Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

Η φθίνουσα χώρα

Σκηνή δρόμου από την Πόλη των 14.000.000

Το θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα δεν με αφορά άμεσα. Όταν θα επισυμβεί, δεν θα υπάρχω. Αλλά, παρότι «ανθέλλην», νοιάζομαι για αυτόν τον τόπο.

Θα διαβάσατε, ή θα ακούσατε, για το που βαδίζουμε δημογραφικά. Με βάση την χαμηλή γεννητικότητα και την φυγή των νεότερων προς το εξωτερικό, κινδυνεύουμε το 2050 να έχουμε μείνει μόνο 7,5 εκατομμύρια. Ο ενεργός πληθυσμός θα είναι τόσο χαμηλός που δεν θα μπορεί να θρέψει τη χώρα (άσε που δεν θα πληρώνονται οι συντάξεις των παλαιότερων).

Πώς θα επιζήσουμε; Το να πείσουμε την κάθε Ελληνική οικογένεια να κάνει τουλάχιστον τρία παιδιά, αποκλείεται – και μάλιστα με την κρίση. Άλλωστε η υπογεννητικότητα (λιγότερα από 2,2 παιδιά) έχει ξεκινήσει από παλιά (δεκαετία του ’30). Στην δεκαετία του 90 μόνο αυξήθηκε ο πληθυσμός, λόγω μετανάστευσης, κυρίως Αλβανών.

Αυτή βέβαια θα ήταν και τώρα μία λύση. Αλλά την θέλουμε; Και με ποιους όρους;

Δύσκολο πρόβλημα. Υπάρχουν προτάσεις;

165 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Προφανώς. Τυπογραφικό λαθος. Το διόρθωσα. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Κατά την γνώμη μου το "δημογραφικό πρόβλημα" της χώρας πρέπει να αναλυθεί σε επιμέρους συνιστώσες για να κατανοηθεί:

    1. Υπογεννητικότητα Ελλήνων εντός Ελλάδας.
    2. Υπεργενητικότητα Μή-Ελλήνων εντός Ελλάδας.
    3. Μετανάστευση & παραμονή Ελλήνων στο εξωτερικό.
    4. Μετανάστευση και παραμονή Μή-Ελλήνων στην Ελλάδα.

    Και όλα αυτά ερμηνευόμενα υπό το πρίσμα των πάμπολλων ελληνικών ιδιαιτερότητων (Πολιτισμικών, Οικονομικών, Γεωπολιτικών, Στρατιωτικών κτλ κτλ) σε συνδυασμό με την ιδιοσυστασία των εξερχομένων Ελλήνων και παραμενόντων Μη-Ελλήνων μεταναστών.

    Στις σχετικές συζητήσεις συνήθως εστιάζουμε, εσφαλμένα, στο #1 και μόνον.

    Ως προς το #1 πάντως, τα μόνα πραγματικά αίτια είναι, κυρίως, η έφεση της σύγχρονης Ελληνίδας στην αυτοαναφορική "καλοπέραση" και, δευτερευόντως, του σύγχρονου Έλληνα στην ευκολία της "μη δέσμευσης" - ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών. Απόδειξη ότι ο δείκτης γεννητικότητας ελάχιστα ανέκαμψε την περίοδο των "παχιών αγελάδων" 2000-2010.

    Πιστεύω ότι όταν αποφασίσουμε ως κοινωνία (εκπαιδευτικό σύστημα, ΜΜΕ κτλ κτλ) να αποδώσουμε την μέγιστη αξία στην "μητρότητα/πατρότητα" και ΟΧΙ στην "χειραφέτηση/καλοπέραση" ΤΟΤΕ ΜΟΝΟΝ θα έχουμε αγγίξει την αρχή της επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος. Το ερώτημα είναι αν θα προλάβουμε δεδομένων των #2, #3 & #4 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως θα έπρεπε ως κράτος να εξετάσουμε τις επιπτώσεις του #3 και να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το #4; Έχουμε το παράδειγμα των Η.Π.Α. ή του Ηνωμένου Βασιλείου,όπου η αυστηρώς ελεγχόμενη μετανάστευση λειτούργησε θετικά.Και κάτι ακόμη: Πότε θα ανεγερθεί ένα μνημείο προς τιμήν των ανωνύμων Ελλήνων,παππούδων και γιαγιάδων,που καλύπτουν αφιλοκερδώς τα κενά του κράτους μας στον τομέα της βρεφονηπιακής υποστήριξης;

      Διαγραφή
  3. Ιδιαίτερα περίπλοκο το θέμα και κάθε ρετσέτα για το πώς να "λυθεί" καταλήγει σε τελευταία ανάλυση στο γνωστό άσμα του Τζίμη Πανούση "γ...τε γιατί χανόμαστε". To make a long story short, το δημογραφικό νομίζω ότι απλώς αντικατοπτρίζει μακροπρόθεσμα τη δυναμικότητα, το βιοτικό επίπεδο και τις επιλογές μιας κοινωνίας και κάθε άμεση παρέμβαση να τονωθεί κινδυνεύει να είναι άστοχη. Το μόνο εύλογο από καθαρά πρακτική άποψη, είναι να επανέλθουν ευνοικές φορολογικές ρυθμίσεις για έως τρία παιδιά και να χρηματοδοτηθούν καλοί δημόσιοι, ολοήμεροι παιδικοί σταθμοί για να διευκολυνθούν οι οικογένεις με δύο εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση οι εποχές που κάθε οικογένεια έκανε 5 και 7 παιδιά έχουν περάσει (ευτυχώς) ανεπιστρεπτί και δεν ταιριάζουν πλέον στη ζωή όπως τη ζούνε σήμερα όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαι να θέλεις την μπορείς; Aλβανοί, Αντεντονκούμπο κτλ αφομοιώθηκαν διά της εκκλησίας, όχι από το κοσμικό κράτος, τί θα κάνεις; Το κράτος υπό εκποίηση, παραγωγικές επενδύσεις γιοκ, εγχώρια παραγωγή υπό διωγμό και εξαφάνιση, με την εκκλησία τα θέλεις μονά-ζυγά δικά σου, τί θα κάνεις εκτός από το να παριστάνεις τον Κινέζο; Eίναι ολοφάνερο που το πάνε, ένας χώρος χωρίς συντεταγμένη κοινωνία προσφορά σε κάθε είδους εκδούλεψη από την ντόπια μαφιοκρατία της αριστερο-δεξιάς όλων των συνιστωσών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά που θα πεθάνω αν διαλυθεί η Ορθοδοξία. Θα είναι ο Ιερώνυμος Β' ο τελευταίος ηγέτης της. Θα έχει αντιπαρατεθεί με τους ευρωπαίους εξουσιαστές του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομή της γραφειοκρατικής τιμής και υπόληψης και θα γραφεί στα ιερά βιβλία σαν εκείνος που για τα φαύλα ενδιαφερόταν και ποτέ για την αλήθεια της ζωής.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστός... δηλαδή επειδή έχουμε πολλούς συνταξιούχους πρέπει να κάνουμε παιδιά για να δουλέψουν και να τους ταϊσουν.. ή πρέπει να κάνουμε παιδιά για να μην μας κερδίσουν αριθμητικά τα παιδιά των μεταναστών.. τί κυνική και εργαλειακή θεώρηση της ζωής

      Διαγραφή
  6. Απαιτείται οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα, φοροελαφρύνσεις, επιδόματα κ.λπ. Κι όλα αυτά ανεξαρτήτως αυστηρών οικονομικών κριτηρίων. Αλλιώς η λογική ενός ζευγαριού θα συνεχίσει να είναι να κάνει ένα ή το μέγιστο δύο παιδιά, ώστε να τους προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Προσωπικά, προτιμώ να έχω λίγα παιδιά και περισσότερα να τους προσφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Anonymous, και ακριβώς γι΄αυτό, διευκολύνσεις μόνο για ΕΩΣ 3 παιδιά.

      Διαγραφή
    2. Κάτι δεν καταλαβαίνω προφανώς. Εγώ δε λέω διευκολύνσεις για έως τρία παιδιά, αλλά για από τρία και πάνω!

      Διαγραφή
  7. Να προσθέσουμε και τους τωρινούς μετανάστες της κρίσεως (ως επί το πλείστον, παιδιά σε άκρως παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία) το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λέτε ότι «το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι 7,5 εκατομμύρια. Πως θα επιζήσουμε»;
    Επιτρέψτε μου μια αφελή απάντηση: Όπως επέζησαν και (καλο)επιζούν χώρες με τον ίδιο ή πολύ μικρότερο πληθυσμό (το κοντινότερο παράδειγμα η Κύπρος). Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι η φύση απεχθάνεται το κενό και βρίσκει πάντα τρόπους να προσαρμόζεται.

    Ανδρέας Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχνάτε όμως κύριε Θωμά ότι από αυτόν τον πληθυσμό σχεδόν οι μισοί θα είναι συνταξιούχοι. Δεν είναι το μέγεθος μόνο αλλά και η σύνθεση του πληθυσμού που παίζει ρόλο. Επίσης η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα σαν την Κύπρο. Ποιος θα συντηρεί τις υποδομές;

      Διαγραφή
  9. Δεν μπορεί κανείς να αναλύσει αυτό το θέμα σύντομα, ούτε να προβλέψει με σιγουριά που θα είμαστε σε 10 χρόνια (εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την κλιματική αλλαγή που θα βιώσουμε). Μπορεί όμως με τα σημερινά δεδομένα και τις σημερινές προβλέψεις να προβεί σε κάποιες ενέργειες που προσβλέπουν (σε παν ενδεχόμενο) σε ένα ειρηνικό τρόπο συνύπαρξης (χωρίς συγκρούσεις που οφείλονται σε δογματισμούς), και να το κάνει η Ευρώπη τώρα, επειδή τώρα μπορεί (σε μερικά χρόνια δεν θα μπορεί).

    Το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το πρόβλημα με το μεταναστευτικό κύμα είναι το πολιτισμικό χάσμα που υπάρχει. Συγκεκριμένα το πρόβλημα είναι το Ισλάμ. Είναι προφανές ότι αν το μεταναστευτικό κύμα ήταν από την Αυστραλία προς την Ευρώπη όχι μόνο δεν θα μας ανησυχούσε τίποτα, αλλά θα νιώθαμε ιδιαίτερα χαρούμενοι.

    Θέτοντας λοιπόν στον εαυτό μου το ερώτημα «τι θα έκανες τώρα» μου έρχονται τα εξής στο μυαλό:

    1) Θεσμική ενίσχυση της έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Να έχουμε έναν κοινό παρονομαστή ο οποίος να είναι νομικά πολύ ισχυρός (αυτός θα περιλαμβάνει το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, του μη προσηλυτισμού, κ.α.).

    2) Απαγόρευση οποιουδήποτε θρησκευτικού συμβόλου, αν αντιβαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα (βλέπε μπούργκα).

    3) Απαγόρευση ανέγερσης οποιουδήποτε νέου θρησκευτικού ναού οποιαδήποτε θρησκείας. Μόνο συντήρηση των υπαρχόντων.

    4) Φορολόγηση του ανήκειν σε θρησκεία (αρκεί ένα θρησκευτικό σύμβολο για να τεκμηριώσει το ανήκειν) με ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματος (ένα 7% είναι καλό νομίζω)

    5)/ Καλλιέργεια στα παιδιά από το δημοτικό σχολείο του τι εστί «επιστημονική μέθοδος». Αν αυτό επιτευχθεί, η επόμενη γενιά δεν θα υποφέρει από τα παράγωγα του δογματισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αντικειμενικά είναι όμως "επίγειοι παράδεισοι" σε σχέση με άλλες, όχι πολύ μακρινές, χώρες. Δεν είναι θέμα διαφήμισης. Είναι fact.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πληθυσμιακή έκρηξη έχουν η Ασία, η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Ευρώπη έχει πρόβλημα και αν τα ακούτε βερεσέ δείτε καλύτερα πως ανησυχούν οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης σχετικά με το πληθυσμιακό. Δεν χάνεται ο κόσμος, η Ελλάδα χάνεται, αλλά όταν η κυρίαρχη κουλτούρα στην Ελλάδα από τους διανοούμενους ως τους απλούς ανθρώπους είναι το "αυτοί είμαστε" δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα ανακοπεί η πορεία προς τον αφανισμό, θα κάνουμε σαν τους κομμουνιστές, θα ανησυχούμε έτσι βολικά και αόριστα για τον κόσμο αντί να γίνουμε χρήσιμοι και ωφέλιμοι για αυτά και αυτούς που γνωρίζουμε

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Το 2050 αγαπητέ έγκλειστε σε σπηλιά, θα έχουμε και βάσεις σε άλλους πλανήτες. Το 2030 θα αρχίσουν οι πρώτες σχετικές αποστολές.

      Διαγραφή
    4. Στην Νιγηρία και την Ινδία έτσι είναι η ζωή και σήμερα που μιλάμε, ίσως έτσι να είναι και η Ελλάδα το 2050 αλλά σίγουρα χώρες σαν τις ΗΠΑ, την Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Αγγλία και άλλες, δεν θα περιπέσουν ποτέ σε αυτό το επίπεδο ζωής, ως σύνολα

      Διαγραφή
  11. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής- άμεσα!

