Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017

Απολογισμός διετίας

Πανηγυρική παρέλαση της κυβέρνησης εν όψει διετίας. Μαντέψτε ποιος είναι ο Γκούφη. Πάντως ο Ντόναλντ δεν λέγεται Τραμπ.



Χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – δύο χρόνια  διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έγιναν πολλά αφιερώματα και απολογισμοί. Μου άρεσε πολύ ο τίτλος της Αυγής: «Η ελπίδα παραμένει Αριστερά».

Η ελπίδα; Εκεί είμαστε ακόμα, ύστερα από δύο χρόνια; Την ελπίδα την είχαν (όσοι την είχαν) πριν κυβερνήσει η Αριστερά. Τώρα, μετά από δύο χρόνια, ακόμα ελπίζουν; Και πόσοι είναι αυτοί; Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο αριθμός είναι δυστυχώς μονοψήφιος.

Πιο ωμά ειλικρινής ήταν ο γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Έγραψε στο Twitter: «Δύο χρόνια από την νίκη ενός κόσμου που προσπαθεί να ζήσει καλύτερα».

Πράγματι ο κόσμος που νίκησε στις 25.1.15 ζει τώρα πολύ καλύτερα. Έχει αξιώματα, καλούς μισθούς και επιδόματα, κρατικά αυτοκίνητα και πολλές άλλες παροχές. Κι όχι μόνο οι ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί. Οι δεκάδες νέοι Γενικοί Γραμματείς, οι εκατοντάδες μετακλητοί και σύμβουλοι… ένας ολόκληρος κόσμος ζει πολύ καλύτερα. Φρόντισαν και φροντίζουν γι’ αυτό.

Εμείς όμως οι υπόλοιποι; Βελτιώθηκε κάτι στη ζωή μας μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια; Άλλαξε κάτι; Στο καλύτερο ή στο χειρότερο;

Μάλλον μαντεύετε την απάντησή μου – αλλά προτιμώ να την δώσω τμηματικά, ενώ θα ξετυλίγεται ο διάλογος…


Y. Γ. Όποιος χρειάζεται μετρήσιμα στοιχεία θα τα βρει στο εξαίρετο άρθρο του Γιώργου Στρατόπουλου εδώ: http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/00200-44341332878

92 σχόλια:

  1. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα συνέβη κάτι σημαντικό: Εκπαιδεύτηκε ενα μεγάλο μέρος των ελλήνων πολιτών στον πραγματισμό και στον ρεαλισμό. Το γεγονός της προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μπλόκ σήμανε το τέλος της εποχής των ψευδαισθήσεων και της συλλύβδην καταδίκης του πολιτικού κόσμου. Όσο και αν ευχόμουν να μην έρθουν ποτέ οι λαικιστές στην εξουσία, άλλο τόσο συνειδητοποίησα ότι σε μιά χώρα που δεν υπάρχει παιδεία, ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε λίγο παρακάτω είναι η σταδιακή άνοδος στην εξουσία όλων των τάσεων και ρευμάτων εκτός από τους ναζί και τους σταλινικούς, φυσικά. Everyone must learn the hard way!
    Σπήλιος Κουβέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο απολογισμός του Βαρουφάκη (κάτι ανάλογο δεν το διαβάζουμε βέβαια εδώ ...):

    "[Ερώτηση]:
    What can you say about the current situation in Greece which is out of the European spotlight nowadays – compared to your time as Minister of Finance?

    [Βαρουφάκης]:
    Tragically, Greece is today worse off than it was in early 2015. It could not be otherwise given what the 3rd ‘bailout’ agreement imposed: higher sales and corporate tax rates, new cuts in the lowest pensions, 50% non-performing loans in the banking sector (that are now sold to vulture funds) and next to no investment, as investors are deterred by the imposed primary surplus targets which mean one thing: even higher taxes and lower demand in the following years.

    I am often asked why, given that things are now worse, Greece is not in the news today as it was in 2015. The answer is clear: In 2015 we staged a rebellion in the debtors’ prison called Greece. Prison rebellions, as you know, are newsworthy. But once the rebellion was crushed by the Eurogroup-troika coup d’ etat in June-July 2015, and the Greek people returned to quiet suffering, we lost our newsworthiness."


    Πηγή:
    Χθεσινή ανάρτηση στο μπλογκ του Βαρουφάκη, με τις αυθεντικές του απαντήσεις στα αγγλικά τις οποίες έδωσε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης για τη γερμανική εφημερίδα "Der Freitag".
    - Ανάρτηση του ίδιου του Βαρουφάκη(αγγλικά)
    - Συνέντευξη στα γερμανικά (εφημερίδα "Der Freitag")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλά το μόνο που δεν λέει ο Μπαρούφας είναι πόσο μας στοίχισε η εξέγερση που σκηνοθέτησε (για να πρωταγωνιστήσει). 65 δις κατά τους φιλικά προς αυτόν προσκείμενους - 86 δις σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας και τον Γιάννη Στουρνάρα. Μας τσάκισε!

      Διαγραφή
    2. Είναι άπληστος ο χαζο-Βαρουφάκης. Τι προσπαθεί να κάνει; Να διαμορφώσει ευκαιρίες για τους αρπαχτικούς κερδοσκόπους για να μπει στους κύκλους τους; Να πιει κολτσίνα με τον Σόρος και να κορδώνεται ότι κάτι σπουδαίο είναι κι αυτός;

      Διαγραφή
    3. @ Anonymous ("Αλλά το μονο που δεν λέει ..."):

      Εντάξει, εσείς (όπως προφανώς αρκετοί άλλοι ΄Ελληνες) προτιμάτε να παραμείνετε φυλακισμένοι δίχως να αγωνιστείτε όπως το έκανε - σχεδόν ηρωικά θα μπορούσε να πει κανείς - ο Βαρουφάκης (και έως λίγο μετά το δημοψήφισμα ολόκληρη η κυβέρνηση).

      Τελικά η δειλία νίκησε. Ο χαμένος έτσι κι αλλιώς είναι ο Βαρουφάκης. Και έχασε μάλιστα δύο έως τρεις φορές: όχι μόνο από το Eurogroup/την Τρόικα (δηλαδή αυτό που αναφέρει και στη συνέντευξη), αλλά και από τους αντιπάλους του στην ίδια την Ελλάδα (όπως εσείς, όπως ο Ν.Δ. και πολλοί άλλοι) και τέλος (κατά κάποιον τρόπο) και από τον Τσίπρα και την ομάδα του που δεν είχαν το κουράγιο ή/και τη δύναμη να συνεχίσουν την πορεία για την οποία είχε αγωνιστεί ο Βαρουφάκης (και που την είχαν υποστηρίξει και το 60% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα).

      Η εξέγερση απέτυχε, παραμείνατε φυλακισμένοι. Να χαρείτε λοιπόν όλοι εσείς που προτιμάτε αυτή την κατάσταση. Το μίσος (όλων) σας, όμως, απέναντι σε αυτόν που προσπάθησε να σας απελευθερώσει από τη φυλακή (ή έστω να κάνει πιο υποφερτή την παραμονή σ’ αυτήν) και δεν είχε καν την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις προσπάθειές του, αυτό το μίσος είναι απαίσιο.

      Διαγραφή
    4. Vienneze. Ποιο ήταν το ακριβές οικονομικό σχέδιο του Βαρουφάκη;

      Διαγραφή
    5. Βιεννέζε χαίρομαι που επιτέλους παίρνεις το θάρρος να τα θέσεις τα πράγματα σωστά, στην επιστημονική τους βάση.

      Απλά, λοιπόν, εσύ κι ο Γιάνης έχετε κότσια, βαρβατίλα και πατριωτισμό, ενώ εμείς οι υπόλοιποι κεφτέδες και φιλελέδες, δεν έχουμε.

      By the way στη Βιέννη έχετε καλό καιρό? Για σκι πήγες φέτος? Στις πίστες έχει χιόνι?

      Διαγραφή
    6. Το σχέδιο του Βαρουφάκη: να μας απελευθερώσει από την "κατοχή" των δανειστών (ευτυχώς που βρέθηκαν αυτοί και δεν χρεωκοπήσαμε άτακτα) και να μας πάει στην ελευθερία της δραχμής. Μία δεκαετία θα ήταν πραγματική κόλαση (Βενεζουέλα - χωρίς πετρέλαιο) όπου θα πείνούσαμε και θα κρυώναμε όλοι (εκτός από τους ολιγάρχες που είχαν ευρώ στο εξωτερικό) αλλά μετά, όσοι είχαν επιβιώσει, θα ξαναχτίζανε τη χώρα από την αρχή με βαρουφάκεια τάξη.

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρον άρθρο, εμπεριστατωμένο και με επιχειρήματα. Όλα χάλασαν σε αυτά τα δύο χρόνια. Κρίμα, και τα πήγαινε τόσο καλά η χώρα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είχαμε βγει σχεδόν από το τούνελ, βλέπαμε φως. Είχαμε ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σαμαράς ήταν καλύτερος από τον Τσίπρα. Δεν είχε παραχωρήσει το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ. Ούτε η Χούντα δεν το έκανε αυτό.

      Διαγραφή
    2. Χούντα... Κύπρος...

      Ένωσε τις τελίτσες μόνος σου.

      Διαγραφή
  4. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική κυβέρνηση εφηύρε στην πράξη αυτό που αργότερα ονομάστηκε 'μετα-αλήθεια'.

