Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017

Ο ζοφερός ορίζοντας της Κεντροαριστεράς






Τώρα που ο ΓΑΠ επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ ή μάλλον σε αυτό το παράξενο μόρφωμα που ονομάζεται Δημοκρατική Παράταξη, περιέχει τρία κόμματα, τρεις αρχηγούς και έναν ηγέτη, το θέμα της Κεντροαριστεράς περιπλέκεται αντί να ξεκαθαρίζει. 

(Τα τρία κόμματα: ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Δημοκρατική Αριστερά. Οι αρχηγοί: Γεννηματά, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος. Ο ηγέτης: Βενιζέλος – ο μόνος εκεί μέσα που έχει μία ηγετική προσωπικότητα – αν και παραμένει πολύ ελλιπής σε λαϊκό έρεισμα.

Απέξω υπάρχουν σημαντικές μονάδες: Το υπόλοιπο Ποτάμι με αρχηγό και αξιόλογα στελέχη, η Διαμαντοπούλου, ο Ραγκούσης, ο Φλωρίδης, ο Θεοχάρης, κ. α.

Και υπάρχει – κυρίως – ένα πλήθος ψηφοφόρων που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπιστεύονται την Ν.Δ. (έστω κι αν αρκετοί συμπάθησαν τον Μητσοτάκη – αλλά ένας κούκος…) και ψάχνονται.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για το μέλλον της χώρας.

Τι θα γίνει με την Κεντροαριστερά; Της λείπουν πολλά. Προς το παρόν έχει μόνο δυνητικούς ψηφοφόρους. Αλλά δεν έχει ένα πειστικό και δυναμικό ηγέτη, μία συνεκτική ηγετική ομάδα, ούτε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα.

Υπάρχει ελπίς;

75 σχόλια:

  1. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο 7+7 του Ρουσόπουλου. Πολύ ωραίο θέαμα-προβληματισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραφράζοντας τη φράση γνωστού δημοσιογράφου, χαρακτηρίζω τη κεντροαριστερά ως σοβαρό σύριζα, και αδυνατώ να δω κάποιο μέλλον σε αυτούς που φέραν την καταστροφή. Δηλαδή πως είναι δυνατόν οι θεμελιωτές του κρατισμού, αμετανόητοι εραστές της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας που μας έφερε εδώ να μεταμορφωθούν σε κάτι το χρήσιμο? Συνεχίζουν να ψάχνουν ηγέτες, μεσσίες λες και είναι θέμα διαχείρισης το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

    Και το πρόβλημα δεν είναι άλλο από το τέρας του κρατισμού, που λειτουργεί ως εργαλείο μαζικής αποβλάκωσης της νέας γενιάς. Η ελπίδα της σταθερής δουλειάς, 9-5, δίχως ευθύνες δίχως άγχος και αν είναι δυνατόν δίχως δουλειά. Και από πάνω ο μεγάλος πατερούλης ο ηγέτης να μοιράζει ανάπτυξη.

    Το πρόβλημα δεν είναι ο ηγέτης, το πρόβλημα είναι η αριστερά: απλά δεν λειτουργεί. Είναι κόντρα στη φύση του ανθρώπου, είναι η μάσκα της τεμπελιάς. Ο παγκοσμιοποιημένος στίβος θέλει ανθρώπους ανταγωνιστικούς, που να μπορούν να σταθούν παντού, να θέλουν να αναλάβουν ρίσκα. Το δικό μας ΚΡΑΤΟΣ παράγει ανεύθυνα, τρομαγμένα πλασματάκια που θέλουν ένα γίγαντα ηγέτη (κάτι σας τον σούπερ μπαμπά), να κρυφτούν κάτω από τη φτερούγα του. Αριστερά : ένα λάθος σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο πάνω σχόλιο του Elias περιέχει μια πολύ ουσιαστική και παραστατική αντιπαράθεση δύο ριζικά διαφορετικών μοντέλων για τον άνθρωπο και τη σχέση του με την εργασία (και με τη ζωή γενικότερα):

      a) από τη μια πλευρά (την "αριστερή", ας πούμε):

      "Η ελπίδα της σταθερής δουλειάς, 9-5, δίχως ευθύνες δίχως άγχος και αν είναι δυνατόν δίχως δουλειά."

      b) από την άλλη πλευρά (την καπιταλιστική / φιλελεύθερη / νεο-φιλελεύθερη [έτσι κι άλλιως το ίδιο είναι στην ουσία)]:

      "Ο παγκοσμιοποιημένος στίβος θέλει ανθρώπους ανταγωνιστικούς, που να μπορούν να σταθούν παντού, να θέλουν να αναλάβουν ρίσκα."

      Και αναρωτιέμαι: Ποιοι άνθρωποι (σε αυτά τα δύο μοντέλα) είναι οι πραγματικά "φιλελεύθεροι" (δηλαδή εκείνοι που αγαπούν την ελευθερία) και ποιοι είναι εκείνοι που πέφτουν θύμα μιας "μαζικής αποβλάκωσης" (και – με αυτόν τον τρόπο – υποδούλωσης); Ποιο από τα δύο μοντέλα είναι "κόντρα στη φύση του ανθρώπου"; Ποιο σύστημα "παράγει ανεύθυνα, τρομαγμένα πλασματάκια";

      Με άλλα λόγια: Ποια νέα γενιά είναι πιο κοντά "στη φύση του ανθρώπου"; Εκείνη της Ελλάδας με τον κρατισμό της (κεντρο)αριστεράς και με τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία (όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με τον Elias) ή εκείνη π.χ. της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή της Κίνας;

      Σκεφτείτε το, κύριοι Elias, Δήμου κλπ.!

      Διαγραφή
    2. Για σας λοιπόν η αριστερή δουλειά, η ιδανική, είναι αυτή:
      "Η ελπίδα της σταθερής δουλειάς, 9-5, δίχως ευθύνες δίχως άγχος και αν είναι δυνατόν δίχως δουλειά."
      Αλλά αγαπητέ φίλε δίχως δουλειά δεν παράγεται τίποτα. Έτσι κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Αυτό που περιγράφετε σαν ιδανικό είναι η ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ! Και βέβαια είναι ιδανική κατάσταση για τον εργαζόμενο. Αλλά για την χώρα του είναι καταστροφή.

      Διαγραφή
    3. Το φυσιολογικό είναι 3 μέρες από 4 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Δουλειά και ελεύθερος χρόνος για όλους. Εννοείται φυσικά ότι δεν θα υπάρχει πόλεμος και άχρηστες, γραφειοκρατικές, δηλαδή πολεμικές, απασχολιές.

      Διαγραφή
    4. Πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Oxfam:

      "Just 8 men own same wealth as half the world"
      Δελτίο τύπου (αγγλικά)

      Απόσπασμα:
      "Eight men own the same wealth as the 3.6 billion people who make up the poorest half of humanity..."