    Μόνη λύση η (πολυφορεμένη) ανάπτυξη.
    Μόνο έτσι θα αποχτήσουμε την (πολυτέλεια) των πολλών παιδιών και θα γυρίσουν και αυτά που έφυγαν πίσω.
    Ανάπτυξη όμως με την δυναμική συσπειρωμένου ελατηρίου.
    Ευτυχώς η χώρα έχει (ακόμα) δυνατότητες και αξιόμαχο εργατικό δυναμικό.
    Όχι όμως με συνεχούς αφορισμούς τύπου Τζήμερου. Δεν ασελγούμε στο σώμα του (δημοκοπικά, ηθικά και κοινωνικά πλέον) νεκρού, είναι λάθος.
    Ούτε με συνεχή επίκληση της λογικής του Κου Δήμου - και αυτό λάθος. Χρειαζόμαστε αλλαγή, αλλά για να αλλάξει κάποιος ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ.
    Για να θέλει, θα πρέπει να πειστεί και για να πειστεί πρέπει να μιλήσεις στην γλώσσα του.
    Η γλώσσα του Έλληνα (σωστά τα περιγράφει ο Κος Δήμου στην δυστυχία) είναι το συναίσθημα.
    Πολλές φορές το υπερβολικό συναίσθημα.
    Όχι οι λογική, όχι οι αριθμοί, μα το συναίσθημα είναι αυτό που πείθει.
    Και μετά έρχονται τα νούμερα.
    Να δει τον "κακό" γερμανό ως άνθρωπο. Που έχει περάσει και αυτός δυστυχίες.
    Την "δυστυχία να είσαι Γερμανός " -μεταπολεμικά.
    Κανένας όμως δεν βρέθηκε να γράψει βιβλίο γι αυτόν.
    Να μας κάνει να τον δούμε σαν απλό άνθρωπο.
    Οι άλλοι - ποιο έξυπνοι ή ποιο καπάτσοι από μας- το έκαναν.
    Γερμανός ίσον Ναζί. Πως να συνεργαστεί κανείς με ένα ναζιστή;
    Έτσι απλά, έτσι σχηματικά και τέλος.
    Εμείς αντιπαραθέσαμε αριθμούς - και φυσικά, χάσαμε.
    Μιλήσαμε άλλη γλώσσα.
    -
    Γιατί κανένας δεν βρέθηκε να πει ότι τον ναζισμό τον πλήρωσαν πρώτοι και καλύτεροι οι ίδιοι οι Γερμανοί;
    Γιατί κανένας δεν βρέθηκε να πει ότι ΜΕΤΑ τον πόλεμο υπήρξαν κτηνωδίες προς τους άμαχους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ από "ΕΜΑΣ" τους συμμάχους;

    Ότι διαπράχθηκαν ΜΑΖΙΚΑ εγκλήματα κατά ΑΜΑΧΩΝ Γερμανών - ανδρών, γυναικών και παιδιών - από τους Δυτικούς Συμμάχους και την Σοβιετική Ένωση;
    Ότι υπήρξαν ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΚΡΟΙ Γερμανών αμάχων ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ σύμφωνα με τους ιστορικούς;
    Ότι εφαρμόστηκε πολιτική λιμοκτονίας και αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις κανιβαλισμού;
    Ότι λόγο πείνας και κρύου με μια σοκολάτα έβγαζες γερμανίδα γκόμενα;
    (Γερμανίδα και όχι Ρωσίδα όπως συνηθίσαμε πολύ μετά να λέμε…)

    Ότι υπήρξε κύμα μαζικών βιασμών 20.000 γερμανίδων -ηλικίας 12- 75 ετών ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ;
    Ότι από τα 10 εκ. γερμανών αιχμαλώτων πολέμου, το 1,5 εκατομ. δεν γύρισε ποτέ σπίτι του και αφέθηκαν να πεθάνουν από την πείνα και το κρύο ΣΤΑ "συμμαχικά" ΣΤΡΑΤΟΠΑΙΔΑ - για εκδίκηση;

    Ότι ακόμα και το 1980(!) υπήρχαν 70.000 γερμανοί αιχμάλωτοι στη (ΚΑΛΗ) σήμερα αριστερή Σοβ. Ένωση;
    Και ότι τέλος για όλα αυτά τα δεινά οι γερμανοί κατηγόρησαν τους δικούς τους ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΝΑΖΙ και όχι τους συμμάχους, δηλαδή εμάς;
    Ότι απαγόρεψαν τον ναζισμό ως κόμμα;

    Δεν τα είπαμε όλα αυτά ίσως γιατί είχαμε τον μυαλό μας στον ορθολογισμό και στα νούμερα.
    Ξεχνώντας να αναφέρουμε μαζί με τους αριθμούς και τους ανθρώπους.

    Ανθρώπους όπως οι Γερμανίδα που εκδόθηκε για ένα κομμάτι ψωμί να φάει το παιδί της.
    Που της το στερήσαμε εμείς οι νικητές, οι σύμμαχοι, έτσι, εκδικητικά και απάνθρωπα "να μάθει η Ναζίστρια.
    Ναζίστρια σαν την ανατολικογερμανίδα κακιά Μέρκελ.
    Και ναζιστή, σαν τον γεροξεκούτη ανάπηρο Σόιμπλε -που λέει και αγαπητός Λαζόπουλος…
    -
    Κανείς διανοούμενος όμως δεν τόλμησε να τα πει αυτά φωναχτά, δημόσια. Ίσως γιατί το θέμα αυτό ήταν ένα ταμπού, ακόμα και για τους Γερμανούς.
    Η πάλι ίσως… γιατί όταν τις προηγούμενες δεκαετίες οι αριστεροί μάθαιναν (την δική τους) ιστορία στα παιδιά τους και στα πανεπιστήμια, εμείς είχαμε τον νου μας μόνο στον ορθολογισμό και στους αριθμούς…
    Δηλαδή ΜΟΝΟ στην τσέπη μάς…
    -
    Παραπομπή:
    Η τύχη των αμάχων Γερμανών:
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%84_%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82

    "Ο δικηγόρος του διαβόλου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά φίλε όχι μόνο τα ξέρω αλλά κι από πρώτο χέρι γιατί πήγα στην Γερμανία το 1954. Επέστρεφαν ακόμα αιχμάλωτοι από τη Ρωσία - μερικοί ήταν συμφοιτητές μου. Έχεις όμως δίκιο. Αποσιωπήθηκαν πολλά.

      Διαγραφή
    2. Αφήστε την Σοβιετική ένωση, εδώ στην Ελλάδα ακάλεστοι ήρθαν, και ναι εκτός από εκτελέσεις διέπραξαν και βιασμούς. Και στην Σοβιετική ένωση ακάλεστοι πήγαν, έρχεστε σήμερα μετά από δεκαετίες να κάνετε τον συνήγορο εκ του ασφαλούς χωρίς να έχετε βιώσει τη φρίκη του πολέμου.

      Διαγραφή
    3. Δακρύζω για το παρελθόν της βαρβαρότητας - παραλείπω τα συμβαίνοντα μπροστά στην όραση μου δεινά.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Η απάτη στο χρηματιστήριο ήταν το εισιτήριο μας για να μπούμε στην ΟΝΕ και να έχουμε ευρώ. Ποτέ ο Λαζόπουλος δεν θα μας δάνειζε παίρνοντας από τα δικά του ευρώ να μας δώσει.

      Διαγραφή
    6. Ζω σε μιαν ελληνική εποχή οπού οι αυτόκλητοι κατήγοροι που διαμορφώνουν τη σκέψη μου και την επόμενη στιγμή μου ανέκαθεν, ζητούν από εμένα να τους βοηθήσω να παραμείνουν στην διαιώνια και ασίγαστη νοοτροπία τους, που τους θέλει πάντοτε φωτεινούς οδηγούς και μυστηριώδεις παντογνώστες της ζωής. Δικηγόρε του διαβόλου.

      Διαγραφή
    7. @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ23 September, 2016 22:00

      Υπάρχει ενοχή λοιπόν ως κληρονομικότητα της αμαρτίας;

      "Ο δικηγόρος του διαβόλου"

      Διαγραφή
    8. Όχι φυσικά, για αυτό και υπήρχε και αλληλοεκτίμηση μέχρι και προσφάτως όπως επίσης και άπειροι γάμοι μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών

      Διαγραφή
    9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    10. @ too big for its cage vs the world

      Να αλλά έτσι θα έχουμε ανάπτυξη και θα επιβιώσουμε ως έθνος - για να θυμηθούμε και λίγο το θέμα μας;

      Το να λες σήμερα την Μέρκελ και όσους πολέμησαν τον ναζισμό, ναζιστές είναι το ίδιο άστοχο με το να λες τον Πούτιν κομουνιστή.
      Συνεννόηση και συνεργασία δεν επιδιώκουμε;
      Βοηθούν αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις;
      Αυτού του είδους η ρητορική;
      Ισχυροποιούν την θέση μας στα επιχειρήματα μας, απέναντι στην Γερμανική και Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ή απλώς αρεσκόμαστε να αυτοβαυκαλιζόμαστε συνεχώς ως κομπάρσοι που ονειρεύονται πρωταγωνιστικούς ρόλους;

      Τα εγκλήματα τον Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έχουν υπερτονίσει - δεν παύουν όμως οι απόγονοι τους να είναι άνθρωποι που υπέφεραν και αυτοί πολύ από τον ναζισμό και όλα τα παρεπόμενα του.
      Τέλος το πρόβλημα δεν είναι σε κείνους τους Έλληνες πολιτικούς ή μη που λένε τον Σοίμπλε ναζιστή για να βγάλουν τα απωθημένα τους, έστω έτσι εκδικητικά (χωρίς παρεμπιπτόντως να καταδικάζονται από κανένα αριστερό κόμμα.) Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί συνάνθρωποι μας τείνουν να πιστεύουν ότι είναι κιόλας, εξ ου και ο λόγος της ανάρτησης.

      Δείτε και εδώ:
      "Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε διαψεύδει: δεν έχω κάνει ούτε μία δήλωσή του εναντίον των Ελλήνων και της Ελλάδος..."
      https://www.youtube.com/watch?v=HWjs5CAFEbg

      Εν αντιθέσει με εδώ:

      "…η εφημερίδα «Αυγή» στην ιστοσελίδα της, το οποίο παρουσίαζε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών με στολή Ες Ες να θέλει να κάνει σαπούνι τους Έλληνες."

      http://www.tribune.gr/politics/news/article/114602/ipokrisia-o-nazistis-soimple-eknevristike-apo-skitso-tis-avgis-foto.html

      Υ.Γ2:
      Δράκουλα… χαριτωμένο

      Διαγραφή
    11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    12. @too big for its cage vs the world

      "Δεν υπάρχει χώρος εξάλλου για δυο φασίστες στον ίδιο τόπο – εκτός κι αν ο ένας δηλώνει αριστερός."

      Ευφυές !

      Διαγραφή
  12. Κατ' αρχή μία παρατήρηση: Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε το 30 αλλά το 80.
    Μία ιδέα: Στο 3ο παιδί να παρέχεται γενναία φορολογική ελάφρυνση πχ. κατά 50% για τα εισοδήματα κάτω των 50.000 ευρώ ετησίως, εφ' όρου ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη προταση. Money talks, δυστυχως ή ευτυχως... (εδω θα εβαζα γλυκοπικρο smiley αν υπηρχε...)

      Διαγραφή
  13. Συζητάμε για το μέλλον της χώρας μας,κρατώντας στο χέρι τα κονσερβοκούτια του εμφυλίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να σφάξουμε αριστερούς και δεξιούς δωσίλογους. Δεν είναι κακό. Είναι η ανθρώπινη φύση (λένε τα βιβλία της Ιστορίας) ούτω: χασάπικη.

      Διαγραφή
    2. Έτσι που καταντήσαμε όλοι - οι μεν για τους δε - δωσίλογοι γίναμε. Όσο για την χασάπικη φύση μας την έχουμε εξασκήσει αρκετά...

      Διαγραφή
    3. Κόπτομεν τον κιμά παρουσία του πελάτου και μόνον από κρέας της επιλογής του.Η μηχανή αλέσεως είναι ψυχόμενη.Το κρεοπωλείο "Η Ωραία Ελλάς" πρόκειται να κατεβάσει ρολά και ευχαριστεί την πολυπληθή της πελατεία για την εμπιστοσύνη της.Οι μπαλτάδες,τα χασαπομάχαιρα και οι ελαφρώς μεταχειρισμένες επιφάνειες κοπής διατίθενται σε τιμή ευκαιρίας.Ειδικές τιμές για ελληνορθόδοξους,ανανήψαντες πασοκογενείς(βλέπε και το λήμμα "Τα ορφανά του Ανδρέα"),λάτρεις των X-Files(με πιάνεις,ΚρυΠραΔρυ;) και αμετανόητους σταλινικούς.Η οδός "Δημοκρατικού σοσιαλισμού" χρήζει άμεσης ανασφάλτωσης.

      Διαγραφή
    4. Πραγματι και ειναι τραγικο και αφανταστα καταστροφικο που ολοκληρα μεταπολιτευτικα κομματα στηριξαν ολη την υπαρξη τους και επενδυσαν ολο το ειναι τους στην μη-ληθη. Ξανα και ξανα, μεχρι σημερα...

      Διαγραφή

  14. ΠΑΙΡΝΩ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

    Κάποιος με απειλεί με άρθρο του Ποινικού Κώδικα γιατί δήθεν βεβήλωσα σύμβολα του Ελληνικού κράτους (ισχύει λέει και για σημαίες ξένων κρατών). Δεν θυμάμαι να έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Άλλος εκθειάζει την "έντιμη ένοπλη δράση" της 17Νοέμβρη. Έντιμοι δολοφόνοι;

    Καπότε θα δημοσιεύσω μία ανθολογία από ό,σα δεν δημοσίευσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Θα εχει πραγματι ενδιαφερον κυριε Δημου. Ειναι κοινωνολογικα αξιο μελετης το ποσοι εξαπολυουν το, χμ, ``θαρρος της γνωμης` τους αλλα μονο κρυμμενοι πισω απο ενα πληκτρολογιο στην ανωνυμια ενος φορουμ...

      Διαγραφή
    3. Κ. Δημου,
      Δειτε, αν υπαρχει στο Ιντερνετ, την κωμικη εκπομπη 'Dave Gorman's Modern Life is Goodish', και το 'found poem' που υπαρχει σε καθε επεισοδιο.
      Να ειστε καλα.

      Διαγραφή
  15. Το πρόβλημα είναι πρώτα οικονομικό και μετά οτιδήποτε άλλο. Όταν το κόστος για να αναθρέψεις ένα παίδι, όπως πραγματικά πρέπει είναι πάνω από τις δυνάμεις των περισσότερων, τότε η υπογεννητικότητα είναι η λύση. Επιλέγουμε συστηματικά να χρηματοδωτούμε τους γέρους μέσα από υπερβολικές συντάξεις, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλη η κοινωνία να παρακμάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περικόψετε την σύνταξη του δόκτορος Σόιμπλε, Elias;

      Διαγραφή
  16. ....Είναι εκπληκτικό να διαπιστώνει κανείς του πόσο, ο Ελληνικός χώρος με αποκλειστικά εργαλεία, το δυνατό φως, το τοπίο, και την ιστορία του παλαιά και νέα, ενσωματώνουν τόσο σύντομα τον αλλόφυλο από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
    «Το να νοιώθεις Έλληνας είναι πάνω απ’ όλα στάση ζωής,
    ιδιοσυγκρασίας, πνευματικής συγγένειας παρά οτιδήποτε
    άλλο»
    .....
    Στις μέρες μας, μια νέα γενιά Ελλήνων, απόγονων λαθρομεταναστών μεγαλώνει στις πόλεις και στα χωριά μας.
    Είναι παραδείγματος χάριν τα παιδιά των ζευγαριών με πατέρα από την Συρία και μητέρα από την Ουκρανία, που οι γονείς τους υποχρεωτικά συνεννοούνται στα λίγα ελληνικά που γνωρίζουν,
    και τα μελαμψό - ξανθά παιδιά τους νοιώθουν την Ελλάδα μοναδική πατρίδα τους. Αυτοί αποτελούν και την νέα «ένεση» στον Ελληνισμό. Όχι ότι δεν είμαστε ρατσιστές. Το αντίθετο μάλιστα. Άλλωστε εδώ είμαστε με τους ίδιους τους Έλληνες (βλέπε με τους Μικρασιάτες μετά την καταστροφή του 1922 ή τους Ελληνοπόντιους από την Μαύρη θάλασσα μετά την κατάρρευση της
    Σοβιετικής ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες).

