Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Για τον Ανδρέα Πετρουλάκη

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την σημερινή "Καθημερινή"









Τον Πετρουλάκη οι περισσότεροι τον γνωρίζουν σαν σατιρικό σκιτσογράφο (να μην χρησιμοποιήσω την γελοία λέξη: γελοιογράφος). Αρκετοί τον γνωρίζουν και σαν αρθρογράφο.

Στην πραγματικότητα είναι γιατρός. Εργάζεται κανονικά σε νοσοκομείο.

Αλλά γιατρός είναι και με τις άλλες του ιδιότητες. Προσπαθεί να θεραπεύσει τους Έλληνες – ιδιαίτερα τους πολιτικούς – από τις εγγενείς τους ασθένειες.

Όπως οι περισσότεροι δημιουργοί που χρησιμοποιούν το χιούμορ και την σάτιρα είναι ένας μάλλον κλειστός και εσωστρεφής τύπος, αυστηρός με όλους αλλά κυρίως με τον εαυτό του.

Βρεθήκαμε στο Protagon και σε μερικές αρχικές συναντήσεις του «Ποταμιού». Έπειτα παραιτήθηκα από το Ποτάμι (δεν με διώξανε, όπως διάβασα σε κάποιο blog) αργότερα έφυγα κι από το Protagon.

Αλλά η σύντομη γνωριμία μου άφησε την εικόνα ενός ακέραιου ανθρώπου.

Σήμερα δικάζεται ο Ανδρέας Πετρουλάκης μετά από αγωγή του Πάνου Καμμένου ο οποίος ζητάει και αποζημίωση  2.000.000 ευρώ! Κι όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το ότι επελέγη αγωγή και όχι μήνυση και ότι ζητείται ως αποζημίωση ένα εξωφρενικό ποσόν, δείχνουν ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση, αλλά η εξόντωση του δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων».

Τακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζει ο κ. Κάμμένος, όπως είδαμε πάλι πρόσφατα, με την νέα προσαγωγή δημοσιογράφων στο αυτόφωρο.

Εκτός από τον Μητσοτάκη, δηλώσεις στήριξης του Πετρουλάκη έκαναν ο Κώστας Σημίτης, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. (Φυσιολογικά απών ο ΣΥΡΙΖΑ – κι ας ήταν ο Πετρουλάκης για χρόνια σκιτσογράφος της "Αυγής" - αλλά και το ΚΚΕ; «Εμπάθεια»).

Κι όλα αυτά για ένα άρθρο κριτικής που δημοσιεύθηκε στο Protagon πριν δύο χρόνια. Το παραθέτω και το προσυπογράφω:


Ανδρέας Πετρουλάκης 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Π. Καμμένος. Έχουν αρχίσει και του μοιάζουν

Τα φλογερά εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά  παραληρήματα του κ. Καμμένου αντανακλούν και χρεώνονται σε όλη την Κυβέρνηση

H συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν κάρφος στο μάτι των κομμάτων που τη στήριξαν. Ουδέποτε ξέπλυναν την ντροπή εκείνη, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΔΗΜΑΡ αργότερα, που υποχρεώθηκε να συγκυβερνήσει με τον γνωστού φιλοχουντικού και τραμπούκικου παρελθόντος κ. Βορίδη. Όπως ήταν φυσικό όλοι οι αριστεροί αναλυτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, επί μία τριετία άρχιζαν και τέλειωναν κάθε σκέψη τους με την αναφορά στο όνειδος αυτό. Και δικαίως. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ήταν ένα τυπικό ακροδεξιό εθνολαϊκίστικο κόμμα που οι θέσεις του για το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, τα θέματα της κοινωνίας και τον ρόλο της εκκλησίας, λογικά θα έκαναν κάθε αριστερό να ανατριχιάζει.

Ο κ. Καμένος και το δικό του κόμμα έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι βγαλμένος από την ίδια μήτρας της έξαλλης εθνολαϊκίστικης ακροδεξιάς με κάπως πιο εμπλουτισμένο ρεπερτόριο με αεροψεκασμούς, υδατάνθρακες και οπερετικές αλληλοδωροδοκίες σε μοντάζ Λαζόπουλου. Επιπλέον, ο ίδιος ο αρχηγός, παρά το φλογερό ταμπεραμέντο του δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις οff shore εταιρείες και το αδήλωτο κότερο που του καταλογίζουν. Θα περίμενε λοιπόν εύλογα κανείς, όλοι οι αριστεροί δημοσιολόγοι να υποδέχονταν με την ίδια φρίκη τη συμμετοχή του κόμματος των ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση, και μάλιστα της πρώτη φορά αριστεράς, όπως είχε συμβεί και με το ΛΑΟΣ. Αμ δε. Άκρα του τάφου σιωπή. Όσο ακούγαμε τρία χρόνια για τον διορισμό του κ. Βορίδη από τον Παπαδόπουλο, άλλο τόσο δεν ακούσαμε τώρα για τους λόγους και τα βιβλία που έγραφε ο Γεωργαλάς για τον κ. Καμμένο. Ούτε καν από εκείνους τους πιστούς στον Ανδρέα παλιούς Πασόκους, τώρα ΣΥΡΙΖΑ – λησμόνησαν ότι του είχε αφιερώσει το πρώτο του βιβλίο δείχνοντάς τον ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη.

Ο κομματικός πατριωτισμός, δυσάρεστη έκπληξη κυρίως για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, και η παράνοια του αντιμνημονιακού μετώπου, έχει μέχρι στιγμής βυθίσει σε βαθιά σιωπή τους πάλαι ποτέ αδέκαστους τιμητές της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι το λιγότερο. Ενώ ο κ. Καρατζαφέρης αρκείτο στον ανώδυνο ρόλο του τηλεοπτικού κονφερασιέ της κυβέρνησης εκείνης, ο κ. Καμμένος σέρνει το χορό στην παραχάραξη της αριστερής φυσιογνωμίας της τωρινής. Ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι τόσο άμεσα να έχει επαληθευθεί η αθάνατη ρήση του Χατζηδάκι «όταν το πρόσωπο του τέρατος δεν σε τρομάζει έχεις αρχίσει να του μοιάζεις». Δυστυχώς, για όλους μας, έχουν αρχίσει να του μοιάζουν.

Το κόμμα που ήταν κατά των παρελάσεων και ξιφουλκούσε κατά του κ. Αβραμόπουλου που τις επανέφερε είναι έτοιμο να διοργανώσει ένα εθνικολαϊκό φουστανελοκίτς τερατούργημα χουντικών προδιαγραφών στο Σύνταγμα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Η  Πολεμική Αρετή των Ελλήνων στο Καλλιμάρμαρο ξαναζεί και κανείς αριστερός πολιτικός ή δημοσιογράφος δεν άρθρωσε αντίρρηση.
Η πρώτη φορά αριστερή Πρόεδρος της Βουλής επισκέπτεται το Πεντάγωνο και επιθεωρεί με ύφος στρατάρχη άγημα παρέα με τον υπουργό -τι δουλειά έχει ένας Πρόεδρος της Βουλής εκεί πέρα; Ποια ακριβώς ήταν η σκοπιμότητα να ενημερωθεί για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων επί τόπου η άσχετη με το αντικείμενο πολιτειακή παράγων, πλην του τηλεοπτικού μιλιταριστικού ταρατατζούμ; Εδώ δεν περιμέναμε αντιδράσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου είναι ιερό δισκοπότηρο της αριστερής δημοσιογραφίας.

Η πρώτη φορά αριστερή Περιφερειάρχης Αττικής πετά με τον φουσκωμένο σαν διάνο ένστολο υπουργό, με άψογο  στρατιωτικό στιλ και η ίδια- τι δουλειά έχει ένας Περιφερειάρχης σε αυτό το σόου; Ουδείς αριστερός αναρωτήθηκε.

Ο πρώτη φορά αριστερός αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ετοιμάζει, για πρώτη φορά μετά τη Χούντα, σχέδιο εθνικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών από τον στρατό -αρκετά είχαν αφεθεί τα παιδιά μας ανυπεράσπιστα  στο ανθελληνικό μένος της κ. Ρεπούση. Μούγκα η αριστερή ευαισθησία.

