παραμείνουμε Βαλκάνιοι. Κατσαπλιάδες και καραγκιόζηδες σ' όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητάς μας.
    Οι "ξένοι", ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, θα 'πρεπε να εφαρμόσουν απέναντί μας την παροιμία που λέει: αν κάποιον προσπαθείς να τον πας στα χαλιά κι αυτός επιμένει να πατάει στα τσαλιά, άσ' τον να τρυπηθεί.

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γράμμα από μία φίλη που ζει και εργάζεται στην πατρίδα:

    "Δυστυχώς η κατάντια και η παρακμή της ελληνικής κοινωνίας είναι απύθμενη. Ο φίλος μας που λες, και λυπάσαι για την παιδεία του, αφού προσκυνάει τον Τσίπρα, είναι ένα μικρό αντιπροσωπευτικό όμως δείγμα.

    "Υπάρχουν γύρω στα 9.5 εκατομ. σαν κι αυτόν στην Ελλάδα. Εγώ πλέον δεν μιλάω με πολλούς ανθρώπους/γνωστούς για τα πολιτικά. Διότι αν μιλούσα δεν θα είχα σχεδόν κανέναν ‘γνωστό’. (...) Δεν συζητώ, Δεν υπάρχει καμία ελπίδα και καμία απολύτως βάση συνεννόησης. Ποιος το έχει πει; «Μην προσπαθείς να εξηγείς…. Ο άνθρωπος ακούει αυτό που θέλει να ακούσει». Έτσι είμαστε στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Κουφοί και τυφλοί στην πραγματικότητα. Αλλά λαλίστατοι στην μπουρδολογία…

    … έτσι και εγώ κάνω αυτό που ίσως ακούσουν οι κενο-αριστερολόγοι …. μπουρδολογώ όταν είμαι μαζί τους, με σπόντες και ειρωνεία. Με την ειρωνεία περνάς πρώτος και στην .. επίθεση και κόβεις λίγη φόρα… Τουλάχιστον περνάω καλά εγώ έτσι, και ίσως και να τους εκνευρίσω! Αντί να εκνευρίζομαι εγώ!

    Ο κόσμος μας ψάχνει για άλλοθι. Κάποιος πρέπει να φταίει για τα ό,τι ο καθένας μας πρόβλημα έχει… οικογενειακό, επαγγελματικό…. στη βάση του όμως καθαρά οικονομικό και εγωκεντρικό, ιδιωτικό με την χείριστη εκδοχή του όρου. Άλλοθι. Και μαζί με το άλλοθι έρχεται και το παραμύθι. Το πολιτικό παραμύθι για πολλούς αυναν-επαναστάτες της Ελλάδας της κατάντιας. Και η παρακμή δυστυχώς βρίσκεται ακριβώς εκεί που κανείς δεν θα το περίμενε.

    Βλέπω τον κόσμο γύρω μου. Οι «αγράμματοι», οι «φτωχοί» οι «ταπεινοί» έχουν πιο υγιή πολιτική στάση. Οι «πτυχιο-μένοι» και μόνο λιγουλάκι βολεμένοι, αλλά «πολύ» αδικημένοι είναι μέσα στην παρακμή. Και αυτοί κάνουν το μεγαλύτερο κακό σήμερα. Το 95% του δημοσίου (από … δημόσιους συνταξιούχους μέχρι αδιόριστους εκπαιδευτικούς) είναι Τσιπρολάγνοι με τόνο! Μεγατόνο!"

    Για την αντιγραφή,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέαμα σου, kapa-skeptike, μας είναι ριάλιτι. Τηλεοπτικό θέαμα, αρένα, όχι περισσότερο. Νομίζω ότι καλύτερο θέαμα αν παίρνατε με τον Διαμαντούρο ένα φωτοτυπικό και το σπρώχνατε στην πλατεία του στούντιου και φωτοτυπώνατε σε Α4 χαρτί υγείας, και εκτοξεύοντας στον αέρα τα χαρτιά, χορεύοντας ουρλιάσματα και μακαρένα, μέχρι να τελειώσει το ριάλιτι σας, να βγει από το στόμα η ψυχή σας. Δεν σας θέλουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πατρίδα, χώρο ελευθερίας, που δεν θα αναγκαζόμαστε να ανεχόμαστε και πολύ την φαύλη και αφόρητη εκμεταλλευτική, γραφειοκρατική σας, δική σας και του πεθαμένου παρελθόντος, νοοτροπία.

      Διαγραφή
  6. "Δεν θέλουμε ξενικές επιδράσεις"

    Σε μια ανοιχτή συζήτηση, προ ημερών, πετάχτηκε ένας φοιτητής για να με αντικρούσει, όταν μίλησα για "ανοιχτή κοινωνία".

    Με ευγενικό τρόπο (η αλήθεια να λέγεται) υπεραμύνθηκε της άποψης ότι δεν θέλει να αλλάξει η κοινωνία μας, ότι εμείς που φέρνουμε τις ξενικές ιδέες χαλάμε στην κοινωνία, ότι η κοινωνία μας είναι πλήρης και δεν θέλει σούρτα φέρτα με τις άλλες, ότι μπορουμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι μόνοι μας κλπ κλπ.(Δεν κατάλαβα αν ήταν χρυσαυγίτης ή λαφαζανιστής.)

    Του είπα, αφού δεν θες καμία... επιρροή από το εξωτερικό, θα πρέπει, πριν φύγεις από εδώ, να πετάξεις τα ρούχα σου, ίσως ακόμη και τα εσώρουχα, αφού όλα αυτά είναι προϊόντα εισαγόμενα, από... ξένους φτιαγμένα. Μετά, να δωρίσεις το δίκυκλο σου σε κάποιον, αφου κι εκείνο είναι φερμένο απ΄ έξω. Ύστερα του πρότεινα να πάει σπίτι του και να πετάξει τα πάντα από το παράθυρο, αφού ακόμη και τα πορτοπαθάθυρα είναι ξενικής προέλευσης! Και μετά να έλθει να ξανασυζητήσουμε για το τι είναι ελληνικό και τι όχι, για το τι είναι δικό μας και τι όχι, για το τι είναι Ελληνικός πολιτισμός και αν αυτός ο πολιτισμός που έχει κατά νου, είναι ελληνικό ή βορειολορεάτικος ή ταλιμπανικός.

    Αφού εξ όσων όλοι γνωρίζουμε, οι μόνοι αποκομμένοι από τον κόσμο, με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες φυλές του Αμαζονίου, είναι η στρατοκρατούμενη Βόρειος Κορέα και οι του Ισλαμικού κράτους...

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμως, τι είναι η ανοιχτή κοινωνία; Ότι ο Πόπερ θα καταπολεμήσει τι για το οποίο η αδιαφορία του και η σιχασιά του να ζήσει δεν ευθύνονται απολύτως;

      Διαγραφή
  7. Αν και έχω ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό, τα τελευταία για 4-5 χρόνια δεν έχω βγει έξω. Το ποστ χτυπά σαν καμπανάκι για το πως θα νιώσω.

    Και δεν βλέπω προοπτική. Στήθηκα χθες περιμένοντας να δω έναν σύγχρονο φιλελεύθερο να μιλά στη ΔΕΘ. Σηκώθηκα έχοντας δει έναν παλαιοκομματικό εκπρόσωπο της λαϊκής Δεξιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πικρές αλήθειες... Τι άλλο να πω; Θυμάμαι ένα παλαιότερο σκίτσο του Χατζόπουλου, το οποίο απεικονίζει την Ελλάδα στον χάρτη, να αποκολλάται από τα χερσαία σύνορά της και να ταξιδεύει προς Μέση Ανατολή. Φαίνεται πως όσοι ονειρευτήκαμε μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα αποτύχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Δήμου, εξαρτάται από ποιο σημείο αρχίζει κάποιος να διαβάζει την ιστορία. Αν κάποιος σας σκοτώσει τη μητέρα σας, και μετά σας φέρει στη θέση της μια καλοαναθρεμένη Γερμανίδα θα ήσασταν θετικός; (#kapodistrias).