    Από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ανατράπηκε ανακοινώνοντας ότι τηρείται, μέχρι την πώληση περιουσιακών στοιχείων έναντι πολύ μικρότερου ποσού από αυτό που είχαν ανακοινώσει οι αντίπαλοί τους (τους οποίους εγκαλούσαν για ξεπούλημα ενώ τώρα λιβανίζουν τους εαυτούς τους), μέχρι το έξτρα ποσό στους συνταξιούχους που προς τα έξω ονομάζεται 'εφάπαξ παροχή' και προς τα μέσα '13η σύνταξη' που μάλιστα, θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν τον Μάρτιο.

    Αλλά ως συνήθως, δεν λαμβάνουμε αναγνώριση για τη συμβολή μας. Τον όρο 'μετα-αλήθεια' τον καρπώθηκε ο Τραμπ. Όταν όμως εμείς μετα-αληθεύαμε, αυτός ακόμα έκανε ριάλιτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ζωή ψεύδεται: Λυπάμαι και θυμώνω, γιατί εξαπατήθηκα μαζί με όλους εσάς. Αντιστάθηκα με όλες μου τις δυνάμεις χωρίς να παραιτηθώ ποτέ. Η επαγγελματική σταδιοδρομία της γραφειοκράτας στήνεται πάνω στην δυστυχία του πλήθους (η εξαπάτηση λειτουργεί μόνο για τους ανήμπορους να μοιραστούν τους κρατικούς μισθούς και τις καρεκλοκενταυρίες τους). Η αντίσταση ήταν ανάλογη των ζωικών επιδιώξεων. Ένα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χμμμ... "Η ελπίδα παραμένει αριστερά..."
    Η λωρίδα είναι ταχείας κυκλοφορίας. Γι' αυτό δεν τη βλέπουμε... Μας προσπέρασε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η φωτογραφία είναι πολύ πετυχημένη. Θίασος καρτούν.
    Έτσι ακριβώς θα ήταν τα πράγματα αν οι σύντροφοι νικούσαν το '47. Αλλά για πάνω από μισό αιώνα. Οπότε, άντε, τυχεροί μέσα στην ατυχία σας διότι αυτοί δεν θα κάτσουν πολύ ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΚΤΥΑΚΗ LIFO:

    Ζήσαμε δεκαετίες ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούργιες ψευδαισθήσεις και μεταπηδούσαμε από την μία στην επόμενη όταν η προηγούμενη ξεσκιζόταν από την πραγματικότητα. Η αριστερή διακυβέρνηση ήταν πάντα η τελευταία, η ανίκητη οπτασία γιατί πάντα ήταν ακριβώς αυτό: Μια αδιανόητη οπτασία. Τώρα λοιπόν που η μοίρα το έφερε κι έγινε πραγματικότητα, συνετρίβη με πάταγο πρωτοφανή απελευθερώνοντας μας κι από την τελευταία ελπίδα, γιατί όπως είχε πει και ο ποιητής, "δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ΣΥΡΙΖΑ". Καμιά φορά η συντριβή είναι η μόνη διέξοδος από το σισύφειο τέλμα και γι' αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εν τελει μία ευλογία.

    Υπογραφή: Από τον @aNameToCome Πηγή: www.lifo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η πιο τραγική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών που υποσχεθηκε τον ουρανο με τα αστρα,ενφια ότι θα τον καταργήσει, μνημόνιο ότι θα σκισει, τον κατώτατο μισθό θα τον ανεβάσει στα 751 ευρώ, δεν θα περικόψει συντάξεις, θα έδινε 13ο,14ο και 15ο μισθό, θα προστάτευε τη 1η κατοικία από τους πλειστηριασμούς και άλλα πολλά. Η πιο κωμικοτραγική κυβέρνηση παγκοσμίως, αριστεροί με ακροδεξιούς. Δεν ξέρω στον πλανήτη αυτό να υπάρχει τέτοια σύνθεση κυβέρνησης. Και ή κυβέρνηση γιορτάζει τι; Ποια επιτυχία; Όσο για αυτούς που ψήφισαν αυτούς που μας κυβερναν δεν υπάρχει δικαιολογία περί εξαπάτησης είναι απλώς λοβοτομημενοι.Όσο για τον μητσοτακη που θα είναι μάλλον ο επόμενος πρωθυπουργος δεν θα αλλάξει και πολλά,θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του και θα λέει ότι εγώ δεν τα έκανα ο σύρριζα τα έκανε απλώς εγώ δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Και κάτι τελευταιο για την ΝΔ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό στερέωμα αφού συμπορεύεται με το λαϊκό κόμμα που πρόεδρός της αποκαλεσε τους σκοπιανους μακεδονες και ότι είναι απόγονοι του μεγάλου αλεξανδρου. Εννοείται πως απόγονοι του μεγάλου αλεξανδρου δεν υπάρχχαρ. Και να φύγουν οι σημερινοί θα έρθουν οι επόμενοι που θα είναι είναι το ίδιο χειρότεροι. Από τη σκύλα στη χαρηβδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τις ίδιες πολιτικές δεν υπάρχει προοπτική, αυτο μονο ηλίθιοι [σαν τους Κωστακη Γιωργάκη Αλεκση] δεν καταλαβαίνουν.
      Μην προεξοφλείς τίποτε όμως σίγουρα η βλακεία κι η ανικανότητα δεν θα σταθμεύει στην επόμενη κυβέρνηση της νουδού με τον Κυριάκο. [κρίνεται πολύ καλύτερος ήδη]

      Διαγραφή
  10. Δηλαδή ποια η διαφορά του Τσίπρα από το Γιωργάκη, από το Καραμανλή, από τον σκίζω τα μνημόνια Σαμαρά. Όλοι είχαν κοινή γραμμή: κράτος και πάλι κράτος. Το μεγάλο δράμα δεν είναι ο Τσίπρας, το μεγάλο δράμα είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν μάθει τίποτα μετά από τόσα χρόνια κρίσης.

    Και ας πάμε στο Μητσοτάκη τώρα, που δεν το κρύβω μου είναι συμπαθής. Λέει ότι δεν θα απολύσει κανένα δημόσιο υπάλληλο. Όταν το μεγαλύτερο μέρος του προυπολογισμού είναι οι μισθοί του δημοσίου πως θα μειώσει φόρους? Άρα μια από τα ίδια. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Elias,

      Είναι αλήθεια ότι επί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων το δημόσιο ήταν η ιερή αγελάδα που την ταίζαμε, την ποτίζαμε και δεν τολμούσε να την ακουμπήσει κανένας.

      Μ᾽ αυτούς εδώ όμως, το δημόσιο δεν είναι απλώς ιερή αγελάδα: Θεά Κάλι την έχουνε κάνει, να μας τα αρπάζει και με τα οχτώ χέρια και να το παίζει και ύπατος αρμοστής της ζωής μας.

      Εκτός κι αν κάνω λάθος, το θέμα διοικητική μεταρρύθμιση για τους συριζαίους είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Πριν το ᾽15 τουλάχιστον το συζητούσαμε.

      Διαγραφή
    2. @ Elias,

      Η διαφορά είναι ότι όλοι είπανε ψέματα αλλά ο Τσίπρας είπε ΜΟΝΟ ψέματα - ε, όσο να το κάνεις, υπάρχει μια διαφορά, δεν υπάρχει;
      Και όχι δεν είναι όλοι ίδιοι υπάρχουν πάντα λίγο καλύτεροι και λίγο χειρότεροι, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και οι "Αγιοι" με το σακουλάκι με τα θαύματα μας τελείωσαν - εκτός από το μυαλό των ιδεοληπτικών αριστερών, εκεί ναι, μέσα στο μυαλό τους όλα είναι ίδια όλα είναι όμοια - σαν αχταρμάς.

      D.

      Διαγραφή
    3. Όλοι λένε και τώρα ψέματα, ακόμα και ο Μητσοτάκης που εγώ είπα ότι τον αντιπαθώ λιγότερο από τους άλλους. Το να αφήνεις την υπόνοια ότι μπορεί να προχωρήσει έτσι η κατάσταση δίχως δραστικές περικοπές δαπανών, είναι σαν να κλείνεις το μάτι στο διαβητικό ότι μπορεί να τρώει και μερικές σοκολάτες.

      Διαγραφή
  11. Αληθεύει πως πίσω από τη συζήτηση για τα όρια ηλικίας των δικαστικών, κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να πέσει στα μαλακά, σε περίπτωση Ειδικού Δικαστηρίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αποκλείεται; Κάπου βασίζεται η κυρία Θάνου εκτός από την άμετρη φιλοδοξία της...

      Διαγραφή
  12. Στη Ψωροκωσταινα ,αλλα & γενικα στον 3ο κοσμο , δεν αλλαζει ποτέ τιποτα απο μεσα..Η αιτια ειναι η κακη ποιοτητα των λαων... Οποια αλλαγη γινει, θα ερθει απο τις Μεγαλες Δυναμεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ως πολίτη και ψηφοφόρο πάντως, αυτό που με προβληματίζει περισσότερο από τα έργα και τις ημέρες του θιάσου που μας κυβερνά, είναι τα χάλια της αντιπολίτευσης (αξιωματικής αλλά και ευρύτερα).

    Αν και φιλελεύθερος ο ίδιος, στέκομαι ειδικότερα στην "κεντροαριστερά": Οι τύποι που δεν είναι σε θέση να βγάλουν από ασφαλές λιμάνι το βαρκάκι τους με μπουνάτσα διεκδικούν την ψήφο μας προκειμένου να πλοηγήσουν το σαπιοκάραβο Ελλάς στις χειρότερες θάλασσες των τελευταίων δεκαετιών.