Τα φλογερά εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά  παραληρήματα του κ. Καμμένου αντανακλούν και χρεώνονται σε όλη την Κυβέρνηση- αυτός δεν κάθεται στα αυγά του σαν τον κ. Καρατζαφέρη. Άνοιξε βεντέτα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδωσε τον τόνο στην κήρυξη του ψυχρού πολέμου εναντίον της Γερμανίας- μια χαρά στρώνουμε το έδαφος για να πάμε να ζητήσουμε λεφτά, τη στιγμή που εκείνος απτόητος απολαμβάνει τον ρόλο του παίζοντας πόλεμο στο Αιγαίο με Απάτσι και φρεγάτες. Μέχρι και η τέως προστατευόμενή του κ. Ραχήλ Μακρή αναρωτήθηκε αν κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να ξοδεύει τα λεφτά μας σε οπερέτες. Δυστυχώς κάνει. Την κυβέρνηση σαν τα μούτρα του.



ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ. 
ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ!

77 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Δήμου

    Μια διευκρινιστική ερώτηση πριν προχωρήσω: Εάν γράψω τώρα κάτι που ενδεχομένως να μην αρέσει στον Καμμένο, κινδυνεύετε εσείς, ως διαχειριστής του μπλογκ, να φάτε μήνυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται από το αν είναι συκοφαντικό ή όχι. Ο κ. Καμμένος θεωρεί πολλά πράγματα συκοφαντικά - ενώ δεν είναι. (Π.χ. το άρθρο του Πετρουλάκη). Επίσης εγώ ευθύνομαι για την δημοσίευση και των επωνύμων σχολίων αλλά περισσότερο των ανωνύμων.

      Διαγραφή
  2. Ο Καμμένος (με δύο μ, ο Γιάννης ήταν με ένα ν) που έχει συκοφαντήσει και βρίσει τους περισσότερους Έλληνες!
    Η μόνη διαφωνία μου με το άρθρο του κ. Πετρουλάκη, είναι ότι δεν "κάνει την κυβέρνηση σαν τα μούτρα του", αλλά η κυβέρνηση είναι σαν τα μούτρα του με αριστερό προσωπείο.

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ sgvv,
    είδατε πώς "περνάει" ο φόβος; Αυτό θέλουν οι Καμμένοι του κόσμου τούτου!
    Αν φοβόταν ο Ν. Δ. δεν θα ΄κανε την ανάρτηση και πολύ περισσότερο δεν θα έγραφε ότι προσυπογράφει το άρθρο του κ. Πετρουλάκη.

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Καμμένος στα δύσκολα είναι όρνιθα και λεφτάκιας. Όρ-νι-θα. Σαν τους τηλεθεατάς του όρ-νι-θα. Η όρνιθα. Οι όρνιθες.

      Διαγραφή
  4. Νίκο, δεν φοβάσαι που το αναδημοσιεύεις και κυρίως που το προσυπογράφεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω πως "υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα".

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά. Αλλά εγώ προτίμησα να θυμηθώ την ιστορία του μυλωνά με τον Μεγάλο Φρειδερίκο των Πρωσσίας που ήθελε να του απαλλοτριώσει τον μύλο - και την απάντηση του μυλωνά: "Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο!"

      Διαγραφή
  5. Από νομική άποψη, το άρθρο του Πετρουλάκη έχει δύο αδύναμα αποσπάσματα που μπορούν να τον βάλουν φυλακή για συκοφαντική δυσφήμιση:

    το πρώτο:

    "Επιπλέον, ο ίδιος ο αρχηγός, παρά το φλογερό ταμπεραμέντο του δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις οff shore εταιρείες και το αδήλωτο κότερο που του καταλογίζουν."

    (Τι σημαίνει η φράση "επαρκείς εξηγήσεις"; Πώς την εννοεί ο Πετρουλάκης, νομικά - αυτό θα ζητήσει να μάθει το δικαστήριο.)

    Το δεύτερο:

    " άλλο τόσο δεν ακούσαμε τώρα για τους λόγους και τα βιβλία που έγραφε ο Γεωργαλάς για τον κ. Καμμένο."

    (Εδώ ο Πετρουλάκης υιοθετεί τον ισχυρισμό Γεωργαλά ότι του έγραφε τους λόγους - κάτι που μπορεί να αρνηθεί ο Καμμένος, άρα μένει μετέωρος ο Πετρουλάκης, εκτός εάν καλέσει ως... μάρτυρα το Γεωργαλά!

    Τι προβλέπω: Εάν ο Πετρουλάκης δεν προσκομίσει στο δικαστήριο τεκμήρια και μαρτυρίες και μείνουν αυτοί του οι ισχυρισμοί μετέωροι, τότε θα καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά το ποσόν των 2 εκατομμυρίων είναι υπερβολικό, αφού το δικαστήριο θα κρίνει ότι η ζημιά που υπέστη ο Καμμένος είναι ελαχίστη, άρα και ανάλογη θα πρέπει να είναι η αποζημίωση - δηλαδή γύρω στις 10 με 50 χιλιάδες.

    Ο Πετρουλάκης θα ασκήσει έφεση και πάει λέγοντας.

    Εκτός εάν παραδεχτεί ότι στις δύο αυτές περιπτώσεις έσφαλε και ζητήσει συγγνώμη και τη δημοσιεύσεις, άρα θα δεν θα πληγεί οικονομικά.

    Μετά τιμής,
    Κάπα


    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ kapa

      Εύστοχα το θέτεις το θέμα.

      Δεν νομίζω όμως ότι στοιχειοθετείται ούτε εξύβριση ούτε συκοφάντηση για κανένα από τα δύο αυτά σημεία.

      Πρώτον, είναι στην ευχέρεια του Πετρουλάκη και του καθενός πολίτη, να κρίνει για τον εαυτό του κατά πόσο βρίσκει πειστικές τις εξηγήσεις του Καμμένου για τις οφσόρ και για το κότερο.

      Και δεύτερον, για τον Γεωργαλά, το point του Πετρουλάκη δεν είναι ότι ο Γεωργαλάς είναι ο ghost writer του Καμμένου (κάτι που και να ισχύει, δεν είναι ποινικά κολάσιμο). Το point του Πετρουλάκη είναι ότι οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έκαναν γαργάρα το θέμα της πιθανής σχέσης Καμμένου-Γεωργαλά, ενώ έκαναν βούκινο την περίπτωση Βορίδη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ/ή sgvv,

      Ευχαριστώ για την απόκριση.

      1. Η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο Πετρουλάκης είναι καλυμμένος επειδή δεν κατηγορεί ο ίδιος τον Καμμένο για κάτι. Χρησιμοποιεί τη φράση "του καταλογίζουν οff shore εταιρείες και το αδήλωτο κότερο".

      (Εννοείται ότι ο Πετρουλάκης δεν κινδυνεύει από τη φράση "ανεπαρκείς εξηγήσεις" αφού πρόκειται για ζήτημα υποκειμενικής ερμηνείας, εν αντιθέσει προς τις οff shore εταιρείες και το αδήλωτο κότερο που είναι μάλλον γεγονότα, τα οποία όμως άλλοι τα καταλογίζουν στον Καμμένο...

      2. Στη δεύτερη περίπτωση, διαφωνώ μαζί σας.

      Αν δούμε το ζήτημα καθαρά νομικά, ο Πετρουλάκης μπορεί να μπλέξει επειδή διαδίδει μία είδηση που αφορούν στους "λόγους και τα βιβλία που έγραφε ο Γεωργαλάς για τον κ. Καμμένο".

      Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αποδειχθεί από τον Πετρουλάκη.

      Αν όχι, τότε ο Πετρουλάκης θα κατηγορηθεί για διάδοση ψευδών ειδήσεων σε βάρος του Καμμένου.

      Αν ο δικηγόρος του Καμμένου εστιάσει εκεί, τότε ο Πετρουλάκης θα καταδικαστεί και ίσως πληρώσει, οπως προανέφερα από 10 έως 50 χιλιάδες αποζημίωση.