    Επίσης αυτά με την Ελληνική ταυτότητα που γράφετε δεν ισχύουν. Τα οραματίστηκε και τα έβαλε σε εφαρμογή ο Κοραής. Εξάλλου ο Όθωνας ήρθε στην Ελλάδα 12 χρονών! (οι αυλικοί του κυβερνούσαν).

    Τέλος, η Ελλάδα ήταν και θα είναι σταυροδρόμι ανατολής και δύσης. Δεν θα γίνει ποτέ μόνο Ευρώπη και αυτό είναι το φυσιολογικό (εκτός εάν η κλιματική αλλαγή κάνει ψυχρότερο το κλίμα της Ελλάδας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ταυτότητα: Πως δεν ισχύουν - αφού, όπως γράφετε "τα έβαλε σε εφαρμογή ο Κοραής";

      Ο 'Οθων ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία δεκαέξη χρόνων (πού βρήκατε το 12;). Δεν έχει σημασία γιατί έτσι κι αλλιώς κυβερνούσε ο Άρμανσμπεργκ.

      Δεν κατάλαβα: ως προς τι θα με έκανε θετικό "μία καλοαναθρεμένη Γερμανίδα";

      Διαγραφή
    2. Κύριε Δήμου, αυτά που έγραψα και εννοούσα ήταν:

      α) Τη σύνδεση με τον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό την συνέλαβε και την έβαλε σε εφαρμογή ο Α. Κοραής, όχι ο Όθωνας (αυτό έγραψα και εννοούσα).

      β) Αν ζούσα εκείνη την εποχή, εκτιμώ ότι θα ήμουν αρνητικά προκατειλημμένος με τον Όθωνα, λαμβάνοντας υπόψη τη δολοφονία του Καποδίστρια (ο οποίος όχι μόνο μας έκανε χώρα αλλά είχε και την ικανότητα να μας οργανώσει – όπως είχε οργανώσει και τα καντόνια της Ελβετίας). Αυτό εξηγώ με το παράδειγμα της Γερμανίδας μητριάς.

      γ) Ο Όθωνας (δεν θυμάμαι που είχα βρει ότι ήρθε σε ηλικία 12) σε κάθε περίπτωση ήταν ανήλικος, άρα αυτά που γράψατε αναφορικά με τους οραματισμούς του δεν παίζουν (ή αλλιώς: οι οραματισμοί του είχαν τόση ορθότητα και ρεαλισμό και δυνατότητα επιτευξιμότητας όσο τα παιδικά μας όνειρα).

      Διαγραφή
    3. α) μα ο Κοραής δεν θα είχε την ισχύ και την εξουσία να βάλει κάτι σε εφαρμογή. Πρόταση έκανε. Την αποδέχθηκε το κράτος - άρα αυτό είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της.

      β) Μα δεν εφταιγε ο Όθωνας για την δολοφονία του Καποδίστρια - εμείς τον σκοτώσαμε! Θα είσασταν εναντίον του Όθωνα επειδή οι Μαυρομιχαλαίοι δολοφόνησαν τον Κυβερνήτη; Απίθανο!

      γ) Ο Όθωνας δεν έμεινε πάντα ανήλικος. 30 χρόνια κυβέρνησε - σε όλη του τη ζωή ακολουθούσε τα ιδανικά του...

      Διαγραφή
    4. Άλλο παραμύθι, χωρίς τελειωμό τα παραμύθια, εμείς λέει σκοτώσαμε τον Καποδίστρια, πραγματικά αυτός ο τόπος δεν σώζεται με τίποτα

      Διαγραφή
    5. Α! Αυτό είναι καινούργιο. Ανακαλύψατε ποιος πραγματικά σκότωσε τον Καποδίστρια; Να κάνετε ανακοίνωση στην Ακαδημία! Να προσκομίσετε στοιχεία ώστε να διορθωθούν όλα τα ιστορικά συγγράμματα που αναφέρουν τους Μαυρομιχαλαίους!

      Δεν μας αφήνετε με τις θεωρίες συνωμοσίας της δεκάρας;

      Διαγραφή
    6. Αυτά τα λέτε εσείς-όχι εσείς προσωπικά- διότι μόνο διαφωνώντας με θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να σταθείτε, ασφαλώς και τον δολοφόνησαν οι Μαυρομιχαλαίοι, τους οποίους Μαυρομιχαλαίους τους λιντσάρησε ο λαός που αγαπούσε, και δεν δολοφόνησε, τον Καποδίστρια

      Διαγραφή

  10. Απάντηση στο (α): Για την πατρότητα της ιδέας είναι το σχόλιό μου. Ο Κοραής είχε αρχίσει να κάνει δουλειά πολλά χρόνια πριν την επανάσταση.

    Απάντηση στο (β): Δεν έχει ευθύνη για τη δολοφονία προσωπικά ο Όθωνας (που όταν συνέβη η δολοφονία ήταν 16χρονο που ασχολείτο κυρίως με θρησκευτικά τροπάρια αν και γλυκοκοίταζε μία χυμώδη ξαδέλφη του), αλλά όλοι αυτοί που ήταν πίσω από τον Όθωνα. Άλλο Λένον, άλλο Καποδίστριας, άλλο Κένεντυ. Προφανώς στην ιστορία υπάρχουν πολλές παράλληλες ιστορίες συγκεκριμένων ατόμων, ομάδων, οικογενειών και των επιδιώξεών τους, όμως υπάρχει σχεδόν πάντα και μια κυρίαρχη ιστορία που επιτρέπει και τις άλλες να συνυπάρξουν και να αλληλοβοηθηθούν. Η κυρίαρχη ιστορία ήταν ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν ελευθέρωσαν τζάμπα την Ελλάδα (ή για την ψυχή της μάνας τους) και άρα είναι λογικό που επιδίωκαν αυτά που επιδίωκαν, και λογικό συνάμα οι τότε Έλληνες να σκέφτονταν όπως σκέφτονταν για τον Όθωνα.

    Απάντηση στο (γ): Θεωρώ ότι δεν είχε κανένα ουσιαστικό ρόλο. Όποιον και να βάζανε στη θέση του, ακόμα και τον Καρανίκα της εποχής, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί όπως εξελίχθηκαν. Άλλο πράγμα το θεατρικό έργο και άλλο οι ηθοποιοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν έχετε διαβάσει Νίκο Δήμου - αλλιώς δεν θα γράφατε τέτοιες ανοησίες...