    (αποσπασμα απο το βιβλίο που μολις κυκλοφόρησε "The holy madness of modern Greeks" εκδόσεις Μυστης (με αναφορές βεβαίως στο έργο του Νίκου Δήμου & άλλων για το θέμα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "δυνατό φως, το τοπίο, και την ιστορία του παλαιά και νέα"...Αν ήταν έτσι σήμερα στη Σμύρνη θα μιλούσαν Ελληνικά.
      Έχουμε και εδώ δείγμα της κυρίαρχης κουλτούρας σήμερα στην Ελλάδα που έγκειται στην απαξίωση των ανθρώπων της, απόρροια, και αυτό, της πνευματικής ρηχότητας που επικρατεί

      Διαγραφή
    2. Ωραία η στάση ζωής. Αλλά ταιριάζει περισσότερο σε πολιτιστικό πρόγραμμα της τηλεόρασης. Όχι σε μένα. Θα διασκευαστεί το έργο για να το παίξουν οι Τρεις Μεγάλοι στο θέατρο ή στο ραδιοφωνικό θέατρο, όπως έκαναν τον Πλούτωνα του Αριστοφάνους;

      Διαγραφή
  17. Ένα χρήσιμο βιβλίο με στοιχεία για το θέμα της συζήτησης είναι η "Γκρίζα Ελλάδα" του Γιώργου Στάμκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στάμκος:
      Το βιβλίο μου «Απαγορευμένη Τεχνολογία», αναφέρεται, όπως προδίδει άλλωστε και ο τίτλος του, σ’ εκείνο το είδος τεχνολογίας, που αναπτύσσεται μυστικά μέσα σε υπεραπόρρητα εργαστήρια και είναι απαγορευμένη τόσο από τις διεθνείς συνθήκες, όσο κι από την ανθρώπινη λογική και ηθική. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα εμπεριστατωμένη μελέτη πάνω στις μυστικές τεχνολογίες, που αναπτύχθηκαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αφήνοντας βεβαίως αιχμές για το πόσο μπορεί να εξελίχτηκαν αυτές οι τεχνολογίες στην εποχή μας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις τεχνικές ελέγχου του νου (Mind Control), στα περιβόητα υπερόπλα Τέσλα, στο μυστηριώδες πρόγραμμα HAARP, στα απίστευτα σεισμικά όπλα και κλιματολογικά όπλα, στα ηλεκτρομαγνητικά όπλα, στα τρομακτικά βιολογικά όπλα, στην ψυχοτρονική τεχνολογία κ.α. Αυτές οι τεχνολογίες είναι εδώ και δεκαετίες στα χέρια των δύο αντίπαλων υπερδυνάμεων του Ψυχρού Πολέμου και ιδιαίτερα της Αμερικής.
      Θεωρίες συνωμοσίας και ψέματα. Θεωρίες συνωμοσίας οι "μυστικές τεχνολογίας". Ψέμα ότι ο έλεγχος (ή ο χημικός πόλεμος) δεν είναι ήδη εφαρμοσμένος και ότι δεν ταυτίζεται με την οικονομική οργάνωση (ή την πείνα και τις αρρώστιες στην Αφρική) τζαστ. Αυτά θα διαβάσω; Και δεν διαβάζω ένα Μίκυ.

      Διαγραφή
    2. Το βιβλίο που αναφέρομαι είναι του 2004 και κάθε άλλο παρά "ψεκασμένο" θα το χαρακτήριζα, έχει δε αρκετά χρήσιμα στοιχεία.

      Στάμκος:
      Στις αρχές του 21ου αιώνα η γκρίζα Ελλάδα ανατέλλει. Η Ελλάδα μοιάζει με ένα αεροπλάνο που προσπαθεί ν' απογειωθεί, αλλά τροχοδρομεί συνεχώς μέχρι το τέλος του διαδρόμου και στο τέλος πάντα γυρίζει πίσω. Δεν είναι στραμμένη στο μέλλον, αλλά μοιάζει προσηλωμένη στο παρελθόν. Πάσχει από κλειστοφοβία, τη στιγμή που θα έπρεπε να ανοιχτεί άφοβα προς τον κόσμο. Τα αντανακλαστικά της είναι αργά και στις φλέβες της κυλά αρκετή "χοληστερίνη".
      Η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε μια κοινωνία χωρίς αδρεναλίνη, όπου η υπογεννητικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και η αθρόα είσοδος μεταναστών, σε συνδυασμό με το νεοσυντηρητισμό και την αδυναμία προσαρμογής στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αποτελούν συνταγή για ένα σκοτεινό μέλλον. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας γκρίζας Ελλάδας.
      Η Γκρίζα Ελλάδα είναι ένα πλουραλιστικό βιβλίο, γεμάτο στοιχεία και πίνακες, αιχμηρές απόψεις και ανατρεπτικές ιδέες, φαντασία και χιούμορ. Δεν ανήκει στη σχολή της "ήπιας σκέψης", αλλά είναι προορισμένο από το συγγραφέα του, να προβληματίσει και να αναστατώσει τους αναγνώστες του σχετικά με τις προκλήσεις και προοπτικές της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Πρόθεσή του είναι να συμβάλει σε μια διανοητική επανάσταση, που θα αποτρέψει την παγίωση της γκρίζας Ελλάδας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα "ελληνική άνοιξη". Άλλωστε, ποιος θα ήθελε να ζει σε μια "γκρίζα" χώρα;

      Βέβαια ο καθένας δικαιούται να αλλάζει απόψεις ....

      Διαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παρακολουθώ την συζήτηση με απορία: αυτή η απίθανη επιπολαιότητα να βρίζουμε και να μαυρίζουμε όποιον δεν μας αρέσει, ή όποιον θεωρούμε υπεύθυνο για τα δικά μας λάθη - δείχνει τόσο ρηχή σκέψη που με τρομάζει. Όλοι οι Γερμανοί δεν ήταν Ναζί - όπως ούτε όλοι οι Έλληνες χουντικοί. Και πολύ περισσότερο δεν ειναι Ναζί τα εγγόνια τους. Μάλιστα θα έλεγα πως υπάρχει περισσότερος ναζισμός στην σημερινή Ελλάδα απο ότι στην Γερμανία. Με το να βρίζουμε μπορεί να εκτονώνουμε τις εσωτερικές μας εντάσεις αλλά δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα.

    Όσο για το δημογραφικό θέμα η μόνη λύση είναι ο εμπλουτισμός του πληθυσμού μας με νέους μετανάστες που θα γεννηθούν ή θα μεγαλώσουν εδώ, θα πάνε στα δικά μας σχολεία και θα μιλάνε τη γλώσσα μας σαν μητρική. Αν αυτός ο εμπλουτισμός γίνει σταδιακά και μεθοδευμένα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Φυσικά θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να αγαπήσουν την Ελλάδα - κι εδώ ρατσιστικές αντιδράσεις ή αποκλεισμοί σαν το Ωραιόκαστρο, θα πετύχουν το αντίθετο και θα βγάλουν γενιές με καθαρά αντιδραστική νοοτροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ν.Δ., 15.49

      'Ημουν έτοιμος να αναφερθώ σε αυτά που μόλις γράψατε. Ζώντας στο Η.Β. βλέπω κάθε χρόνο να δέχονται περίπου 300.000 έως 350.000 μετανάστες οικονομικούς/πρόσφυγες. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί κάθε χρόνο περίπου ο ίδιος αριθμός Βρετανών μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για διάφορους λόγους (καιρός, εσωτερικές αναζητήσεις κλπ). 'Εχουν όμως διαμορφωμένο ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα και αν δεν φροντίσεις να ενσωματωθείς, σε αποβάλλει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι όλοι είναι πλούσιοι, σημαίνει όμως χαμηλή ανεργία και ελάχιστο ωρομίσθιο 10 ευρώ περίπου για ενήλικα (στο Λονδίνο). Επιπλέον σου δίνονται όλες οι ευκαιρίες για να ενσωματωθείς δωρεάν και για όσο χρόνο χρειαστείς. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, ο καθένας έχει κάποιο γνωστό που ζει ή έζησε το νησί και μπορεί να μάθει. Επίσης, ας αφήσουμε το Brexit εκτός.

      Το ζήτημα είναι: Μπορούμε να φανταστούμε ένα ελληνικό κράτος το οποίο θα ενσωματώνει τους μετανάστες/πρόσφυγες, θα τους προσφέρει μία δουλειά έστω και με το βασικό μισθό, παιδεία και υγεία και προοπτικές να "γίνουν" 'Ελληνες μεγαλώνοντας? Νομίζω ότι ο Αντετοκούμπο είναι η εξαίρεση στα παραπάνω και όχι ο κανόνας, δυστυχώς. Επιπλέον, δεν ζει στην Ελλάδα.

      Να προσθέσω ότι κατοικώ στο Λονδίνο σε περιοχή όπου πολύ δύσκολα βρίσκεις "γνήσιο Βρετανό". Αυτή τη στιγμή στη βιβλιοθήκη που βρίσκομαι, υπάρχουν 15 άτομα, δύο είμαστε λευκοί και μάλλον κανένας από μας "γνήσιος Βρετανός".

      Διαγραφή
    2. Μα εκεί είναι η πρόκληση. Αντί να αγωνιζόμαστε πώς θα ξεφορτωθύμε τους προσφυγες, να ξεκινούσαμε ένα πρόγραμμα επιλογής και ενσωμάτωσης. Με ειδική μέριμνα για τα νέα παιδιά στα σχολεία. Αλλά βέβαια στην Ελλάδα κανείς δεν σκέπτεται το απώτερο μέλλον...

      Διαγραφή
    3. Mε τί λεφτά; Kαι από δουλειά; Kαι τί θα πείτε σε αυτούς που φεύγουν;

      Διαγραφή
    4. ...που με τα παιδιά των Αλβανών της δεκαετίας του 1990 βλέπω ήδη την αφομοίωση-ενσωμάτωση να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, και χωρίς μάλιστα κανένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ή συντονισμό...

      Διαγραφή
    5. Όλοι αυτοί που ενσωματώθηκαν, βαπτίστηκαν, πήραν ελληνικά ονόματα, χώρια που όλα αυτά συνέβησαν σε εποχές ευημερίας, σήμερα που μιλάμε φεύγουν και οι Αλβανοί από την Ελλάδα και ύστερα είναι και κάτι άλλο, είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί ένας Αλβανός από ότι άλλοι λαοί

      Διαγραφή
    6. Μα στο κάτω κάτω ο πληθυσμός της Αττικής, των νησιών του Σαρωνικού, της Βόρειας Πελοποννήσου αποτελούνταν κατά 80% από Αρβανίτες - δηλαδή Αλβανούς. "Εδώ μιλάνε τη γλώσσα μας" μου είπε μία Αλβανή, όταν την ρώτησα γιατί εγκαταστάθηκε στα Κιούρκα.

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ μαζί σας κύριε Παπαδόπουλε ότι είναι ευκολότερο για έναν Αλβανό να αφομοιωθεί σε εμάς από ότι άλλοι λαοί. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι τελικά αφομοιώθηκαν πολύ ευκολότερα από ότι ενδεχομένως να το περίμεναμε πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια όταν ήλθαν. Οπότε, ίσως αποδειχθεί εξ ίσου εφικτό να ενσωματωθούν στο μέλλον και πολλοί μετανάστες τους οποίους βλέπουμε σήμερα ως ξένο και ασύμβατο σώμα... Και όσο για την οικονομική κρίση, δεν θα διαρκέσει για πάντα...

      Διαγραφή
    8. Kύριε Δήμου σε μια εποχή που δεν υπήρχε εθνική συνείδηση κατά εσάς οι Αρβανίτες ήταν Αλβανοί; Mονά-ζυγά δικά σας, Ρωμηοί, Έλληνες στρατιώτες ήταν οι άνθρωποι, και έτσι μια ζωή αυτοπροσδιοριζόντουσαν και αισθανόντουσαν.
      Sqvv δεν αφομοιώνονται όλοι οι Αλβανοί, οι φιλήσυχοι και εργατικοί παρατηρώ να αφομοιώνονται. Μην υποτιμάτε τη θρησκεία, ο Μουσουλμανικός κόσμος δεν είναι παίξε-γέλασε, έχει ιστορία πίσω του, εδώ η Μέρκελ παρακαλεί τους Τούρκους παρακαλώ για να ενσωματωθούν στη Γερμανική κοινωνία

      Διαγραφή
    9. Στην πατρίδα του Κυριακούλη Μητσοτάκη δεν κανονίζω εγώ τι και πώς για τους πρόσφυγες. Ορίζουν άλλοι. Για σήμερα διόρισε τον Τσίπρα. Κάποια στιγμή θα αναλάβει ο ίδιος. Τι μανία να επιμένουν στην πλάνη, ότι αποφασίζω αληθινά εγώ για μια πατρίδα που δεν κατέχω...

      Διαγραφή
    10. Ποιος μίλησε για έθνη κύριε Παπαδόπουλε. Φάρες ήταν, φυλές, μεγάλα σόγια που ξαναζωντάνεψαν την άδεια Ελλαδα: Μπουα Σπάτα, Λιόπεση, Κορωπί, Μπογιάτι, Κριεκούκι, Κιούρκα, Χαρβάτι και δεκάδες άλλα ονόματα. Κι όταν ο Μαυροκορδάτος έγαλε λόγο στα πληρώματα του Στόλου - δεν ζητωκραύγασε κανείς γι<τί δεν ξέραν λέξη Ελληνικά.

      Διαγραφή
    11. Ελληνική συνείδηση δεν είχε διαμορφωθεί αλλά αυτοί ήταν Αλβανοί...
      Είπαν ποτέ οι ίδιοι οι Αρβανίτες ότι είναι Αλβανοί; Αισθανόντουσαν ποτέ ότι ανήκουν σε άλλο πολιτισμό πέρα από αυτό της Ρωμηοσύνης; Όλοι οι Αρβανίτες, από τον Γιώργο Καραμπελιά μέχρι την ομάδα που έχουν στο facebook δηλώνουν με αποδείξεις την Ελληνική τους καταγωγή.
      Ποια Ελλάδα ζωντάνεψαν; Η Ελλάδα ζούσε και ανέπνεε από τη νότια Ιταλία και τη Σικελία μέχρι τη Θεοδοσιούπολη

      Διαγραφή
    12. Έχετε δίκιο κύριε Παπαδόπουλε. Η θρησκεία και η νοοτροπία σίγουρα παίζει πολύ σοβαρό ρόλο και άλλο οι Αλβανοί, άλλο οι Σύροι, άλλο οι Αφγανοί. Αλλά θεωρώ ότι αν δώσει κανείς χρόνο και δείξει επιμονή, έρχονται αποτελέσματα. Ήμουν μικρός στη Γερμανία δεκαετία του 1980. Οι Τούρκοι τότε δεν υπήρχαν καν στον κοινωνικό χάρτη της χώρας, ἤταν πλήρως περιθωριοποιημένοι και αθόρυβοι γκάσταρμπαιτερ. Τώρα, από ότι βλέπω έχουν πολωθεί τα πράγματα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός πλήρως ενταγμένων Τουρκογερμανών νέων, οι οποίοι τότε δεν υπήρχαν. Αλλά υπάρχουν από την άλλη και οι φανατισμένοι, οι σαλαφιστές, που τάσσονται ανοιχτά εναντίον της κοινωνίας που ζουν. Ίσως η πόλωση αυτή να είναι φυσικό επακόλουθο, ή παρενέργεια, στη μακρά διαδικασία συγχώνευσής τους στην κοινωνία που ζουν. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι δεν πρέπει να ακυρώσουμε μια σωστή στρατηγική (αυτήν της ενσωμάτωσης) εξαιτίας των όσων τελικά θα αντιταχθούν σε αυτήν. Πιστεύω ότι οι τελευταίοι θα είναι και οι λιγότεροι. Ίσως είμαι υπεραισιόδοξος. Ίσως οι κοινωνίες εκεί, η γερμανική η γαλλική, δεν αντέξουν. Αλλά κάτι μου λέει ότι τελικά θα αντέξουν.