      Προσωπικά δεν έχω σε καμία απολύτως εκτίμηση κανένα ψευκασμένο, Καμμένο και λαϊκιστή κατακαημένο. Οι ψυχ-ανέλ είναι λαϊκιστές του χειρίστου είδους και ανήκουν στην ίδια φάρα λαϊκιστών με τους συριζαίους πολιτικούς. Είναι ό,τι χειρότερο για την Ελλάδα αυτούς τους κρίσιμους καιρούς. Είναι συνταγή εθνικής αυτοκτονίας. Σκέτη παραφροσύνη. (Το άρθρο του Δερτιλή της περασμένης Κυριακής είναι αποκαλυπτικό, όχι για το ποιόν των συριζο-ψυχ-ανέλ, αλλά της πολυπλοκότητας των καιρών που απαιτούν πολιτικούς δεξιοτέχνες, αλλιώς, μαύρο φίδι που μας έφαγε, όπως έλεγε και η συχωρεμένη η γιαγιά μου.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
  6. Οπωσδήποτε, η τίμια κριτική των γιατρών, απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή, στις φονικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, άρα και στην ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να περιλαμβάνει και τους επαγγελματίες μεταπράτες της δυστυχίας, τους πολιτικούς. Εδώ, ένας δημοκράτης γιατρός, ειδικευμένος στα φτωχοπολιτικά, με ένα μεγάλο σατιρικό συνεργείο, δημοσιογράφους και παραποτάμιες βρούβες, την πολύχρονη μελέτη της αλυσίδας των επαγγελματιών κλεπτών της ανθρώπης τύχης ξεκίνησε από τον ισχυρό κρίκο της αλύσου αυτής: τον Καμμένο. Αναμενόμενο, η αντίδραση να είναι βέβαια λυσσώδης. Σίγουρα πάλι, οι απελευθερωτικές πράξεις απαιτούν κόπο και θυσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ.
    ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ!"

    Έτσι ε!? ... Τι ακριβώς προτείνετε?

    Να εξαιρεθούν οι εν ενεργεία πολιτικοί από το δικαίωμα προσφυγής στα (ποινικά ή αστικά) δικαστήρια στις περιπτώσεις που αυτοί θεωρήσουν ότι θίγονται από κάποιο δημοσίευμα?

    Όχι φυσικά ...

    Απλά υπερασπίζεστε στρεψόδικα - με τον πλέον απροκάλυπτο και προσβλητικό για τους πολίτες τρόπο μάλιστα - τα κεκτημένα προνόμια της συντεχνίας σας.

    Υπερασπίζεστε αυτό που διαχρονικά το άθλιο δημοσιογραφικό κατεστημένο συστηματικά απαιτεί: Την άνευ όρων απόσπαση και διατήρηση των προνομίων της πλήρους ασυλίας και του απολύτως ανεξέλεγκτου θεσμικά για οτιδήποτε λέει ή γράφει.

    Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί και η ταύτιση του προσώπου (πετρουλάκης), με την εν γένει ιδιότητα (δημοσιογράφος) και εν συνεχεία με ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (ελευθερία του λόγου).

    Υ.Γ. Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο Πετρουλάκη και Θεωρώ την προσφυγή στα δικαστήρια του Καμμένου πραγματική ντεκαντάνς - ΟΜΩΣ διαφωνώ με την ευρύτατα διαδεδομένη επιχειρηματολογία που και ο οικοδεσπότης χρησιμοποιεί για στηρίξει την, εν τέλει σκοπούμενη, δημοσιογραφική ΑΣΥΔΟΣΊΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Της συντεχνίας μου; Μα δεν είμαι δημοσιογράφος, ούτε υπήρξα ποτέ μου. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας συγγραφέας και σχολιάζω χωρίς να ανήκω κάπου.

      Όταν πληρωνόμουν (τώρα φυσικά δεν πληρώνομαι) έκοβα αποδειξη με μπλοκάκι ως συγγραφέας. Φυσικά δεν ανήκω σε σωματείο (αλλιώς θα είχα τουλάχιστον μία σύνταξη).

      Αλλά αφού συμφωνείτε με το άρθρο Πετρουλάκη γιατί διαφωνείτε με το δικαιωμά του να εκφράζει ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΝΩΜΗ;

      Τα προνόμια στα οποία αναφέρεστε δεν υπάρχουν πια από την εποχή που ο νόμος Βενιζέλου άνοιξε την πόρτα στις αγωγές. Έχουν χάσει δημοσιογράφοι τα σπίτια τους!

      Διαγραφή
    2. Το πώς εσείς επαγγελματικά αυτοπροσδιορίζεστε, και ποια από τις πολλαπλές ιδιότητες σας θεωρείτε προεξέχουσα είναι άσχετο με το συζητούμενο, κατά την γνώμη μου, οικοδεσπότα.

      Ο επί δεκαετίες και συστηματικά διακινών τις απόψεις του δια του τύπου σχολιογραφώντας για θέματα επικαιρότητας (μεταξύ πολλών άλλων), εξ ορισμού δημοσιογραφεί και άρα είναι μέρος της δημοσιογραφικής κοινότητας - του σιναφιού - και αυτό είτε τυγχάνει τεχνικά είτε όχι μέλος της ΕΣΗΕΑ ...

      Ο κάθε Πετρουλάκης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του (και δι αυτών, εκείνες μέρους των αναγνωστών του) ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ και ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ για αυτές ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης.

      Αυτό που ζητάτε ΝΔ είναι, επί της ουσίας, η εξ ορισμού και εκ των προτέρων εξαίρεση μιας επαγγελματικής κατηγορίας από την θεσμική υποχρέωση στην λογοδοσία έναντι του νόμου και της κοινωνίας. Αγωνίζεστε δηλαδή "και μόνος και μετά πολλών" για το "δικαίωμα" στην ασυδοσία και στην διακριτική μεταχείριση του σιναφιού (σας) - παραγόντων που συνέβαλαν τα μέγιστα στον πλήρη εκτσογλανισμό των νεοελλήνων.

      Διαγραφή
    3. Ποιος σας είπε - πού το είδατε - ότι ζητάω την εξαίρεση των δημοσιογράφων; Έγραψα εγώ τέτοιο πράγμα; Ζητάω την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Ο Πετρουλάκης έγραψε πράγματα πασίγνωστα, με τα οποία συμφωνείτε και εσείς. Ούτε εξύβρισε, ούτε έθιξε την τιμή και την υπόληψη του Καμμένου. Οι άλλοι εμυνήθηκαν διότι έγραψαν για τις διακοπές του στην Ελβετία! Αν όλοι όσοι γράφουν νιώθουν την απειλή εξοντωτικών προστίμων χάθηκε η ελευθερία του λόγου.

      Όσο για την συντεχνία που αναφέρατε: για να γίνει κανείς μέλος μίας συντεχνίας (και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της) πρέπει να είναι επαγγελματίας. Ούτε ένας δημοσιογράφος δεν με θεωρεί συνάδελφό του...

      Διαγραφή
    4. "Μόνος και μετά πολλών" δεν ζητάτε "την προστασία του λόγου" ΝΔ, δημιουργείτε - ως σινάφι - ενορχηστρωμένα και en bloc "κλίμα" αποπειρώμενος/οι να προκαταλάβετε δικαστικές αποφάσεις.

      Η "μηχανή" είναι παμπάλαια και απολύτως γνωστή ...

      Διαγραφή
    5. "Ούτε εξύβρισε, ούτε έθιξε την τιμή και την υπόληψη του Καμμένου. "

      Δεν το βλέπει όμως έτσι ο Καμμένος. Συνεπώς που ειναι το κακό, να κρίνει οι Δικαστικές Αρχές αυτήν την αντιδικία;

      Το ερώτημα ειναι αν πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Δημοσιογραφίας και Εξουσίας. Μπορεί π.χ. ο πολιτικός να χρησιμοποιεί ενδικα μέσα για να προστατευθεί έναντι των ΜΜΕ, όπως κάθε ιδιώτης ή η πολιτική του ιδιότητα (βουλευτική/υπουργική) θα έπρεπε να τον θέτει σε ενα αλλο καθεστώς;

      Ειναι δύσκολα προβλήματα αυτά.

      _________

      "ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ.
      ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ!"