      Διαγραφή
    2. Οι χρυσυαγίτες όχι εθνικιστές. Ναζιστές. Όπως και τα κουκουέδια και όπως όλο το ευρωλαγνικό κατεστημένο του Κονφορμ. Ξετάζουμε: τι λένε χρήσιμο για τη ζωή. Μα τον θεό: απολύτως τίποτα. Κενό. Και τα χρηματιστήρια και η πολεμική βιομηχανία πάντα πληρώνουν το κενό.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  12. Όταν νιώθω καλά μπορώ να σκέπτομαι ανεξάρτητα από το φαύλο παρελθόν και να εξυπηρέτησω την επιβίωση. Αδυνατώ αληθινά να ενδιαφέρομαι για τα άλλα. Είμαι ξερόχορτο, απέναντι από το οποιοδήποτε καρά γιαπί, μπλεγμένο ξερόχορτο στα συρματοπλέγματα, κατουρημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο μεγαλοαστός Αντώνης Σαμαράς είναι τι; Ετερόχθονος; Και εγώ είμαι αυτόχθονη; Μα ο Αντώνης Σαμαράς πρόδοσε την πατρίδα μας, με την επιμονή του στην ληστρική πλήρωμή του χρέους και με το ευρώ. Αυτή είναι ανέκαθεν η ποιότητα των πολιτισμένων της Ευρώπης; Η κατοχή, η διάλυση του ελληνικού κράτους και η δυστυχία; Και τι με νοιάζει εμένα τι έγινε 200 χρόνια πριν. Εγώ ζω σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή ζειτε σήμερα σας νοιάζει - γιατί σήμερα πληρώνετε. Ετερόχθων βέβαια δεν είναι ο Σαμαράς, γεννημένος και μεγαλωμένος εδώ. Ίσως δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει η λέξη.

      Διαγραφή
    2. Τι πληρώνω; Λεφτά; Θα σταματήσω να πληρώνω. Απλό. Δεν ζω για να πληρώνω.

      Διαγραφή
    3. Μπράβο! Μπράβο! Έτσι θα χρεοκοπήσουμε πιο γρήγορα! Δεν ζεις για να πληρώνεις - αλλά ζεις π.χ. για να τρως. Τι θα τρως τότε;

      Διαγραφή
    4. Θα τρώω φαγητά. Απαγορεύεται;

      Διαγραφή
    5. Με τι λεφτά; Χρεωκοπία σημαίνει άδεια τσέπη!

      Διαγραφή
    6. Δεν χρειάζομαι λεφτάκια για να τρώω φαγητάκια. Γιατί έχομε τα σταφύλια μας, τα αλώνια μας, τις ελιές μας. Δεν είμαστε ψωραλέοι.

      Διαγραφή
  14. Γιατί με νοιάζει και με κόφτει σήμερα ο Όθωνας; Από αγάπη για την επιστήμη της Ιστορίας; Για να κάμω τις ανθρωπολογικές μελέτες του ναζισμού: δεν αλλάζεις με τίποτα εσύ θες εμένα και τον εραστή; Τι με νοιάζει εμένα η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία; Για να λέω κάτι που λένε οι λόγιοι και να μιμηθώ; Για να τους περιπαίζω και να με περιπαίζουν με νέα και παλιά, αληθινά και ψεύτικα δεδομένα; Δεν θέλω έτσι, σαν παράδειγμα ζωντανής αποτυχίας, να ζήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πράγματι από τον Όθωνα μέχρι την Τρόικα πάμε από αποτυχία σε αποτυχία να συγκλίνουμε με την Ευρώπη.

    Μήπως λοιπόν έχει δίκιο ο Σόιμπλε; Μήπως πρέπει να μας επιτρέψουν (επιβάλλουν) να ακολουθήσουμε το βαλκανικό μας πεπρωμένο;

    Ποιά η άποψή σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άποψή μου είναι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί πια να ζήσει μόνο του - ιδιαίτερα όταν είναι μικρό και φτωχό, όπως το δικό μας... Θεωρητικά πραγματικά δεν ταιριάζουμε - αλλά ανάγκα και θεοί πείθονται...

      Διαγραφή
    2. Σε ποια πράγματα θα συγκλίνουμε ευρωπαϊκώς με την Ευρώπη; Δηλαδή: σε τι ακριβώς η ζωή στην Ελλάδα θα συγκλίνει με την ζωή στην Ευρώπη;

      Διαγραφή
    3. Τα κράτη δεν ζουν. Επικίνδυνες πάντοτε οι νεκραναστάσεις. Ενώ επιτυγχάνεται ο θάνατος δεν επιτυγχάνεται ποτέ η ζωή.

      Διαγραφή
    4. Τι είναι "βαλκανικό πεπρωμένο"; Νιώθεται;

      Διαγραφή
    5. Η καθημερινότητά σου. Όπου όλα είναι ανάστατα και παράλογα...

      Διαγραφή
    6. Όποιος θέλει να οργανώσει την καθημερινότητα του αρχίζει από την ανεργία. Έχω δουλειά; Η δουλειά οργανώνει την καθημερινότητα μου. Η της ΕΕ μας έχει βυθίσει στην ανεργία. Η ΕΕ ευθύνεται στην Ελλάδα για τα παράλογα και τα αλλοπρόσαλλα που ζούμε.

      Διαγραφή
    7. Η Βρετανία εκτός ΕΕ. Και εγώ παρακολουθώ bbc 3 επειδή μ' αρέσει να μαθαίνω το βαλκανικό μου μέλλον από τους πρωτοπόρους εγγλέζους πριν να το ζήσω. Η Ελλάδα εκτός ΕΕ θα φτιάξει ένα Τρίτο Πρόγραμμα καταπληκτικό, τώρα με το internet, που θα ακούμε ό,τι μουσική θέλουμε από όλα τα συμφωνητικά ραδιόφωνα του κόσμου. Έχουμε μουσική. Δεν έχουμε ανάγκη την απολίτιστη ΕΕ.

      Διαγραφή
  16. Εννέα Έλληνες ακαδημαϊκοί περιλαμβάνονται στη λίστα των περίπου 3.000 ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που συντάσσει κάθε χρόνο ο οργανισμός Thomson Reuters.
    Πρόκειται για τους:
    Ευάγγελο Γιακουμή / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
    Δήμητρα Δαφερέρα / Agricultural Sciences / Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
    Αθήνας
    Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο / Clinical Medicine / Εθνικό και
    Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Γιώργο Καραγιαννίδη/ Computer Science / Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
    Θεσσαλονίκης
    Μόσχο Πολυσίου / Agricultural Sciences / Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
    Κωνσταντίνο Ρακόπουλο / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
    Δημήτριο Ρακόπουλο / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
    Γεράσιμο Φιλιππάτο / Clinical Medicine / Εθνικό και Καποδιστριακό
    Πανεπιστήμιο Αθηνών
    * Νικόλαο Χατζηαργυρίου / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.-
    Να διαθέτουν αγάπη και στοργή για την ΕΕ άραγε; Γιατί, αυτοί, αν επηρρεάζουν, τι άραγε επηρρεάζουν. Το τίποτα; Ή μήπως τους αρέσει να δίνουν διαταγές και εγώ να τις εκτελώ; Κι αν μου πουν να πεθάνω, θα το κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 9 στις 3.000 είναι τρία στα χίλια. Μόνο που δεν είναι ακαδημαϊκοί αλλά academics - δηλαδή πανεπιστημιακοί.