      Ολόκληρη η έκθεση (και άλλο υλικό):
      Έκθεση (αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά)

      Μπροστά σε τέτοια δεδομένα: Δίκιο έχει ο κάθε τεμπέλης!

      Δεν συνεχίζω γιατί διαφορετικά το σχόλιο θα γίνει πάλι ad hominem και ο Ν.Δ. θα το κόψει ...

      Διαγραφή
    5. Αν όμως - όπως ο Γκαίητς και ο Μπάφετ - οι πλούσιοι αυτοί μοιράζουν το 95% της περιουσίας τους στους μη έχοντες (έχουν δεσμευθεί) τότε τόσα χρόνια δούλευαν για τους άλλους.

      Διαγραφή
    6. @ Anonymous:

      Αυτό το γελοίο τροπάριο – με τους φιλάνθρωπους πλούσιους που τους χρωστάει τόσο πολλά η ανθρωπότητα – επίσης το γνωρίζουμε πια από τους απολογητές του συστήματος. Να στην τύχη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον ίδιο τον Νίκο Δήμου:

      Αντιπαθείς ευεργέτες

      Απλώς διαφωνείτε λίγο ως προς το ποσοστό της γενναιοδωρίας του αγαπημένου σας Bill Gates: Το 95% της περιουσίας του μοιράζει; Μα γιατί είστε τόσο φειδωλός, ανώνυμε; Ακολουθήστε το παράδειγμα του Ν.Δ. που μας πληροφορεί ότι το κοινό είδωλό σας

      "έχει τάξει το 99% της περιουσίας του".

      Ποιος προσφέρει περισσότερα στην αγιοποίηση των πλουσίων; Άραγε με λίγη προσπάθεια θα φτάσουμε στο 99,99%;

      Μα πόσο διεστραμμένος και αποκρουστικός είναι αυτός ο κόσμος ...

      Διαγραφή
  3. Η κεντροαριστερά στην ελλαδα έχει αντικατασταθεί από την σκληρή αριστερά, τον συριζα που μπορεί αυτό το καιρό να μην έχει έρεισμα όμως παραμένει σε σχέση με τα κεντροαριστερά κόμματα πιο ψηλά. Το ποτάμι πήγε να ξεκινήσει κάτι καλό αλλά στην πορεία παρεκλινε και τώρα κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής. Πιστεύω πως αυτα τα κόμματα δεν πρόκειται να κάνουν ξανά μεγάλη την κεντροαριστερά, χρειαζεται μία αναβάθμιση(οπως λεμε στο pc) οπου δεν θα συνδέεται με πρόσωπα προηγούμενων χρόνων ή δεκαετιών. Χρειαζόμαστε στην ελλαδα μία υγιής κεντροαριστερα( δεξιά δεν ψηφιζω ούτε μου πάει να ψηφίσω). Βέβαια τα τελευταία χρόνια η άκρα δεξιά ξαναπαίρνει κεφάλι στις χώρες τις Ε.Ε όπως και στην αμερικη με τον τραμπ( τελικά υπάρχει χειρότερος πρόεδρος από τον μπους). Το παράδειγμα της σουηδιας όπου μετα το β παγκόσμιο πόλεμο τις περισσότερες φορές κυβερνάει η κεντροαριστερά είναι καλό γιατί βλέπουμε τι επίπεδο ζωής έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Οχι δεν υπάρχει.

    'Ισως δύο από τα ονόματα που αναφέρετε δεν υπήρχαν τα τελευταία 15 χρόνια που η Ελλάδα χρεοκώπησε. Είδα ξανά την Ανουσάκη τυχαία με την Φώφη, η μάζωξη ήταν εμετική για μένα. Ξανά μία από τα ίδια.

    Αρχίζω να πιστεύω ότι οι άγγλοι έπραξαν σοφά που φεύγουν από την ήπειρο.

    Η Ελλάδα βυθίζεται στα σκατά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και να σκεφτεί κανείς ότι καθαρά εκλογομετρικά, με το ισχύον εκλογικό σύστημα, ο χώρος αυτός μπορεί να συγκυβερνά 20 χρόνια, συνασπιζόμενος μια με τον έναν και μια με τον άλλον. Κάτι σαν την παλιά FDP. Αλλά βέβαια η Φώφη δεν είναι Γκένσερ. Kαι ούτε κανείς άλλος εκεί μέσα μου φαίνεται να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρόβλημα ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας. Η Σοσιαλδημοκρατία δεν τραβάει πουθενά. Πρέπει να υπάρξει μία νέα τοποθέτηση (θυμάμαι που ο οικοδεπότης είχε μιλήσει για την "κοινωνική οικονομία της αγοράς" του Λούντβιχ Ερχαρτ που πέτυχε το "οκονομικό θαύμα" της Γερμανίας). Κάτι τέτοιο μας χρειάζεται τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει ελπίς;

    ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ...
    Να ένας ανερχόμενος ηγέτης του κέντρου:

    https://www.youtube.com/watch?v=NnThBPIBFYg

    bonus:
    https://www.youtube.com/watch?v=9iLFEhOZXTI

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Κεντροαριστερά είναι πουλημένη στην Ε.Ε. Εμείς δεν θα κάνουμε Κεντροαριστερά και τις κατοχικές παραχαράξεις της ζωής μας. Απλώς θα διώξουμε τους ευρωδοσίλογους φονιάδες από τον ελληνικό ουρανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπαρχει ενα momentum στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας το οποίο προσπαθεί να εκμεταλευτεί η Φώφη: Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει κάνει στον τόπο, δε μπορεί να εκσυγρονιστεί. Ο κόσμος του χώρου αρχίζει να ξανακοιτά προς το πασοκ ως ενα κόμμα που αν μη τι άλλο κακώς του επιρρίπτεται η ευθύνη της χρεοκωπίας του '10. Γιατί είναι αλήθεια πως Ο ΓΑΠ λοιδορήθηκε όσο λίγους στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου. Η Ιστορία (σε όλες τις βασικές επιλογές του) τον έχει ήδη δικαιώσει.

    Κατα τα άλλα θα συμφωνήσω με ένα ανώνυμο σχόλιο πως η Σοσιαλδημοκρατία δεν τραβάει πουθενά. Ένας από τους λόγους που και το ΠΟΤΑΜΙ εξαφανίζεται.

    Κρατάτε μικρό καλάθι για τον Βενιζέλο. Το ότι είναι έξυπνος δε σημαίνει τόσα όσα θα θέλατε να σημαίνει. Είναι ο αρχιτέκτονας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, του τυποκτόνου νόμου που αναφέρατε σε προηγούμενη ανάρτηση, της Ατζέντας 16 υπέρ του κρατικού μονοπωλίου στην 3βάθμια εκπαίδευση. Το ότι χρησιμοποιεί ωραίες λέξεις δε σημαίνει ότι αυτά που λέει έχουν νόημα (συνήθως δεν έχουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για τον Βενιζέλο. Είναι περίεργο πως αυτός ο πράγματι ευφυής άνθρωπος έχει κάνει τόσα χοντρά λάθη. Όλα αυτά που αναφερατε συν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος με τον "Βασικό Μέτοχο". Το υπουργείο Πολιτισμού ακόμα δεν έχει συνέλθει από την θητεία του.