      Καταλαβαίνω πώς το λέτε και μάλλον σε αυτήν την περίπτωση κολλάει. Όμως γνωρίζετε κι εσείς πως ειναι ένα πολύ κακομεταχειρισμένο σύνθημα αυτό.

      Σύνθημα, στο όνομα του οποίου έχουν διαπραχθεί εγκλήματα από μεριάς των δημοσιογράφων! Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη (με όση αξιοπιστία της έχει απομείνει) να κάμει τη δουλειά της.

      Διαγραφή
    6. Μην ξεχνάτε όμως πως οι πολιτικοί έχουν ένα unfair advantage: την ασυλία. Που δύσκολα αίρεται. Ο Καμμένος έχει πει αρκετά πράγματα που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε δικαστήριο.

      Επίσης μην ξεχνάτε πως μετά από δύο εκλογές παραγράφονται γι αυτούς πολλά πράγματα.

      Διαγραφή
    7. Από πότε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα υπάγονται στον κανόνα της αμοιβαιότητας?

      Τα όσα γράφονται εδώ σήμερα - θα προκαλούσαν θεσμικό τρόμο σε οποιονδήποτε αμερόληπτο - κατά νόμο σκεπτόμενο - πολίτη ...

      Διαγραφή
  8. Η Ελλάδα του κομματάρχη Καμμένου και η Ελλάδα του κομματάρχη Πετρουλάκη, πεθαίνουν. Δεν ενδιαφέρομαι να λάβω μέρος στους κομματικούς αγώνες. Ούτε σε κάποιον από τους Δύο Κομματάρχες θα επιτρέψω να με βλάψει ξανά. Καλή μου τριπλά σκλαβωμένη δεν έχω άλλο από τη μοναξιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Δήμου, μιά - πιθανή - καταδικαστική απόφαση εναντίον του Πετρουλάκη δικαιούμαστε εμείς να την καταδικάσουμε ;

    Θέλω να πω πως ήδη καταδικάζουμε την παραπομπή σε δίκη, αύριο θα λέμε οτι η απόφαση είναι ένα αίσχος, πλήγμα στην ελευθεροτυπία, οτι οι δικαστές πλανήθηκαν, οτι επηρρεάστηκαν απο απειλές, οτι πιθανόν δελεάστηκαν απο ανταλλάγματα, οτι είναι κομματικά ενταγμένοι κάπου...δέν μοιάζει με φαύλο κύκλο όλο αυτό ; Δέν είναι άχαρο να συζητάμε κάθε φορά άν είναι άδικη μιά παραπομπή σε δίκη, μιά επιδικασμένη αποζημίωση, μιά καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμηση ; Εφ όσον έχουν γίνει βάσει του νόμου, σημαίνει οτι έγιναν σωστά - αλλού είναι το θέμα, άν πράγματι η κοινωνία συμφωνεί ωστε να απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας οι δημοσιογράφοι και να ελέγχονται μόνο απ'την ΕΣΗΕΑ και την συνείδησή τους, τότε άς αλλάξει ο νόμος επιτέλους γιατί φτάσαμε να θεωρούμε αδιανόητη ακόμα και την παραπομπή, την ανάκριση, την προκαταρκτική εξέταση ενός δημοσιογράφου και να θεωρούμε τον δικαστή του σάν κατευθυνόμενο όργανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει ελευθεροτυπία στη χώρα που γίνεται γενοκτονία, μάτια μου.

      Διαγραφή
    2. Ο κάθε πολίτης δικαιούται να κρίνει μία δικαστική απόφαση.

      Διαγραφή
  10. Πολιτικοί έχουν μηνύσει Μέσα και στο παρελθόν. Το ιδιαιτέρως αποκρουστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο μηνυτής είναι ο κατεξοχήν πολιτικός που χρησιμοποιεί σήμερα κατά των αντιπάλων του την φρασεολογία εκείνη εναντίον της οποίας εξανίσταται.

    Η μήνυση κατά Πετρουλάκη είναι κατά τη γνώμη μου (και την κοινή λογική πιστεύω) προφανώς αβάσιμη. Δυσκολότερη περίπτωση είναι αυτή των άλλων δύο άλλων δημοσιογράφων που συνελήφθησαν χτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειμαι σιγουρος οτι ο Σωρρας θα δεχτει να πληρωσει την αποζημειωση του Πετρουλακη αν καταδικαστει. Ας την επικαλεστει ο κατηγορουμενος και ας παρει το δικηγορο του Σωρρα. Νο προμπλεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΚΠΤΩΣΗ!

    Τώρα πληροφορήθηκα ότι, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κ. Καμμένος περιορισε το ποσό της αποζημίωσης που ζητάει από τον κ. Πετρουλάκη από 2.000.000 σε 100.000€. Εκπτωση μία φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακόμη κι αν δεν καταδικαστεί ο Πετρουλάκης για τη φράση "τους λόγους και τα βιβλία που έγραφε ο Γεωργαλάς για τον κ. Καμμένο", η δικαστική περιπέτεια στην οποία έμπλεξε θα είναι χρονοβόρα και πολυέξοδη, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, αν καταδικαστείς, δεν μένεις στην πρωτόδικη απόφαση, αλλά πας όσο πιο ψηλά γίνεται.

    Ε, το κόστος θα είναι κόστος.

    Και δεν εννοώ μόνο το οικονομικό (στην Αμερική, και δίκαιο να έχεις, αν σε κυνηγήσει κάποιος πλούσιος, μέχρι να αθωωθείς, θα έχεις καταστραφεί οικονομικά) αλλά κυρίως το ηθικό και το ψυχικό.

    Μιλώντας από προσωπική πείρα (διεκδικώ εδώ και δύο χρόνια από την Κυπριακή Δημοκρατία χρήματα που μου οφείλει και δεν μας τα έδωσε προφασιζόμενη λόγος εξοργιστικά βλακώδεις) ακόμη κι όταν είναι να κερδίσεις κάτι, πάλι εξοντώνεσαι ψυχικά και ηθικά και αναρωτιέσαι για το εάν άξιζε τον κόπο, αφού στο τέλος, όλοι μας στα δύσκολα είμαστε μόνοι.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα καταστρέψουν την Ε.Ε. Ας ευχόμαστε να μη συμβεί. Το σκέπτομαι αυτό γιατί αν είναι ό,τι το χειρότερο για την Ελλάδα αυτοί, θα είναι για την Ε.Ε. το πιο ό,τι χειρότερο από όλα. Από τα πιο όλα των όλων. Εξ όλων. Ε, τα όλα είναι όλα.

      Διαγραφή
    2. Πολύ θα ήθελα να ζούσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος και να κατέγραφε διαδικτυακώς τη γνώμη του για τα σκίτσα τού Φωκίωνος Δημητριάδη, τα οποία τον απεικόνιζαν συνοδευόμενο από μία όρνιθα...Οι δε απόγονοι του παππού Καραμανλή θα πλούτιζαν, αν στρεφόντουσαν δικαστικώς εναντίον του Μέντη Μποσταντζόγλου. Και ο αγαπητός μου Ανδρέας Πετρουλάκης φθηνά τη γλύτωσε, τότε που απεικόνιζε τον Ανδρέα Παπανδρέου να γράφει στο ημερολόγιό του: "Σήμερα πέρασα μια γριούλα απέναντι στα φανάρια.Μετά της πήρα τη σύνταξη". O tempora, o mores!

      Διαγραφή
  14. Πάντως πέρα από τις γελοιότητες του Καμμένου και την άθλια εργολαβία υπεράσπισης της δημοσιογραφικής ασυδοσίας στο όνομα της "ελευθερίας του λόγου", πιστεύω ότι οι "αυτιάδες", οι "παπαδάκηδες", οι "τράγκες" κτλ κτλ αυτής της χώρας είναι στον ίδιο - αν όχι σε μεγαλύτερο βαθμό - από τις πολιτικές ηγεσίες συνυπεύθυνοι για την σημερινή μας κατάντια.