      Διαγραφή
  17. Ένα άρθρο του Θάνου Βερέμη που συμπληρώνει και ολοκληρώνει το θέμα μας. Ο ""επιφυλλιδογράφος" τον οποίο δεν κατονομάζει, είναι ο Χρήστος Γιανναράς. ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το διάβασα. Διαπίστωσα ότι ο Θάνος Βερέμης εννοεί ως γνώση τα αζώητα στραμπουλήγματα του νου του. Το ήξερα και πριν. Δεν ήταν ανάγκη να διαβάσω.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. "Η αγαπημένη μου Γερμανία..." Η ΜΟΝΗ χώρα που αγαπάω και με νοιάζει και με πονάει, είναι η Ελλάδα. Γι αυτήν πολεμάω χρόνια και χρόνια. (Όποιος αγαπάει, παιδεύει). Τι νόημα θα είχε να βγάλω στη φόρα τα άπλυτα των Ευρωπαίων - για να παρηγορήσω τους Έλληνες; Υπάρχουν ξένοι ιστορικοί που το κάνουν άριστα.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Φιλεύθερα παραμύθια της Χαλιμάς; Υπάρχουν χώρες που ευημερούν και έχουν μία δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία οι οποίες ούτε πολέμους κέρδισαν, ούτε αποικίες εκμεταλλεύτηκαν, ούτε τους εργαζόμενους εκμηδένισαν. Όλες οι Σκανδιναυικές (η "συνεργασία" με τον Χίτλερ είναι ανέκδοτο) ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία. Ακόμα και η Ελβετία που στο ονομά της φρικιά κάθε Αριστερός... Μια τέτοια χώρα θα ήθελα να γίνει η Ελλάδα.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Η ΕΕ είναι βρώμικη μα τους θεούληδες. Για να κλέψει τη γη μας, μας πάσαρε το ευρώ και εμείς δεν μπορούμε έως τα σήμερα να φέρουμε μιαν αντίδραση αποτελεσματική. Γιατί συμβαίνει αυτό;

      Διαγραφή
    8. "Μας πάσαρε το ευρώ"; Κι εμείς γιατί το πήραμε. Δεν φταίμε εμείς που το ζητήσαμε; Πάντα οι άλλοι φταίνε;

      Διαγραφή
  18. Μείναμε 400 χρόνια υπόδουλοι των Τούρκων, όχι όλοι οι'Ελληνες, κάποιοι ήταν συνεργάτες των Τούρκων. Δεν ξέρω πόσα χρόνια από αυτά χρειάστηκαν για να γίνουμε "Τούρκοι" στην συμπεριφορά, κουλτούρα, αντιλήψεις. 200 χρόνια μετά την επανάσταση και οι τούρκικες επιρροές είναι εμφανείς παντού, στην πολιτική ζωή (ρουσφέτι), κοινωνική ζωή (λάδωμα - μπαξίσι), νομενκλατούρα, γλώσσα, ατιμωρησία κλπ.
    Μήπως απαιτούνται τουλάχιστον 400 χρόνια στην Ευρώπη για να γίνουμε Ευρωπαίοι και να ξεφύγουμε από τον μπαλκανισμό? Αν ναι, είμαστε ακόμα στην αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θα κάνετε για να γίνετε ευρωπαίοι, civil; Θα αλλάξετε κύτταρα; Θα βγάλετε τα ελληνικά και βαλκανικά και θα βάλετε ευρωπαϊκά;

      Διαγραφή
  19. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν γνωρίζουν τους τρεις νόμους της μηχανικής του Νιούτον. Η ευρώπη τους είναι ο χώρος της άγνοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έχω κάποια χρόνια που γύρισα στην Ελλάδα και πλέον αναγνωρίζω ότι αυτό που έπαθα αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα εδω, είναι κατάθλιψη. Οι περισσότεροι κατηγορούν τους πολιτικούς, αλλά εμένα αυτό που με τσακίζει είναι η μετριότητα και ο μικροαστισμός του μέσου έλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι διαφορετική η ανθρώπινη κατάσταση στην Ευρώπη. Ο Γιούνγκερας συνομιλεί με διαχειριστάς της εξουσίης των άλλων πλανητών (το δήλωσε). Είναι σε παροξυσμό και σε παράκρουση. Γιατί αν ζω στην Γερμανία θα νιώθω καλύτερα; Δεν ισχύει.

      Διαγραφή
  21. Κύριε Δημου, η διαδικασία εξελληνισμού των Ρωμιών είχε ξεκινήσει πριν τον Οθωνα και πριν τον Κοραή. Ηδη από τα τέλη του 18ου αιώνα εμφανίζονται αυτές οι τάσεις στον Ελλαδικό χώρο, και είχαν όλες χρηματοδότηση από τους Ρωμιούς της Διασποράς. Σας προτείνω το βιβλίο του William St. Clair "That Greece might still be free" στο οποίο περιγράφει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της διαδικασίας:

    "Once the archaizing process was well established among the Greek colonies in Europe, they began to spread their ideas back to the Greeks in the Ottoman Empire...At Athens in 1813 the schoolmaster conducted a ceremony with laurel and olive leaves and formally exhorted his pupils to change their names from Ioannes and Pavlos to Pericles, Themistocles and Xenophon. At the school in Kydonies (the city destroyed by the Turks in 1821) the pupils added the ancient names to the Greek names- Tzannos-Epaminondas, Charalantis-Pausanias...In 1809, within a year of the second French occupation, the local school of Corfu assumed the ancient name of the Academy of Korkyra and dated its prospectus the first year of the 647th Olympiad. "(pages 20-21)

    Αναφέρει και άλλα πολλά τετοια παραδείγματα. Αυτό το οποίο έκανε ο Οθωνας ήταν ότι τη διαδικασία του εξελληνισμού των Ρωμιών την πέρασε στη Δημόσια εκπαιδευση. Σχετικά μπορείτε να διαβασετε στο εξαιρετικό βιβλίο του Ελληνοαμερικανού ιστορικού Θεόδωρου Ζερβα "Resurrecting the Past, Constructing the Future: A Historical Investigation on the Formation of a Greek National Identity in Schools, 1834-1913", το οποίο μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι υπήρξαν τέτοια (δυστυχώς μεμονωμένα) περιστατικά, που εξόργισαν το Πατριαρχείο και το έκαναν να εκδόσει την περίφημη εγκύκλιο "Πατερική" που εξόρκιζε τις ιδέες αυτές ως σατανικές και καλούσε τους Έλληνες να αγαπούν τον πατέρα τους τον Σουλτάνο...

      Διαγραφή
    2. Το ίδιο συνέβαινε παντού, ακόμα και στον Πόντο για τον οποίο το δυτικότερο σημείο αναφοράς ήταν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, Θεμιστοκλής, Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης κτλ.
      Ας αποελληνιστούν καλύτερα οι ξένοι που δεν ξέρουν την ετυμολογία του George, του Nick και των άλλων ελληνικών ονομάτων που χρησιμοποιούν, καλά το τελευταίο δεν το εννοώ, απλώς ο καθένας αναδεικνύει ότι τον βολεύει.
      Και κάτι ακόμα, ελπίζω να ξέρετε ότι στην Οθωμανία δεν υπήρχαν επίθετα με ελληνική κατάληξη, τα ελληνικά μόνο στα κατάστιχα της εκκλησίας υπήρχαν

      Διαγραφή
  22. Από το άρθρο του Βερέμη:

    "Πιστεύω ότι καλώς οι θεμελιωτές του νέου ελληνικού κράτους, ο Mαυροκορδάτος, ο Kαποδίστριας, ο Kοραής και οι αντιβασιλείς του Oθωνα, αναζήτησαν πρότυπα στην Eσπερία για τον νεοελληνικό εκσυγχρονισμό. Σκεφτείτε να στρέφονταν στην παράδοση των αυτοχθόνων κλεφταρματολών και προκρίτων για να επιλέξουν στοιχεία της ελληνοκεντρικής μας ανάπτυξης".

    Δυστυχώς "η παράδοση των αυτοχθόνων κλεφταρματολών και προκρίτων" επανέρχεται σήμερα με όλη της την δόξα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε ανάγεται σε κάποια παράδοση η σημερινή μου απόφαση. Αν έτσι είναι, φυσικά δεν θα κάνω ποτέ τίποτα χρήσιμο και φυσιολογικό. Απλώς θα ακολουθώ τις παραδόσεις της γραφειοκρατίας των απιθάνων Θάνων.