    Καραγκιόζης λαός, ανίκανες ηγεσίες θα μου πείτε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το καινούριο αφήγημα των απογοητευμένων (πρώην αγανακτισμένων) είναι:

    "ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ…"

    Αναμενόμενο.

    Προφανώς έτσι, θέλουν να δικαιολογήσουν την λευκή ψήφο που ετοιμάζονται να ρίξουν στις επερχόμενες εκλογές.
    Όπως όμως έγραφε ο σοφός κυρ Νίκος - που τον αντιγράφω από τα αποφθέγματα με την άδειά του ελπίζω:

    "Διαιρώντας τον κόσμο σε μισέλληνες και φιλέλληνες βγάζουμε —πολύ πονηρά—τον εαυτό μας έξω από το παιχνίδι. Απεκδυόμεθα από όλες τις ευθύνες μας. Η ιστορία είναι κάτι που μας συμβαίνει κι όχι κάτι που δημιουργούμε. Οι σκοτεινές δυνάμεις που μας μισούν είναι υπεύθυνες για τις ατυχίες μας."

    Έτσι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, θέλουμε να βγάλουμε τον εαυτό μας απ' έξω λέγοντας το τετριμμένο κλίσε:

    "ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ…"

    Και νομίζουμε ότι καθαρίσαμε.

    Ε λοιπόν όχι!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ. Όπως γράφω και παραπάνω, προς απάντηση σχόλιου του Ελιας:

    "Υπάρχουν πάντα λίγο καλύτεροι και λίγο χειρότεροι, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και οι "Αγιοι" με το σακουλάκι με τα θαύματα μας τελείωσαν - εκτός από το μυαλό των ιδεοληπτικών αριστερών, εκεί ναι, μέσα στο μυαλό τους όλα είναι ίδια όλα είναι όμοια - σαν αχταρμάς."

    Επομένως:
    Μπορεί να μην είναι αυτοί που θέλουμε, μπορεί να απέχουν πολύ από το ιδανικό, αλλά:
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ και είναι ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ να διαλέξουμε τους πάντα τους "λίγο καλύτερους". Διαφορετικά μπορούμε απέχουμε και να περιμένουμε τους μάγους με τα δώρα.

    Και εάν διαλέγαμε κάθε φορά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τους λίγο καλύτερους, ίσως και να μην είχαμε πτωχεύσει, ίσως και να μην είμαστε στο χάλι που βρισκόμαστε σήμερα. Αλλά κυρίως ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ που ακολουθούνται κάθε φορά από το κάθε κόμμα, αλλά ούτε και τα πρόσωπα που έχει το κάθε κόμμα σε κάθε χρονική περίοδο.

    Αλλά εάν επιμένετε ακόμα ότι "όλοι ίδιοι είναι" δοκιμάστε να βγάλετε κυβέρνηση Χρυσαυγητών (ή Κουκουέδων) και είμαι σίγουρος ότι θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι ακόμα και η περίοδος διακυβέρνησης Τσίπρα θα φαντάζει παράδεισος, μπροστά τους!

    Με αγάπη
    D.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το (εξαιρετικά) δύσκολο είναι να εντοπίσεις κάποια καλά της διετίας.

    Ένα μόνο βρίσκω: την εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Κ. Φωτάκης (ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομία - τ. πρόεδρος του ΙΤΕ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμπληρωματικά με το παραπάνω σχόλιο μου:

    Σίγουρα δεν είναι ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ, σίγουρα δεν είναι ίδιος ο Σαμαράς των Ζαπιών που έταζε παροχές, με τον Σαμαρά της σωστής και υπεύθυνης διαχείρισης των οικονομικών. Ο Αντρέας Παπαντρέου με το "ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ" με τον Αντρέα μέσα στον Νάτο και την ΕΟΚ, ο Κωστάκης ο Καραμανλής με το "Θα μονιμοποιήσουμε τους τριακόσιες χιλιάδες συμβασιούχους" με τον Καραμανλή "Δεν θα δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου".

    Ακόμα και ο Γιωργάκης ο Παπαντρέου με το "λεφτά υπάρχουν " είχε δίκιο όταν μιλούσε να πιέσουμε πολιτικά (τότε) με δημοψήφισμα. Ακόμα και ο Τσίπρας με την κολοτούμπα του , δεν είναι ίδιος με τον Τσίπρα των καταγγελιών και των αυταπατών περί σκισίματος του μνημονίου.

    Το πρόσωπα ναι, είναι ίδια, αλλά δεν είναι ίδιες οι πολιτικές που θέλησαν να ακολουθήσουν, κάθε φορά. Κι εάν όλοι αυτοί είπαν ψέματα για να εκλεγούν, είναι γιατί ο λαός θέλει να ακούει ψέματα.

    Εμείς όμως ως λαός ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΙΔΙΟΙ.
    Ο ίδιος ανώριμος λαός που πάντα ψηφίζει αυτούς που του τάζουν ανέξοδα, που του λεν ευχάριστα πράγματα, χωρίς να μπορούμε να δούμε ρεαλιστικά την αλήθεια, κατηγορώντας μετά ότι φταίνε οι πολιτικοί που μας κυβερνάν. Γιατί πάντα κάποιος ΑΛΛΟΣ πρέπει να φταίει - έκτος φυσικά από μας....

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δύο χρόνια Σύριζα. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει...

    Ας αρχίσω από τα θετικά --

    - Έκαναν την κωλοτούμπα το καλοκαίρι του '15 και δεν μας κατέστρεψαν εντελώς (για τα συν και τα πλην της δραχμής μπορούμε να μιλήσουμε αλλού. Σε κάθε περίπτωση αν το πας για δραχμή, ΔΕΝ κάνεις τα τραγελαφικά και ερασιτεχνικά του Βαρουφάκη).
    - Άλλη θετική παρενέργεια του επεισοδίου του καλοκαιριού του 15 και των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν τότε: η ολοένα και πιο διαδεδομένη χρήση του πλαστικού χρήματος, που σταδιακά αφαιρεί το οξυγόνο από την παραοικονομία και τονώνει τα δημόσια έσοδα. Αυτή είναι και η μόνη θετική κληρονομιά του Βαρουφάκη (Ο ίδιος, όμως, φαντάζομαι πως δεν θα πρέπει να την πιστώνει στον εαυτό του, αφού αρνείται ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν άμεσο και αναπόφευκτο αποτέλεσμα των δικών του χειρισμών και αντίθετα τους εξηγεί ως πραξικοπηματική ενέργεια της ΕΚΤ)
    - Από ότι καταλαβαίνω σταμάτησαν τα κρούσματα αστυνομικής βίας κατά λαθρομεταναστών. Κάτι είναι κι αυτό. Τουλάχιστον αν ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι, ταλαιπωρούνται από την γενικής ισχύος αβελτηρία μας και όχι στοχευμένα.

    Τα αρνητικά είναι πολύ περισσότερα. Εντελώς επιγραμματικά --
    -Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μέσω της αφαίμαξης του ιδιωτικού τομέα.
    - Η λήψη φιλολαικών μέτρων με μόνο μπούσουλα τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να ευνοούνται ουκ ολίγοι φοροφυγάδες.
    - Η αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει προοδευτικά μέτρα σε κοινωνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, εξαιτίας του αυτοεγκλωβισμού της να συγκυβερνά με τους Ασυνάρτητους Έλληνες
    - Οι απίστευτες γκάφες και λαθροχειρίες τους σε θέματα θεσμικά. Εδώ αναφέρομαι κυρίως στο μνημειώδες φιάσκο με την αδειοδότηση των ΜΜΕ. Πέρα και ανεξάρτητα από κάθε ιδεολογική τοποθέτηση, οι χειρισμοί τους στο εν λόγω θέμα υποδηλώνουν πλήρη άγνοια του ευρωπαικού νομικού και αστικού πολιτισμού και πλαισίου εντός του οποίου οφείλουμε (και καλώς οφείλουμε) να κινηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφει ο sgvv:

      "Ας αρχίσω από τα θετικά --

      - Έκαναν την κωλοτούμπα το καλοκαίρι του '15 και δεν μας κατέστρεψαν εντελώς"


      Κάτι πάρομοιο διαβάσαμε πρόσφατα σε σχόλιο του Νίκου Δήμου (2 Ιανουαρίου, βλ. εδώ):

      "[...] τελευταία οι λαοί ψηφίζουν ενάντια στο συμφέρον τους. [...] έτσι ψηφίσαμε κι εμείς στο δημοψήφισμα του 15 (κι ευτυχώς που ο Αλέξης έκανε την κωλοτούμπα)."