    Η φάμπρικα που στήνουν ως απάντηση στην όποια κριτική είναι γνωστή: "αυτό θέλει ο κόσμος", "το κοινό μας στηρίζει", "η δουλειά μας καλύπτει πραγματικές ενημερωτικές ανάγκες του κοινού μας" ... παραδόξως το ίδιο αυτό επιχείρημα απορρίπτεται υποκριτικά από τους ίδιους και το σινάφι τους - ασυζητητί μάλιστα - όταν χρησιμοποιείται από τους υποστηρικτές 3 εκ των πλέον προσοδοφόρων εγκληματικών δικτύων:

    Του Ναρκεμπόριου, Του Δουλεμπόριου και του Λαθρεμπόριου Όπλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παρηγορηθείτε οικοδεσπότα, δεν είστε μόνος στον υπέρ πάντων αγώνα ενάντια στην ισονομία και ισοπολιτεία - στο πολιτισμικό αντάρτικο για μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δημοσιογραφία όπως ΑΚΡΙΒΩΣ την θέλει το σινάφι σας - διαθέτετε ισχυρούς συμπαραστάτες:

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και πλήθος επώνυμων και ανώνυμων εκφράζουν τη συμπαράστασή τους λίγο πριν από την εκδίκαση της αγωγής με την οποία ο υπουργός Αμυνας απαιτεί δύο εκατ. ευρώ

    Μιλάμε για την crème de la crème της εγχώριας πολιτικής σκηνής - όλοι τους πλήρως στοιχισμένοι σχηματίζουν μια αδιαπέραστη προστατευτική ασπίδα ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να απευθύνεται στα δικαστήρια όταν θεωρεί εαυτόν θιγόμενο.

    Ο κος Πετρουλάκης ... κρίνοντας από τους "φίλους" του ... ένας πραγματικός enfant gâté της ελληνικής δημοσιογραφίας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε την ανάρτησή μου - και ανακαλύψατε τώρα τους υποστηρικτές του Πετρουλάκη - ενώ τους είχα ήδη αναφέρει στο post!

      Τόση κριτική για ένα κείμενο που δεν διαβάσατε;

      Διαγραφή
    2. Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα: Επιμένω να διαβάζω οτιδήποτε γράφεται στο doncat συχνά εβδομάδες μετά από την αρχική του δημοσίευση.

      Σκοπός της αναφοράς μου είναι το να τονίσω τον en bloc χαρακτήρα της ετερόκλητης συμμαχίας που απλόχερα, αμερόληπτα και ανιδιοτελώς υποστηρίζει τον όποιον κο Πετρουλάκη ... Συχνά μάλιστα συγκροτούμενη από εκείνους που κάποιοι άλλοι πιθανόν θα χαρακτήριζαν παλαιότερα "αρχιερείς της διαπλοκής" ...

      "ν" κόμματα μία πολιτική που έλεγε παλιά το ΚΚΕ ...

      Διαγραφή

    3. Νίκο, δεν είναι ανάγκη να διαβάσει τα γραπτά σου κάποιος, προκειμένου για να ασκήσει κριτική! Τι την έχουμε τη... φαντασία;

      Και δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι σχολιαστές (οι οποίες ως γνωστόν συνήθως βρίσκονται είτε πολύ προς το ένα άκρο είτε προς το άλλο) μελετούν τα γραπτά σου (έτσι λένε) και... αίφνης ανακαλύπτουν... μύχιες σκέψεις και προθέσεις σου αλλά και πολλά άλλα τινά μυστήρια τα οποία μάλλον θα προκαλούσαν διασκεδαστική αμηχανία και στον Ηρακλή Πουαρό και στον Σέρλοκ Χόλμς.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
  16. Ενα μεγαλο μπραβο στον Χανιωτη κ Πετρουλακη για την γενναια σταση του. Κριμα ειναι που πολλες ασχημιες της εποχης που ζουμε θα τις μαθουμε οταν καποτε επιστρεψει η μαχιμη δημοσιογραφια (και οχι αυτο το τωρινο καραγκιοζιλικι) στη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ονομάζοντας τον ΑΓΠ, ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη, μπορεί να συκοφαντεί όποιον θέλει χωρίς να κινδυνεύει λόγω της βουλευτικής ασυλίας. Επίσης μπορεί να μηνύει κάποιον όταν θεωρεί ότι συκοφαντείται και να προκαλεί
    την σύλληψή του.
    Είναι ίσοι όλοι οι Έλληνες πολίτες έναντι
    τού νόμου; Η μήπως μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Βιος και η Πολιτεία του "χ" Καμμένου είναι γνωστός και χαρακτηρίζει τον ίδιο. Το ότι ο κόσμος συνεχίζει να τον στηρίζει (δίνωντας του ντε φακτο ισχύ έναντι του νόμου) χαρακτηρίζει τον κόσμο που τον ψηφίζει.

    Παρά το ότι συμφωνώ με τη θέση του κυρίου Δήμου, επί της αρχής, πρέπει να παραδεχθούμε όλοι (και ίσως και ο ίδιος ο κύριος Δήμου) ότι μιλάμε για ενα θέμα που αγγίζει τα όρια τριών εξουσιών.

    Σε τέτοια όρια και τέτοιες οριακές καταστάσεις, αυτήν ειδικά την εποχή, ειναι πάντα πάρα πολύ δύσκολο να τηρείται ταυτόχρονα: η ακεραιότητα των κανώνων και των αρχών όλων των εξουσιών που εμπλέκονται (δικαστική, πολιτική, τύπος). Θυμηθείτε την εξίσου οριακή περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κόσμος που τον στηρίζει δεν ξεπερνάει το 3%. Και στην κλίμακα του Gauss υπάρχουν τέτοιοι... Και στην δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, μόνο τον Μιχαλολιάκο ξεπερνάει...

      Διαγραφή
    2. Όχι σοφιστείες παρακαλώ ! :)

      Reprhase λοιπόν:

      Ο κόσμος συνεχίζει να τον στηρίζει όσο (ποσοστό επί των ψηφισάντων) και όπου (εκλογές) χρειάζεται, για να είναι στις θέσεις εξουσίας που είναι. Από τοτε που έγραφε οτι ο ΑΓΠ ειναι αρχήγος της 17Ν.... μέχρι το προεκλογικό σύνθημα (Καμμένος - Ταγμένος στη Μ. Ιδέα) στα μέσα της δεκαετίας του '90...μέχρι σήμερα.

      Διαγραφή
  19. Περιδιαβάζοντας τον σημερινό Τύπο βλέπω πολλά άρθρα που στηρίζουν τον Ανδρέα Πετρουλάκη (υπήρχαν και χθες) από τους πιο σοβαρούς δημοσιογράφους. Και ας μην ισχυριστεί ο Forcibly ότι είναι αποτέλεσμα συντεχνιακής αλληλεγγύης - διότι σε άλλες περιπτώσεις (π. χ. Παραπολιτικά) δεν συνέβη το ίδιο.

    Και πέρα από τον αριθμό των άρθρων είναι η ποιότητά τους που βαραίνει.

    Πραγματικά η αντιπαράθεση Καμμένου - Πετρουλάκη έχει μιαν άλλη διάσταση. Οι άνθρωποι αυτοί, ως τύποι, είναι οι αντίθετοι πόλοι της κοινωνίας μας. Η διαυγής λογική και το φίνο χιούμορ του Πετρουλάκη είναι ακριβώς η αντιστροφή της ωμής βολονταριστικής δυναμικής του Καμμένου. Εδώ δεν συγκρούονται δύο άνθρωποι αλλά δύο κόσμοι.

    Απορώ πως ο Forcibly δεν το έχει καταλάβει αυτό και "εμπαθώς" (να θυμηθώ και τα πρόσφατα) τα βάζει με την υπεράσπιση του Πετρουλάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο k2825 στηρίζει την νομιμότητα και την λογική όχι απλά εμπαθώς: Εμπαθέστατα ...

    Τις στηρίζει ενάντια σε εκείνους που στρεψόδικα επιμένουν να βαφτίζουν την ευνοιοκρατία, την μεροληψία και την διακριτική μεταχείριση "υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου". Ο κακός νόμος αλλάζει με νόμο, όχι με ad hoc και καταπώς μας βολεύει κραυγές επίκλησης υψηλών ιδανικών και ανώτερων ηθικών αξιών μόλις θιγούν τα συμφέροντά μας και τα "φιλαράκια" μας.