      Διαγραφή
  23. Ο Καποδίστριας, ο στραμμένος στην Ελληνική παράδοση των κοινοτήτων στο ίδιο στρατόπεδο με τους αντιβασιλείς του Όθωνα που κατήργησαν τον κοινοτισμό και βρήκαν την ευκαιρία οι καλοθελητές να φτιάξουν το ρουσφέτι, πραγματικά η κοροϊδία πάει σύννεφο, και όλα αυτά τα πιστεύουν οι περισσότεροι, λες και ήταν δυνατό να σταθεί οργανωμένος και συντεταγμένος ο Ελληνισμός μέσα στην Οθωμανία με ρουσφέτια, "ανατολίτικη πονηριά" και απλά με κλεφταρματολούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι πιο οξυδερκεις αναλυτες του 'προβληματος' ειναι και οι πιο προθυμοι να το δημιουργησουν/συντηρησουν.Ειχαμε σχεδον 200 χρονια ευκαιριες να αλλαξουμε αλλα δεν το κανουμε. Προφανως θεωρουμε συλλογικα οτι εδω που ειμαστε ειναι καλυτερα (η μαλλον ευκολοτερα) τα πραγματα. Απο μια αποψη, που συμμεριζονται και ολοι οσοι μας επισκεπτονται περιστασιακα η οταν παρουν συνταξη, αυτο ειναι αληθεια. Επομενως ποιος ο λογος να αλλαξει κανεις; Αυτοι που θελουν το κατι αλλο θα φυγουν σιγα σιγα ολοι (τωρα ειναι πολυ πιο ευκολο απο παλια). Η καινουρια ισορροπια που θα δημιουργηθει τοτε θα ειναι πιο πραγματικη, και ο ευρωπαικος προσανατολισμος μια μικρη παρενθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό plorius
      "Οι πιο οξυδερκεις αναλυτες του 'προβληματος' ειναι και οι πιο προθυμοι να το δημιουργησουν/συντηρησουν"
      γιατί είναι έτσι; Οι οξυδερκείς είναι βλακόμουτρα;

      Διαγραφή
    2. Οι οξυδερκεις ειναι δυστυχως και τα λαμογια και οι πιο βολεμενοι.
      Σε ολες τις χωρες που εχω ζησει δεν εχω συναντησει πουθενα αλλου το ταλεντο του να κοροιδευει κανεις τον ιδιο του τον εαυτο οταν μιλαει για τους 'αλλους'.

      Διαγραφή
  25. Πώς μπορώ να πω τι χώρα πρέπει να γίνει η Ελλάδα; Θα ήταν ως να ήμουν νομικός και να ψάχνω πελάτες. Καταλαβαίνω όμως ότι ένας λαός γίνεται πιο ανθρώπινος όταν διαγράφει το χρέος που του φόρτωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι τα ίδια: "Μας πάσαραν το Ευρώ". "Μας φόρτωσαν το χρέος". Εμείς τι είμαστε; Παιδάκια ανήλικα που τα κορόιδεψαν; Εμείς επιλέξαμε το ευρώ. Εμείς δημιουργήσαμε το χρέος. Άραγε θα ενηλικιωθούμε ποτέ;

      Διαγραφή
    2. Εμείς είμαστε η αθώα ζωή οπού βασανίζεται και πιάνεται στις παγίδες. Ποτέ δεν ήμασταν κάτι άλλο.

      Διαγραφή
  26. Γιατί αποτυγχάνουν οι φωταδιστές στην Ελλάδα διαχρονικά?

    Διότι "αγαπούν" την "Ελλάδα" αλλά όχι του Έλληνες.

    Από τους φιλέλληνες της προεπαναστατικής περιόδου μέχρι τους Myers & Woodhouse της βρεταννικής στρατιωτικής αποστολής της περιόδου της κατοχής/εμφυλίου το μοτίβο παραμένει απαράλλαχτο: Aπό καθέδρας διδακτισμός, βαθιά περιφρόνηση του ντόπιου πληθυσμού και πλήρης αδυναμία κατανόησης των παραμέτρων που συγκροτούν την Ελληνική ιδιοπροσωπία στην διαχρονία της.

    Παραφράζοντας τον Χαριτόπουλο: Είμαστε βαλκάνιοι αλλά όχι σλάβοι - ανατολίζοντες αλλά όχι μουσουλμάνοι - ευρωπαίοι αλλά όχι δυτικοί.

    Θα πρότεινα στους σχολιαστές να ρίξουν μια ματιά στις ομιλίες (youtube και αλλού) ενός μεγάλου σύγχρονου Έλληνα διαφωτιστή - Του Νίκου Λυγερού - και να πάψουν να ασχολούνται με την πληκτική μανιέρα "διανοουμένων" παλαιάς κοπής που μισό αιώνα τώρα απλά ανακυκλώνουν θλιβερά τις εμμονές του μη προσφέροντας τίποτα το νέο και δημιουργικό στον οικουμενικό πνευματικό στερέωμα.

    ... "Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς,
    οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι
    επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας,
    κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
    Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
    με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών.
    Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
    ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς.

    Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνλησω απόλυτα μαζί σας όσον αφορα το πρώτο σκέλος της απάντησης σας:
      "Γιατί αποτυγχάνουν οι φωταδιστές στην Ελλάδα διαχρονικά?

      Διότι "αγαπούν" την "Ελλάδα" αλλά όχι του Έλληνες.

      Από τους φιλέλληνες της προεπαναστατικής περιόδου μέχρι τους Myers & Woodhouse της βρεταννικής στρατιωτικής αποστολής της περιόδου της κατοχής/εμφυλίου το μοτίβο παραμένει απαράλλαχτο: Aπό καθέδρας διδακτισμός, βαθιά περιφρόνηση του ντόπιου πληθυσμού και πλήρης αδυναμία κατανόησης των παραμέτρων που συγκροτούν την Ελληνική ιδιοπροσωπία στην διαχρονία της."

      Για τα υπόλοιπα έχω τις ενστάσεις μου. Προσωπικά θα σας παρακαλούσα επίσης να μην γράφετε με ψευδώνυμο γιατί δεν διευκολύνει την συζήτηση.

      Γ. Μαραγκόπουλος.

      Διαγραφή
    2. Ενώ ο κύριος Δήμου είναι πολύ καλός, πλήρης ανθρωπιάς, άριστος και περισσότερο από άριστος, όταν πρέπει να σου πει τη γνώμη του ειλικρινά και ανθρώπινα, σε ορισμένες περιστάσεις της διακομιδής των πτυχών του πνεύματος σε χώρο πνευματικιάς συζήτησης, σηκώνει τα χέρια του ψηλά και λέει ότι κάποιος δεν μπορεί να κάνει διάλογο. Άρα, το πνεύμα έχει και αυτό όρια. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος, π.χ. ένας γυμνός ζωγράφος, να κάνει διαρκώς τα πνεύματα και να υπεισέρχεται από καθεμιά πιθανή τρύπα του πνεύματος στις νέες ανερχόμενες καπνικές τροπές του συννεφένιου πνεύματος.

      Διαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Είμαστε Μεσογειακοί αλλά όχι Βαλκάνιοι, Ορθόδοξοι αλλά όχι Σλάβοι. Με συναίσθημα όπως οι ανατολίτες, και με λογική όπως οι δυτικοί. Το ελληνικό μέτρο σε όλα.
    Το βασικό πρόβλημα μας είναι ότι έχουμε ένα κράτος που ενώ μας μιλάει για την Ευρώπη στην πράξη μας μετατρέπει σε Βαλκάνιους, προσφάτως και σε ανατολίτες, πάντα με αγάπη για την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Έχουμε ένα κράτος".

      Εμείς δεν το εκλέξαμε; Εμάς δεν εκπροσωπεί; Μιλάτε σαν να μας το επέβαλαν!