      Ο σημερινός του λόγος (υπάρχει περίληψη στο in.gr) έδειξε πως θα αποτελέσει εμπόδιο σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

      Για τον ΓΑΠ δεν συμφωνώ. Οι πρώτοι μήνες της πρωθυπουργικής του θητείας ήταν καταστροφικοί. Δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε. Μόνο στο Νταβός άρχισε να καταλαβαίνει. Από κει και πέρα δεν τον βαρύνουν τόσο οι πράξεις, όσο οι παραλήψεις του. Είχε παντοδύναμη πλειοψηφία και δεν τόλμησε να κάνει καμία μεταρρύμθιση. Ούτε καν να καταργήσει τους 300 δημόσιους οργανισμούς άνευ αντικειμένου που βρήκε ο Πάγκαλος!

      Διαγραφή
    2. "Δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε."

      Γιατί ποιος είχε καταλάβει ; Δεν ξέραμε καν πόσο ήταν το ακριβές έλλειμα πριν τον Απρίλη του '10 (ο Προβόπουλος ισχυρίζεται πως ειχε ενημερώσει πριν τις εκλογες του '09 για δηψίφιο νούμερο...τίποτα άλλο).

      Δεν ξέραμε ουτε καν ποσους δημοσιους υπαλληλους πληρώναμε. Τέτοιο κράτος άφησε ο Καταλληλότερος.

      " δεν τόλμησε να κάνει καμία μεταρρύμθιση"

      Η απογραφή του Ραγκούση ; Ο Καλλικράτης; Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ; Ο Νόμος Διαμαντοπούλου; Η μεταρρύθμιση στην Υγεία του Λοβέρδου (ηλεκτρονική συνταγογράφιση);

      οι 100 μεταρρυθμίσεις του ΓΑΠ

      Ο βασικός στόχος ήταν να μειώσει το έλλειμα όσο γινόταν πιο γρήγορα. Το πρώτο Μνημόνιο βασίστηκε (λανθασμένα) από τους δανειστές στο ότι το χρέος ήταν βιώσιμο. Ήταν τέτοιος ο πανικός ΗΠΑ και ΕΕ να μη σκάσει η Ελλάδα που ανάγκασαν το ίδιο το ΔΝΤ να παραβεί τους κανόνες του. Μιλάμε πάντα για την εποχή του 10 όπου δεν υπηρχε κανένας Ευρωπαϊκός Μηχανισμός στήριξης ESM και EFSF και ELA.

      Μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχανε διαρκώς βουλευτές, απέναντι σε μία αντιπολίτευση και μια κοινωνία που απλά δε μπορούσαν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μια κυβέρνηση που εν τέλει ανετράπει εσωτερικά.

      Διαγραφή
    3. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, ενώ ήταν σημαντικές, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την οικονομία. Ας αφήσουμε που πολλές από αυτές ενώ ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν δεν υλοποιήθηκαν ποτέ...

      Διαγραφή
    4. Μα τι μπορούσε να γίνει στην οικονομία παρά τη δραστική μείωση του ελλείματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία;

      Μιλάμε για τη μεγαλύτερη (συντεταγμένη) μείωση ελλείματος στα χρονικά.

      Τι άλλο να κάνει; Ο Καταλληλότερος είχε αφήσει μια κρατικοδίαιτη εθνική υπερ-κατανάλωση σε ένα νόμισμα το οποίο δε μπορούσε να υποτιμηθεί.

      Η δουλειά της όποιας επόμενης κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας ήταν μονόδρομος: Έπρεπε να σκάσει η φούσκα της Ελληνικής Οικονομίας (με εσωτερική υποτίμιση), ώστε να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη (η οποία βέβαια πότε δεν ήρθε, για άλλους λόγους).

      Καταστροφική απόφαση για τη μικρομεσαία οικονομία της χώρας ;

      ΝΑΙ, αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση.

      Πέντε πρωθυπουργούς μετά νομίζω πως είναι ώρα επιτέλους να το χωνέψουμε:

      Η καταστροφική πορεία της οικονομίας είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Καραμανλή (ηπια προσαρμογή, "αστο για αργότερα", greek statistics).

      Η αδυναμία της χώρας να βγει απο την κρίση 7 χρόνια τώρα, είναι αποτέλεσμα της μεταπολιτευτικής νοοτροπίας και του Ανδρέα Παπανδρέου.

      Διαγραφή
    5. Για την ευθύνη του Κώστα Καραμανλή συμφωνούμε απόλυτα - το έχω γράψει πολλές φορές, και σε αυτό το blog.

      Και με το τελικό σας συμπέρασμα συμφωνώ!

      Διαγραφή
  10. Elias15 January, 2017 11:38

    ................
    Η ελπίδα της σταθερής δουλειάς, 9-5, δίχως ευθύνες δίχως άγχος και αν είναι δυνατόν δίχως δουλειά.
    ................

    Το να επιζητά κανείς σταθερότητα στην εργασία σου, οκτάωρο και όχι άγχος (σχολιάζω ορισμένα από τα σημεία που θίξατε), είναι κακό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλά όπως έγραψα παραπάνω - χωρίς δουλειά δεν παράγεται τίποτα!

      Διαγραφή
  11. Οσοι κατα καιρους προσπαθησαν να κανουν κατι αποδειχτηκε οτι ηταν αχρηστοι. Και κυριως οτι επαιζαν παιχνιδια στις πλατες οσων ζητουν εναλλακτικες λυσεις απο αυτες που υπαρχουν τωρα. Η γνωμη μου ειναι οτι κανεις απο αυτους δεν βαζει τη χωρα πανω απο το τομαρι του. Αλλα το σημαντικο ειναι αλλου: Πιστευει κανεις οτι σε στιγμες τετοιας κρισης μπορει να εχει πολλες εναλλακτικες, και πολλα περιθωρια ελιγμων; Μονο ενας χαζος θα πιστευε κατι τετοιο. Επομενως το θεμα δεν ειναι κεντροδεξια η κεντροαριστερα, αλλα να βρεθουν καμμια 30αρια ατομα που θα πουν την αληθεια στον κοσμο και θα κανουν αυτο που πρεπει. Η προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι απο ολους αυτους που περιφερονται στην πιατσα δυσκολα βρισκονται 30 που να μην εχουν πειραγμενο το μυαλο τους και να μην ειναι τομαρακηδες. Και αυτο ειναι το μεγαλο προβλημα τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τελειώνουμε με το φουμάρισμα που λέει ότι μπορεί να φτάσει και να μας πει την αλήθεια ο βαρβαρότερος βασανιστής της ζωής.