      Συμπέρασμα:
      Οι κάθε είδους φιλελεύθεροι, νεο-φιλελεύθεροι, ψεύδο-φιλελεύθεροι (ξέρω εγώ τι ακριβώς είναι) δίπλα σε όλα τα άλλα ελαττώματά τους είναι και αντιδημοκράτες (εκτός κι αν η δημοκρατία φέρνει τα επιθυμητά από αυτούς αποτελέσματα):

      Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι ήθελε το 61% των Ελλήνων. Κάποιοι θα πουν πως δεν είχε άλλη επιλογή, πως επρόκειτο για εκβιασμό εκ μέρους των δανειστών κ.λπ. Μπορεί. Το θέμα εδώ, όμως, είναι κάτι άλλο: Άνθρωποι όπως ο sgvv και ο οικοδεσπότης χαιρετίζουν αυτή ακριβώς την πράξη της κυβέρνησης (την οποία κατά τα άλλα καταδικάζουν λίγο-πολύ για ό,τι κι αν κάνει). Χαιρετίζουν τη μη τήρηση των όσων ήθελε μια σαφή πλειοφηφία. (Πώς θα αντιδρούσαν άραγε οι ψευτοδημοκράτες αν συνέβαινε το αντίθετο - δηλαδή το 61% υπέρ του "ναι" και η κυβέρνηση θα συνέχιζε την πορεία του "όχι";)

      Δημοψήφισμα στην Ελλάδα - δημοψήφισμα για το Brexit - προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: τα πρότυπα συμεπριφοράς και τα κόλπα εκείνων που τάχα θέλουν το καλό μας είναι παντού τα ίδια. Δυστυχώς στην Ελλάδα με τη βοήθεια μιας αδύναμης και προδοτικής κυβέρνησης τελικά νίκησαν. Πάλι καλά που στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία έφαγαν χαστούκι. ;-)

      Διαγραφή
    2. ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ήταν το ίδιο το δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου 2015.

      Ας αφήσουμε που στο ψηφοδέλτιο έβαζε πρώτα το: ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ
      (συνήθως μπαίνει πρώτα το ΝΑΙ - ή τυπώνονται 50% εναλλάξ).

      Το κείμενο που έπρεπε να καταψηφίσει ή να υπερψηφίσει ο ψηφοφορος ήταν περίπλοκο και διατυπωμένο μισό ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ! Ιδού:

      "Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;
      Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)."

      Αυτό δεν είναι θέμα δημοψηφίσματος αλλά μελέτης!

      Η κυβέρνηση αφού έκανε δεύτερο και δυσνόητο το ΝΑΙ, έρριξε όλο της το βάρος υπέρ του ΟΧΙ. Ακόμα θυμάμαι την τελευταία ομιλία του Τσίπρα (μελόδραμα - τύφλα να έχει ο Βέρντι) και πλήρης εκφοβισμός του κοινού.

      Όσοι καταψήφισαν το ΟΧΙ - και όσοι το αγνόησαν (μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση) φέρθηκαν σαν πραγματικοί δημοκράτες.

      Διαγραφή
    3. Καλά, αυτό ήταν δημοψήφισμα-μαϊμού. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε. Για να αναιρεθεί τρεις μέρες μετά; Και για να καταψηφιστεί η πρόταση Γιούνκερ που ήταν πολύ πιο ήπια από το Τρίτο Μνημόνιο; Που επιβλήθηκε λόγω του δημοψηφίσματος!

      Διαγραφή
    4. Εικόνα του ψηφοδελτίου (για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται): Ψηφοδέλτιο

      Κατά τα άλλα δεν θα σχολιάσω τα όσα γράφει ο Νίκος Δήμου. Θα ήταν ανώφελο.

      Διαγραφή
    5. Βιεννέζε,

      πέρα από όσα αναφέρει ο ΝΔ, το ῾δημοψήφισμα᾽ ήταν μία αντιδημοκρατική παρωδία για δύο απλούστατους λόγους

      α) Δημοψηφίσματα δεν προκηρύσσονται από τη μία Κυριακή στην άλλη. Εἀν θέλεις να προσφύγεις στο λαό σου οφείλεις να του δώσεις αρκετό χρόνο να ζυγίσει και να σκεφτεί μιαν απόφαση και τις συνέπειές της. Αντιθέτως, όταν τον βάζεις να ψηφίζει εν θερμώ, ρισκάρεις (ή συνειδητά επιθυμείς) να εξάφθούν τα πάθη και να προκληθεί διχασμός. Οι Βρετανοί, το δημοψήφισμα για το Brexit το συζητούσανε για μήνες. Το ίδιο κι εμείς το 74/75 για το πολιτειακό.
      Εάν μου αντιτείνεις ότι το ζήτημα το καλοκαίρι του 15 ήταν επείγον, θα σου πω ότι ακριβώς για να χειρίζονται τα επείγοντα ζητήματα υπάρχουν οι υπεύθυνες κυβερνήσεις και η βουλή που τις στηρίζει. Αλλιώς, να καταργήσουμε το κοινοβουλευτικό σύστημα και να ψάξουμε κάτι άλλο.

      β) Tο ερώτημα ενός δημοψηφίσματος οφείλει να είναι κρυστάλλινο, τόσο στη διατύπωσή του, όσο και στις πολιτικές και νομικές του συνέπειες που αυτό παράγει. Θέλεις μέσα ή έξω από την ΕΕ? Θέλεις βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία? Θέλεις ελάχιστο μισθό 2.000 ελβετικά φράγκα ή όχι? Το καινούριο αεροδρόμιο να γίνει, ή όχι? Θέλεις το σχέδιο Ανάν και επανένωση, ή δεν το θέλεις και παραμένει η διχοτόμηση? Εμάς μας ρωτήσανε αν δεχόμαστε μια συμφωνία ή όχι, με τις συνέπειες του ᾽όχι᾽ να μένουν αδιευκρίνιστες, ακριβώς για να μπορέσουν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν από τους κυβερνώντες. Κλασική περίπτωση υπεξαίρεσης ψήφου δηλαδή.

      Μόνο και για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, το ῾δημοψήφισμα᾽ του σύριζα ήταν πολιτειακά, θεσμικά και νομικά μια τρύπα στο νερό. Πρωτοετής, άντε δευτεροετής, φοιτητής πολιτικών επιστημών το καταλαβαίνει. Βασικά, μια glorified συλλογή υπογραφών ήτανε, από ανθρώπους που από συνταγματική τάξη έχουν μαύρα μεσάνυχτα και το μόνο που ξέρουν και τους ενδιαφέρει να κάνουνε είναι αγκίτπροπ χάπενινγκς. Γι᾽αυτόν ακριβώς το λόγο, και για κανέναν άλλον, είχε και την πολιτική κατάληξη που είχε. Ένα τζούφιο πυροτέχνημα ήταν, που ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν εξουσιοδοτούσε απολύτως κανέναν για απολύτως τίποτα.

      Διαγραφή
    6. Τι ωραίος διάλογος. Ο μεν Viennezos σχεδιάζει για την Ελλάδα το καταστροφικό παράλληλο νόμισμα και είναι Αριστερός. Ο δε sgvv φορτώνει την ναζιστική ΕΕ στον υπάλληλο της, Τσίπρα. Θέλει να κάνει και κρυστάλλινα ερωτήματα και καμπάνες από κρύσταλλο χτυπούν. Θα μας ρωτήσει (στον τελικό των αγριολούλουδων) αν ξέρουμε ότι ζούμε και η απάντηση μας θα ελεγχθεί από τον sgvv και θα απορριφθεί - γιατί τι ξέρουμε εμείς από αναπνοή και κάθαρση και καθαρότητα. Δεν έχουμε τας γνώσεις των συνεπειών εμείς. Συνέπειες; Συνέπειες παντού. Συνταγματική και ζωολογική τάξη το να χάσουμε το σπίτι μας και να πέσουμε στη θάλασσα μας κι αν δεν πνιγούμε να μας κατακρίνει ο sgvv που δεν μας αξίζει θάλασσα που δεν μπορούμε να μας πνίξει.

      Διαγραφή
    7. Άρθρο 100 παρ. 1 εδ. β σε συνδυασμό με άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος.

      Μήπως ακυρώθηκε το δημοψήφισμα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο;

      Όχι; Τότε, κύριοι sgvv και Ν.Δ., τα όσα γράφετε δεν είναι παρά προσωπικές σας εκτιμήσεις (για να το διατυπώσω με ευγενικό τρόπο ...). Περισσότερα δεν θα πω, αλλιώς ο οικοδεσπότης θα κόψει πάλι το σχόλιό μου λόγω παρατηρήσεων ad hominem.

      Διαγραφή
    8. Μα δεν χρειαζόταν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (που είναι και χρονοβόρο). Το ακύρωσε, σε τρεις μέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και να ήθελε το Δικαστήριο δεν πρόλαβε!

      Διαγραφή
    9. @ Anonymous ("Μα δεν χρειαζόταν ..."):

      Η de facto ακύρωση που όντως έγινε με την προδοσία ή/και συνθηκολόγηση εκ μέρους της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Εδώ το θέμα είναι ότι κάποιοι "φιλελεύθεροι" ψευτοδημοκράτες αρνούνται την ορθότητα και νομιμότητα μιας δημοκρατικής διαδικασίας γιατί δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα! Εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, η εν λόγω διαδικασία είναι έγκυρη και τα όσα ισχυρίζονται δεν έχουν καμία νομική βάση.

      Διαγραφή
    10. Βρε Βιεννέζε,

      στο δημοψήφισμα ο λαός απέρριψε ένα κείμενο συμφωνίας που του υπέβαλλαν οι θεσμοί. Με βάση το ερώτημα που του τέθηκε όμως, σε τί δέσμευσε τον Τσίπρα? Μιλώντας ΝΟΜΙΚΑ, του απαγόρεψε να φέρει μιαν άλλη συμφωνία, έστω και ανεπαίσθητα διαφορετική, όπως και έκανε? Μιλώντας ΝΟΜΙΚΑ, πού είναι η "προδοσία" του Τσίπρα?