      Διαγραφή
    2. Για ποιο πράγμα εκλέγονται τόσα χρόνια; Για να εξαθλιώνουν τον κοσμάκη και να οδηγούν την χώρα σε οικονομική και πληθυσμιακή κατάρρευση και αφανισμό; Την ξανακάνω την ερώτηση με τη σειρά μου, την απόφαση να μαζευθεί ο μισός πληθυσμός στην Αθήνα και να μην έχει η χώρα δημογραφικό και οικονομικό βάθος και αποκέντρωση μαζί με τον λαό την πήραν ή την επέβαλλαν με τις μαφιόζικες πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνώντες;

      Διαγραφή
    3. Κι αυτοί που τους εκλέγουνε είτε είναι μαζοχιστές, είτε δεν έχουν καλύτερη επιλογή.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα Γιάννη, κουκιά σπέρνω

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Μόνο κρίμα βρε παιδί μου, τότε που κάνανε το συμβούλιο οι Εγγλέζοι για να αποφασίσουνε ποιά μορφή θα πρέπει να έχει το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, που δεν βρέθηκε κι ένας φωτισμένος Λόρδος να τους πείσει να έχει το ελληνικό κράτος μεγαλοαστικό χαρακτήρα και όχι μικροαστικό. Τι καλά που θα ήμασταν σήμερα

      Διαγραφή
    7. Λέτε η δομή μιάς κοινωνίας (μεγαλοαστική η μικροαστική) να εξαρτάται από την απόφαση μερικών λόρδων... Καλά θα ήταν να μας προβιβάσουν όλους!

      Διαγραφή
    8. Ειρωνικα το ειπα για κατι μαρξιστοαρλουμπες που γραφτηκαν παραπανω.

      Διαγραφή
    9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    10. Τι σημαίνει δομή της κοινωνίας, μεγαλοαστική ή μικροαστική. Υπάρχει πυραμίδα.

      Διαγραφή
    11. Πραγματικά είστε τουρίστες οι περισσότεροι σε συτόν τον τόπο, σπείρετε τουλάχιστον κουκιά πας και μάθετε τίποτα σπό αυτήν την γη. Όλη η Ευρώπη κάθεται και θαυμάζει βασιλείς και πρίγκηπες, στην Γαλλία ακόμα υπάρχουν κατάλοιπα από την φεουδαρχία, θυμάμαι τον Μίκη Θεοδωράκη που τα έλεγε, στην Ισπανία τα ίδια με το βλέμμα του τρελού απόγονου παλαιών αριστοκρατών, παντού αποδεκτά τα κοινωνικά χάσματα σαν τις κάστες της Ινδίας και εσείς κάθεστε και μας τσαπουρνάτε ότι να είναι για την Ελλάδα που αν αντέχει ακόμα μετά από 7 χρόνια εξαθλίωσης αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες κοινωνικές της καταβολές από το Ελληνικό παρελθόν .

      Διαγραφή
    12. Να μια φορά που θα συμφωνησω μαζί σας!

      Διαγραφή
    13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    14. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον κύριο Μαραγκόπουλο.
      Επικουρικά, είναι τυχαίο που όσοι ζήσαν στο εξωτερικό-δεν μιλάω για υψηλόβαθμα στελέχη που διαβιούν με ανέσεις ως ουδέτεροι κοσμοπολίτες- αναθεώρησαν υπέρ της Ελλάδος;-Yπέρ της Ελλάδος, να εξηγούμαστε, όχι υπέρ του νεοελληνικού κράτους-

      Διαγραφή
    15. Στην Ελλάδα η οικονομία δεν είχε συγκεντρωτικό χαρακτήρα, αποτελούταν από πολλούς βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, μαγαζάτορες, βιομηχανίες που δεν ήταν κολοσσοί, κτλ, φυσικά και δεν μιλάμε για αταξική κοινωνία

      Διαγραφή
    16. Εγώ Παπαδόπουλε δεν είμαι τουρίστας στη γη μου. Η γαμώδης ορθοδοξία σου και η ξεφτιλισμένη ΕΕ ανθρώπων υποκριτών ψευτών και φαυλεπίφαυλων που προπαγανδίζουν την άγνοια και την αδιαφορία περιφερόμενοι από ψυχόλεθρο σε ψυχόλεθρο, λέω, απλώς ότι δεν είναι πράγμα της ζωής φυσιολογικό. Δηλαδή: όλοι εσείς μαζί απέχετε από αυτό που είναι η ζωή κάτι γαμώδη δισεκατομμύρια έτη φωτός. Γελάμε.

      Διαγραφή
    17. Ποια ορθοδοξία μου; Μην μπερδεύεστε, μπορεί κανείς να διάκειται ευνοϊκά προς κάτι όντας ο ίδιος εκτός. Κάτι γαμώδη δισεκατομμύρια έτη φωτός απέχετε από την λογική του λόγου

      Διαγραφή
    18. Ποια είναι η λογική του λόγου; Τι είναι αυτό. Και, αν κάποιος διάκεται εχθρικά προς κάτι, τότε σίγουρα βρέθηκε ο κάποιος αυτός εκτός του; Εμένα μου φαίνεται πως εσείς αποτελείτε την συνέχιση της παρανοϊκής ευρωπαϊκής βαρβαρότητας, αλλά με λογικά μέσα.

      Διαγραφή
  29. Αχ, κ. Δήμου! Πώς το γράψατε στη "Δυστυχία"; "Όσοι αγάπησαν πολύ αυτόν τον τόπο, πέθαναν νέοι, αυτόχειρες ή τρελοί"...

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια σου Νίκο. Χαίρομαι που μου δίνεις την ευκαιρία να ανταλλάσω απόψεις μαζί σου, γιατί σε θεωρώ τον σπουδαιότερο σύγχρονο έλληνα διανοούμενο. Οι αμερικανοί έχουν μία φράση που νομίζω πως μας περιγράφει σαν λαό «we are too smart for our own good”. Αντί να είμαστε “effective” είμαστε εξυπνάκηδες, θέλουμε όλοι να είμαστε αρχηγοί, μας νοιάζει μόνο ο κόλος μας κι όχι το σύνολο. Ζήσαμε μέχρι σήμερα χάρη στην ευγνωμοσύνη των ξένων στους προγόνους μας, με δανεικά. Τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι ίσως αλλάξουμε (σαν το κακομαθημένο παιδί που ξεμένει από χρήματα και αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έζησα έως σήμερα επειδή είμαι πλήρως εξουσιοδοτημένη από το φιανόμενο της ζωής, που με περιέχει βέβαια αυτό, για να ζήσω. Οι αντιεπιστημονικές απόψεις περί ζωή ενέχουν ρατσισμό και μαύρη τυφλότητα, Sakis.

      Διαγραφή
  31. Απαντήσεις
    1. εις ώτα μη ακουόντων...

      Διαγραφή
    2. Οι βάρβαροι του Πανούση είναι εκείνοι που θέλουν να μετέχουν στις κρίσιμες αποφάσεις αλλά χωρίς ποτέ να έχουν νιώσει για λογαριασμό τους τι ταυτοτικό σημαίνει για την υγεία τους το ζειν. Κι αρχίζουν κάτι εράνους στο παρελθόν και στην λογική, της λύπησης. Αν εγώ ζω σήμερα εδώ πέρα έχω να δω ποιος απειλεί την εξάπλωση της ζωής και να τον σταματήσω. Στην περίπτωση μου η ΕΕ και τα συμφέροντα που την έστησαν θανατώνουν τη ζωή. Θα έχουν πρόβλημα άλυτο να λύσουν. Εγώ δεν είμαι Σοβιετικός ή Αργεντινός ή Βενεζουέλος. Όταν λέω κάτι, το κάνω εγώ.