      Διαγραφή
    13. Εκεί που οι εθνικιστές είχαν θεμελιώσει όλη τους την επιχειρηματολογά επάνω στη γλώσσα (οι "Βυζαντινοί" ήταν Έλληνες επειδή μιλούσαν Ελληνικά) ξαφνικά με του Αρβανίτες καταπίνουν την γλώσσα τους. Δεν έπαιξε ρόλο πως οι άνθρωποι αυτοί από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα μιλάνε Αλβανικά;

      Στην πραγματικότητα το αφομοιωτικό στοιχείο εδώ ήταν η θρησκεία. Οι Αρβανίτες είτε εκχριστιανίστηκαν και πολέμησαν με τους Έλληνες το 21 (πάντα μιλώντας αλβανικά) είτε ήταν Μωαμεθανοί (Τουρκαλβανοί) και πολέμησαν στο πλευρό των Τούρκων.

      Επειδή πάντως μιλούμε για ενσωμάτωση - ο σημερινός πληθυσμός της Ελλάδας είναι ένα μωσαϊκό από καταγωγές: Ρωμαίοι, Σλάβοι, Αρβανίτες, Τούρκοι, Φράγκοι (κυρίως Ενετοί). Αν προστεθούν και μερικοί Σύροι και Αιγύπτιοι δεν θα αλλάξουν πολλά...

      Διαγραφή

    14. Οι εθνομηδενιστές και οι τουρίστες κάνουν την εξής πονηριά, αφού τους βγάζουν όλους εξελληνισμένους από το μη ελληνικό βέβαια Βυζάντιο που δεν είχε αυτοκράτορες από την κυρίως Ελλάδα και που μισούσε φυσικά οτιδήποτε Ελληνικό-θαυμάστε λογική- αντιμετωπίζουν τους Έλληνες της ανατολής διά της ελληνοφωνίας, ήταν λέει απλώς ελληνόφωνοι χριστιανοί-μάλλον εδώ θα κολλάει το ότι εξελληνίστηκαν Τούρκοι, οι τουρκόφωνοι τη ανατολής, διότι αλλιώς πρέπει να εγκαταλείψουν το παραμύθι της καλής Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπου απλώς έδινες φόρους και μετά ήσουν ελεύθερος να κάνεις ότι θέλεις-.
      Άλλη πονηριά, ο ελληνόφωνος κόσμος αν και υπανάπτυκτος είναι ικανός να εξελληνίζει με το τσουβάλι μέχρι και τους κυρίαρχους Ενετούς, επειδή μάλλον εδώ το φως του ήλιου είναι ιδιαίτερο.
      Κανείς δεν είπε ότι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία της ανατολής ήταν καθαρά Ελληνική, αυτό που οι περισσότεροι ισχυρίζονται είναι ότι είχε Ελληνικό χαρακτήρα.
      Mε τον εξελληνισμό των Ρωμαίων που αναφέρετε θα γελάσει η μισή Ιταλία.
      Οι Αρβανίτες, ας πούμε της Ανατολικής Θράκης που δεν άνηκε στο Ελληνικό κράτος, όταν φτιάξανε σχολεία μετά το Χάτι χουμαγιούν, αλβανικά σχολεία ιδρύσαν ή ελληνικά; Yπήρξε ένας Αρβανίτης που να ισχυριζόταν ότι δεν είναι Έλληνας και ότι είναι Αλβανός; Έναν αναζητούμε. Υπήρχε ένας τουρκόφωνος Έλληνας-παραλείπεται το γεγονός ότι πολλοί ήταν δίγλωσσοι- που να ισχυριζόταν ότι δεν είναι Ρωμηός αλλά Τούρκος; Έναν και εδώ αναζητούμε.

      Διαγραφή
    15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    16. Πολύ σωστά too big. Όσο για τον κ. Παπαδόπουλο, με το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύεται όλο και πιο φανατικός εθνικιστής. Τι κόλλημα είναι αυτό με πατρίδες, γλώσσες, καταγωγές!

      Το έχω ξαναγράψει αλλά κανείς δεν το καταγράφει: Μου είναι απολύτως αδιάφορο αν οι πρόγονοί μας ήταν Έλληνες, Πολυνήσιοι ή Εσκιμώοι. Σημασία δεν έχει από ποιούς καταγόμαστε αλλά τι δημιουργούμε εμείς τώρα. Σε τι κοινωνία ζούμε, πόσο δίκαιοι, αποτελεσματικοί και παραγωγικοί είμαστε;

      Π. χ. οι σημερινοί Νεο-Ζηλανδοί δεν έχουν τίποτα να καυχηθούν για την καταγωγή τους. Προγονοί τους ήταν εξόριστοι κατάδικοι και άγριοι Μαορί. Όμως έχουν οικοδομήσει μία από τις πιο ποιοτικές και πολιτισμένες κοινωνίες στον κόσμο. Αυτό και μόνο έχει σημασία.

      Διαγραφή
    17. Γιατί συμβαίνουν αυτά:
      "Μου είναι απολύτως αδιάφορο αν οι πρόγονοί μας ήταν Έλληνες, Πολυνήσιοι ή Εσκιμώοι. Σημασία δεν έχει από ποιούς καταγόμαστε αλλά τι δημιουργούμε εμείς τώρα. Σε τι κοινωνία ζούμε, πόσο δίκαιοι, αποτελεσματικοί και παραγωγικοί είμαστε;"

      Διαγραφή
    18. Έχω γράψει πολλές φορές για ανακατώματα με άλλες εθνικότητες, την γνώμη μου εκφράζω για το πως καταλαβαίνω την ιστορία δεν καυχιέμαι για το ότι είμαι Έλλην και ούτε παριστάνω τον φιλέλληνα από την άλλη.
      Η άκρα δεξιά στην Γερμανία και στην Αυστρία-καμιά σχέση με τους κατσαπλιάδες της χρυσής αυγής- ανεβαίνει εξαιτίας του μεταναστευτικού, οι οικονομίες τους είναι ακμαιότατες, αυτοί δίνουν σημασία στη διατήρηση του τρόπου ζωής τους και του πολιτισμού τους ή λένε δεν μας νοιάζει από που καταγόμαστε και τί κουβαλάμε από το παρελθόν; Προφανώς και ισχύει το πρώτο.
      H Nέα Ζηλανδία των Άγγλων ανήκει στην Βρετανική κοινοπολιτεία της παγκόσμιας Αγγλικής κυριαρχίας, συγκρίνουμε μια χώρα που θέλει να αυξάνει τον πληθυσμό της κατά 1% κάθε χρόνο-και από την Ελλάδα ζητάν άτομα για να εργαστούν- με την Ελλάδα που δεν μπορεί να θρέψει και δεν ενδιαφέρεται να θρέψει αξιοπρεπώς, ούτε τους μόνιμους κατοίκους της. Δεν μπορείτε να αφομοιώσετε κόσμο, δεν μπορούσατε ούτε στο παρελθόν, απόδειξη οι Πομάκοι που είναι και γηγενείς, θα μπορέσετε τώρα που δεν υπάρχουν λεφτά; Το πράγμα είναι ολοφάνερο που πάει

      Διαγραφή
    19. "Βρετανική κοινοπολιτεία" (πρώην αποικιοκρατία) που δεν έχει σε τίποτα οφελήσει τα μέλη της. Αντίθετα τα έχει εμπλέξει σε άσχετους γι αυτά πολέμους (ολόκληρο νεοζηλανδικό νεκροταφείο έχουμε εδώ). Αν οι Νεοζηλανδοί, οι Καναδοί και οι Αυστραλοί προκόψανε, το οφείλουν μόνο στους εαυτούς τους. (Αλλιώς θα είχαν προκόψει εξίσου και η Κένυα, η Ζιμπάμπουε, H Σομαλία, το Καμερούν, η Γκάνα, η Νιγηρία, η Μποτσουάνα, κλπ.).

      Διαγραφή
    20. Στην Νέα Ζηλανδία οι περισσότεροι είναι Ευρωπαίοι, με τα Αγγλικά τους και την βασίλισσα Ελισάβετ, γιατί βάζετε στην κουβέντα τη Σομαλία και το Καμερούν; Φυσικά και προκόψαν, πάρτε την Αθήνα με όλο αυτό το σύστημά της, όπου ο ένας κατηγορεί τον άλλο θεατρίστικα και όλοι μαζί τους Έλληνες, όπως είναι και τοποθετήστε την να διοικήσει την Γερμανία, μέσα σε μια πενταετία τα πάντα θα έχουν διαλυθεί

      Διαγραφή
    21. Kαι κάτι ακόμα, αυτό με το 2% των πεφωτισμένων που πάλεψαν να γίνει η χώρα δυτική και απέτυχαν λέει, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αν όχι να σας το πω, σε όλες τις χώρες υπάρχει αυτή η ιδεολογία, αυτό το σκεπτικό περί της μη δυτικοποίησης που ευθύνεται για τα προβλήματα, και στη Ρωσία ακόμα, η διαφορά είναι ότι εκεί τους έχουν στο περιθώριο-ο πολύς Κασπάρωφ που ανήκει σε αυτό το συνάφι δεν μετράει μέσα στον λαό της Ρωσίας ως προσωπικότητα, θεωρείτε ξένο σώμα-, εδώ κυριαρχείτε πολιτικά, οικονομικά, πνευματικά, τα αποτελέσματα τα απολαμβάνουμε....

      Διαγραφή
    22. Σιγά μην κυριαρχούμε... Ο εθνολαϊκισμός κυριαρχεί - κι αυτός είναι το ακριβώς αντίθετο από τον εκσυγχρονισμό και τον εκδυτικισμό. Εδώ μας κυβερνάνε άνθρωποι που ακούνε Ευρώπη και παθαίνουν αλλεργία... που θέλουν να την ...αλλάξουν. Άκου κυριαρχούμε!

      Διαγραφή
    23. Δεν νομίζω, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, μεγάλοι δήμοι(Αθήνα-Θεσσαλονίκη), παντού κυριαρχούν οι westernizers, οι ζαπαντνίκι που λένε και οι Ρώσοι, το αν τα κάνουν μαντάρα και αποδίδουν τις ευθύνες στον λαό και τον λαϊκισμό είναι άλλο θέμα

      Διαγραφή
    24. Ειναι ομως westernizers ή απλως το παιζουν; Δεν υπαρχουν Καποδιστριες αναμεσα στους σημερινους πολιτικους κυριε Παπαδοπουλε. Κατω απο το ημιψηλο φορανε, αλλοι περισσοτερο αλλοι λιγοτερο το χυδαιοτερο φεσι/σαρικι/τουρμπανι...(οχι οτι τα συγκεκριμενα καλυμματα κεφαλης εχουν κατι το εγγενες χυδαιο. Ο τροπος που τα φορανε ομως οι συγκεκριμενοι, και προπαντως το οτι ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ κατω απο ημιψηλο ΕΙΝΑΙ χυδαιος...)

      Διαγραφή
  20. Συμφώνησα με την τελευταία διαπίστωσή σας, ότι προτιμότερο να έχει κανείς λίγα παιδιά και περισσότερα να τους προσφέρει. Με τη λογική αυτή, το να δίνει κανείς διευκολύνσεις για πάνω από τρία παιδιά είναι κατά τη γνώμη μου μπούμερανγκ. Κατά πρώτον, θα δώσει κίνητρα να γεννοβολάνε μερικοί για να ματσώνουν το επίδομα με τα παιδιά τους στο τέλος παραμελημένα. Κατά δεύτερον θα σπαταλά πόρους, αφαιρώντας τους από πιο στοχευμένες δράσεις όπως την αύξηση του αριθμού των παιδικών σταθμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνούμε στην ουσία λοιπόν! Ζητάτε φοροελαφρύνσεις γι'αυτούς που έχουν ΕΩΣ τρία παιδιά; Δηλαδή ο πολύτεκνος να τιμωρείται; Λέτε "Θα δώσει κίνητρα να γεννοβολάνε μερικοί για να ματσώνουν το επίδομα"! Πιθανότατα μιλάτε εκ του ασφαλούς έχοντας έως τρία παιδιά.

      Διαγραφή
    2. Ο πολύτεκνος (>3) δεν τιμωρείται. Απλώς δεν ευνοείται. Οι πόροι, που είναι και θα είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένοι, πρέπει κατά τη γνώμη μου να επικεντρωθούν στο να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια από δύο ή τρία παιδιά, το οποίο είναι και το λογικό στη ζωή, όπως την ζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο. Όποιος θέλει παραπάνω παιδιά οφείλει να σκεφτεί πρώτα αν μπορεί να τα ζήσει με δικά του μέσα. Τώρα, αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. τρίδυμα) φαντάζομαι ότι πάντα μπορεί να γίνει κάποια εξαίρεση.

      Διαγραφή
    3. Ας συμφωνήσουμε ευρωπαϊκούς τρόπους ανάπτυξης. Για παράδειγμα τα νεογνά των οικογενειών που θα έχουν περισσότερα των τριων τέκνα να παραδίνονται σε ειδικούς χειρούργους που θα λαμβάνουν τα όργανα και θα τα παραδίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ που θα τα πουλάει σε συμφέρουσες τιμές στη διεθνή ζήτηση.

      Διαγραφή
    4. Τα δύο ή τρία παιδιά είναι το λογικό στη ζωή; Και ποιός το ορίζει; Νομίζω είναι καιρός να σταματήσουμε να θεωρούμε τους πολύτεκνους χωριάτες και αγράμματους! Μια πολύτεκνη οικογένεια έχει μεγαλύτερες ανάγκες, άρα χρήζει μεγαλύτερης βοήθειας. Διαβάζοντας και το σχόλιο του προηγούμενου ανώνυμου κατανοώ το πόσο ατομικιστικά και μυωπικά αντιμετωπίζετε κύριε sgvv το θέμα. Και θυμήστε μου λοιπόν το δημογραφικό πρόβλημα πώς λύνεται με τις δικές σας προτάσεις, οι οποίες συγκλίνουν στο να περιορίσουμε τις γέννες;

      Διαγραφή
  21. Πριν 10 χρόνια ταξίδευα αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη για Αθήνα δίπλα σε ένα μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (τότε στο 3%). Πήγαινε στην Αθήνα για ένα συνέδριο και μου έλεγε τις δράσεις που θα αναλάμβαναν. Μια από αυτές, ήταν η διεκδίκηση σύνταξης στα 50-κάτι για όσες δημοσίους υπαλλήλους ήταν μητέρες ανήλικων παιδιών. Τον ρώτησα τη λογική και απάντησε ότι στην Ελλάδα οι παιδικοί σταθμοί είναι ακριβοί.

    «Γιατί δεν κατεβαίνετε με σύνθημα ‘δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλους;’» τον ρώτησα. «Ούτε τα παιδιά των ιδιωτικών υπαλλήλων έχουν πρόσβαση σε ακριβούς παιδικούς σταθμούς – και θα λύνατε το πρόβλημα άπαξ, δια παντός και για όλους.»

    Δεν απάντησε τίποτα. Το ύφος του όχι μόνο έλεγε - φώναζε πολλά. Κι ανείπωτα.