    Τα κίνητρα των υποστηρικτών Πετρουλάκη είναι επί της αρχής συντεχνιακά και πολιτικά και επί του πρακτέου απόπειρες επηρεασμού της κρίσης του δικαστηρίου.

    Σημειώνω ότι δεν έλαβα καμία απολύτως απάντηση στην ουσία της επιχειρηματολογίας μου:

    Έπραξε ο Καμμένος κάτι παράνομο προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, ναί ή όχι?

    Προτείνετε την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής στα δικαστήρια εν ενεργεία πολιτικών που θεωρούν εαυτόν θιγόμενο από δημοσιεύματα του τύπου ναι ή όχι? Και εάν ναι γιατί η κατάργηση αυτού του δικαιώματος να μην διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας λειτουργούς μειζόνων κρατικών τομέων πχ αυτοδιοικητικό προσωπικό, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, δικαστές κτλ κτλ για λόγους ευνοήτους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ουδέποτε πρότεινα την κατάργηση οιουδήποτε δικαιώματος - πάψτε να πετάτε ρητορικά ερωτήματα που δεν ανταποκρίνονται στα ό,σα γράφω.

    Ούτε ισχυρίστηκα ότι η προσφυγή Καμμένου στα δικαστήρια είναι παράνομη. Απλώς είναι υπερβολική και τελικά τον ζημιώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ΝΔ Με αναγκάσατε να μπω σε ελληνικό site εκτός του δικού σας. Στο protagon. Και είδα. Σήμερα έχουν πηχαίο άρθρο στο οποίο κατηγορούν τον Μαρτίνο Λούθηρο. Καλά. Σωστά το νέο διαφημιστικό της Apple σας κάνει depict σαν γραφικό χωριό.
    Ώστε ο εν λόγω αποκάλεσε τον υπουργό ακροδεξιό. Τι λές ρε παιδί μου. Βατραχομυομαχία.
    Στα σημαντικά τώρα. Σήμερα ο Σόϊμπλε είπε ότι ακόμη κι αν φύγει το ΔΝΤ οι εταίροι (δηλαδή οι δανειστές σας) θα αναλάβουν εκείνοι με ακόμη σκληρότερους όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το να σέρνεις κόσμο στα δικαστήρια ενώ εσύ ο ίδιος έχεις ασυλία, ε, αυτό κι αν είναι παλικαριά!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να στε καλά, που το είπατε. Γιατί θα τρελλαθουμε τελείως με όλα όσα διαβάζουμε!
      Ανώνυμη εκ Γαλλίας ορμωμενη

      Διαγραφή
  24. Το "ποιός" πετάει "τί" θα το δούμε αμέσως:

    #1. Συμφωνούμε λοιπόν ότι ΔΕΝ προτείνετε κάποια αλλαγή στο νομικό πλαίσιο.

    #2. Συμφωνούμε ότι η κίνηση Καμμένου - ασχέτως της προφανούς για εμένα ηθικής απαξίας της - είναι νόμιμη.

    #3. Βάσει της επιχειρηματολογίας των υποστηρικτών Πετρουλάκη η κίνηση Καμμένου βάλει ευθέως εναντίον μιας δημοκρατικά λειτουργούσας πολιτείας ενώ αυτή καθαυτή η έναρξη - με πρωτοβουλία Καμμένου - της σε εξέλιξη δικαστικής διαδικασίας θέτει την Ελευθερία του τύπου (άρα και του λόγου) υπό άμεση αμφισβήτηση.

    Από τα #1, #2 & #3 προκύπτει με λογική αναγκαιότητα το εξής:

    Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και οι θεσμικά προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες - νομίμως εκκινούμενες από τον οποιοδήποτε πολίτη (στην περίπτωση μας τον Καμμένο) - οδηγούν σε άμεση μείζονα προσβολή της θεμελιακά συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του λόγου - του ακρογωνιαίου λίθου της δημοκρατικής πολιτείας.

    Συνεπώς μιλάμε για μια μείζονα θεσμική ανωμαλία ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ. Άρα για κατάσταση που πρέπει ΑΜΕΣΑ να αρθεί αφού διαταράσσει την εσωτερική συνέπεια του νομικού μας συστήματος με ανυπολόγιστες δυνητικές πολιτειακές συνέπειες.

    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ λοιπόν οι υπογράφοντες "τα υψηλής ποιότητας" υποστηρικτικά για τον Πετρουλάκη άρθρα στα οποία αναφερθήκατε επ' αυτού?

    Διότι ΑΥΤΟ είναι το ουσιαστικό θέμα - πέραν της περιπτωσιολογίας - ΕΑΝ φυσικά ισχύουν τα #1, #2 και #3 όπως τόσο εσείς όσο και η dream team υποστηρικτών Πετρουλάκη ισχυρίζεται.

    Ο επαρκώς απαντών κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούν ωρολόγιον έχουμε. Χρυσούν κανόνα αγνοείτε. "Ό συ μισείς, ετέρω μη ποιήσεις". Ο Καμμένος που θίγεται με το παραμικρό, εξαπολύει μηνύσεις και αγωγές για να κατατρομοκρατήσει τους πάντες. Νομικό θέμα δεν υφίσταται - υπάρχει θέμα εφαρμογής των νόμων. Η αγωγή αυτή έπρεπε να έχει πάει στο αρχείο. Αλλά και οι δικαστές φοβούνται.

      Διαγραφή
    2. Γιατί λοιπόν οι dream team των υποστηρικτών Πετρουλάκη δεν στρέφεται ενάντια στους δικαστές - αφού αυτοί είναι η πηγή της ανωμαλίας σε θεσμικό επίπεδο κατά την γνώμη σας - ξεμπροστιάζοντας τους μπροστά στην κοινή γνώμη?

      Γιατί ΕΣΕΙΣ δεν το πράξατε στο κυρίως άρθρο σας αλλά το ψιθυρίζετε στην νιοστή υποσημείωση του κειμένου σας - και μόνον αφού βρεθήκατε σε πλήρες αδιέξοδο από τις εσωτερικές αντιφάσεις της "υπερ πετρουλάκη επιχειρηματολογίας"?

      Διαγραφή
  25. Αγαπητέ Forcibly,

    Έχει δικαίωμα ο Καμμένος να προσφύγει στα δικαστήρια? Και βέβαια το έχει.

    Εμείς ως πολίτες τί θέλεις να κάνουμε? Να νίψουμε τας χείρας μας και να πούμε "ας τα βρει το δικαστήριο"? Δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι κατά τη γνώμη μας, το να μηνύεις κάποιον για 1 εκατομμύριο επειδή ανέφερε απλά στο κείμενό του μία πασίγνωστη διάμαχη για κότερα και για Γεωργαλάδες, δεν συνιστά τίποτα άλλο από απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης?

    Για το εάν αξίζει ο τύπος, και κατ᾽επέκτασιν οι δημοσιογράφοι, ειδική μεταχείριση από το νόμο, η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ. Αυτήν τη θέση την έχουν πάρει τα πλέον προοδευτικά συντάγματα σε όλο τον κόσμο. Πάνω στη ζυγαριά που βάζει ο δικαστής τα ζητήματα που πρέπει να κρίνει, το δικαίωμα στη γνώμη (και το άρθρο του Πετρουλάκη είναι άρθρο ΓΝΩΜΗΣ, όχι ρεπορτάζ) πρέπει να ζυγίζει πολύ βαριά, και να είναι κολάσιμο μόνο εάν δημιουργεί πραγματική, σοβαρή και απτή ζημιά σε αυτόν εναντίον του οποίου καταφέρεται. Στην περίπτωση του Καμμένου, που είναι δημόσιο πρόσωπο, φορέας δημόσιας εξουσίας και απολαμβάνει μάλιστα και κοινοβουλευτική ασυλία, ο πήχυς μπαίνει ακόμα ψηλότερα. Ο Πετρουλάκης προφανώς και δεν ζημίωσε τον Καμμένο σε τίποτα.