      Διαγραφή
  32. Γράφω τούτες τις γραμμές δίχως να προσπαθώ να πείσω κανέναν.
    Ειλικρινά.
    Απλά και μόνο για να βάλω τις σκόρπιες σκέψεις μου σε μια τάξη.
    "Μακρινή και ξένη ήπειρος πια η Ευρώπη. Και δεν είναι πλέον ούτε αστείο."
    "Ξένη"… γιατί;

    Ήδη οι ακροδεξιοί και οι λαϊκιστές ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς και στην Ευρώπη και δεν έχουν περάσει ούτε το ένα δέκατο των δικών μας δυνών.
    Εάν είχαν περάσει τα ίδια με μας, τόσο σε διάρκεια χρόνου όσο και σε περικοπές, πως είστε τόσο σίγουρος ότι δεν θα έκαναν τα ίδια που κάνουμε εμείς - ή και χειρότερα;
    Ειδικά εάν δεν έβλεπαν φως στο τούνελ…

    Το παράδειγμα της Αγγλίας που αποσχίστηκε με το που είδε τα σκούρα, νωπό.
    Και οι Γερμανοί μπορεί να έφταιγαν -μόνο αυτοί;- για τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά ο ιστορικός του μέλλοντος έκρινε ότι τον Χίτλερ τον ανέβασαν στην εξουσία τα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα (αποζημιώσεις και φόροι) που επεβλήθησαν από τους συμμάχους, δηλ. τους νικητές, βυθίζοντας σε ύφεση ανεργία και οικονομικό αδιέξοδο έναν ολόκληρο λαό.

    Οι Άγγλοι λοιπόν πηδάν από το καράβι που βουλιάζει και ας ξέρουν ότι στο νερό υπάρχουν καρχαρίες.
    Οι πλούσιοι βοριοευρωπαίοι πληρώνουν όσο - όσο μόνο και μόνο για να μην έχουν αυτοί τους μετανάστες στη χώρα τους, θυμίζοντας κολωνακιώτισες κυρίες που μιλάνε για ανθρωπισμό και αλληλεγγύη αρκεί οι μετανάστες να είναι μακριά.


    Στη Σουηδία ένας στους 3 είναι δημόσιος υπάλληλος (30%), εμείς δεν έχουμε ούτε τους μισούς και θεωρούνται πολλοί;
    Στη Σουηδία επίσης οι φόροι δεν φτάνουν έως 55%;
    Εδώ γιατί η ΜΟΝΗ λύση θα ήταν να "μειωθούν οι φόροι;" και το "μικρότερο δημόσιο;"
    Εάν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν λεφτά να πληρώνουν, θα είχαν την δική μας υπομονή, τις δικές μας αντοχές στην διαφορετικότητα;
    Πολύ αμφιβάλω.

    Δεν μπορείς να δίνεις λεφτά σε έναν άνθρωπο επί δεκαετίες, επί γενιές ολόκληρες -όπως έκαναν το Πασοκ και η Νδ τόσα χρόνια- και μετά να του λες "στα κόβω όλα, έκανα λάθος που στα έδωσα".
    Αυτό που εσύ λες απλά "λάθος" είναι για τον άλλο ολόκληρη η ζωή του.
    Ακόμα και εάν δεν τα άξιζε αυτά τα λεφτά, ακόμα και εάν είναι μαϊμού τυφλός που δουλεύει τριάντα χρόνια ταξιτζής στη Ζάκυνθο.
    Τι θα πει "λάθος;"
    Δεν όφειλες ως παλαιοκομματικό κράτος (ΠΑΣΟΚ. ΝΔ) να μην του τα δώσεις, δεν όφειλες ως Ευρώπη να δεις που πηγαίνανε τα χρήματα;
    Τι έρχεσαι τώρα και το παίζεις τιμητής;
    Εσύ δεν του τα έδωσες;
    Γιατί δεν παίρνεις το μερίδιο της ευθύνης που σου αναλογεί;

    Άλλο ένα θέμα επίσης: Οι τρομοκρατία του Ισλάμ.
    Εάν δεν είχαμε τόσο χαλαρή πολιτική στο θέμα αυτό, εάν δεν κάναμε "τους καλούς" και τους ανθρωπιστές στους "αδελφούς" μουσουλμάνους, έχουμε αναλογιστεί που θα έσκαγαν οι βόμβες που σκάνε στην Γαλλία αλλά και αλλού;
    Ποιος θα ήταν ο ποιο εύκολος και προσιτός στόχος γι αυτούς;
    Εμείς μήπως;

    Στρουθοκαμηλίζουν λοιπόν αυτοί, κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και εμείς…
    Περί άλλα τυρβάζουν αυτοί, κάνουμε τους χαζούς εμείς.
    Δεν θέλουνε ενιαίο Ευρωπαϊκό στρατό και άμηνα, κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα, με Τουρκία και με τους μετανάστες αυτοί.
    "Οι μετανάστες φεύγουν, φεύγουν και χάνονται" εμείς.
    Τώρα που το σκέπτομαι, μοιάζουμε τόσο πολύ σε αυτό εμείς με αυτούς.
    Με μία ειδοποιό διαφορά.
    "Εμείς" είμαστε καλύτεροι στον "κλεφτοπόλεμο" από "Αυτούς".
    Έτσι τουλάχιστον μας διδάσκει η ιστορία.

    Υ.Γ.:
    Τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων της Χρυσής Αυγής, ο παράνομος αποκλεισμός της από όλα τα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρουν καθόλου την πολιτισμένη Ευρώπη -ή και εσάς;
    Γιατί κανείς δεν λέει ότι είναι ουσιαστικά πολιτικοί κρατούμενοι με την ανοχή και τις ευλογίες της Ευρώπης; Δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας; (να ένα ωραίο επόμενο θέμα!)

    Πόσο πολιτισμένη και δημοκρατική είναι αυτή Ευρώπη που βλέπει το 3ο κόμμα της βουλής σύσσωμο παρανόμως στην φυλακή και κάνει την τυφλή;
    Πόσο μα πόσο μοιάζουμε τελικά "Εμείς" και "Αυτοί" :είμαστε το ίδιο υποκριτές!

    "Ο δικηγόρος του διαβόλου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨Έχετε δίκιο η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι πάντα ολέθρια ακόμα κι όταν αφορά εγκληματίες!

      Διαγραφή
    2. Για την Χρυσή Αυγή, η οποία ανεφέρθη σε σχόλιο... Η γνώμη μου είναι ότι ο μόνος τρόπος να περιορισθεί η δύναμή της και τα ποσοστά της, είναι να σταματήσει ο πολίτης να αισθάνεται ανασφάλεια. Δηλαδή, να έχουμε αξιόπιστο κράτος, αστυνομία που της επιτρέπεται να πατάσσει την ανομία, να εξαλειφθούν οι μπαχαλάκηδες, να ελέγξουμε το προσφυγικό και να προστατέυσουμε τα σύνορά μας. Όσο η χώρα θα είναι ξέφραγο αμπέλι, και η ανομία είναι ανεξέλεγκτη, η ανασφάλεια των πολιτών θα αυξάνεται και η Χ.Α. θα διατηρεί την δύναμή της.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ/ή Dion.M, συμφωνώ απόλυτα!

      Χ. Ρ.

      Διαγραφή
    4. @ Dion.M.
      κατά λεγόμενα σας "ο μόνος τρόπος να περιορισθεί η δύναμή της και τα ποσοστά της....", πρέπει να εφαρμοσθεί το πολιτικό της πρόγραμμα αλλά από κόμματα με άλλο όνομα.
      Ενδιαφέρουσα άποψη.