    Κλάσμα των δαπανών για τις πρόωρες συντάξεις θα έφταναν για μια τεράστια ελάφρυνση των νέων με μικρά παιδιά. Όχι μόνο παιδικοί σταθμοί – αλλά και περισσότερους παιδίατρους, και δωρεάν ‘κιτ νεογέννητων’ (όπως στο εξωτερικό) και λιγότερες ώρες εργασίας σε νέες μητέρες (όχι πρόωρες συντάξεις!) Και εφόσον οικονομικά οι νέοι θα μπορούσαν να κάνουν και ένα και δύο παιδιά, κάποιοι θα έκαναν τόσα. Θα μπορούσαμε ίσως να πλησιάσουμε το 2,2 παιδιά ανά ζευγάρι – ή θα ήμασταν κοντύτερα, όχι όπως τώρα πρώτοι από το τέλος! Και ό,τι λεφτά θα περίσσευαν (γιατί θα περίσσευαν – να είστε σίγουροι) θα έπρεπε να δίνονται στην Παιδεία. Ώστε όχι μόνο απλώς να μεγαλώσουν τα παιδιά, αλλά να μεγαλώσουν πιο σωστά. Όχι μόνο να έχουμε στην επόμενη γενιά κατ’ όνομα - αλλά κατ’ ουσίαν ‘ΠΟΛΙΤΕΣ’. Να παρκάρουν καλύτερα. Να διαβάζουν περισσότερο. Να μην πετάν σκπυπίδια στον δρόμο. Να έχουμε λιγότερους χειροκροτητές και θεοκρατικούς ή ναζιστικούς Νεάντερνταλ.

    Αντ’ αυτού – το είπα και προηγουμένως – όχι μόνο καθιστούμε εξαιρετικά δύσκολη την απόκτηση παιδιών (και ένα που κάνουν πολλοί γονείς είναι ήρωες) αλλά με την διαιώνιση της κρίσης, χάθηκε μια πόλη των 500.000, που κατοικείται αποκλειστικά από νέους ανθρώπους, στην παραγωγική και αναπαραγωγική ακμή τους. Τόσοι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης. Και έπονται περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΓ. Διάβασα το προηγούμενο σχόλιό μου και μου φάνηκε παρελθοντολογία. Αλλά δεν είναι. Και σήμερα θα μπορούσαν να κοπούν όλες οι συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό ανά άτομο, είναι πλέον χρήματα που δεν καταναλώνονται – κάποια αποταμιεύονται.

      Κάπου διάβασα ότι το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε δύο ΕΝΦΙΑ. Θα μπορούσε να δοθεί μέρος του πλεονάσματος (και) σε μέτρα για την εξάλειψη της υπογεννητικότητας. Δεν είναι δηλαδή χαμένο παιχνίδι η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.

      Επίσης, ποιος ξέρει; Με τις πενιχρές συντάξεις του μέλλοντος, πολλοί θα χρειαστούν πέντε παιδιά για να τους αναλάβουν, συλλογικά, όταν γεράσουν.

      Back to the roots.

      Διαγραφή
    2. Για το θέμα της μετανάστευσης Ελλήνων προς το εξωτερικό, προτιμώ να το βλέπω λιγότερο απαισιόδοξα το θέμα. Αν είναι κάποιος να χαραμίσει τα νιάτα του εδώ εξαιτίας της αρνητικής συγκυρίας, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάει κάπου αλλού -- τόσο για τον ίδιον όσο και για την πατρίδα. Την Ευρώπη άλλωστε γι᾽αυτό την κάναμε, για να μπορούν οι πολίτες της να αδράξουν κάθε επαγγελματική ευκαιρία, όπου αυτή εμφανίζεται. Χαμένοι για την πατρίδα δεν είναι και δεν θα είναι. Και εμβάσματα θα στέλνουν πίσω, και σπίτια θα χτίζουν και επενδύσεις θα κάνουν, και με την πρώτη ευκαιρία θα γυρίσουνε πίσω εμπλουτισμένοι με τις εμπειρίες τους και με το κεφάλαιό τους για να ξαναξεκινήσουν εδώ. H Ελλάδα σήμερα δεν είναι η Ελλάδα της δεκαετίας του 50 και του 60, που οι περισσότεροι που έφευγαν έριχναν μαύρη πέτρα πίσω τους.

      Διαγραφή
    3. Σήμερα πια έχουμε την ευχαρίστηση να ρίχνουμε χρωματιστές πέτρες πίσω μας. Όπως οι πρόσφυγες. Και θα μας δεχθούν τα ολανδικά σχολεία και θα μας εκπαιδεύσουν από το ολανδικό άλφα μέχρι το ολανδικό ωμέγα. Όλα είναι θέμα και θέματα παιδείας.

      Διαγραφή
  22. Ο Μουζάλας και η Τασία υποστήριξαν πως η παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Χωρίς επιλογές, χωρίς προγραμματισμό ενσωμάτωσης, χλωρά με τα ξερά, όπως τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μην είμαστε άδικοι με τον Μουζάλα και την Τασία. Μας κράτησαν στο ευρώ και αυτή είναι η τίμια και αλάνθαστη υπηρεσία και μέγιστη προσφορά τους προς την πατρίδα μας Ελλάδα. Αν δεν καταλαβαίνουμε αυτό, τότε μάλλον, Sakis, ρέπουμε προς την εθνική αναξιότητα.

      Διαγραφή
    2. Αυτά τα καθίκια κι εσύ που τους ψήφισες είστε υπεύθυνοι για το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδος. Ο Σαμαράς έκλεινε μέσα τους παράνομους μετανάστες κι ο Τσίπρας τους υποσχόταν χαρτιά για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και έτσι να εκδικηθεί την Μέρκελ. Έτσι πλημυρίσαμε μετανάστες ακόμη κι από το Μαρόκο. Το τέλος 2014 είχαμε ανάπτυξη και μου συ μου λες πως αυτοί μας κράτησαν στην Ευρώπη? Δεν είμαστε στην Ευρώπη, η Βενεζουέλα της Ευρώπης είμαστε.

      Διαγραφή
  23. Μπερδευτήκαμε στους φιλοσόφους. Ο ένας μας λέει ότι οι συντάξεις των γερόντων είναι πλούσιες (γιατί; επειδή τις μειώνουν! άρα, να σχεδιάσουμε να καταργηθούν). Ο άλλος μας λέει ότι, αντί τις ανάγκες μας να ικανοποιήσουμε τώρα που ζούμε, δέον να πούμε τις λέξεις: μαύρη θάλασσα. Τι θα γίνουμε αν καταργήσουμε την Μαύρη Θάλασσα. Ναι. Αλλά δεν επιθυμώ να παρακολουθήσω ειδήσεις διαβάζοντας γλώσσα. Μακρινές λέξεις όπως Λιόπεση θυμίζουν σατιρικούς καλλιτέχνες επικριτές μόνο του παλαιού δικομματισμού. Λέξεις όπως φθίνουσα θυμίζουν την γαλήνη της γνησίως φθίνουσας συνάρτησης. Αν πιστέψουμε τους φιλοσόφους-παρουσιαστές των στοιχείων της πραγματικότητας τυ φυσικού κόσμου, το συμπέρασμα είναι (ολισθηρό και γενικό) ότι εμείς, στην Ελλάς, ποτέ δεν χύσαμε στο χαρτί το κόκκινο μελάνι για να γράψουμε: α < β, και f γνησίως φθίνουσα, άρα f(α) > f(β). Αν συλλογιστώ και κάνω μιαν αμετάθεση και μιαν αναλογίαν των φιλοσόφων εδώ με άτομα που συνάντησα στον όξω αγέρα και μου μίλησαν παρομοίως, όπως οι κατανυκτικοί εδώ Έλληνες αναμίχτες των στοιχείων της πραγματικότητας του φυσικού κόσμου, το συμπέρασμα είναι το δεδομένο: θα με εγκλωβίσουν στην ανοησία - θα με βασανίσουν με βλακώδη δόγματα, φτυσίματα και θα με αναγκάσουν να ακούσω "σκάσε... τίποτ' άλλο μη λες... σκάσε" - θα με κακοποιήσουν - τους αποφεύγω. Διαθέτω αποδείξεις της καθημερινής ζωής μου στην Ελλάδα, που βοούν και λένε ότι ο ηλίθιος και πονηρός που συνάντησα στα π.χ. 1995 και στα 1997 στον βιότοπο δεν μεταβάλλεται προς το καλύτερο. Δεν καταλαβαίνω δε γιατί πρέπει εγώ να φορτωθώ το βάρος της επίκρισης που φυσιολογικά φέρουν μόνον στους πονηρούς και ηλίθιους συμπατριώτες του εαυτού μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Περί UK

    Για τις διαδικασίες χορήγησης άδειας παραμονής σε μη κατοίκους Ε.Ε. και υπηκόους της κοινοπολιτείας υπάρχουν ειδικοί όροι και προϋποθέσεις που εάν διανοούνταν να τους εφαρμόσει κάποιος στην Ελλάδα θα αποκαλείτο τουλάχιστον φασιστόμουτρο (συνοπτικά: εάν μη κάτοικος Ε.Ε. - μη υπαγόμενος στις διαδικασίες παροχής ασύλου ή 3βάθμιας εκπαίδευσης - δεν διαθέτει τις απαραίτητες επαγγελματικές/τεχνικές/επιστημονικές δεξιότητες ή, εναλλακτικά, κεφάλαια ικανά που αποδεδειγμένα να είναι πρόθυμος να επενδύσει στο Η.Β. δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να του χορηγηθεί άδεια παραμονής και εργασίας εντός κοινοπολιτείας) ... δεν συζητάμε καν φυσικά για θέματα πολιτογράφησης.

    Περί Γερμανών

    Αναφέρθηκαν τα περί ναζισμού - παντελώς άσχετα με το συζητούμενο πλην όμως:

    Το NSDAP ΗΤΑΝ το κράτος. Δεν υπήρχε καμία απολύτως δραστηριότητα εντός χιτλερικής γερμανίας που να μην βρισκόταν κάτω από τον άμεσο και αποκλειστικό έλεγχο του ναζιστικού κόμματος ή κατ ελάχιστο να μην τυγχάνει της απολύτου έγκρισης του. Το γεγονός ότι το ~15-20% του ενήλικου πληθυσμού της Γερμανίας υπήρξαν οικειοθελώς εγγεγραμμένα μέλη του NSDAP είναι άσχετο με το βαθμό αποδοχής της ιδεολογίας του από την γερμανική κοινωνία όπου ο ναζιστικός πανγερμανισμός απολάμβανε σχεδόν καθολική στήριξη.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά τις μεταπολεμικές διαδικασίες αποναζιστικοποίησης ελέγχθηκαν λιγότεροι από 250.000 Γερμανοί (επιπροσθέτως των καθαυτό εγκληματιών πολέμου) όταν τα μέλη του NSDAP ήταν περισσότερα από 8 εκατομμύρια στην ακμή του. Οι δε πνευματικές και επιστημονικές ελίτ ουδέποτε αγγίχθηκαν ουσιωδώς όπως επίσης και ο κορμός της δημόσιας διοίκησης αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πλήρη διάλυση της γερμανικής κοινωνίας - κάτι που, ήδη από την αυγή του ψυχρού πολέμου, μεταπολεμικά θεωρήθηκε εξαιρετικά επικίνδυνο τόσο από την ΕΣΣΔ όσο και από τις ΗΠΑ.

    Με άλλα λόγια στην συντριπτική του πλειοψηφία ο ντόπιος κοινωνικός κύκλος του οικοδεσπότη στο Μόναχο του 1954 απαρτιζόταν - στατιστικά στην συντριπτική του πλειοψηφία - από πάλαι ποτέ φιλοναζιστές ή ακόμα και αυθεντικούς ναζιστές - αναβαπτισθέντες ή μη ... ΟΜΩΣ: Δεδομένων των συνθηκών κάτι διαφορετικό θα ήταν ιστορικά ανέφικτο να συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχέετε την τυπική προσχώρηση στο κόμμα - απαραίτητη για να σταδιοδρομήσει κανείς οπουδήποτε - με την πίστη στις δοξασίες του. Από τα 8.000.000 "μέλη" ίσως το 10% να αποτελούσαν οι φανατικοί και πεπεισμένοι. Επίσης υπήρχαν και 71.000.000 μη μέλη (απογραφή 1939: 79.375.281 κάτοικοι)...

      Διαγραφή
  25. Σφάλετε.

    Κατ αρχήν στα ~80 εκατομμύρια της απογραφής του '39 περιλαμβάνονται ανήλικοι και υπέργηροι - άνθρωποι δηλαδή που αποκλείονταν από την εγγραφή στο NSDAP καταστατικά ή κατ επιλογή. Επίσης ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των μελών του ναζιστικού κόμματος υπήρξαν άνδρες όπως και η ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικής, πνευματικής & επιστημονικής ελιτ της μεταπολεμικής Γερμανίας άλλωστε.

    Επιπρόσθετα σκοπίμως δεν συνυπολογίζεται τους 10δες οργανισμούς παραφυάδες του NSDAP και τα 10δες εκατομμύρια μέλη τους. Μόνον η hitlerjugend είχε περισσότερα από 8 εκατομμύρια μέλη στην ακμή της - χιλιάδες από τα οποία χάθηκαν, μάταια, στην ύστερη φάση της μάχης του Βερολίνου απολύτως οικειοθελώς μετά από την πλύση εγκεφάλου που είχαν υποστεί.

    Το γερμανικό καθεστώς κατασκεύασε, διατήρησε και επέβαλε κύρια δια της προπαγάνδας και δευτερευόντως δια της βίας την ιδεολογία του ναζιστικού πανγερμανισμού στον ντόπιο πληθυσμό - η συντριπτική πλειονότητα του οποίου θερμότατα την αποδέχθηκε κατά την περίοδο της ακμής της χιτλερικής Γερμανίας.

    Το μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι το "Γιατί την αποδέχθηκε σχεδόν ολοσχερώς?" - προ της περιόδου της κατάρρευσης του καθεστώτος, διότι μετά υπήρξε προφανέστατα σημαντικότατη μεταστροφή του πληθυσμού - και όχι φυσικά το "Εάν την αποδέχθηκε" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η μισή τουλάχιστον "ραχοκοκαλιά της [] πνευματικής & επιστημονικής ελιτ της μεταπολεμικής Γερμανίας" μετανάστευσε την 10ετια του 30 και επάνδρωσε τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Στο Εβραϊκό μουσείο του Βερολίνου (υπέροχο και σαν κτήριο) τα πορτρέτα των επιφανών Γερμανών που ήταν Εβραίοι και έφυγαν, σου δίνουν την εντύπωση πως έφυγαν όλοι! (Π.χ. πάνω από τα μισά Νόμπελ). Αν βάλουμε και τους μη Εβραίους φυγάδες (Τόμας Μαν, Μπερτολντ Μπρεχτ, κ.α.) και αυτούς που κατέφυγαν στην innere Emigration (εσωτερική μετανάστευση) απέχοντας από κάθε δράση, βλέπουμε πως η Γερμανική ελίτ σε μεγάλο βαθμό δεν συνέπραξε.