      Γι᾽αυτό σου λέω ότι η απογοήτευσή σου ήταν προγραμματισμένη, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ. Με τον τρόπο που έγινε, το δημοψήφισμα δεν ήταν παρά ένα προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί από πίσω του ο Τσίπρας. Το φαντάζεσαι το 75 να βγαινε ο Καραμανλής και να έλεγε "εσείς ψηφίσατε αβασίλευτη, αλλά εγώ θα σας φέρω βασιλιά"? Το φαντάζεσαι να βγει η Μέι και να πει "εσείς ψηφίσατε να βγείτε από την ΕΕ αλλά εγώ θα σας κρατήσω μέσα"? Δεν γίνεται, γιατί το ερώτημα, το διακύβευμα και το αποτέλεσμα ήταν εκεί συγκεκριμένο, δεδομένο και μονοσήμαντο και η προσφυγή στη λαική ετυμηγορία ήταν ειλικρινής και εν πολλοίς άδολη.

      Και όσο για το επιχείρημά σου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν το απέρριψε. Καταρχήν, χαιρετίζω την εμπιστοσύνη που έχεις ως αριστερός στους αστικούς θεσμούς. Γνωρίζεις όμως αν έκανε κανένας καν προσφυγή? Ή και ακόμα κι αν έκανε, εάν το Δικαστήριο αυτό έχει διαδικασίες και όργανα να κρίνει εντός... πενθήμερου (!!!!)? Aπό ότι είδα, στο ΣτΕ έγινε μια προσφυγή, κι αυτή απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι αρμόδιο είναι το Ανώτατο Δικαστήριο. Και μετά το πουλάκι πέταξε. Εάν είχαμε κι εδώ Συνταγματικό Δικαστήριο με μόνιμα όργανα σε διαρκή σύνοδο, ίσως να μπορούσε να γίνει κάτι. Αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε. Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπήρχε απόφαση δικαστική που να ασχολείται με την ουσία του δημοψηφίσματος, εγώ δεν θα είχα ως πολίτης το δικαίωμα να σχολιάσω το ζήτημα σε ένα μπλογκ?

      Διαγραφή
    11. @ sgvv,

      τελείως εκτός θέματος τα όσα γράφετε. Θέμα ήταν αποκλειστικά η στάση σας απέναντι σε δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες (όπως ήταν το δημοψήφισμα) - ούτε οι μετέπειτα πράξεις του Τσίπρα ούτε η δική μου απογοήτευση ούτε κάποιες θεωρίες για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων.

      Διαγραφή
  18. Συν ότι άνοιξαν το μεγάφωνο της ΕΡΤ στον αρχηγό Λεβέντη για να γίνεται η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Πικραμένος πιστεύει ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος από τους χειρότερους της ηρωικής παρατάξεως μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έγινε -θετικό βήμα- η απλή αναλογική. Αφενός τα gadget των κομματόσκυλων θα λειτουργήσουν καλύτερα (απόδοση, μοριακό κλάσμα, συμμετοχικότερη δημοκρατία), αφετέρου θα μπορεθεί -από το πολιτικό σύστημα αμαύρωσης της ζωής- το πείσιμο του δημοκρατικού ελληνικού λαού, στα λογικά, στα αστικά και στα σύγχρονα, και συνεπώς θα προκύψει το θεαματικό διάσωσμα του. Για να προτιμούν Οικουμενική πάει να πει ότι αυτοί είναι πατριώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 2 Χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ψέματα πολλά!

    https://www.youtube.com/watch?v=4eeRxf2XInY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συντάξεις πείνας δεν στέκονται γλυμμένα στα Μεγάλα Ξύλινα Βουνά ξόανα τύπου Κυριάκος.

      Διαγραφή
  21. απολογισμός διετίας λοιπόν..
    Προσθέτοντας μία μόνο λέξη στη φράση της Θάτσερ θα έλεγα "Ο σοσιαλισμός σταματάει ΜΟΝΟ όταν τελειώσουν τα λεφτά των άλλων".
    Είμαστε η χώρα που σταμάτησε να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ οχι γιατί έκανε κάτι λάθος σύμφωνα με το φτωχό μυαλό μας, αλλά απλά γιατί σταμάτησε να μας ταϊζει. Το μέτα-Πασόκ λοιπόν, συνέχισε ακριβώς στην ίδια λογική. Δε θα σας δώσω που δε θα σας δώσω, να μην σας τάξω τουλάχιστον κάτι ώστε να έχει νόημα το παζάρι της ψήφου?
    Και κάπως έτσι συνεχίζεται η αιώνια πια σχέση μας με το αραβικό στοιχείο του παζαριού, του μπαξεσιού κλπ.
    Σε αυτή τη διετία, μου έγινε πεντακάθαρο πια, αυτό που ήδη ήξερα. Οτι αυτή η χώρα ΔΕ θέλει να πάει μπροστά. Παίρνει ευχαρίστηση από την ανημπόρια της και τη δυστυχία.
    Τις τελευταίες μέρες θυμήθηκα ξανά μια ωραία διαφήμιση-φάρσα του Ζουγανέλη https://www.youtube.com/watch?v=isbNNKrna5k , έτσι και ο Σύριζα έκανε το κόσμο να (ξανα)ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Έκανε τη λαϊκή δεξιά να μοιάζει λύση.
    Είναι πολύ απλό και κατά τη γνώμη μου και λογικό ο μέσος ψηφοφόρος να πουλά και αυτός τρέλα κατά το κοινόν λεγόμενο, όταν ο Τσίπρας διορίζει σα σύμβουλο Πρωθυπουργού τον Καρανίκα, τότε λέει έχω και εγώ δικαίωμα να λέω πάρτε τα χρεωστούμενά μου από το Σώρρα.
    Μα θα πει κάποιος τα αντίστοιχα δεν έκανε και η ΝΔ? Η' και το ΠΑΣΟΚ? δυστυχώς η απάντηση είναι ΝΑΙ, πχ Ο κεδίκογλου που είχε θητεύσει στην εκπομπή Μπράβο Ρούλα, απλά παλιότερα υπήρχε και ο μανδύας της κανονικότητας, υπό την έννοια ότι στις πολύ σοβαρές θέσεις υπήρχαν υπουργοί σοβαροφανείς, συνήθως όχι παραπάνω από 3-4 στον αριθμό, που κρατούσαν τους τύπους ώστε να υπάρχει ένα δείγμα σοβαροφάνειας. Γιατί φυσικά και αυτοί οι 3-4 φαίνονταν αλλά δεν ήταν σοβαροί. πχ να θυμησω τις περιπτώσεις των πινακίδων, των εργατών χωρίς ασφάλιση, των τύπων που έβγαιναν και έλεγαν εμείς κουπόνια δίναμε και γεμίζαμε τα ταμεία του κόμματος κλπ
    Ώρες, ώρες λυπάμαι το Στέφανο Μάνο που προσπαθεί μάταια να διδάξει φιλελεύθερες αξίες σε αυτό το τόπο.
    Νομίζω ότι έχουμε κάνει τις επιλογές μας και αξίζουμε αυτό που βιώνουμε σα κοινωνία.
    Ο Έλληνας τραγική φιγούρα, τα βάζει με το παραμικρό εναντίον του συμπατριώτη του, αλλά του είναι αδιανόητο να συμμαχίσει με το συμπατριώτη του για να πατάξει τον κοινό εχθρό που είναι το ελληνικό κράτος. Το κράτος αυτό που είναι φτιαγμένο από κλέφτες για κλέφτες.
    Ας είναι..

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σήμερα ο κόσμος γιορτάζει 2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.
    Για αυτό και έλαβα το παρακάτω μήνυμα:

    I am Ms.Ella Golan, I am the Executive Vice President Banking Division with FIRST INTERNATIONAL BANK OF ISRAEL LTD (FIBI). I am getting in touch with you regarding an extremely important and urgent matter. If you would oblige me the opportunity, I shall provide you with details upon your response.

    Faithfully,
    Ms.Ella Golan

    ΥΓ:
    Τι να τους απαντήσω;

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. http://wp.me/p43gj8-1w6

    Ο ΚΥΡ τα λεει ολα με τον τροπο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουροι και περήφανοι για την επιλογή τους:

    https://www.youtube.com/watch?v=qInVtmOKrvY

    bonus:

    Top 20 ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ Countdown (Final)

    https://www.youtube.com/watch?v=APBh0CPUNjQ

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το πόσο μούφα είναι η ελληνόφωνη διανόηση-κατά το οι ελληνόφωνοι χριστιανοί της Ρεμπούσης- του ψευτοευρωπαϊσμού φαίνεται και από τούτο, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν αριστερό κόμμα σοβιετικού τύπου ενώ την ίδια στιγμή καμώνονται ότι δεν βλέπουν ότι τούτη η κυβέρνηση είναι ικανή να ξεπουλήσει και τα βουνά, άλλωστε έχει υπογράψει σχέδιο για ξεπούλημα επί 99 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δημόσιος λόγος παντού στον κόσμο είναι ανορθολογικός, σκάρτος.

      Διαγραφή
  26. Ο Ν5 στο παραπάνω post τα είπε άθελα του όλα:

    Εκτός ευρώ γιατί ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα.
    Στην περίπτωση του Έλληνα, ψυχολόγοι και φιλόσοφοι συμφωνούν:

    Ο Έλληνας αποφασίζει με βάση το συναίσθημα του και ΑΦΟΥ αποφασίσει, από εκεί και πέρα, σκέπτεται απόλυτος λογικά.

    Έχω ξαναπεί όμως ότι σημασία σε κάθε συλλογισμό έχει η αρχική σκέψη.