      Taliban

      Διαγραφή
    5. παρατηρώ με μεγάλο ενδιαφέρον -και οφείλω να πω ότι σχεδόν απολαμβάνω, την αμηχανία του οικοδεσπότη να πάρει οποιαδήποτε θέση (θετική ή αρνητική δεν έχει σημασία) για την μεθόδευση και τον εγκλεισμό της Χ.Α. στην φυλακή…

      "Ο δικηγόρος του διαβόλου"

      Διαγραφή
    6. Το θέμα του μπλογκ δεν είναι η δίκη της Χ. Α. Συμφωνώ πάντως με το σχόλιο του Ανώνυμου που έγραψε: "Έχετε δίκιο η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι πάντα ολέθρια ακόμα κι όταν αφορά εγκληματίες!"

      Διαγραφή
    7. Το χαριτωμένο οξύμωρο - υπονοεί την ενοχή τους, άρα κρύβει καταδίκη χωρίς δίκη και προκατάληψη.
      Ποιο το έγκλημά τους;

      "Ο δικηγόρος του διαβόλου"

      Διαγραφή
  33. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Ρεκόρ: Στις δυο πρώτες μέρες το ποστ έφτασε τις 6000 επισκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σε ενδιαφέρει λοιπόν. Αφήστε λοιπόν τις θεωρίες περί επιστημονικότητας που διάβασα σε διάφορα σχόλια, και πείτε ότι γράφετε απλά για να πουλάτε. Δεν έχω διαβάσει πιο ατεκμηρίωτο, γενικόλογο και αφοριστικό άρθρο, με τη στάμπα του κλασικού απόλυτου ξερόλα Έλληνα. Για να περνάει η ώρα όταν δεν έχεις τι να κάνεις καλό είναι.. Αλλά ουσία μηδέν.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Εμείς εδώ στο μπλογκ είμαστε μία παρέα - πολλοί εδώ και δέκα χρόνια - και η κάθε επιτυχία μας αφορά όλους. Δυστυχώς όλα τα μπλογκ από την φύση τους είναι γενικόλογα και αφοριστικά γιατί αλλιώς θα ήταν συγγράμματα.

      Διαγραφή
    3. Η ανάρτηση έχει βάθος. Δηλαδή: θα διαχωρίσω την ΕΕ από την Ευρώπη; Την Ευρώπη από τίποτα πιο ζωντανοειδές; Έτσι την σκεφτόμαστε την ανάρτηση. Γιατί εκφράζει σε εμάς το γενικό πρόβλημα: βιώνεις την ασχημοσύνη της εκμετάλλευσης και της δυστυχίας στο σώμα που βρέθηκες - αμύνεσαι; Έτσι μπαίνει μέσα στις τρύπες του νου μας η ανάρτηση αυτή. Και ακούοντας μουσική διαβάζουμε τους λόγους. Ο λόγος δεν έχει λόγο να λέγεται· τω λόγω αυτό εγώ τον σεβάστηκα. Πολύ σπάνιο τραγούδι. Όσο αγόραζα δισκάκια ποτέ μου δεν το έβρισκα.

      Διαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σαν έτοιμος από καιρό... Αποχαιρέτα την... Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Από τα καλύτερα θέματα: ο παραλληλισμός Όθωνα και Τρόικας.

    Η αλλοπρόσαλλη σχέση λατρείας και μίσους, φοβίας και υπεροψίας με την καθ' ημάς Εσπερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dion.M.
      Η Ευρώπη θα διαλυθεί και μάλιστα με πόλεμο...
      "ο φασισμός και ο ναζισμός ήταν απάντηση στον αποπληθωρισμό και στο χρέος"...

      Διαγραφή
    2. Μόνο με την επίκληση αλλοπρόσαλλης σχέσης του ανθρώπου με το αίμα του μπορείς δα Yannis H να επικοινωνήσεις με τα περιεχόμενα της ζωής μας Yannis Η.

      Διαγραφή
  37. Τώρα που θα κτίσουμε το τζαμί θα προσεγγίσουμε την Ευρώπη, θα γίνουμε κι εμείς "ανοικτή κοινωνία" με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εγώ δεν ξέρω από αυτά, ένα μαγαζί με ρούχα έχω, αλλά βλέπω αλλαγές. Παλιά οι Έλληνες τα ρούχα τους τα φτιάχνανε, μετά αγοράζαν ακριβά ρούχα από έξω και μετά όταν φαληρήσανε αρχίσαν να αγοράζουν φτηνότερα. Όταν φτιάχναν τα ρούχα τότε οι έξω τους είχαν για μάγκες, αλλά αυτοί νόμιζαν ότι είναι τίποτα. Τώρα που δεν φτιάχνουν τίποτα, παρά μόνο γκρινιάζουν οι ξένοι τους βρίζουν αλλά αυτοί νομίζουν ότι όλοι τους χρωστάν. Νομίζουν ακόμα ότι ξέρουν από ρούχα, από μόδες και ποιότητες.
    Ο ρατσισμός δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ψευδοαξιολόγηση. Η ένδυση με ψευδοεπιστημονικούς όρους της νοοτροπίας της ελληνίδας μάνας που ακόμα και έγκλημα να κάνει το παιδί της, θα ψάξει να βρει δικαιολογητικά, που γι αυτήν ο κανακάρης της είναι θεός, ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένας κοπρίτης. Η αριστερά είναι περίπου το ίδιο.
    Συζητάμε για ευγενές της καταγωγής μας τη στιγμή που το σπίτι μας καίγεται. Κανείς δεν ξέρει να φτιάχνει ρούχα, αλλά όλοι παριστάνουν τους μεγάλους εκτιμητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Να υποθέσουμε ότι η ανέγερση ενός τζαμιού συνεπάγεται την έναρξη κύματος επιθέσεων αυτοκτονίας κατά των αλλοπίστων;Μήπως θα ισλαμοποιηθούμε;Θα λησμονήσουμε τις ελληνορθόδοξες καταβολές μας και θα τραυλίζουμε ακατάληπτα όταν,ως γνήσιοι ελληνάρες,αγανακτούμε και εκφέρουμε χριστοπαναγίες;Μήπως ελλοχεύει ο κίνδυνος να δεχθούμε ομοφυλοφίλους,αθέους,αγνωστικι-στές,αλλόφυλους,αλλόθρησκους και εν γένει αλλόδοξους ως ισότιμους με εμάς;Θεός φυλάξοι!Εμείς είμαστε το άλας της γης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Koιτάξτε, όταν θα μοιάζει η όλη η κατάσταση με τους χυλούς ανθρώπων της Λατινικής Αμερικής θα σταματήσετε να είστε και τόσο extra-large. H φτωχή και μικρή Ελλάδα που δεν διαθέτει σοβαρή κοσμική εξουσία δεν μπορεί να αφομοιώσει ξένους πληθυσμούς, ναι κινδυνεύουμε να ισλαμοποιηθούμε, η Ασία και η Αφρική κινούνται προς την Ευρώπη με πόδι ελέφαντα, και άγριες διαθέσεις να μην έχει ο ελέφαντας αν βρεθείς στο δρόμο του την ώρα που τρέχει θα σε κάνει λιώμα

      Διαγραφή
  40. Είναι κακόγουστο αστείο να έχω σκάνερ, ιστούς και να προβληματίζομαι καταθλιπτικά για την οικονομική πολιτική του εξουσιαστή Όθωνα. Γέλιο που θα έκανε να το φανταζόταν ο πειραματιστής ο άθλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.