    Δεν προτίθεμαι να αμφισβητήσω την επιτυχία της προπαγάνδας του ιδιοφυούς Γκέμπελς, αλλά ας βλέπουμε και τις άλλες πλευρές. Ο καθηγητής μου στο Μόναχο, πέρασε 11 χρόνια σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως
    όπου οι περισσότεροι κρατούμενοι ήταν Γερμανοί αντιστασιακοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φυγή μέρους των διωκομένων προβεβλημένων Εβραίων δεν αλλοιώνει την γενική εικόνα.

      Η επιχειρηματολογία σας - ταυτόσημη με την επίσημη θέση των αναβαπτισθέντων φιλοναζιστών γερμανών ακαδημαϊκών και των απολογητών τους - δυστυχώς απέχει από την πραγματικότητα, πιστεύω.

      Τα ουσιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και είναι διαφορετικά: Πόσοι από τους επί διδακτορία φοιτητές/ερευνητές των ετών 1933-1944 (καθώς και καθηγητές τους) που τύγχαναν της απόλυτης έγκρισης του NSDAP στελέχωσαν τα Γερμανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα μεταπολεμικά? Ποιά ήταν η δημόσια θέση των επίσημων συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων κατά την περίοδο της κυριαρχίας του ναζισμού όπως και του διδακτικού τους προσωπικού μεμονωμένα? Ποιο ήταν το ερευνητικό και διδακτικό έργο των ιδρυμάτων κατά την ίδια περίοδο? Σε ποιο βαθμό οι ερευνητικές εργασίες τους χρησιμοποιήθηκαν τόσο κατά την διάρκεια του πολέμου όσο και μεταπολεμικά παρόλο που παραβίαζαν κάθε έννοια επιστημονικού ήθους και ακεραιότητας με την συναίνεση και ενεργό συμμετοχή των εμπλεκομένων? (η πληθώρα περιπτώσεων βιβλιογραφικών αναφορών μεταπολεμικά στα δεδομένα που προήλθαν από πειράματα σε κρατουμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης - και για την οποία έχει γίνει μεγάλος ντόρος - είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου).

      Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης η οποία έχει διεξοδικά αναλυθεί εδώ και αποκαλύπτει το βαθμό της ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ υποστήριξης του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού του πρός το Ναζιστικό καθεστώς καθώς και την πλημμελή αποναζιστικοποίηση του μεταπολεμικά.

      Για το δε θέμα των επιχειρηματικών ελίτ και του παρελκόμενου ερευνητικού/τεχνικού προσωπικού τους (Bayer, Krupp, Volkswagen, Kodak, BMW κτλ κτλ) δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το τι ακριβώς παρήγαγαν κατά την διάρκεια της περιόδου 1934-1944 ...

      Διαγραφή
    2. Άρα οι περισσότεροι ειλικρινείς άνθρωποι στην Γερμανία δεν ήταν ναζιστές. Ήξεραν οι άνθρωποι. Το ίδιο μάλλον θα συμβαίνει και σήμερα: οι περισσότεροι τίμιοι άνθρωποι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υποστηρίζουν την ΕΕ.

      Διαγραφή
    3. Πολυ μεγαλοστομο (και αβασιμο) το τελευταιο που γραψατε. Η αποψη μου ειναι οτι αντιθετα, οι περισσοτεροι τιμιοι ανθρωποι σε ολες τις Ευρωπαικες χωρες ελπιζουν σε μια αναγεννηση της Ε.Ε., σε μια επιστροφη στις αξιες που την εφτιαξαν. Εξαλλου μην ξεχνατε οτι οι φανατικοτεροι μη υποστηρικτες της ΕΕ σημερα αλληθωριζουν αρκετα προς στα εθνοσοσιαλιστικα ιδεωδη. Τιμιοι ανθρωποι κι αυτοι αναμφιβολα....

      Διαγραφή
    4. Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές αξίες. Και τι αξιώνουν οι ευρωπαϊκές αξίες υδρογειακώς. Και εγώ να παραδώσω τα κλειδιά του σπιτιού, ένα UPS με τριήμερα γένια και 24ωρη φόρτιση (της μπαταρίας) και να πέσω στη θάλασσα να με φάνε τα μαύρα ψάρια.

      Διαγραφή
  27. Σας προτεινω ενα μικρο τεστ
    Παρτε οποιαδηποτε αναρτηση στο σαιτ και αφου περιμενετε μερικες μερες μεχρι να υπαρξουν πανω απο 50 σχολια πηγαινετε να διαβασετε τα τελευταια εξ αυτων. Αν καταφερετε να συνδεσετε το αρχικο ποστ με αυτα, τοτε σιγουρα δεν εχετε ακομα γεροντικη ανοια (αν ηλικιωμενος). Ειναι μια ευχαριστη απασχοληση αφ ενος, και αφ ετερου η αναρχια αυτη δειχνει λιγο και το προβλημα μας γενικα στη συνεννοηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχετε άδικο - αλλά και αυτές οι αποκλίσεις μερικές φορές προσθέτουν ενδιαφέρον και ανοίγουν καινούρια θέματα. Έπειτα - τι είμαστε; Γερμανοί, πάντα συνεπείς;

      Διαγραφή
    2. Θα εννοηθούμε σε ό,τι θέλουμε, αλλά θα συμφωνήσουμε στα σημαντικά. Καθόμαστε πάνω σε μια εποχή όπου τα σημαντικά απαγορεύονται και σαν συνειδητοποιήσεις σαν εξακριβώσεις σαν πραγματώσεις στον χώρο της φωνής.

      Διαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνοι. Όμως:

      H προφανέστατα ιδιοτελής και υστερόβουλη δαιμονοποίηση του ναζιστικού καθεστώτος από τους νικητές δεν καθαγιάζει τις πρακτικές του. Ακόμα και αν οι καταγγέλλοντες τους ναζί για εγκλήματα πολέμου χρησιμοποίησαν πανομοιότυπες πρακτικές (γνωστότερη η ισοπέδωση της Δρέσδης από τους συμμάχους με αποτέλεσμα τον θάνατο & τραυματισμό 10δων χιλιάδων αμάχων).

      Από την άλλη πλευρά η μόνιμη επίκληση της άγνοιας των πολλών για τα συμβαίνοντα από πλευράς μεταπολεμικής γερμανίας δεν είναι καθόλου πειστική αφού πχ ο μηχανισμός εξόντωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης απαίτησε την άμεση ενεργό συμμετοχή 10δων χιλιάδων ανθρώπων που ΓΝΩΡΙΖΑΝ. Άλλωστε ιδεολογικά δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ του 1933 και του 1945 σε επίπεδο κηρυγμάτων μίσους του καθεστώτος - το σκηνικό ολοκληρωτικής και με κάθε μεσο εξόντωσης των εχθρών του ράιχ ήταν ορατό σε όλους.

      Χαρακτηριστικό δε είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως καταγεγραμμένη περίπτωση ανταρσίας/στάσης μείζονος γερμανικού στρατιωτικού τμήματος καθ'όλη την διάρκεια του πολέμου ακόμα και την περίοδο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του καθεστώτος και παρά την άμεση βιωματική γνώση των εγκλημάτων πολέμου που συντελούνταν ... κάτι αδιανόητο για μη Γερμανούς ...

      Διαγραφή
    2. Είμαστε ήδη από ώρα - και χώρο - εκτός θέματος. Δεν διαφωνώ - απλώς ήθελα να τονίσω και την εξαίρεση, επειδή την έζησα.

      Διαγραφή
    3. Η ΕΕ ολοκληρώνει το αυτοκρατορικό όραμα του Χίτλερ και του Αξελού. Το γελοίο με τον Αξελό ήταν ότι ενώ ισχυρίζεται αποχή από τον Χαϊντεγκερ, όπου εμφανίζεται και μιλάει φαίνεται όχι λιγότερο ναζιστής από τους ναζιστές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ολοκληρώνουν την ΕΕ. Δικαίως ο ελληνοαμερικάνος μαθητής δεν έδωσε στον Αξελό το χέρι του.

      Διαγραφή
    4. Η σκέψη εισβάλλει στο Σύμπαν σαν μια καταστροφή. Δεν είναι αξιολύπητος; Θέλει να βρει από που κατάγεται η σκέψη. Νομίζει ότι μπορεί να μιλάει και να διαδίδει ότι "το ζώο έγινε άνθρωπος". Την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα πιο εύκολα δεδομένα της ζωής και της επιστήμης ώστε με κάθε τρόπο και αφορμή, όποιος ακούει, να χάνεται μέσα στη ζωή και να λιγοστεύει η αναπνοή του. Αυτοί είναι.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Στρατόπεδα θανάτου βέβαια ίσως να δημιουργώ και να επιχορηγώ, αλλά να ζω αμέριμνη και ανίδεη. Πρέπει να δω τι θα κάνω με αυτά τα πράγματα και να βρω και τι είναι αυτά στην πραγματικότητα.

      Διαγραφή
  29. Το ευρώ καταστρέφει περισσότερο από οτιδήποτε το δημογραφικό λουλούδιασμα της πατρίδας μας. Αλλά ζωή σημαίνει τα συγκεκριμένα και σαφή σε πρώτη ζήτηση παρεχόμενα. Εκείνοι που ενδιαφέρονται δήθεν, ξέρουν τα πάντα γύρω από το πρόβλημα, αλλά θρησκεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν θυμάμαι ποιος είχε διατυπώσει ένα κανόνα: ότι κάθε συζήτηση στο Διαδίκτυο, που ξεπερνάει ένα ωρισμένο μήκος, καταλήγει πάντα στο Ολοκαύτωμα.
    Σοφός άνθρωπος ήτανε. Εδώ τα δικά μας δημογραφικά συζητάμε - με τους Ναζί βρεθήκαμε αγκαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και το έφερε η κουβέντα ας το εμπλουτίσω και ας είναι άσχετο, οι Ισραηλινοί που είναι και θρησκευόμενοι και ορθολογιστές-και πατριώτες μέχρι εκεί που δεν πάει παρακαλώ, τα no borders είναι για άλλες χώρες-, που ανήκουν; Στη δύση ή την ανατολή;

      Διαγραφή
    2. Οι Εβραίοι γενικά - και οι Ισραηλινοί ιδιαίτερα - δεν ανήκουν απλώς στην Δύση: είναι η Δύση. Πολιτιστικά όλη η Δυτική κουλτούρα καθορίζεται από αυτούς. Τρία ονόματα του 19ου αιώνα: Μαρξ, Φρόυντ και Αϊνστάιν.

      Οι Εβραίοι αποτελούν το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού - και έχουν πάρει το 22% των Νόμπελ! Φέτος από τους 12 Νομπελίστες οι 6 ήταν Εβραίοι. (Και ας σημειώσω πως η Σουηδική ακαδημία που τα απονέμει δεν ελεγχεται από Εβραίους).

      Άρα αποτελούν ζωτικό και αναπόσπαστο μέρος του Δυτικού πολιτισμού και δεν είναι δυνατόν να τους αποκλείσετε από αυτόν.

      Διαγραφή
    3. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το ότι εδώ και δεκαετίες συμμετέχουν και στη γιουροβίζιον :-)

      Διαγραφή
    4. Συμφωνω. Η Δυση (μας αρεσει δεν μας αρεσει, αδιαφορο) ειναι χριστιανικη και ιουδαικη ταυτοχρονα, σε ενα περιεργο συμπλεγμα ανακατεματος και παραλληλων βιων, μαζι και συναμα χωρια...

      Διαγραφή
    5. Κύριε Δήμου, αυτά είναι γνωστά, όπως επίσης το ότι η Γερμανία μετά τους Εβραίους είναι ανύπαρκτη πνευματικά και καλλιτεχνικά, όπως και όλη η Ευρώπη, επίσης ότι όλοι οι Αμερικάνοι της προκοπής σήμερα είναι Εβραϊκής καταγωγής-Η δυστυχία του να είσαι Εβραίος, να δανείζεσαι πάντα γλώσσα άλλων-. Αυτοί οι Εβραίοι του Ισραήλ, που είναι και ολοφάνερα θρησκευόμενοι και ορθολογιστές με αναπτυγμένο τεχνολογικό και πνευματικό πολιτισμό, είναι παιδιά του ορθολογισμού ή του Αγιατολάχ;

      Διαγραφή
    6. Επίσης πολιτιστικά η δύση χαρακτηρίζεται από την δημοκρατία, τον χριστιανισμό και τον ορθό λόγο που οδηγεί σε ορθές πράξεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όλα ελληνικής προελεύσεως, τα φανταχτερά ονόματα δεν αγγίζουν τις μάζες

      Διαγραφή
    7. Επειδή διαβάζουν και παιδιά ... Μια-δυό εκτός τόπου σημειώσεις για την παραπάνω μνημειωδώς άστοχη τοποθέτηση του οικοδεσπότη:

      1. Κανείς από τους Μαρξ, Φρόυντ και Αϊνστάιν δεν αυτοπροσδιοριζόταν ως Εβραίος βάσει των ίδιων των γραπτών τους. Αντίθετα μάλιστα απέρριπταν τον εβραϊσμό για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

      2. Το Ισραήλ αποτελεί βάσει των επίσημων "συνταγματικών" όρων συγκρότησής του "Εβραϊκό Κράτος". Με άλλα λόγια χωρίς "συνταγματικές" αλλαγές μια οποιαδήποτε χώρα με τα θεοκρατικά χαρακτηριστικά του Ισραήλ ΔΕΝ θα μπορούσε κάν να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού οι καταστατικές αρχές της αντίκειται ευθέως στο "ευρωπαϊκό κεκτημένο".

      Τέτοια παιδαριώδους σύλληψης και εκτέλεσης απόπειρα προπαγάνδας από τον οικοδεσπότη ομολογώ ότι δεν την περίμενα. Πραγματικά λυπηρό ...

      Διαγραφή
    8. Προπαγάνδα ονομάζουμε την διάδοση ψευδούς πληροφορίας.

      1. Μαρξ, Φρόυντ και Αϊνστάιν ΉΤΑΝ Εβραίοι - άλλο αν δεν ήταν πιστοί.

      2. Δεν έγινε καμία συζήτηση για να γίνει το Ισραήλ μέρος της Ε.Ε. Το ερώτημα ήταν αν ανήκει στην Δύση.

      3. Τα ποσοστά τα σχετικά με τα Νόμπελ ήταν ακριβέστατα. 0.2% και 22%.

      "Παιδαριώδους σύλληψης και εκτέλεσης απόπειρα προπαγάνδας" χμ. Μήπως είστε αντισημίτης και σας ενοχλούν οι αλήθειες μου;

      Διαγραφή
    9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    10. Ώς "αλήθειες σας", δηλαδή, τελικά, ως προσωπικές "αλήθειες" είμαι πρόθυμος να δεχθώ από οποιονδήποτε το οτιδήποτε.

      Πάντως, οφείλω να σας ομολογήσω ότι:

      Το ότι θεωρείτε ένα κράτος που στην ίδια την ιδρυτική πράξη του αυτοπροσδιορίζεται ως θεοκρατικό, σαν ζωτικό και αναπόσπαστο μέρος του δυτικού κόσμου έχει ... πλάκα.