      Διαγραφή
  12. Ούτε εδώ, ούτε πουθενά στον κόσμο, δεν φέρει ελπίδα (για τους πολίτες) οτιδήποτε έχει τη λέξη Αριστερά. Έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κόμμα. Ακόμα και η αναρχία θα λειτουργούσε καλύτερα στην Ελλάδα (σε σύγκριση με την σοσιαλιστικοαριστερή κουλτούρα του τεμπέλη που επικράτησε τα τελευταία 35 χρόνια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η σημερινή Ομιλία Βενιζέλου αποτελεί κατά την γνώμη μου μνημείο νέου πολιτικού λόγου. Σύντομος, ουσιαστικός, συνεκτικός, ακριβής - και επαρκώς εμπαθής για να διεγείρει το κομματικό του ακροατήριο, προειδοποιεί για τις ζοφερές επερχόμενες εξελίξεις ... και καταθέτει την δική του αντιπρόταση.

    Βεβαίως οι "αμερόληπτοι" δημοσιοκάφροι τιτλοφορούν μια υποδειγματική πολιτική ομιλία που αφορά στο μέλλον της χώρας (εκ των πραγμάτων εξαρτώμενου ΚΑΙ από την ανασύσταση του θιάσου που αποκαλείται "κεντροαριστερά") με κεφαλίδες τύπου "«Καρφιά» Βενιζέλου κατά Παπανδρέου στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασα από περιέργεια την ομιλία. Να πω την αλήθεια δεν βρήκα τίποτα αξιόλογο.

      Εκτός αν ψάχνουμε για πολιτικό αναλυτή για να προσληφθεί σε κάποια εφημερίδα.

      Διαγραφή
    2. @Κ2825. Μα δεν είναι δημοσιογράφοι. Ο νους τους δεν είναι να βγάλουν είδηση αλλά να κάνουν προσωπικές δημόσιες σχέσεις. Ποια κορόϊδα τους ακούν ή τους παίρνουν σοβαρά δεν ξέρω. Το πρότυπό τους είναι ο Πρετεντέρης. Αυτός ο τύπος δεν έβγαλε ποτέ του ούτε μία είδηση. Καλούσε πολιτικούς και έκανε PR βγάζοντας λεφτά με αυτό. Είναι επόμενο το μόνο που να ακούν από το λόγο του Βενιζέλου να είναι εσωκομματικές έριδες μπας και πιούνε καφέ σε κάνα γραφείο να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους στο payroll.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με τον forcibly.

      Συναρπαστικά εύστοχος ο Βενιζέλος και ο ΜΟΝΟΣ, απελπιστικά μόνος, σήμερα στη Βουλή που συνεχίζει την παράδοση των παλιών, μεγάλων της αγορητών.

      Ορισμένα μόνο παραδείγματα: ῾οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν διαμορφώσει μια υδραργυρική αφήγηση που συμπεριλαμβάνει τα πάντα και το αντίθετό τους῾...᾽οι τράπεζες δεν λειτουργούν ως κατά κυριολεξία τράπεζες που δέχονται καταθέσεις και χορηγούν δάνεια, αλλά ως τραπεζικά ΚΕΠ που διεκπεραιώνουν απλές εργασίες εξυπηρέτησης πολιτών᾽... ᾽Τη στιγμή του απόλυτου αδιεξόδου, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα γίνει από την κυβέρνηση αναγκαστικά, αλλά μετωπικά, διλημματικά, συγκρουσιακά, πάνω στο υπόστρωμα της απογοήτευσης, πάνω στο υπόστρωμα της απονομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής ιδέας και του ευρώ, στη συνείδηση όσων πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ενώ είναι αυτοί που έχουν να χάσουν τα περισσότερα.᾽

      Το ότι σε πολλούς o Bενιζέλος είναι αντιπαθέστατος οφείλεται πραγματικά, εν μέρει, στον ομολογουμένως αψύ και κακό χαρακτήρα του. Η αντιπάθεια που προκαλεί όμως αντανακλά κατά τη γνώμη μου σε μεγάλο μέρος και το κόμπλεξ των πολλών που νοιώθουν πόσο υπερτερεί διανοητικά απέναντί τους.

      Διαγραφή
    4. Πίστη όχι στους ηγέτες Βενιζέλους. Ξέρουμε να διαιρούμε τα μολ με τον όγκο και να βρίσκουμε συγκέντρωση. Δε ζούμε στα σπήλαια.

      Διαγραφή
    5. @sgvv

      Εμένα ο Βενιζέλος μου είναι αντιπαθής από τις πράξεις του ως Υπουργός.

      Ελπίζω κάποτε να μάθουμε να κρίνουμε τον πολιτικό (τις πολιτικές) από τα πεπραγμένα (αποτελέσματα) και όχι από τα λόγια (προθέσεις).

      Διαγραφή
    6. Λάκωνα, δεν διαφωνώ μαζί σου σ' αυτό.

      Το δεύτερο μνημόνιο και το PSI πάντως, που έγινε επί υπουργίας Βενιζέλου, εγώ δεν θα το αποκαλούσα αποτυχία. Το αντίθετο.

      Αλλά και πέρα από τα πεπραγμένα του Βενιζέλου, στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα τόση έλλειψη ποιότητας πολιτικού λόγου, που παρουσίες σαν τη δικιά του είναι κατά τη γνώμη μου πολύτιμες. Σπανίζουν σήμερα οι πολιτικοί μας που μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στην Ευρώπη. Ο Βενιζέλος είναι αναμφισβήτητα ένας από αυτούς.

      Διαγραφή
    7. Ο Ε. Βενιζέλος είναι το παράδειγμα του πολιτικού από το οποίο διδασκόσμαστε ότι η ευφυϊα στην πολιτική οφειλεί να ειναι αποκλειστικά και μόνο εργαλείο δουλειάς. Οτιδήποτε άλλο είναι τροχοπέδι.

      Ο Α. Παπανδρέου έλεγε πως όλο το μυαλό του Βενιζέλου είναι στο στόμα του (γι αυτό και τον είχε κάνει κυβερνητικό εκπρόσωπο αν θυμάστε στην τελευταία του κυβέρνηση). Τώρα σε σχέση με τον Α. Παπανδρέου, ο Βενιζέλος δεν είναι μόνο λιγότερο ευφυής αλλά θεωρεί τον εαυτό του ελιτ (κάτι που ο Α. Παπανδρέου δεν το έκανε για τον εαυτό του ποτέ). Διαχρονικά ο Βενιζέλος, δεν ανέχεται συνομιλητές, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί κατώτερούς του. Σε σημείο που χάνει την ψυχραιμία του και δείχνει πόσο ελιτιστή θεωρεί τον εαυτό του.

      Η απώλεια ψυχραιμίας, σε συνδιασμό με την εξοργιστική αυτοπεποίθηση είναι όμως και η ταφόπλακα των όποιων ηγετικών φιλοδοξιών. Δε γίνεται να προχωρήσεις έτσι (σε οποιαδήποτε χώρα).

      Όσο δεν το καταλαβαίνεις αυτό, τόσο πιο βλάκας, στην πραγματικότητα, είσαι !!