    Κατά τη γνώμη μου, εάν λειτουργούσε η δικαιοσύνη σωστά, θα την είχε απορρίψει τη μήνυση του Καμμένου αυτομάτως ως προφανώς αβάσιμη, αντί να τον ταλαιπωρεί τον Πετρουλάκη δυο χρόνια τώρα. Εκεί εἰναι και η ουσία της υπόθεσης, όπως το αναφέρει και ο κάππα παραπάνω. Στο καψώνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει κοινός τόπος στις απόψεις μας. Άλλωστε όπως έγραψα και παραπάνω:

      //Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο Πετρουλάκη και Θεωρώ την προσφυγή στα δικαστήρια του Καμμένου πραγματική ντεκαντάνς - ΟΜΩΣ διαφωνώ με την ευρύτατα διαδεδομένη επιχειρηματολογία που και ο οικοδεσπότης χρησιμοποιεί για να στηρίξει την, εν τέλει σκοπούμενη, δημοσιογραφική ΑΣΥΔΟΣΊΑ.//

      Έχω μια μόνον απορία:

      Οι υπερασπιστές Πετρουλάκη - αυτοί οι αμερόληπτοι, μη κινούμενοι από ταπεινά ελατήρια αγνοί άνθρωποι, με τις "βαριές υπογραφές" και τα "υψηλής ποιότητας κείμενα" - γιατί εξαίρεσαν από την κριτική τους τις δικαστικές αρχές αν αυτές κάπου έσφαλαν κατά την προδικασία (σημειώνω ότι επρόκειτο για αγωγή και όχι για μήνυση)?

      Διαγραφή
    2. Νομίζω την πιο κατάλληλη απάντηση σ' αυτό το ερώτημα την δίνει ο Disposition21 παρακάτω. Αντιπολίτευση κάνουν.

      Διαγραφή
  26. Μιά στιγμή, η κυρία Γεννηματά που γράφει: "Η αγωγή εναντίον του Α. Πετρουλάκη είναι δείγμα της αλαζονείας του κ Καμμένου.." δέν είναι η ίδια που πρίν λίγες μέρες έκανε αγωγή εναντίον του Βαξεβάνη για την αναφορά του ονόματός της στην λίστα Μπόργιανς ;

    Αυτή η αγωγή - πολιτικού προσώπου εναντίον δημοσιογράφου - θεωρείται "ηθική", νομιμοποιημένη, δίκαιη ενώ του Καμμένου υπερβολική και ανήθικη ; Αρχηγός κόμματος είναι κι ο ένας και η άλλη, για την μία γράψανε πως έχει λεφτά κρυμμένα στο εξωτερικό, για τον άλλον οτι είνα μέθυσος και ο γιος του σχεδόν τρομοκράτης.

    Ψάχνω να δώ κάποια οργισμένη (ή μή) αντίδραση του κ. Πετρουλάκη για την αγωγή της κ. Γεννηματά εναντίον του συναδέλφου του Βαξεβάνη, αλλα μάλλον δέν ψάχνω σωστά. Άς με βοηθήσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @kaliotsk

      Ο Βαξεβάνης έκανε συγκεκριμένη καταγγελία. Η Γεννηματά κάλεσε με αυτήν την αγωγή, το Βαξεβάνη να αποδείξει ενώπιον της Δικαιοσύνης τα λεγόμενά του.

      Ο Πετρουλάκης έγραψε ένα άρθρο γνώμης. Δεν προέβη σε κάποια καταγγελία.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Λάκωνα, με αγωγή καλείς τον καταγγέλλοντα να αποδείξει τα λεγόμενά του ; Χάθηκε η μήνυση ; Σώνει και καλά...λεφτά ;

      Επίσης : Άν έγραφε άρθρο "γνώμης" ο Βαξεβάνης, λέγοντας οτι ακούγονται φήμες για την συμμετοχή της Γεννηματά σε λίστες, αυτή θα αντιδρούσε διαφορετικά ;

      Λάκωνα, όπως καταλαβαίνεις πολλοί απο μας εδώ δέν είμαστε φίλοι ή απολογητές του Καμμένου σώνει και καλά, απλά παραστριμώχνεται η κοινή λογική μερικές φορές, πώς να το κάνουμε ! Να υπερασπίζεται ο Βενιζέλος τον Πετρουλάκη δέν είναι κομμάτι σουρεαλιστικό ;

      Διαγραφή
    3. Η αγωγή ειναι ειδική νομική διαδικασία γι αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις. Διαφέρει από τη μήνυση, ενώ δεν ξερω (και δε με ενδιαφέρει κιολας) αν επιδέχεται πάντα χρηματικής αποζημίωσης.

      Δεν ειναι άρθρο γνώμης το "ακούγονται φήμες". Αν εισαι δημοσιογράφος δεν γραφεις έτσι τη γνώμη σου, νομίζω ότι μπορείς να διωχθείς ποινικά (ή να σε καλέσει και ο εισαγγελέας) αν δεν εχεις στοιχεία να υποστηρίξεις πολύ σοβαρές καταγγελίες.

      Διαγραφή
  27. Εδώ συζητάμε για το συγκεκριμένο άρθρο του Πετρουλάκη, το οποίο αναδημοσίευσα για να το ξέρουν όλοι. Ούτε για την Γεννηματά συζητάμε ούτε για τον Βαξεβάνη - ή το τι έγραψε ο ένας και ο άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τα παραληρήματα του κ.Καμμένου είναι γνωστά και η αγωγή του κατά του κ.Πετρουλάκη είναι φυσικά απαράδεκτη.

    Από την άλλη όμως, τo γεγονός ότι τον κ.Πετρουλάκη στηρίζουν Γεννηματά, Βενιζέλος και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία δεν λέει απολύτως τίποτα. Αντιπολίτευση κάνουν. Δεν νομίζω πως τον στηρίζουν επειδή ενδιαφέρονται για την ελευθερία του λόγου του κ.Πετρουλάκη. Αν κάποιος έγραφε παρόμοιο άρθρο για αυτούς, το πιο πιθανό είναι πως θα κατέφευγαν κι αυτοί στη δικαιοσύνη εναντίον του δημοσιογράφου.

    Εξάλλου, επί υπουργίας Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ πέρασε ο νόμος 2328 ο οποίος έγινε «ακριβώς εργαλείο εκβιασμού, φίμωσης και αθέμιτου πλουτισμού από αυτούς που έχουν κάνει επικερδές επάγγελμα την υπεράσπιση της δήθεν θιγείσας τιμής και υπόληψής τους και το απόλυτο εργαλείο για δημόσια πρόσωπα ώστε να επιβάλουν τη λογοκρισία στην κριτική στην οποία δείχνουν σφοδρή δυσανεξία», όπως διάβασα σε άρθρο του κ. Μανώλη Βασιλάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι - τον ανέφερα κι εγώ τον νόμο Βενιζέλου, σε προηγούμενη απάντηση. Είναι τυποκτόνος. Ο Μανώλης Βασιλάκης υπήρξε θύμα του.

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς. Για το νόμο Βενιζέλου δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα
      zoi20

      Διαγραφή
    3. Άρα Forcibly Pseudonymous K2825 μόνο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ δεν υπάρχει. Αντίθετα - όπως έγραψε πριν κι ο οικοδεσπότης - υπήρξαν δημοσιογράφοι που έχασαν τα σπίτια τους. Πάψε λοιπόν να παριστάνεις τον αδέκαστο κήνσορα!

      Διαγραφή
    4. @Anonymous 13 January, 2017 15:48

      Αν και είμαι βέβαιος ότι θα προτιμούσες να παριστάνω τον μαλάκα αντί του κήνσορα, θα σε απογοητεύσω:

      Άρθρο του Γιάννη Μαρίνου περί δημοσιογραφικής ασυδοσίας ΟΚΤΩ (8) χρόνια μετά την ψήφιση των υποτιθέμενων τυποκτόνων νόμων Βενιζέλου ... Νόμοι Βενιζέλου (και όχι μόνον) που μετά την αναθεώρηση του 2015 προσαρμόστηκαν πλήρως στις απαιτήσεις της δημοσιογραφικής συντεχνίας (Ν.4356/2015 άρθρο 37 μου λέει ο γκούκλης) ...