      Επίσης, το να αποδίδετε τον χαρακτηρισμό "Εβραίος" σε ένα δηλωμένα "αγνωστικιστή" φορέα μια απείρως περίπλοκης αντίληψης του μεταφυσικού (Αϊνστάιν), σε έναν άθεο αντισημίτη πολέμιο απαξαπάντων των θρησκειών (Μαρξ) και σε έναν κατά δήλωση του "Άθεο Εβραίο" που επιχειρηματολογούσε διαπρυσίως εναντίον της ίδιας της Βίβλου και θεωρούσε το θρησκεύειν είδος νεύρωσης (Φρόυντ), έχει ακόμα μεγαλύτερη πλάκα ...

      Διαγραφή
    11. Δυση ειναι: α) ´οπου ψηφιζουμε ελευθερα και β) οπου οι γυναικες μπορουνε να φορανε ανενοχλητες μινι. Ως εκ τουτου, το Ισραηλ ανηκει εις την Δυςιν

      Διαγραφή
    12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  31. Και για να επανέλθουμε στο θέμα μας: ο δείκτης που αναζητούμε είναι αυτός της "Ολικής Γονιμότητας". Μια ματιά στην σχετική χρονοσειρά 1950-2014 είναι αποκαλυπτική ... αφού φαίνεται, σε αντίθεση με την ιδιαίτερα διαδεδομένη άποψη, να μην καταδεικνύεται η περιλάλητη στέρεη σχέση μεταξύ ατομικής οικονομικής κατάστασης, γενικότερου οικονομικού κλίματος και τεκνοποιίας.

    Για παράδειγμα: ο σχετικός δείκτης βρισκόταν στο 1.31 την εποχή των παχιών αγελάδων του 2004 και στο 1.29 μια δεκαετία αργότερα - το 2013 στον πυρήνα της οικονομικής κρίσης - καταγράφοντας επουσιώδη πρακτικά πτωτική διακύμανση της τάξης του ~1.5% (κοιτάξτε τις ενδιάμεσες τιμές, έχουν ενδιαφέρον) ...

    Το πρόβλημα της πρώτης συνιστώσας του δημογραφικού λοιπόν δεν είναι μόνον - ούτε καν κυρίως θα έλεγα - Η ΠΟΡΤΟΦΟΛΑ όπως ψυχοθεραπευτικά βαυκαλίζονται ορισμένοι και ορισμένες ... το κύριο πρόβλημα είναι η κοσμοαντίληψη του σύγχρονου Έλληνα/Ελληνίδας, το αξιακό τους σύστημα και του πως η επιλογή τεκνοποιίας εντάσσεται σε αυτό.

    Για ορισμένους βέβαια η λύση των προβλημάτων της χώρας είναι αυτή της εξαφάνισης τους μέσω της προσωπικής φυγομαχίας, της φυγής στο εξωτερικό ... Άλλοι προτιμούν απλά την μαζική και ανεξέλεγκτη αποίκηση της χώρας από πληθυσμός ξένους προς αυτή από πάσης απόψεως: Εθνοτικά, φυλετικά, πολιτισμικά, γλωσσικά, θρησκευτικά, ιστορικά ... χωρίς να τους ενδιαφέρουν ούτε οι αντικειμενικοί περιορισμοί των δυνατοτήτων απορρόφησης των κοινοτήτων υποδοχής αλλά ούτε και το κατά πόσο οι άποικοι όντως επιθυμούν να ενσωματωθούν σε αυτές.

    الله أكبر

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς προτιμάουμε την επιβολή ελέγχου στην πατρίδα μας -και στην οικονομία της πατρίδας μας- από εμάς που εμείς αυτοί, οι Έλληνες. Αλλά δικαιολογημένοι οι που δεν εννοούν τα λογικά και τα φυσιολογικά, οι ψηφίζοντες Ποτάμια. Δεν μπορούμε να λέμε ξανάρθαν στα λογικά τους οι αστροφένακες εάν οι αστροφένακες δεν επανέρθουν στα λογικά τους. Όχι τα αδύνατα. Τι να τον κάνεις τον δείκτη γονιμότητας όταν δεν έχεις στο πράσινο ένανε δείκτη ανθρωπισμού. Ευχόμαστε κρύα νερά.

      Διαγραφή
  32. Για τη Φθίνουσα χώρα:

    1. Προοπτικές ανάπτυξης δεν υπάρχουν. Μονάχα ο τουρισμός θα τρέφει τα παράλια. Οι άλλοι θα λένε το ψωμί-ψωμάκι.

    2. Οι νέοι με εφόδια και αξιοπρέπεια θα φεύγουν μαζικά, αφήνοντας έδαφος για την καμαρίλα των όποιων κομματικών γραφείων.

    3. Έτσι στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν δύο τάξεις: εκείνοι που θα τρέφονται με τα ψίχουλα του δημοσίου και οι άλλοι που θα ελπίζουν να αρπάξουν τα αποφάγια της εξουσίας (κάτι σαν το όχλο της παρηκμασμένης Ρώμης).

    4. Όταν οι συντάξεις στην Τσεχία είναι 400 Ευρώ, όταν ο γιατρός στην Τσεχία ζει με 900 ευρώ το μήνα, γιατί ο Έλληνας συνταξιούχος θα πρέπει να παίρνει περισσότερα; Γιατί ο Έλληνας γιατρός θα πρέπει να μισθοδοτείται με δυο χιλιάδες (μικτά) το μήνα; Τη στιγμή που η Ελλάδα δανείζεται για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις; (Ας μη μιλήσουμε για τους μισθούς/σκάνδαλο των πολιτικών και των βουλευτών.)

    5. Εν τέλει, όμως, οι μισθοί και οι συντάξεις του κοσμάκη, αναπόδραστα θα μειώνονται, ώσπου οι συνταξιούχοι της γερασμένης χώρας θα αρχίσουν να εξολοθρεύονται πρόωρα, από τα ανύπαρκτα νοσοκομεία και τα ληγμένα φάρμακα.

    6. Όσο περισσότερη εξαθλίωση θα συσσωρεύεται, τόσο πιο πολλή ένταση θα υπάρχει. Το δείχνει η Βολιβία: ο Μαδούρο ζει για την εξουσία σε μια χώρα διχασμένη, πεινασμένη και απελπισμένη και πάλι παραμένει στην εξουσία!

    7. Κανείς δεν είναι τόσο βλαξ ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία και τους παχυλούς μισθούς, ακόμη κι αν πρόκειται να κυβερνάει χώρα ανθρωποφάγων, θα έλεγε ο Σεφέρης (είναι σαν το χόρτο ξερός ο άνθρωπος, εύκολα τρίβεται).

    Για το Χίτλερ, τώρα:

    Δν δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από τον ανιστόρητο ισχυρισμό ότι ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία με... εκλογές!

    Δεν θα μπω στην κουβέντα, αλλά όποιος θέλει να μάθει γενικώς, ας ρίξει μια ματιά στο τρίτομο έργο του Έβανς και ειδικώς (για το ζήτημα που έθιξα, δηλαδή για την παράνομη κατάληψη της εξουσίας από το Χίτλερ) στις σελ. 451-461 του πρώτου τόμου.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν μας σώζετε με το ευρώ του πνεύματος σας, κάπα σκεπτικέ; Να μάθουμε.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Μα το ευρώ, που είναι συνέπεια και προϊόν του ανθρωπιστικού ορθολογισμού, δεν μας σώζει;

      Διαγραφή
    4. Για άλλη μια φορά, ο χρήστης "κρυομόλυνα πραβού δρυμώσεις" υποσκάπτει μια όμορφη συζήτηση, ένα διάλογο ιδεών. Νομίζω τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως σ' αυτή τη δημοσίευση δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές από τον διαχειριστή.

      Διαγραφή
  33. My two cents worth. Οποιαδηποτε προσπαθεια αντιμετωπισης του δημογραφικου προυποθετει ελληνικες κυβερνησεις που σχεδιαζουν το μελλον. Αρα τα πραγματα ειναι μαλλον δυσοιωνα. Πιστευω οτι το ελληνικο πολιτικο συστημα θα ενδιαφερθει για το θεμα μετα το..2050 και μονο για να...τα φορτωσει στους προηγουμενους (``παραλαβαμε καμμενη γη!``). Αρα τα πραγματα ειναι δις-δυσοιωνα. Μονη μου ελπιδα ειναι ο ``Θεος της Ελλαδας``. Ας κανουμε τον σταυρο μας λοιπον, ειναι πιο αποτελεσματικο απο το να κανουμε προτασεις στις ελληνικες ``κυβερνησεις``... : (

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η Ελλάδα υστερεί σε μυρμηγκάκια. Και οι Σύριοι πρόσφυγες ποτέ δεν ξεχνούν τα συριακά μυρμηγκάκια που έβλεπαν με τα συριακά ματάκια τους και θαύμαζαν, την ημέρα με το φως του συριακού ήλιου, τις νύχτες με το φως του συριακού φεγγαριού. Δεν μπορούν λοιπόν ποτέ να βολευτούν με μαϊμού συριακά μυρμηγκάκια, κίβδηλο συριακό ήλιο και ψεύτικο συριακό φεγγαράκι. Είναι πατρίδα τους η Συρία των σύρων μυρμηγκιών. Στο τελευταίο ελληνικό ξερονήσι, που να 'χει βασιλικούς και ασβέστες να βάλουμε τους σύριους πρόσφυγες, θα επιδιώξουν να δουν τα μυρμηγκάκια τους και δεν θα τα βρίσκουν και τότε αμέσως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα καταρρέει. Τα δέντρα της ευρωπαϊκής νύχτας θα κλάψουν με δάκρυ μαύρο και το τελευταίο ελληνικό ξερονήσι θα πλημμυρίσει και θα βουλιάζει μέσα στα μαύρα νερά του αρχιπελάγους. Ο εγκλεισμός της ζωής σε ξερονήσια και φρικαλέα Παγκράτια πνίγει τα δέντρα με το δάκρυ των θαλάσσιων συριακών μυρμηγκιών, που όταν βουλιάξουν τα ξερονήσια ευρωφιλοξενίας, θα περιμένουν τους Σύριους πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν στην Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Όλη αυτή η συζήτηση είναι λάθος, δεν ήταν αυτό το πνεύμα του μηνύματος μου.

    Το πνεύμα ήταν η πειθώ - πώς μπορείς να πείσεις έναν άνθρωπο που πιθανόν σφάλει και ειδικότερα: έναν Έλληνα.
    Πιστεύω ότι ούτε με αφορισμούς ούτε με την ψυχρή λογική, δεν βγάζεις άκρη.

    Δεν πείθεις για τις προθέσεις σου, πολύ δε περισσότερο για την ειλικρίνεια σου.

    Δείτε λόγο χάρη τον κύριο Δήμου:

    Ο άνθρωπος είναι τέρας λογικής, μορφώσεως, συσσωρευμένης σοφίας.

    Αλλά πως μπορείς να ταυτιστείς με τις απόψεις ενός άνθρωπου που ενώ είναι 80 τόσο χρονών, δηλώνει δημόσια ερωτευμένος, ότι δεν χρειάζεται βιάγκρα και για το μόνο που γκρινιάζει συνεχώς είναι που δεν θα ζήσει άλλα εκατό χρόνια;

    Το πολύ - πολύ να τον ζηλέψεις - το πιθανότερο: να τον φθονήσεις.

    Ενώ όταν ο Τσίπρας σου λέει: "Ξέρεις έκανα λάθος, είχα αυταπάτες"(sic) ταυτίζεσαι αμέσως.

    Και ταυτίζεσαι γιατί έχει φροντίσει να δημιουργήσει μία συναισθηματική σχέση με το κοινό του. (ποιος δεν έκανε λάθος, ποιος δεν είχε κάποτε αυταπάτες;)

    Ο κόσμος λοιπόν είναι ένα τεράστιο ψηφιδωτό.
    Από εμπειρία ξέρω ότι εκεί μέσα υπάρχουν κυρίως τρία είδη ανθρώπων:
    Αυτοί που όταν τους πρωτογνωρίζεις - αν τους ρωτήσεις "τι κάνεις;" σου λένε "καλά".
    Αυτοί είναι οι νορμάλ - το ογδόντα πέντε τις εκατό.
    Υπάρξουν και αυτοί που σου απαντούν "Υπέροχα!" αυτοί είναι άλλο ένα δέκα τις εκατό - μείνε μακριά τους, είναι τρελοί.
    Και υπάρχουν τέλος, και κάποιοι που σου απαντάνε "σκατά" - και είναι μόνο ένα πέντε τις εκατό - αυτούς τους ανθρώπους θα τους λατρέψεις.
    -
    Αλλά και οι γερμανοί συναισθηματικοί !!!

    Δείτε το παρακάτω video:

    Ο άνθρωπος (sic) μιλάει και κλαίει - είναι δυνατόν να μην ταυτιστείς, είναι δυνατόν να μην συγκινηθείς - έστω λίγο- και να κατηγορήσεις ΜΟΝΟ τους γερμανούς που υπέφεραν και παρασύρθηκαν;
    Στην χώρα μας θα είχε πάρει 50 τις εκατό…

    https://www.youtube.com/watch?v=tO-G3YMc6_A

    Καλή συνέχεια…

    "Ο δικηγόρος του διαβόλου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικηγόρε του διαβόλου πάντα μου άρεσε ο τρόπος που σκέφτεσαι !

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ. Το βιντεο στο youtube δεν ειναι διαθέσιμο

      Διαγραφή
  36. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μερικές σκέψεις ακόμα:

    Κρίση ή όχι οι Έλληνες τσιγγάνοι μας δεν φαίνετε να έχουν πρόβλημα υπογεννητικότητας, ούτε και ανεργίας - παρότι (οι περισσότεροι) δεν δουλεύουν!

    Ο Χίτλερ λοιπόν παράφρον εγκληματίας ΑΛΛΑ ο Αλέξανδρός ΜΕΓΑΣ;

    Τουλάχιστον η παραφροσύνη του Φιρερ δεν έφτασε σε σημείο να ζητά να τον λατρεύουν σαν θεό - όπως ζήτησε ο Μέγας Αλέξανδρος…

    Και μένα δεν μου αρέσει ο τσιγγάνικος τρόπος ζωής - το με το ζόρι παντρειά και σεχ από τα δώδεκα τα κοριτσάκια και όλα τα παρεπόμενα - και να θέλω να τον εξαλείψω, αλλά όχι με κάθε μέσο και κάθε τρόπο όπως έκανε ο Αδόλφος ή ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ "για να εκπολιτίσω τους βαρβάρους"

    Αντίλογος υπάρχει…;

    ΥΓ
    Η αλλαγή του θέματός, απλά επιβεβαιώνει την υπεροχή του συναισθηματικά φορτισμένου λόγου που σαγηνεύει τις μάζες, απέναντι στον ορθολογισμό! :)

    "Ο δικηγόρος του διαβόλου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας κατακτητής δεν είναι Μέγας. Το έχω γράψει εδώ και δεκαετίες: να λέμε ο Μέγας Παστέρ, ή ο Μέγας Έντισον. Αυτοί ωφέλησαν τον άνθρωπο.

      Αλλά γιατί κάποιος που εισέβαλε απροσκλητος σε μία χώρα και κατάσφαξε κόσμο και κοσμάκη να λέγεται "Μέγας"; Ούτε ο Αλέξανδρος, ούτε ο Ναπολέων δικαιούνται αυτόν τον τίτλο.