      Παραδείγματα:

      1. Ο "Φραπές του Ρέλου" με τον οποίο έχασε την προεδρία του ΠαΣοΚ το 2007.

      2. Το επικό απολύτως .

      3. Τα διάφορα ξεσπάσματα, τα οποία όσο σωστά και αν είναι, καταδεικνύουν απήθμενη αλλαζονεία.

      Ο Βενιζέλος έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, ότι δε μπορεί προσωπικά να χωνέψει πώς μια ολόκληρη χωρά τολμάει να μην υποκλίνεται στο μυαλό του.

      Αυτήν του τη βλακώδη αδυναμία δε θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να την κατανοήσει κάποιος και φυσικά να την εκμεταλευτεί. Αυτό ακριβώς άλλωστε έκαμε ο ΓΑΠ. ΈΤσι έπαιζε το Βενιζέλο, όπως ήθελε από το '04 και μετά. Τόσο απλά, τόσο έξυπνα ! Ακόμα και η παράδοση στην προεδρία του ΠαΣοΚ το '12 ηταν η απόλυτη εκδίκηση του Παπανδρέου:

      Όλο το πολιτικό κεφάλαιό του ο Βενιζέλος το εξόδεψε ως κολαούζος άλλων κυβερνήσεων (Παπαδήμου και PSI ή Σαμαρά και έξοδος με πιστοληπτική γραμμή). Το μόνο το οποίο θυμάται πλέον ο κόσμος ως πολιτική του παρακαταθήκη ειναι το ΕΤΙΔΕ (πρωην ΕΝΦΙΑ).


      Προσθέτω στα παραπάνω που συζητήσαμε με τον κύριο Δήμου τα εξής:

      α. Το PSI είναι μεγάλη επιτυχία αλλά δεν ειναι δικό του. Προέκυψε μετά από την αλλαγή του δόγματος ότι το ελληνικό χρέος δεν ειναι βιώσιμο και επετεύχθη με την ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το προσωπικό κύρος του Παπαδήμου.

      β. Η περίφημη πρότασή του, που επαναλαμβάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, για ανάγκη αυξημένης πλειοψηφίας στην κύρωση του 1ου Μνημονίου είναι σωστή. Επί της αρχής μόνο. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ανέφικτή. Η πρόταση είναι γνωστό πως δε θα περνούσε, και με τα δεδομένα της εποχής, θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές και άτακτη χρεοκωπία.

      Διαγραφή
    8. Έχουμε βρεθεί τρεις φορές δίπλα δίπλα σε πάνελ παρουσιάσεων ή συνεδρίων. Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει είναι τόσο υπεροπτικός σαν να σε βλέπει από ανάποδο τηλεσκόπιο. Κι όχι ειδικά εμένα - κι όλους τους άλλους πανελίστες - ανθρώπους πολύ γνωστούς και σημαντικούς. Αυτή η υπεροψία την οποία ακτινοβολούσε σε έκανε να εξοργίζεσαι στα καλά καθούμενα.

      Διαγραφή
    9. Να υπενθυμίσω, απλώς, ότι μιλάμε για ένα πολιτικό περιβάλλον που επέτρεψε σε περιπτώσεις όπως αυτές του Κωστάκη Καραμανλή, Γιωργάκη Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα να αναρριχηθούν και να παραμείνουν σε πρωθυπουργικές θέσεις.

      Καλώς ή κακώς στον πραγματικό κόσμο επιλέγουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μεταξύ των διαθεσίμων εναλλακτικών ... Και σε αυτό το πλαίσιο ο Ε.Βενιζέλος παραμένει, δυστυχώς για την χώρα, μια από τις βέλτιστες - συγκριτικά - επιλογές ...

      Διαγραφή
    10. Εμείς επιλέγουμε ορθολογικά. Το έχουμε και στο ipod μας.

      Διαγραφή
    11. Και παλι θα συμφωνησω με τον forcibly. Τα ελαττωματα, οι αδυναμιες και το βεβαρημενο παρελθον του Βενιζελου ειναι πασιγνωστα και δεν επιδεχονται αμφισβητηση. Αλλα, he has sound judgement on the things that matter. Και στην Ελλαδα αυτο ειναι το σημαντικο αυτην τη στιγμη.

      Διαγραφή
  14. Κ. Δημου . Επειδη σας διαβάζω πολλα χρόνια. σας θαυμάζω και σας εκτιμώ οσο λίγους, θα ηθελα να μοιραστώ μαζι σας την εμπειρία μου απο την διαδικασία επιλογής στελεχών που έτρεξε η Νεα Δημοκρατία του Κυριακου Μητσοτακη.

    Στην αρχή ήμουν δύσπιστος και διστακτικός και δεν μπορούσα ούτε να το φανταστώ οτι πρόκειται για κατι τόσο αξιοκρατικό.
    Εστειλα το βιογραφικό μου στο ananeosi.nd.gr, πέρασα συνεντεύξεις μέσω Skype και χωρίς να έρθω σε επαφή με κανέναν εκτός των υπευθύνων της διαδικασίας, βρίσκομαι σήμερα στην πολύ τιμητική και υπεύθυνη θέση να εχω επιλεγει στα πρωτα 15 στελεχη.
    Ο Κυριακος Μητσοτάκης κ. Δήμου αυτο που λέει το εννοεί και κοντά του εχει φέρει πολλούς μικρούς... κούκους! Δεν ξέρω κατά ποσο θα φερει την άνοιξη , αλλα σίγουρα απεχει πολυ απο αυτο που έχουμε συνηθίσει στην μίζερη πολιτική ζωή της χωρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημαντικό πράγμα της εργασίας και της ζωής και γενικότερο μοντέλο για τον άνθρωπο η κομματοκοπρόσκυλος αργομισθίαση.

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να μην γίνουμε φωλιά του κούκου...

      Διαγραφή
    3. Αισιόδοξο μήνυμα κύριε Λιολιόπουλε (σπάνιο πράγμα την σήμερον ημέρα). Μακάρι να είναι πολλοί οι νέοι κούκοι και να μην τους καταπιεί η παλιά νομενκλατούρα...

      Διαγραφή
    4. Τι ακριβως θα κανουν τα στελεχη και απο που θα αμοιβονται? Θα γινουν μετακλητοι αν βγει η ΝΔ? Και εγω στελεχος ειμαι, εχω υπαρξει συμβουλος του Βουλγαρακη.

      Διαγραφή
    5. Άρα οι σύμβουλοι του Βουλγαράκη ήταν αμέτοχοι στο Δημοτικό σκούλι.

      Διαγραφή
    6. Μετα την απομακρυνση απο το ταμειο ουδεμια......

      Διαγραφή
    7. Αυτό που λέτε είναι εξαιρετικό.
      Δυστυχώς όμως χρωστάτε 369 δις δολάρια ή 179,68% του ΑΕΠ σας.
      Η ζημιά έχει ήδη γίνει.
      Όσοι ικανοί και ικανές να μαζευτείτε δεν γίνεται τίποτε.