    Αν λόγο χάρη είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ πεπεισμένος ότι θα μου τύχει το 13ρι στο προπό -επειδή π.χ. το είδα στον ύπνο μου, λογικά μετά θα κάνω ότι είναι δυνατό: θα πουλήσω την περιουσία μου και θα δανειστώ για να τα παίζω στο προπό.

    Και εφόσον ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα κερδίσω, οι κινήσεις που κάνω που εκεί και πέρα είναι απόλυτα λογικές.
    Η αρχική μου σκέψη όμως (η πεποίθηση μου ότι θα κερδίσω, επειδή πιστεύω ότι "Βγαίνουν" τα όνειρα) είναι λάθος και το πιθανότερό είναι λόγο αυτής ακριβώς της λανθασμένης αρχικής μου πεποίθησης να καταστραφώ οικονομικά.

    ΥΓ: Προσωπικά πιστεύω ότι στο μόνο που θα πρέπει να αποφασίζουμε αρχικά και κυρίως με το συναίσθημα, είναι στην περίπτωση του έρωτα - αλλά και εκεί οι Ελληνίδες έχουν αντίθετη άποψη…

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διότι είναι ανώριμες προσωπικότητες. Αυτές γεννούν εντυπώσεις, (συν)αισθήματα και ροπές, που, όταν προσυπογραφούν από τη λογική (σε μετέπειτα στάδιο) μετατρέπονται σε πεποιθήσεις, στάσεις και προθέσεις.

      Διαγραφή
    2. D.

      σωστός και εύστοχος

      Διαγραφή
    3. Επέλεξα να απαντήσω σε αυτό γιατί το θεωρώ σημαντικότατο στοιχείο της ψυχικής ιδιοσυστασίας του ελλαδίτη και πάντα το έλεγα. Ξεκινά με “λάθος” premises (τα εισαγωγικά τα εξηγώ παρακάτω) και μετά συμπεριφέρεται με λογικότατο τρόπο. Πάρα μα πάρα πολλά πεπραγμένα στη χώρα σας εξηγούνται έτσι.

      Για τα εισαγωγικά. Τι θα πει λάθος και σωστό; Πρακτικά μη γελιόμαστε η στατιστική κρίνει. Στη χώρα σας, αντίθετα, κρίνει η εξαίρεση και η κακώς εννοούμενη “αριστεία” αντί της χρυσής επάρκειας. Γνωμοδοτεί ας πούμε μόνο ο δήθεν άριστος (συνήθως κάποιος δάσκαλος ΑΕΙ) αντί του επαρκούς τεχνίτη της καθημερινής πρακτικής. Μα η καθημερινότητα δεν πορεύεται με δασκάλους ΑΕΙ αλλά με τους επαρκείς τεχνίτες. Για το παιδί της Σπανιόλας που είχε γίνει ντόρος, θα ζητήσεις γνώμη από τον χαμηλόμισθο κοινωνικό λειτουργό. Ναι. Και μη σου πέφτει λίγος ή λίγη. Γιατί αυτός ή αυτή καθορίζει την μεγάλη στατιστική μάζα των πραγμάτων. Αν δεν σου αρέσει αυτά που λέει να τους αλλάξεις όλους. Αν πάλι θέλεις μια γνώμη για το Universal Decimal Classification ξέρεις ποιον να καλέσεις. . .

      Διαγραφή
  27. Στο αυριανό Βήμα αναγγέλλεται η αναστολή της κυκλοφορίας των εφημερίδων του ΔΟΛ επειδή οι τράπεζες έχουν (δικαιωματικά) κάνει κατάσχεση σε όλα του τα έσοδα. Το προσωπικό είναι απλήρωτο για πολλούς μήνες αλλά η πλήρης έλλειψη εσόδων σταματάει εντελώς την παραγωγή αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το χαρτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Δεν τον έσωσε ο Μουλόπουλος τελικά τον ΔΟΛ...
      [αλλά μαλλον δεν θα το ήθελε και πολύ!]

      **Κατά τα άλλα ξεκινά άλλη μια περίοδος "περήφανης διαπραγμάτευσης" μέχρι τον Σεπτέμβριο.
      [ Μη φύγετε θα ΄χει και πυροτεχνήματα στο τέλος της παράστασης πριν πέσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ η αυλαία του επιθεωρησιακού θιάσου...]

      Διαγραφή
    2. Τελικά όπου πατάει το πόδι ΣΥΡΙΖΕΟΥ, η επιχείρηση κλίνει, με συνοπτικές διαδικασίες!

      D.

      Διαγραφή
  28. Τον προδότη, αυτόν που κάνει την βρώμικη δουλειά, στο τέλος τον βγάζουν από τη μέση, για το ΔΟΛ μιλάω, έτσι είναι αυτά πάντοτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανεβασε ειδικο ποστ για ΔΟΛ ,να τα χωσουμε.. Πες μας πικαντικα αγνωστα στοιχεια για Λαμπρακη .. Ποια ηταν η πραγματικη ερωτικη του ζωη..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο αναρτήσεις πριν (18.1) υπάρχει εδικό ποστ για τον ΔΟΛ με δεκάδες σχόλια που συνεχίζονται.

      Διαγραφή
    2. Εχουμε εξελιξεις... Ανεβασε νεο..Θα σηκωσεις μπλογκοθεαση..

      Διαγραφή
  30. Να δω πότε θα χωνέψει ο Έλληνας ότι το πτωχεύσαμε.

    Πολλοί έλεγαν τότε: δεν πειράζει τουλάχιστον έχω δυο δεκάρες στην άκρη στην τράπεζα και μέχρι να πάμε στην δραχμή θα έχω τουλάχιστον κάτι για να φάω και δεν θα πεθάνω της πείνας.

    Μέχρι του ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει -με τα καπιταλ κοντρόλ- τα λεφτά του κόσμου, σε εν δυνάμει δραχμές.

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και να δημεύσει την εργασία όποιου είχε ακόμα "δουλειά".
      110.000 "μπλοκάκια" έκλεισαν
      110.000 θέσεις στην μαύρη εργασία
      110.000 θεσεις ανέργων στο βεβαρυμένο ήδη πινάκιο

      "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!" [αλλά δεν πταίει μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ γι΄αυτό...]

      Διαγραφή
    2. @Ν.Τ.

      Αντίλογος (σε όλα!):

      1ον - Τα "μπλοκάκια" κατ' εμέ, καλός έκλεισαν - αυτή η σχετικά νέα φάμπρικα εκμετάλλευσης του εργαζομένου, που ενώ έχει εξαρτημένη εργασία, τον εκμεταλλεύονται (τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) και τόσο οι εργοδότες όσο και κράτος κάνουν ότι δεν βλέπουν, ότι ο εργαζόμενος δεν προσφέρει έργο αλλά εξαρτημένη εργασία, ποτέ δεν μου άρεσε...
      Ίσως την λάθος ώρα, την λάθος στιγμή και με λάθος τρόπο, αλλά εν πάση περίπτωση, καλός έκλεισαν.

      2ον - Η μαύρη εργασία είναι ο τιμωρός της υπέρμετρης φορολόγησης - όσο οι φόροι είναι η και ξεπερνούν (μη ανταποδοτικά)σε πολλές περιπτώσεις το 70% είμαι υπέρ.

      Κανένα ευρώ να πληγώνεται ο Καρανίκας - ακόμα και τα τσιγάρα λαθραία.
      "Δεν πληρώνω" δεν έλεγαν;
      Ε, δεν πληρώνω τώρα εγώ, λοιπόν!

      3ον - Εάν το κράτος τηρήσει επιτέλους το σύνταγμα, (που αναφέρει, ότι η ανεύρεση εργασίας είναι υποχρέωση του κράτους) και υποχρεώσει τους ανέργους προτείνοντας τους να πάνε σε δουλειές ανάλογος των προσόντων τους ή άλλος να διαγράφονται από το ταμείο ανεργίας, -όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.- οι θέσεις ανεργίας θα μειωθούν κατά πολύ - ίσως και πάνω από 50%!
      Ποιος Έλληνας θέλει να πάει σκουπιδιάρης - αν δεν αποβλέπει σε κάποια μελλοντική του μονιμοποίηση και θέση γραφείου;
      Και δυστυχώς οι θέσεις διευθυντών, από ότι ξέρω, είναι όλες κατειλημμένες...

      ΥΓ: Οι των ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώην παλιό "μόνο - Πασόκ" και όπως έγραφα παλιότερα:

      "Τώρα το κόμμα του 30% προσπαθεί να διώξει το κόμμα του 3%"

      Ε, τελικά το 3% εκδιώχθηκε...
      Και ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι, φταίνε για τα δεινά που περνάμε, σε όποιο κόμμα και να βρεθούν... - τα κόμματα αλλάζουν, τα μυαλά ποτέ.

      D.

      Διαγραφή
  31. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τα τελευταία τρία ποστ δίπλα δίπλα μαζί για τις επόμενες ημέρες, εξαιρετικά επίκαιρα και τα τρία. Το ξέρω ότι δε γίνεται βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ιστορικό ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας. Και αυτό όχι μόνο λόγω των εξελίξεων που θα πυροδοτήσει (δεν ξέρω αν είναι καλές ή κακές αλλά σίγουρα θα υπάρξουν), αλλά κυρίως γιατί αποτελεί ορόσημο στην διαχρονική διαμάχη για το που ανήκουμε σαν κράτος: στην ανατολή ή στη δύση.