      Διαγραφή
  29. Θυμηθείτε πώς έκλεισε το "Αντί" του Χρήστου Παπουτσάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Από απλή περιέργεια μίλησα, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, με νομικούς εταιρίας που συνεργάζομαι για το θέμα Πετρουλάκη και έμαθα τα εξής επί της διαδικασίας (αν διαβάζουν νομικοί ας με συγχωρέσουν για την μη τήρηση της επιστημονικής τους ορολογίας - δεν είμαι νομικός):

    1. Ο λόγος που ο Καμμένος δήλωσε ότι περιορίζει τις απαιτήσεις του από τα 2 εκατομμύρια στα 100 χιλιάρικα έναντι του Πετρουλάκη είναι, πιθανότατα, το ότι ο κυρ Πάνος υποχρεούται να προκαταβάλει το 1% των απαιτήσεων του ως νταβαντζιλίκι προς το ελληνικό κράτος οποιαδήποτε και εάν είναι η έκβαση της υπόθεσης (τουτέστιν 20.000 ευρώ για δικαστικό ένσημο αν επέμενε στην απαίτηση των 2.000.0000, χάσει ή κερδίσει).

    2. Στις αστικές υποθέσεις δεν υπάρχει προδικασία αντίστοιχη των ποινικών. Δεν υπάρχει έννοια ανάλογη του "εκ των προτέρων απορρίπτω την αγωγή ως αβάσιμη και την θέτω στο αρχείο" ΠΡΙΝ την διαδικασία του ακροατηρίου, όπως συμβαίνει στις μηνύσεις. Η αστική προδικασία δεν είναι παρά μια διαδικασία κατάθεσης και ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των διαδίκων και των δικαστηρίων όπου ΔΕΝ ελέγχεται η ουσία των ισχυρισμών καμίας από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στο ακροατήριο από τους (ή τον) δικαστή την ημέρα της δίκης.

    3. Μου επισήμαναν ότι θεωρούν σχεδόν αδύνατο η αγωγή να στρέφεται αποκλειστικά κατά Πετρουλάκη, θεωρούν δεδομένο ότι στρέφεται και εναντίον του μέσου που αρχικά δημοσιεύθηκε (ή και αναδημοσιεύτηκε) το σχετικό άρθρο. Αν αυτό ισχύει τότε η εμπλοκή του protagon.gr και του διασυνδεδεμένου αποκόμματος Θεοδωράκη εξηγεί πολλά για το μέτωπο κομματικής διαπλοκής που σχηματίστηκε από τις ορδές των υποστηρικτών Πετρουλάκη.

    Κατά την γνώμη μου τα παραπάνω ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ (αν διαβάζει κάποιος νομικός ας μας διαφωτίσει) καθιστούν ακόμα πιο άθλια την ενορχηστρωμένη απόπειρα υπεράσπισης της δημοσιογραφικής ασυδοσίας, της προσπόρισης κομματικών οφελών και του επηρεασμού της κρίσης του δικαστηρίου από την ετερόκλητη συμμαχία των "φιλο-πετρουλακικών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προ τριών ετών ο Καμμένος έχασε παρόμοια δίκη και καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρους του Αντρίκου Παπανδρέου. Για πολύ σοβαρότερη συκοφαντία, έχασε τη δική και πληρωσε 30 χιλιάρια.

      Ως εκ τούτου, ξέρει καλά ότι τα 2 εκατομμύρια ήτανε για το θεαθήναι. Τώρα ζητάει λογικά χρήματα.

      Βέβαια, για να καταδικαστεί ο Πετρουλάκης (που διέδωσε ότι ο Γεωργαλάς έγραψε τους λόγους και τα βιβλία του) θα πρέπει όχι μόνο να αποδειχθεί ψευδές το γεγονός αυτό, αλλά να αποδειχθεί και ότι ο Πετρουλάκης ήξερε ότι αυτά είναι ψέματα. Αρα, ο Πετρουλάκης ίσως τη γλιτώσει.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Forcibly Pseudonymous,γιατί τσουβαλιάζετε τους αντιπολιτευόμενους αρχηγίσκους με όσους απλά εκτιμούν το έργο και τις απόψεις του Ανδρέα Πετρουλάκη; "Ορδές"(!!!). Μήπως μας παρεξηγείτε; Το ετερόκλητον της "φιλο-πετρουλακικής" συμμαχίας ακυρώνει τη γνησιότητα των προθέσεων ενός εκάστου εξ ημών;

      Διαγραφή
    3. @Λάζαρος Τζιούτζιος

      Βεβαίως και έχετε δίκιο για το τσουβάλιασμα - όμως εστιάζω - εμπαθώς είναι αλήθεια - σε εκείνο που θεωρώ "κανόνα" και όχι στην "εξαίρεση".

      Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ τις ειλικρινείς και ευγενείς προθέσεις μέρους των υποστηρικτών Πετρουλάκη.

      Όμως εξετάζοντας τα πραγματικά περιστατικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μεγάλος μέρος των προβεβλημένων από τα ΜΜΕ φιλο-πετρουλακικων συσπειρώσεων έχουν αφανή ταπεινά ελατήρια, προσχηματικά έτσι χρησιμοποιώντας την ρητορεία περί "ελευθερίας του λόγου" για την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και τίποτα περισσότερο.

      Διαγραφή
  31. Αγαπητέ forcibly,

    Εξαιρετικά χρήσιμες παρατηρήσεις 1 έως 3.

    Όσο για το συμπέρασμά σου, φαντάζομαι ότι θα καλοδεχτείς και το δικαίωμα του Καμμένου, του Τράγκα, του Παπαδάκη και του Αυτιά να κάνουν μήνυση στον Δήμου για εξύβριση και συκοφαντία επειδή μέσω του μπλογκ του κάποιος ανώνυμος σχολιαστής ονόματι forcibly pseudonymus τους έχει προσάψει ῾γελοιότητα᾽, ᾽ντεκαντάνς᾽ και την ᾽ευθύνη για την κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία της χώρας᾽ (εάν θυμάμαι καλά έτσι το ανέφερες). Εάν το κάνουν αυτό, φαντάζομαι ότι θα έχεις την τιμιότητα να αποκαλύψεις το όνομά σου για να ασκηθεί η μήνυση εναντίον σου προσωπικά και όχι του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @sgvv

      Δεν θα χρειαστεί καν να αποκαλύψω ο ίδιος την πραγματική μου ταυτότητα. Στο 99.9% των περιπτώσεων οι αρχές μπορούν να διαπιστώσουν με ελάχιστο κόπο την πραγματική ταυτότητα του οποιουδήποτε από εμάς αν το θελήσουν ... Ανωνυμία στο διαδίκτυο έναντι κρατικών αρχών, πρακτικά, δεν υφίσταται.

      Διαγραφή
  32. Απαντήσεις
    1. Μα ο Θεοδωράκης ακόμα και ο Schulz ήταν μέρος της θεωρίας συνωμοσίας που ανέπτυξη η κυρία Καμμένου στο δικαστήριο: είχανε λέει καθοδηγήσει τον Πετρουλάκη να γράψει το άρθρο ώστε ο Τσίπρας να προτιμήσει το Ποτάμι αντί των ΑΝΕΛ. Εν τω μεταξύ το άρθρο γράφτηκε πολύ μετά την επιλογή του Καμμένου ως εταίρου.

      Διαγραφή
  33. Ως νοήμων αναγνώστης, αποχωρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο! Συμφωνώ. Έχω ήδη αποχωρήσει κι εγώ από ώρα. Δεν αντέχω άλλο Forcible...

      Διαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Θεοδωράκη πάντως τον κατηγόρησαν πολύ αυτά τα χρόνια, κυρίως ως φερέφωνο επιχειρηματία. Κατά τη γνώμη μου ανυπόστατα αφού δεν είδα πουθενά στοιχεία και σοβαρές αποδείξεις. Και ούτε μήνυση έκανε ούτε είδα κανέναν να τον στηρίζει ουσιαστικά.

      Διαγραφή
  35. Ας μάθουμε τώρα το πώς θαν το αντιμετώπιζε το θέμα συνολικά ο σιγηλός εκείνος που θα χρησιμοποιούσε την φιλοσοφία ως μέθοδον αυτοπροστασίας. Εκτός αν η υποτιθέμενη μέθοδος λόγια μόνον είναι στάσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.