      Διαγραφή
    8. Ωραία!
      Μια και είσαστε τώρα "μέσα στα πράγματα", πείτε τους σας παρακαλώ, εκείνες τις λίστες που έστελναν από τα κεντρικά με τα άτομα που δικαιούται να διορίσει ατύπως ο κάθε βουλευτής, να τα στέλνουν πιο καθαρογραμμένα.
      Και δεν χρειάζεται να τα στέλνουν πλέον με φαχ - υπάρχουν και τα e - mail…

      Να οργανωθούμε λίγο ρε παιδιά !!!

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
  15. Κεντροαριστερά = η απάτη στο χρηματιστήριο, το swap. Κεντροαριστερά = ευρώ. Ευρώ = διάλυση της πατρίδας + γενοκτονία. Κεντροαριστερά = ναζισμός. Άρα, κεντροαριστερά = το βιεννέζικο: μοντέλων για τον άνθρωπο + τη σχέση του (ανθρώπου) με τη ζωή (γενικότερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τί πάρτυ κι αυτό του νέου-ΠΑΣΟΚ...
    Η Γεννηματά δεν έχει κανένα ηγετικό προσόν. Ο ΓΑΠ είναι και θα είναι αυτός που ήταν: [ελ]λιποβαρές παιδί. Ο Θεοχαρόπουλος ανύπαρκτο νεφέλωμα. Οι φωτογραφήσεις αν δεν είχαν τα χαμόγελα θα μπορούσαν να ανήκουν σε δεξιώση μνημοσύνου... Καμία ελπίς από το μερος αυτό. Πάνε για 2% όλοι μαζί. Μέχρι την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου θα μεσολαβησουν αιώνες "μέσα στη σφήκα και στο ξινόχορτο".
    Ως τότε ας αρκεστούμε στο δημοσιοϋπαλληλίκι του 9-5 της "πρώτηφοράαριστεροδεξιάς" χωρίς άγχος...
    Πιό μαύρο δεν γίνεται[διότι κάπου μεσα στο σκηνικό προβαλλει η Χρυσή Αυγή, ο "ματσάτος" Σώρρας και ο καταθλιπτικός διασκεδαστής Λεβέντης].
    Η Ν.Δ. δεν με πείθει. Το "Ποτάμι": Θεός σχωρέσ' τα πεθαμένα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως θα παρουν 2% - αφού και στις προηγούμενες εκλογές είχαν πιάσει το 6% και κάτι θα τσιμπίσουν ακόμα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - αλλά όχι αρκετά για να γίνουν ο τρίτος πόλος

      Διαγραφή
  17. Άρθρο γνώμης είναι αυτό, κ. Δήμου, ή επικήδειος λόγος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ένα άρθρο γνώμης μοιάζει με επικήδειο, τότε κάτι δεν πάει καλά με το αντικείμενό του...

      Διαγραφή
    2. Εφόσον μιλάτε για επικήδειο, καλό είναι να ξέρετε ότι οι τεθλιμμένοι συγγενείς ήδη τσακώνονται πάνω από τη σορό του τεθνεώτος. Ο Κ. Ζούλας γράφει στη χθεσινή "Καθημερινή" πως στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ διεκδικούν στο επόμενο συνέδριο της ΔΗΣΥ 5πλάσια ποσόστωση σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ και τη μισή του ΠΑΣΟΚ(βασιζόμενοι στα ποσοστά που είχαν τα τρία κόμματα στις τελευταίες εκλογές όπου είχαν κατέλθει αυτόνομα - Ιανουάριος 2015). Καταλαβαίνετε πόσο ζοφερότερο θα γίνει το τοπίο: ο ένας θα προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας, κάποιος θα επικαλεστεί δικαίωμα χρησικτησίας, ο τρίτος θα ωρύεται υπέρ των υιοθετηθέντων ορφανών...Κρίμα! Η πατρική περιουσία πρόκειται να εξανεμισθεί.

      Διαγραφή
  18. Ούτε το όνομα δεν θυμάμαι ποτέ: Θεοχαράκης; Θεοχαρίδης; Και αυτός ο (ανύπαρκτος) τύπος, είναι τώρα ισάξιος ‘πόλος’ του τότε πρίγκιπα Γιωργάκη. Μάλιστα μέχρι τώρα ήταν σημαντικότερος: ο Γιωργάκης χτυπούσε την πόρτα να μπει.

    Ένα παράδειγμα του πόσο ήρθαν τα πάνω-κάτω στο πολιτικό μας στερέωμα τα τελευταία χρόνια. Καλύτερα: πόσο τα πάνω ήρθαν κάτω και τα κάτω πήγαν ακόμα πιο κάτω. ΧΑ, Λεβέντης, Σώρρας, ποιος ξέρει τι άλλο.

    Είμαι Θεσσαλονίκη και πριν μερικές μέρες, με τα πολλά τα κρύα, πήγαινα με το λεωφορείο στο κέντρο. Είχαμε μπλοκάρει 40 λεπτά σε ένα σημείο και ο κόσμος πετούσε σκόρπιες κουβέντες.

    - Χάλια είμαστε!
    - Να το πεις στον Αλέξη.
    - Ο Αλέξης φταίει για όλα; Γιατί οι άλλοι έκαναν τίποτα καλό;
    - Ναι αλλά αυτός…
    - Ναι, ο Αλέξης για όλα.
    - Ναι, τους είδαμε τους άλλους.

    Μπορεί τις παραπάνω κουβέντες να τις είπαν 5-6 άτομα.

    Με έπιασε κατάθλιψη.

    Καμιά ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι ενδιαφέρον το ποσο λίγους αφορά το θέμα. Την ανάρτηση για τον Πετρουλάκη σε δύο μέρες την είχαν δει 6000, ετούτη εδώ μόνο 1260!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Elias15 January, 2017 11:38

    ................
    Η ελπίδα της σταθερής δουλειάς, 9-5, δίχως ευθύνες δίχως άγχος και αν είναι δυνατόν δίχως δουλειά.
    ................

    Το να επιζητά κανείς σταθερότητα στην εργασία σου, οκτάωρο και όχι άγχος (σχολιάζω ορισμένα από τα σημεία που θίξατε), είναι κακό;

    ReplyDelete
    Replies

    Anonymous15 January, 2017 23:37
    Ναι αλλά όπως έγραψα παραπάνω - χωρίς δουλειά δεν παράγεται τίποτα!


    .........

    Κύριε Ελίας τη μία, Ανώνυμους την άλλη, ειρμός δεν υπάρχει πάντως στα λεγόμενα σας... οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, δηλαδή εσείς νομίζετε ότι χωρίς να δουλεύει κανείς προκοβει η χώρα. Αυτό σχολίασα το"αν είναι δυνατόν χωρίς δουλειά."

      Διαγραφή
  21. Είναι ενδιαφέρον το ποσο λίγους αφορά το θέμα

    Κι όμως το θέμα αφορά πολύ περισσότερους απ' ότι φαίνεται.