      Η δε δικαιολογία που μαθαίναμε στο σχολείο για τον Αλέξανδρο περί διαδόσεως του Ελληνικού Πολιτισμού είναι γελοία. Με το σπαθί; Του ζήτησαν οι άλλοι να τους εκπολιτίσει;

      Όλοι οι ιμπεριαλισμοί μας ενοχλούν, εκτός κι αν είναι δικοί μας...

      Διαγραφή
    2. Που είναι ο ορθολογισμός σας όταν κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ Μεγάλου Αλεξάνδρου και Χίτλερ; Μιλάνε οι ίδιοι οι λαοί, ο Αλέξανδρος είναι ημίθεος για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση ανατολή και The Great για όλη την οικουμένη, ο Χίτλερ μέχρι να σβήσει η ζωή στη γη θα θεωρείται μαύρη στιγμή για την ανθρωπότητα, και για εμάς φυσικά.

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω να θυμάστε ότι υπήρχε και μια Περσική αυτοκρατορία κάτω από την οποία ζούσαν πολλές φυλές και έθνη, ανάμεσα σε αυτούς και Έλληνες, ως υπόδουλοι. Το σπαθί ήταν για τις μάχες, μετά ιδρύθηκαν Ελληνίδες πόλεις. Ότι και να ισχυριστεί κανείς υπάρχει η μνήμη των λαών, αυτή θεωρεί τον Αλέξανδρο ημίθεο, τους ιμπεριαλιστές άρπαγες και τον Χίτλερ αρχηγό των αποκτηνωμένων

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Ο Xίτλερ ήταν της καθολικής υποταγής όλων των λαών στην Γερμανία, αντίθεση με όλους μέχρι θανάτου, δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει οριστικά, ο Αλέξανδρος καταλύει αυτοκρατορία, ελευθερώνει λαούς, φυσικά γίνονται και έκτροπα και προχωρεί μετά σε σύνθεση

      Διαγραφή
    6. Γιατί σβήνεις τα σχόλια σου, too big for its cage vs the world; Μην σβήνεις αυτά. Απλώς βάλε PMDG.

      Διαγραφή
  38. Είναι θέμα εποχής και ωριμότητας των λαών. Και τον Τιμούρ ή Ταμερλάνο τον είχε θεοποιήσει η Ανατολή. Κι ο Ναπολεόντας, αν ζούσε στον εικοστό αιώνα, δεν θα ονομαζόταν Μέγας.

    Μην μου πείτε ότι ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον κόσμο με την αγιαστούρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eντάξει τώρα την κάνετε την κουβέντα ροντέο, Ταμερλάνος, Αλέξανδρος, Χίτλερ, ιμπεριαλισμός, όλα σε ένα mixer, πιο πάνω μας λέτε για τις εξαιρέσεις στην Ναζιστική Γερμανία αλλά και για την σημερινή Ελλάδα όπου έχει ξεπεράσει την Γερμανία σε Ναζισμό... Η ιστορία δεν είναι αγιογραφία, αυτοκρατορία κατέλυσε ο Αλέξανδρος, από τη μια σατραπείες και από την άλλη οι Ελληνίδες πόλεις. Υπάρχει η συλλογική μνήμη των λαών; Υπάρχει, όλοι οι λαοί της Μέσης ανατολής εκτιμούν τον Ελληνισμό εξαιτίας και του Αλεξάνδρου, και ας ήταν και σε ανταγωνισμό την εποχή της Ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Παραλείπω να πω για ποιον λαό τρέφουν αρνητικά συναισθήματα για να μην γίνει περισσότερο ροντέο η κουβέντα.

      Διαγραφή
  39. Δε γνωρίζω αν αναφέρθηκε πιο πάνω αλλά δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα μια σχετική έρευνα της επιστημονικής ομάδας Διανεοσις. Αυτή δίνει διάδορα σενάρια για τον πληθυσμό το 2050, από 8,3 ως 10 εκατ στην καλύτερη περίπτωση και εξετάζουν τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού σε διάφορους τομείς. Κατά τη γνώμη μου για να συζητάμε σοβαρά για λύσεις του δημογραφικού θα πρέπει πρώτα να ανακτηθεί στοιχείωδης εμπιστοσύνη στην οικονομία. Πώς περιμένουμε από ένα ζευγάρι να κάνει οικογένεια (δε με ενδιαφέρει αν μιλάμε για γηγενείς Έλληνες ή μετανάστες στην Ελλάδα) αν δε νιώθει έστω ελάχιστη οικονομική ασφαλεια και προσδοκία για την οικονομική βελτίωση;
    Και εδώ το λινκ για την έρευνα:
    http://www.dianeosis.org/2016/09/greece_demographic_crisis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.theguardian.com/books/2016/sep/25/blitzed-norman-ohler-adolf-hitler-nazi-drug-abuse-interview

      Από τον κυριακατικο observer, η σχεση των ναζι και του Χιτλερ με τα ναρκωτικα. Το βιβλιο γερμανου συγγραφεα, σε ενα μολις χρονο μεταφραστηκε σε 18 γλωσσες. Μια αλλη ματια στο ερωτημα της επικρατησης των ναζι. Πολυ ενδιαφερον αρθρο, θα παραγγειλω το βιβλιο.

      Επειδη βλεπω πως η κουβεντα παει να ξεφυγει στο δημογραφικο προβλημα ξανα και οχι στο πραγματικο θεμα μας, τους ναζι!

      Διαγραφή
    2. Να μην παραγγείλεις το βιβλίο. Καλύτερα civil κλεμμένο από torrent. Εκτός αν οι απόφοιτοι του ΕΜΠ γνωρίζουν τα πάντα για τη ζωή και δεν τα χρειάζονται αυτά και μένει μόνο να μάθουν τον Χίτλερ από τα ναρκωτικά και τα ναρκωτικά από τον Χιτλερ. Ακύρωσε την παραγγελία, civil.

      Διαγραφή
    3. Μήπως να παραγγείλετε και το βιβλίο " Η εμμονή με τους Ναζί και πώς να καταστρέφω τη συζήτηση των άλλων" ; Ή μήπως σκοπεύετε να γραψετε κάτι αντίστοιχο;

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ κ. Πετρίδη,

      Θα συνιστούσα να παρακολουθήσετε τη συζήτηση από την αρχή πριν με κατηγορήσετε ότι την καταστρέφω. Θα βρείτε σχόλιό μου στις 24 September, 2016 16:35. Δεν γνωρίζω αν το σχόλιο είναι χρήσιμο, αφορά όμως το θέμα.

      Σχετικά με το βιβλίο, διάβασα το άρθρο και εκτιμώντας την ανοχή/συμφωνία (όπως δήλωσε) του οικοδεσπότη στην "μετάβαση" της συζήτησης σε άλλο θέμα (στο οποίο δεν συμμετέχω), όπως και το γεγονός ότι το βιβλίο είναι γερμανού συγγραφέα (και μπορεί να ενδιαφέρει τον οικοδεσπότη), το ανέφερα καθότι ίσως ενδιαφέρει και κάποιους άλλους.

      Συγνώμη για την αποτυχημένη προσπάθεια χιούμορ στην τελευταία μου πρόταση, τουλάχιστον ένας δεν την κατάλαβε. Ωστόσο σχόλια τέτοιου τύπου καλό είναι να τα αφήνουμε μόνο στον οικοδεσπότη που αν θέλει επεμβαίνει με moderation.

      By the way, το ίδιο άρθρο στο χθεσινό protagon.

      http://www.protagon.gr/themata/flashback/44341236489-44341236489

      Διαγραφή
  40. Μερικά στατιστικά:
    --------------------------------------------------
    Τιμή αγοράς σπιτιών επί κατοχής: *

    1-3 λίρες 150.000 σπίτια
    3-50 λίρες 100.000 σπίτια

    -------------------------------------------------

    Σήμερα βρίσκεις πληθώρα σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας με :

    10 λίρες

    και πάμπολλα σπίτια παντού με :

    50- 100 λίρες
    --------------------------------------------------
    Άραγε να βρεθεί κάποτε κάποιος που θα αμφισβητήσει και τις σημερινές αγοροπωλησίες όπως έγινε μετακατοχικά;
    Θα ήταν αυτό σωστό ή όχι;

    * Στην κατοχή τα σπίτια δεν είχαν χαράτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις υπόψη σου σπίτια με τέτοια τιμή κοινοποίησέ μας τα να τα έχουμε υπόψη μας.

      Διαγραφή
    2. Χρυσή Ευκαιρία:

      Πωλήσεις κατοικιών, 2.900 € - 10.000, από ισόγειο

      Βρέθηκαν 325 αγγελίες με τα κριτήρια που έχετε επιλέξει, από τις οποίες 10 είναι με μειωμένη τιμή

      http://www.xe.gr/property/search?System.item_type=re_residence&Transaction.type_channel=117518&Transaction.price.from=2900&Transaction.price.to=10000&Publication.level_num.from=1&sort_by=Transaction.price&sort_direction=asc

      Καλορίζικο!

      Διαγραφή
  41. Διαβάζω στην εφημερίδα ότι το "ανάλγητο" Δ.Ν.Τ. προτείνει, μέσω της κυρίας Βελκουλέσκου, να μειωθούν οι υφιστάμενες συντάξεις,ώστε να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι επόμενες γενιές. Επειδή το δημογραφικό ζήτημα συνδέεται με το συνταξιοδοτικό, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθούμε με την(εξαφανισμένη,πλέον) αλληλεγγύη των γενεών, με τη βιωσιμότητα της πατρίδας μας και με το μέλλον των παιδιών μας; Δεν χρειάζεται να ανατρέχουμε σε Ιουστινιανούς, σε Τσολάκογλου ή σε εθνοσωτήρες. Το πρόβλημα είναι στα χέρια μας και μας ζεματάει. Όσο εμείς τσακωνόμαστε για την καθαρότητα της ελληνικής φυλής, για δωσίλογους ή ανθέλληνες, για Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, οι εξελίξεις μάς προσπερνάνε.Οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονται για την εξουσία και όλοι εμείς για το ΕΚΑΣ του 2016, για το επίδομα θέρμανσης του 2017, για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2020, για το τέλος επιτηδεύματος του 2025 ή για τα κουρεμένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.Αναρωτιέμαι τι θα σκέπτονται για εμένα τα εγγόνια μου εν έτει 2071...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την Ιστορία απλώς αποποιούνται την πατριωτική ευθύνη, αλλά και την ευθύνη να μην παραδίνονται στην κατάθλιψη. Υπερδιαβάζω τα κατεβατά. Και προβληματίζομαι απλώς γιατί θα υπολόγιζα σαν δεδομένα της ζωής τις πληροφορίες που υποτίθεται ότι παρουσιάζουν στο γεγονός της οράσεως.

      Διαγραφή
  42. Τι άφθαστη μουσικός η Federica Zarri (πόσο τ΄ανέβασμα του άχαρου δρόμου! στρέφω κοιτάζοντας προς τ' όνειρο μου) η Federica καθώς παίζει του Γιοχάνου Brahms Piano Concerto No. 2 in B-flat major, Op. 83 - I. Allegro non troppo, μόνη της, μαθήτρια και δασκάλα της ομιλητικής ζωής της. Αν είναι να ξενιτευτεί, να την οδηγήσουν και αυτήν στην προσφυγιά, γιατί δεν έρχεται σε μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΟΙ ελληνες κερδιζουν τη καρδια των ξενων ευκολα, αυτο που οι ξενοι σιχαινονται ειναι το ιδιο με αυτο που σιχαινομαστε και εμεις οι ελληναραδες: το ελληνικο διεφθαρμενο κρατος.

    Αν αυτο διορθωθει, κι αν η παιδεια επιτελους δεν μοιαζει με μπουρδελο, τοτε υπαρχει μελλον για ολους.

    Το αν οι τζιχαντιστες πιασουν εδαφος και Ελλαδα, δεν το αποκλειω αλλα νομιζω εως τωρα δεν δειχνουν να μας θεωρουν εχθρους τους. Εχουν αλλα πραιοριτις σε αυτο το θεμα... Δεν ειμαιστε για αυτους ''δυτικη ευρωπη'' μας βλεπουν κατι σαν ηλιθιο χριστιανο μακροξαδερφο;/

    Μας ανεχονται επειδη καποτε ο Μεγας Αλεξανδρος υποτιθεται τους σεβαστηκε και εκεινους και μας χρωσταει μια.

    Ολοι. Και οι Εβραιοι ακομη μας αγαπανε (ενω εμεις τους λοιδορουμε ως λαος). Οι Παλαιστινοι μας αγαπανε. Οι Αιγυπτιοι μας σεβονται. Οι υπολοιπο αραβες (οσοι δεν μιλανε τουρκικα βασικα) μας θεωρουν αδερφια τους στην ευρωπη (λανθασμενα και αυτοι).

    μετα ερχονται Ελλαδα, τρωνε λιγο ρατσισμο και ισιωνουν.

    Σε καθε περιπτωση η Ελλαδα θα χρειαστει νεαρο κοσμο που να θελει να διαβασει τι εγινε στο μαραθωνα, στη μαχη της κρητης και γενικως να θελει να γινει ελληνας απο μονος του χωρις να τον πιεζουν. Μονο ετσι θα διατηρηθει η χωρα οπως διατηρηθηκε ηδη εδω και 4016 χρονια και βαλε. Το αιμα δεν παιζει ρολο. Ας βγουμε ολοι κινεζοι ή μαυροι σε 100 χρονια απο΄τωρα. Το θεμα ειναι να μιλαμε ελληνικα και να αγαπαμε την πατριδα μας οχι επειδη και καλα ειμαστε ''αιμα ελληνικο'' (αυτο ειναι ρατσιστικη θεωρηση) αλλα γιατι ζουμε στην χωρα που γεννηθηκαν οι μεγαλες ιδεες στην ιστορια του ανθρωπου σε πρωιμη εποχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρουμε ποιος και τι και πώς επιφέρει βλάβες στη ζωή και χωρίς μαραθώνες και μάχες της κρήτης και πρώιμες εποχές. Βάρη είναι αυτά και βάρη περιττά. Απόδειξη ότι στα επόμενα ποστ δεν έφτασαν σε λογικό συμπέρασμα, με τις παρανοϊκές ιστορικές τους, οι λογικοί αυτοί άνθρωποι. Χρειάζεστε αγχόνη.

      Διαγραφή
  44. Και γιατί να επιζήσουμε; Το αξίζουμε; Αξίζουν να υπάρχουν οι νεοέλληνες; Εγώ λέω όχι.

    Ασε που γενικότερα το να φέρνεις ανθρώπους στον κόσμο είναι κατάρα. και γιά τους ίδιους που δεν ερωτήθηκαν αν θέλουν να έρθουν, και γιά τον κόσμο.

    Από ένα εγωισμό το κάνετε άθλιοι, γιά να σας πουν «οικογενειάρχες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια είναι τα κριτήρια της αρνητικής αξιολόγησης σας για τους νεοέλληνες, κύριε Proko;

      Διαγραφή
  45. «το κρατίδιο
    της Κομμαγηνής που ’σβησε σαν το μικρό λυχνάρι
    πολλές φορές γυρίζει στο μυαλό μας»


    Σεφέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.