      Η απόφαση των δικαστών να θέσουν πάνω από το άμεσο συμφέρον του κράτους, την σημασία των νόμων είναι μια καθαρά ευρωπαική απόφαση, μια θριαμβική απόφαση που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαική χώρα, που θέτει το κράτος δικαίου και τον σεβασμό στις βασικές ελευθερίες κάθε ανθρώπου, πάνω από τους εκβιασμούς κάθε Ανατολίτη σκοταδιστή.

      Νομίζω ότι αυτό είναι το γεγονός της χρονιάς που έρχεται, ακόμα σημαντικότερο από τις επαιτείες του Τσίπρα και τις ατολμίες του Μητσοτάκη.

      Διαγραφή
    2. Τι συνεπαγώγουν, κράτος δικαίου και βασικές ελευθερίες. Τι είναι το κράτος δικαίου. Είναι οι νομικοί που πιάνουν πελάτες τους σατανιστές στα δικαστήρια; Τι είναι οι βασικές ελευθερίες. Είναι 'λευθερίαι με pH > 7;

      Διαγραφή
  33. Τιποτα δεν ειναι σιγουρο ακομα. Ακουσα τον δικηγορο των 8 να λεει, οτι στην περιπτωση ενος Γεωργιανου, σε αντιθεση με την αποφαση του δικαστηριου να μην εκδοθει, συνεχισαν να τον κρατουν εγκλειστο, για λογους εθνικης ασφαλειας και τελικα εκδοθηκε με αποφαση της επιτροπης Ασυλου, στην Γεωργια. Οτι μεθοδευεται και τωρα δηλαδη. Αποψη μου ειναι οτι τελικα θα τους στειλουν πεσκεσι στον Ερντογαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απλό. Πλέον υπάρχει απόφαση δικαστηρίου (με παμψηφία) και η παράκαμψη αυτής έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.

      Διαγραφή
  34. Μακράν ο πιο διανοητικά καθυστερημένος λαός του σύμπαντος. Από την μια οι αριστερές μαϊμούδες με μονοψήφιο iq κι από την άλλη οι σωρραίοι, οι νεοναζί και κάθε είδους αμοιβάδες της δραχμής, των κατοχικών δανείων, των γερμανικών αποζημιώσεων, του κινήματος "Δεν Πληρώνω κλπ. Ο καταληψίας έταζε σεισάχθεια, διαγραφή χρεών, σκίσιμο μνημονίων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, κατώτατο 751Ε, 12χιλ αφορολόγητο, 13η σύνταξη, νταούλια και ζουρνάδες, και τον έκαναν πρωθυπουργό οι προπίθηκοι. Έχουμε καταντήσει ο περίγελος του πλανήτη μαζί με τους βενεζουελάνους και τους βορειοκορεάτες. Έξω από την ΕΕ με δικό μας νόμισμα, θα γίνουμε ολόιδια Β. Κορέα ή παλιά Αλβανία του Χότζα. Οι χιμπατζήδες πιο πολύ μυαλό έχουν από τους σημερινούς νεοέλληνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. http://www.kathimerini.gr/893821/opinion/epikairothta/politikh/an-to-2014-synexizotan

    Ο Sakis το έθεσε λίγο χονδροειδώς αλλά τελικά το κοινό σε όλους αυτούς τους (αποτυχημένους) πρωθυπουργούς είναι ο λαός...
    Με τα χεράκια μας βγάζουμε τα ματάκια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το άρθρο του κ. Στρατόπουλου είναι πολύ κατατοπιστικό. Εύχομαι στο μέλλον τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας να συνοδεύονται και με την τυπική απόκλιση για καλύτερη ανάγνωση των μετρήσεων.

    Υπάρχει ένα παράδοξο που δεν εξηγείται με τα νούμερα του άρθρου. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 η ΝΔ έχασε περίπου 106,000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2012 που την ανέδειξαν, παρόλο που κατάφερε να μειώσει την ανεργία. Αναφέρομαι στην ανεργία γιατί έχει άμεσο αντίκτυπο στον ψηφοφόρο σε σχέση με τα spread, χρηματιστήριο και άλλους δείκτες που αναφέρει το άρθρο του κ. Στρατόπουλου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την υψηλότερη αποδοχή στο εκλογικό σώμα (2.24 εκ ψήφοι) με υποσχέσεις σχισίματος μνημονίων και άλλα παρόμοια τον Ιανουάριο του 2015. Μερικούς μήνες μετά, και ενώ λόγω διαπραγμάτευσης τα δημοσιονομικά της χώρας πήγαν κατά διαόλου, έκανε δημοψήφισμα όπου στήριξαν το ΟΧΙ 1.3 εκ ψηφοφόροι επιπλέον (σύνολο 3.55 εκ ψήφισαν ΌΧΙ) αυτών που τον στήριξαν τον Ιανουάριο. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το εκλογικό σώμα ανάμεσα στις εκλογές του 2012, Ιανουρίου 2015 και στο δημοψήφισμα δεν άλλαξε πολύ. Περίπου σε κάθε μια αναμέτρηση προσήλθαν 6.2 εκ ψηφοφόροι. Με λίγα λόγια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων προτίμησε να στρέψει το καράβι κατ’ευθείαν στα βράχια τόσο τον Γενάρη του 2015 όσο και κατά το δημοψήφισμα.

    Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται ως μνημονιακή κυβέρνηση με 1.9 εκ ψήφους, έχοντας χάσει 320 χιλιάδες υποστηρικτές σε σχέση με τον Γενάρη του ίδιου χρόνου. Σε αυτές τις εκλογές παρατηρείται και η χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων (5.6 εκ). Δηλαδή περίπου 600 χιλιάδες δεν πήγαν να ψηφίσουν ενώ φαίνεται να ήταν συνεπείς από το 2012 σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

    Το επόμενο έτος (2016) η ανεργία μειώθηκε ελαφρά, όμως η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά ταχύτερα. Το παράδοξο που προσπαθώ να περιγράψω με όλα αυτά τα νούμερα, είναι πως οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να δίνουν βαρύτητα σε δημοσιονομικούς δείκτες όπως αυτοί που αναφέρονται στο άρθρο του Στρατόπουλου. Αλλιώς δεν θα είχαν στηρίξει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα εν μέσω capital controls, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση να σχίσει μνημόνια. Αυτό είναι και το πρόβλημα με τους δείκτες, απεικονίζουν την πραγματικότητα υπό περιπτώσεις και η Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν είναι μία από αυτές.

    Με το βλέμμα στον Trump αναρωτιέμαι τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης όταν το εκλογικό σώμα στηρίζει τον υποψήφιο που υπόσχεται να ρίξει το καράβι στα βράχια; Και ο Trump είναι συνεπής, κάνει ακριβώς ότι υπόσχέθηκε.

    ΥΓ Ελπίζω αυτή την φορά το κείμενο να είναι πιο ξεκάθαρο.

    Τα νούμερα που παραθέτω τα βρήκα στην ιστοσελίδα του Υπ. Εσωτερικών. Εκεί δίνουν ποσοστά και συνολικό αριθμό εγγεγραμένων, αλλά είναι εύκολο να κάνεις την αναγωγή σε απόλυτους αριθμούς. Επίσης η βικιπαιδεία έχει περίπου τα ίδια νούμερα. Οι διαφορά είναι στο 3ο δεκαδικό όταν η μονάδα είναι εκατομμύρια ψηφοφόρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Είστε υλιστές & αχάριστοι. Εμείς που θεωρούμε ως υπέρτατη αξία τη γνώση θεωρούμε ότι έγιναν πολλά θετικά. Μάθαμε ότι : Tο Στρασβούργο δεν ανήκει στη Γαλλία.
    Tο Αιγαίο έχει δύο νησιά που τα λένε Λέσβο & Μυτιλήνη.
    Η σχολή Hill είναι δημόσιο σχολείο.
    Η αντιδιαμετρική θέση έχει τόξο 360°.
    και άλλα ων ούκ έστι αριθμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κύριε Δήμου -- Τα μολύβια αμέσως κάτω και επειγόντως νέο θρεντ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ

    Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ιδρύει, με νομοσχέδιο που καταθέτει άμεσα στη Βουλή, την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία.
    Πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ), η οποία έρχεται να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας στον τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. ΤΕΛΕΙΑ!

      Λύνονται όλα μας τα προβλήματα! Θα εκτοξευθούμε όλοι στον Άρη.

      Διαγραφή
    2. Η σωστή ερώτηση τώρα είναι: ποιοι είναι προς βόλεμα;

      Διαγραφή
    3. Τελικά δεν θα φύγουν με ελικόπτερα...
      Θα πανε να συναντήσουν τα άλλα "ΟΥΦΟ"!

      Διαγραφή
  40. Διάβασα το άρθρο του Αντώνη Λιάκου (για την παγκοσμιοποιηση και τον εθνικισμό) στο χτεσινό και τελευταίο και στερνό φύλλο του Βήματος.

    Είναι ολοφάνερο ότι του πέρασε η συριζίτιδα του Λιάκου. Τώρα μιλάει και γράφει σωστά.

    Λέει, πάνω-κάτω, ότι ο πολιτικός βολονταρισμός είτε των εθνικιστών είτε των ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ δεν μπορεί να αναστείλει τις διαδικασίες της πολυδιάστατης παγκοσμιοποίησης και ότι δεν είναι όλα ζήτημα πολιτικής (όπως τσιρίζανε μετά μανίας οι ιδεόπληκτοι του σύριζα). Η Πολιτική μπορεί να επιβραδύνει ή να επιταχύνει την όλη διαδικασία, αλλά όχι να την εκτρέψει ή να την αναστείλει.