    Δυο χρόνια μετά την πρώτη φορά αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλοροεί (15-20 %) και η ΝΔ δεν λέει να πάρει τα πάνω της (25-30 %). Πρώτο κόμμα είναι αυτό των αναποφάσιστων και αυτό βλέπουν όλοι όσοι προσπαθούν τώρα να ανασυντάξουν την "κεντροαριστερά". Βέβαια τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα, γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος, μη φθαρμένος, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

    Κι ένα σχόλιο-ερώτημα για τον Βενιζέλο: Είναι μακράν ο εξυπνότερος Έλληνας πολιτικός σήμερα. Όμως είναι και πολύ αντιδημοφιλής. Αυτό το προφανές σε όλους, αυτός (ο πανέξυπνος) δεν το βλέπει; Δεν το αντιλαμβάνεται; Κι έτσι όπως συνεχίζει αυτή τη συγκρουσιακή του συμπεριφορά, σε τι ελπίζει, τι περιμένει να συμβεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αντιδημοφιλής επειδή είναι έξυπνος και το δείχνει (αυτό δεν αρέσει στον κόσμο. Κι ο Ανδρέας ήταν έξυπνος και πολύ μορφωμένος - όμως το έπαιζε λαϊκός και έριχνε βόλτες). Επιπλέον είναι οργίλος, παρορμητικός και ενίοτε μοχθηρός. Όλα αυτά τον κάνουν αντιπαθή.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, η παρορμητικότητά του πρέπει να είναι αυτή που τον παρασύρει στα λάθη του.

      Διαγραφή
    3. Είναι και παλιοπασοκος, κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χειρότερη εποχή του Ανδρέα, συντάκτης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κτλ., κτλ., κτλ.

      Διαγραφή
  22. Τα χαμένα χρόνια περισσεύουν. Ποιος θυμάται την προπαγάνδα του έτους 2010, του έτους 2011. Αν με ρωτήσουν περί ΓΑΠ δεν ξέρω. Τι να ξέρω; Την επωδή του μύθου που σκοτώνει; Το πρωτοσέλιδο στην Ελευθεροτυπία, στα 2004, με το λαπτοπ; Να πώς προκαλούνται τα ιατρικά λάθη; Αν με ρωτήσουν όμως για Πάγκαλο; Ξέρω τα σαχλά σεξουαλικά υπονοούμενα του στα ραδιόφωνα (του κόσμου). Και τον βαριέμαι περισσότερο. Έως και ο δημοσιογράφος Τ. πήγε να τον βάλει να πει τις θηλυκές κατακτήσεις και να τον χλευάσει στο κοινό. Ίσως και να μην είναι της ζωής πράμα το να παραδέχομαι ασυμβατότητες. Δεν μοιράζομαι κοινή πατρίδα με αυτά τα τίποτα. Δεν γουστάρω να σωθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι δεν σας λένε.

    Το 32% των εξαγωγών σας είναι Refined Petroleum. Μονόλιθος.

    Το 32% των εισαγωγών σας είναι Petroleum (22% crude + 7% refined + 2% Gas)

    Με άλλα λόγια: Το ένα τρίτο του ΑΕΠ σας είναι πέντε οικογένειες.

    Αυτές οι πέντε οικογένειες είναι ΕΧΘΡΙΚΑ διακείμενες προς τη χώρα σας.

    Τολμήστε να κάνετε αιολική ή ηλιακή και θα δείτε τι θα πάθετε. Εδώ η Δανία, ποια η Δανία, έχει το 65% αιολική και μέσα στο ’17 θα πάει στο 90% ενώ μια ολόκληρη πόλη τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια. Σε χώρα χωρίς ήλιο! Η Δανία όμως δεν έχει πέντε νταβατζήδες. Η ελίτ της είναι φιλικά διακείμενη και αγαπά τη χώρα.

    Η οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία προσδοκιών. Για να φτάσετε πάτο και να πει κάποιος επενδυτής “θα πάω εκεί είναι φτηνά τώρα” θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, θα πρέπει πρώτα να ξεχαστείτε εντελώς και να σας ξανανακαλύψουν. Για τις επόμενες δεκαετίες δεν θέλει να ακούσει κανείς. Θα πρέπει όλες τις υποδομές να τις φτιάξετε μόνοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όχι εγγλέζικα Μπένυ: Each human cell contains about 2 m of DNA; yet the cell nucleus is only 5–8 mm in diameter. Tucking all this material into such a small space is the equivalent of trying to fold 40 km (24 miles) of extremely fine thread into a tennis ball.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε....(και για να δούμε τι μας περιμένει):

    Σύνθεση της (πρώην) Κυβέρνησης ΝΔ:

    (ένας κι ένας...)
    Προκόπιος Παυλόπουλος
    Γεώργιος Αλογοσκούφης
    Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος
    Πάνος Παναγιωτόπουλος
    Ευάγγελος Μπασιάκος
    Κώστας Καραμανλής
    Μιχαήλ Γεώργιος Λιάπης
    Γεώργιος Βουλγαράκης
    Βύρων Πολύδωρας
    Μανώλης Κεφαλογιάννης
    Θεόδωρος Ρουσόπουλος
    Φάνη Πάλλη-Πετραλιά
    Ευάγγελος Αντώναρος
    Δημήτρης Αβραμόπουλος
    Παναγιώτης Καμμένος κ.α.


    Ε, το ΠΑΣΟΚ με τους Τσοχατζόπουλος τους Παπουτσίδες και τους Λαλιώτες το ξέρετε πάνω- κάτω, τους του ΣΥΡΙΖΑ τους μάθατε πλέον οπότε...

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

    Μνημονια μεχρι να παγωσει η Κολαση !!!

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι Βενιζέλος τι Γιέλτσιν. Εμείς έχουμε μια χώρα αεριτζήδων-γραφειοκρατών νομικών, που ειδικεύονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η στιγμή της Κετροαριστεράς δεν είναι σήμερα….
    -----------------------------------------------------------------------------------------------

    Με το που έφυγε το καλοκαιράκι, έφερε στην Πρεσβεία και στο πανεπιστήμιο μεταθέσεις και αποχωρισμούς, φίλων και γνωστών, αλλά και αποχαιρετισμούς/συνεστιάσεις, στην πρώτη εκ των οποίων ερωτεύτηκα το άσπρο κρασί του Μπουτάρη (αφού δεν μου πείραξε στο στομάχι).

    Αλλά στα δύο τρία ποτήρια, ομολογώ ότι ζαλίστηκα, καθότι είμαι εντελώς άμαθος στο αλκοόλ. Μέχρις όμως να κοιμηθώ, είχα ξεζαλιστεί, όπως διαπίστωσα, νωρίτερα, βολτάροντας αργά τη νύχτα μετά των κατοικιδίων μου (δύο σκύλων και των δύο γάτων μας που μας ακολουθούν ως σκύλοι και αμφιβάλλω αν ξέρουν ότι δεν είναι σκύλοι, αφού μεγάλωσαν στην αγκαλιά του λαμπραντόρ μας...).

    Έτσι, παραξενεύτηκα που την επομένη το πρωί, μόλις σηκώθηκα, ένιωσα απίστευτο ίλιγγο! Μεταχρονολογημένο... μεθύσι; Είναι δυνατόν; Την μεθεπομένη τα ίδια. Την παράλλη χειρότερα, ώσπου έφτασα πλέον να ζω και να εργάζομαι με ιλίγγους που δεν μπορούσα να συνηθίσω, αλλά το προσπαθούσα, ομολογώ…

    Άλλος γιατρός έλεγε πως φταίει το στομάχι με το οποίο δεν διατηρώ πολύ εχθρικές σχέσεις, άλλος ενοχοποιουσε το θυρεοειδή ο οποίος ήταν στα σωστά του, και ο ύστατος την ψυχική μου ισορροπία, αφού ως γνωστόν ή στραβός είν΄ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε...

    Συνέχισα όμως να εργάζομαι κακήν κακώς μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, ώσπου κοιτάξαμε τη βιταμίνη D, τα επίπεδα της οποίας έπρεπε να είναι, στην χειροτέρα των περιπτώσεων, στο 37, κι εγώ ήμουν στο… 7.

    Μία φίλη γιατρός από πολύ μακριά (ευχαριστώ πολύ, Νίκο) με καθοδήγησε και από το περασμένο Σάββατο, προσπαθώ να συνηθίσω στη νηφαλιότητά μου!

    Εν τω μεταξύ, οι φίλοι των παλαιών καιρών έφυγαν άλλοι πικραμένοι κι άλλοι μουτρωμένοι που δεν τους αποχαιρέτησα. Τώρα που συνήλθα, άρχισα να τους τηλεφωνώ, ή να τους στέλνω μηνύματα ή χαιρετίσματα, εις μάτην... Μάλλον τσαντίστηκαν και ψυχράνθηκαν, γιατί άλλα είπαμε (πριν αρχίσει η ζαλάδα) για τραπεζώματα και συνεστιάσεις κι αλλιώς έπραξα. Με το δίκιο τους, δηλαδή.

    Τώρα οι άνθρωποι πήραν το δρόμο τους κι εκεί που είναι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και σιγά μη νοιαστούν για τις αλλοτινές ζαλάδες μου που με κρατήσαν μακριά τους, κι εκείνοι τους εξέλαβαν ω πρώιμη αμνησία, ότι τους ξέχασα πριν καλά καλά φύγουν...

    Κάπως έτσι, μου φαίνεται, νιώθει και η Κεντροαριστερά: ύστερα από ζαλάδα πέντε ετών, πήρε να συνέρχεται, ενθυμούμενη την κοινή λογική. Μόνο που ο άλλοτε κόσμος της εξέλαβε την πενταετή θολούρα της ως πλήρη μόνιμη και παθολογική σύγχυση και τώρα τη γράφει κανονικά και με το νόμο.

    Όπως θα έλεγε και ο… Ελιοτ:
    Η στιγμή της Κεντροαριστέρας ήταν... χτες.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ώσπου κοιτάξαμε τη βιταμίνη D,..."

      Ε, δε με ρώταγες;

      D.

      Διαγραφή
  28. Γράφετε όλοι ότι ο Βενιζέλος είναι έξυπνος. Μήπως μπερδεύετε εξυπνάδα με ευγλωττία; Και κάτι άλλο. Ο πολιτικός δεν χρειάζεται να είναι Αίνστάϊν (πράγμα που ο Βενιζέλος σίγουρα δεν είναι). Χρειάζεται α) να πείθει το λαό του για απαραίτητες θυσίες: αυτό ισχύει από την εποχή που ο Περικλής εκφώνησε τον Επιτάφιο Λόγο, β) να εκπαιδεύει τον λαό του για τις μέλλουσες τάσεις τις οποίες o ίδιος πρέπει να προσλαμβάνει σωστά και έγκαιρα. Στα α και β ο Βενιζέλος είναι μια μεγάλη κουράδα. Αντίθετα ο παλαιός Βενιζέλος (του οποίου το όνομα ο εν λόγω καπηλεύτηκε) ήταν genius.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν genius; Η ευφυΐα της ζωής έχασε την ουσία της; Απαρατήρητο στη φύση. Καταστροφικό.

      Διαγραφή
  29. Κάπου εδώ μπορεί να υπεισέλθει στη συζήτηση, διευρύνοντάς την, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, την ακόλουθη ρήση του οποίου ασπάζομαι πλήρως, τώρα που διάγω τη μέση ηλικία : "Προχωράω ακόμα περισσότερο στο ζήτημα των κινητών ψήφων ή ψηφοφόρων και αναρωτιέμαι τι τη χρειάζονται τη δημοκρατία όσοι ψηφίζουν πάντα το ίδιο κόμμα; Πολύ θα ήθελα να το ήξερα.[...] Υπόμνηση στους πολιτικούς για τη θεραπεία χρόνιας αρρώστιας. Αν θέλετε το καλό του τόπου σας, ποτέ μην κυνηγάτε τους αντιπάλους σας. Η κακοδαιμονία της Ελλάδας τα τελευταία εκατό- αλλά και περισσότερα- χρόνια ξεκινάει από αυτό, τη μάνητα ή την πικρία των κυνηγημένων. Μια ματιά γύρω σας(οποτεδήποτε ζείτε) φτάνει να σας βεβαιώσει για του λόγου το ασφαλές."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λορεντζάτος, ο Τερζάκης: συνδέσεις με τον Γ' Ελληνικό Πολιτισμό. Απωθητικοί.

      Διαγραφή
  30. Μία συμπλήρωση. Είπα σε προηγούμενο σχόλιο ότι ο πολιτικός χρειάζεται να πείθει το λαό του για απαραίτητες θυσίες και να εκπαιδεύει τον λαό του για τις μέλλουσες τάσεις. Ο παλαιός Βενιζέλος είχε ζητήσει μία τελευταία θυσία. Αντί απάντησης έλαβε το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 1920. Τις συνέπειες αυτών των προ αιώνος εκλογών ζείτε σήμερα. Έως ότου ιαθεί το τραύμα εκείνων των εκλογών (δεν ξέρω πώς) η κατάρα τους θα σας κυνηγά ανελέητα. Εκείνες σας περιόρισαν εδαφικά. Εκείνες σας δίχασαν οριστικά.

    Σήμερα σας ζητούνται πάλι θυσίες. Και έχετε την ίδια κόπωση που είχε ο Λαός το 1920 με τις πολλές εκστρατείες. Προσέξτε τι θα ψηφίσετε στις εκλογές που σύντομα έρχονται. Μην εμπιστευτείτε αυτόν που θα σας τάξει ξεκούραση ή παροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ποια είναι τα νεφοσκέπαστα όρη της φωτογραφίας σου Νίκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.