    Αυτά λέει τώρα ο Αντώνης ο Λιάκος.

    Και το ερώτημα που προκύπτει:

    Γιατί, Αντώνη μου, αυτά δεν τα έλεγες και όσο ήσουνα στον σύριζα και στο υπουργείο; Και μη μου πεις ότι αυτά δεν τα ήξερες! Τα ήξερες βέβαια και τα παραήξερες, αλλά δεν μιλούσες και εμμέσως συναινούσες στα ιδεο-τερατουργήματα τού σύριζα.

    Τώρα τα λες και τα ξαναλες // μα εσύ δεν ήσουν που σώπαινες χτές (έτσι για να παραφράσω το γνωστόν λαϊκόν άσμα...)

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο του Λιάκου λέει όμως και διάφορα άλλα πράγματα που αποσιωπούνται στο παραπάνω σχόλιο του kapa-skeptikos, όπως π.χ.:

      "[...] η ευπρεπής και καλλιεργημένη μεσαία τάξη, οι πολιτικοί και οι διανοούμενοί της, κεντροαριστερής ή κεντροδεξιάς απόχρωσης, κόπτονται μεν για τα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, αδιαφορούν δε εκκωφαντικά για οτιδήποτε αφορά την κοινωνική ανισότητα"

      "Η αδιαφορία για την κοινωνική ανισότητα οδηγεί σε μια ελιτίστικη αντίληψη της δημοκρατίας, στο άδειασμά της από κάθε λαϊκό περιεχόμενο."

      "Υπήρξαν σχολιαστές που υποστήριζαν ότι και ο Σάντερς συνέβαλε στην εκλογή του Τραμπ, γιατί εξήπτε το ακροατήριό του με την κοινωνική κριτική. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι καμιά σοβαρή πολιτική απόφαση δεν πρέπει να τίθεται σε λαϊκή ετυμηγορία. Οι θιασώτες της μεταδημοκρατίας."
      [Σημ.: Μα πόσο καλά τούς ξέρουμε και μέσα από αυτό το μπλογκ. Βλ. την παραπάνω συζήτηση περί δήθεν ... αντιδημοκρατικού (!) δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το 2015.]

      "Παγκοσμιοποίηση δεν σημαίνει διεύρυνση της ευημερίας και της ελευθερίας, όπως πίστευαν οι μεν, δεν σημαίνει όμως και μια ιδεολογική-πολιτική απόφαση που την αναιρείς βολονταριστικά με μιαν άλλη απόφαση."
      [Σημ.: Δεν νομίζω πως κάποιος φιλελεύθερος θα συμφωνούσε με το πρώτο μέρος της παραπάνω πρότασης ...]

      Δεν θεωρώ ρεαλιστικές τις ελπίδες του Λιάκου "να επιβιώσουν οι δημοκρατίες στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον". Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Σημασία έχει πως το άρθρο - και άρα μάλλον και το πρόσωπο που το έγραψε - έχουν πολύ πιο "αριστερό" χαρακτήρα απ’ ό,τι ήθελε να μας πει ο kapa-skeptikos.

      Να το άρθρο:
      http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=859564

      Διαγραφή
    2. Βιεννέζε σου είπα εγώ πως θεωρώ "ότι καμία σοβαρή πολιτική απόφαση δεν πρέπει να τίθεται σε λαική ετυμηγορία"? Αυτό κατάλαβες? Εγώ σου είπα ότι "δημοψήφισμα" από την μία Κυριακή στην άλλη με ερώτημα ήξεις αφήξεις δεν είναι δημοψήφισμα, είναι κοροιδία. Εδώ το έδειξε η ίδια η ζωή ότι ήταν κοροιδία κι εσύ το συζητάς ακόμα?

      Τέλος πάντων, χαμένος κόπος

      Καλημέρα σου

      Διαγραφή

    3. Για το Λιάκο, ξανά:

      Ο Λιάκος σιωπούσε επί τέσσερα χρόνια και εμμέσως συμφωνούσε με τον βολονταρισμό του Σύριζα ότι η Πολιτική τάχα μπορεί να... ανατρέψει την οικονομία και τους νόμους της αγοράς (τα γνωστά νταούλια...).

      Τώρα που ο Λιάκος εξεδιώχθη από το Υπουργείο, τώρα θυμήθηκε τα αυτονόητα της πραγματικότητας, ότι δηλαδή Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ όπως έλεγε η Αριστερά.

      Αυτή είναι η ουσία, αγαπητέ Βιεννέζε. Αυτήν την αλήθεια την ήξερε ο Λιάκος, αλλά δεν έλεγε τίποτε και άφηνε το... αλεξούι και τον κοσμάκη στις αυταπάτες και στις ψευδαισθήσεις του και το γιάνη να αλωνίζει αυτάρεσκα.

      Αυτή είναι η ουσία και κακώς σας διαφεύγει ακόμη. (τα υπόλοιπα που λέτε είναι σωστά, αλλά εντελώς άσχετα με την ουσία.)

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
  41. Τραγούδι του Μαραβέγια για τον Τσίπρα (αξίζει να το ακούσετε):

    "Ήρθες απ’ τ’ αριστερά, μουλωχτά, πονηρά, για να πάρεις την πρωτιά

    να ‘σαι με τους δυνατούς, να νικήσεις τους κακούς

    Μπήκατε πολύ μαζί, αγκαζέ, με βιολιά, μα η βάρκα ήταν μικρή

    και καθίσατε μαζί, στη μια μεριά, στη σειρά κι η βάρκα μπάταρε δεξιά

    Να μην ξεχάσουμε, τον εαυτό μας να αλλάξουμε παιδιά

    πριν να αλλάξουμε τον κόσμο αυτό που δεν αλλάζει έτσι απλά

    Αχ νεολαία μου, το κόμμα σου, σου κομματιάζει τα φτερά

    δεν είναι ο ήλιος σου, η ελπίδα αυτή που έρχεται ξανά

    Καπετάνιος στη στεριά, τι ντροπή, τι ζημιά να τα κάνεις θάλασσα

    μόλις έρθει το ρευστό, πάρτο πάλι δεξιά

    Έχει πλάκα αυτή η ζωή, τι γιατί, σαν τον άνεμο κι εσύ

    Σαν τον άνεμο κι εγώ, αχ καλό, το φυσάμε και οι δυο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μπηκα μπας & βγαλω μπομπα για Λαμπρακη & Ψυχαρη... Τι νοημα εχει να κραταει το μπλογκ ο Δημου ,οταν δεν μας κανει αποκαλυψεις ..? Τα σχολια ειναι χαμηλου πνευματικου επιπεδου... Το 90% των σχολιαστων... ειναι ελληνιστες ακροδεξιοι .. Καμμια σχεση με την οαση προ 10ετιας . Η ιστορια επαναληφθηκε σαν φαρσα, που ελεγε & ο Μαρξ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά προ δεκαετίας ήταν 2006 - 2007 και κυβερνούσε ο δεξιός Καραμανλής. Οι ελλαδίτες τότε ήλπιζαν στην Αριστερά. Η Αριστερά ήταν ακόμη όραμα. Ήταν το ανέγγιχτο. Ήταν ο Λόγος. Ζούσατε σε παλαιοδιαθηκικές εποχές.

      Πριν δυο χρόνια Λόγος ενσαρκώθηκε. Το ευαγγέλιό του το εφήρμοσε. Τώρα ζείτε την βασιλεία των Ουρανών. Ωστόσο πολύ γρήγορα φτάσατε στην Αποκάλυψη. Και θέλετε να λήξει όπως - όπως.

      Διαγραφή
  43. "Το στρώμα του κρεβατιού σκισμένο, σχεδόν ξεκοιλιασμένο. Μαξιλάρι σε πλαστική θήκη χωρίς μαξιλαροθήκη (τελικά, μου έφεραν μαξιλαροθήκη από το σπίτι).

    Σεντόνι τρύπιο και κουβέρτα φθαρμένη.

    Όταν ξάπλωσα στο κρεβάτι, αισθάνθηκα ό,τι κατά την επιστράτευσή μου επί «χούντας» το καλοκαίρι του 1974 στον «Ριγανόκαμπο» Πατρών, όπου κοιμόμουν σε μια σκηνή κατάχαμα πάνω σε μια κουβέρτα.

    Μόνο που τότε ήμουν νέος και υγιής, ενώ τώρα ηλικιωμένος και βαριά ασθενής..."

    http://www.protothema.gr/greece/article/649874/o-thumos-ton-asthenon-einai-megaluteros-apo-ton-diko-sas-kpolaki/

    D.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μία ερώτηση για να δούμε εάν ο συγγραφέας είναι παροπλισμένος τεχνολογικά (ή γενικά) ή όχι.

    Κύριε Δήμου, έχετε ποτέ αποθηκεύσει κάποιο μέρος βιβλίου που είναι ακόμα υπό συγγραφή, δηλαδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί
    ή έστω κάποιο βιβλίο που έχετε ολοκληρώσει τη συγγραφή του αλλά δεν έχει εκδοθεί, σε κάποια υπηρεσία αποθήκευσης στο ίντερνετ (π.χ. dropbox)?

    Για τέτοιες υπηρεσίες έχετε safety concerns για να αποθηκεύσετε κάποιο ανέκδοτο κειμενό σας ή όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμμία επιφύλαξη. Χρησιμοποιώ εδώ και δέκα χρόνια το Dropbox (μόλις ξεκίνησε) αλλά και τα iCloud, Google Drive + One Drive. Κάνω backup σε όλα.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.